Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Feitelijke gegevens

  • 2007
  • 608 pagina's
  • Uitgeverij: Bloomsbury

Flaptekst

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - and Harry has already lost so much. Only by destroying Voldemort’s remaining Horcruxes can Harry free himself and overcome the Dark Lord’s forces of evil. In a final and perilous journey, Harry must find the strength and the will to face a deadly confrontation that is his alone to fight.

Eerste zin

The two men appeared out of nowhere, a few yards apart in the narrow, moonlit lane.

Samenvatting

Harry haalt zijn familie over om naar een veilige plaats te gaan, omdat de protectie van zijn moeder op zijn 17e verjaardag zal verdwijnen. Hij gaat uiteraard zelf ook weg uit de Ligusterlaan. Net als ze weggaan, doemen er Dooddoeners op. Voldemort weet Harry, ondanks een andere toverstok, niet te verslaan en Dolleman en Hedwig sneuvelen in de strijd. Hierna volgen een paar weken in het Nest en de trouwerij van Bill en Fleur. Dit feest wordt ruw verstoord door Dooddoeners, als blijkt dat het Ministerie van Toverkunst is gevallen. Harry, Hermelien en Ron gaan weg, op missie om de Gruzielementen te vernietigen. Ze gaan eerst naar Grimboudplein 12, waar ze een tijdje verblijven. Hier komen ze ook achter het bestaan van R.A.Z. en de huidige locatie van het medaillon (Griezelement).

Ze gaan naar het Ministerie, waar ze weten te ontsnappen met het Gruzielement, maar ze kunnen het niet vernietigen. Daarnaast is hun verblijfplaats nu ontdekt door de duistere kant, dus trekken ze verder met een tent (Hermelien had alles ingepakt met een speciale spreuk). Het Gruzielement beïnvloedt het humeur van hen alle drie, maar bij Ron is het duidelijk: hij had verwacht dat Harry wel wist wat er gedaan moest worden en hij vertrekt boos. Al vrij snel daarna trekken Hermelien en Ron verder. Ze gaan naar de geboorteplaats van Harry, maar worden hier in de val gelokt door Nagini, de slang van Voldemort en een Gruzielement. De toverstok van Harry breekt, maar ze weten te ontsnappen.

Als Harry op een avond wordt meegelokt door een Patronus, ontdekt hij dat het zwaard van Griffoendor in een meertje ligt. Het is ijskoud, maar hij duikt er toch in. Het Gruzielement om zijn nek probeert hem te vermoorden, maar Ron redt hem en vernietigt daarna het medaillon. Nu blijkt ook dat er een taboe heerst op Voldemort, dat ze daardoor gevonden worden.

Hermelien ontdekt een teken in haar boek dat ze van Perkamentus kreegt en ze herinnert zich het ergens van. Ze besluiten om naar Xenofilus Leeflang te gaan om hem te vragen hoe het precies zit. Het trio krijgt de informatie, maar het blijkt een val te zijn omdat de Dooddoeners Loena, zijn dochter, hebben. Nadat ze weer op het nippertje ontsnappen, is het duidelijk dat Voldemort naar de Zegevlier zoekt, omdat Harry de Onzichtbaarheidsmantel heeft en Perkamentus de Steen van Wederkeer. Als Harry per ongeluk, vanwege zijn woede, de naam Voldemort uitspreekt, worden ze ontdekt en meegevoerd naar het huis Maldifus. Hermelien wordt gemarteld, maar ze weten weer te ontkomen voordat Voldemort opduikt. Samen met de overige gevangenen (Loena, Grijphaak en meneer Olivander) weten ze doordat Dobby kan Verschijnselen in de kelder te ontsnappen, maar dit wordt wel de dood van Dobby door een mes van Bellatrix. Als ze weer bij Bill en Fleur thuis zijn, worden ze gewonden verzorgd. Intussen bedenkt Harry ook een plan: aan Olivander vraagt hij informatie over de Zegevlier, aan Grijphaak vraagt hij om hen te helpen om aan een Gruzielement te komen. Voldemort heeft intussen de Zegevlier al gevonden, maar ze breken wel in Goudgrijp, in de kluis van Bellatrix van Detta, waar een Gruzielement ligt: de beker van Huffelpuf. Helaas zijn ze wel het zwaard kwijt, dus ze kunnen het niet vernietigen. Ze vluchten op de rug van een draak. Hier komt Voldemort, door de band die tussen Harry en Voldemort is, achter het feit dat ze achter de Gruzielementen aanzitten. Voldemort besluit alle plekken te checken en het trio vertrekt naar Zweinstein. Daar worden ze goed in ontvangst genomen, maar er dreigt ook gevaar: Voldemort is op de loer. Ron en Hermelien weten de beker te vernietigen en ze weten daarbij ook het diadeem van Ravenklauw te vinden en vernietigen. Ze redden hierbij het leven van Draco.

Ondertussen vechten de leraren, de leerlingen en de Orde tegen de Dooddoeners. Als Sneep ook ter overlijden komt, komt Harry achter de waarheid: hij zal ook moeten sterven omdat hij een Gruzielement is. Hij geeft Marcel de opdracht om de slang te vermoorden en gaat zijn lot tegemoet samen met zijn naaste dode familie en vrienden (door de Steen van Wederkeer). Echter, hij blijkt het te overleven na een heel gesprek met Perkamentus in zijn hoofd te hebben gehad. Narcissa redt hem, ze wil alleen maar dat Draco veilig is. Voldemort denkt gewonnen te hebben, maar uiteindelijk verliest hij het van Harry als Marcel de slang ook heeft gedood.

Het boek eindigt met een toekomstblik op 19 jaar later, waarin Harry, Ginny, Hermelien en Ron hun kinderen op de Zweinstein Express zetten.

Personages

Harry Potter

Na zes jaar studeren op Zweinstein (Hogwarts), gaat Harry dit schooljaar niet terug naar school, ook al is het zijn laatste jaar. Hij heeft een opdracht van Perkamentus (Dumbledore) om de gruzielementen (Horcruxes) te vernietigen om Voldemort te kunnen verslaan. Daarom overleeft hij samen met Ron en Hermelien (Hermione) in de natuur op zoek naar de gruzielementen. Echter lijkt Perkamentus hem niet zoveel te hebben verteld en komen moeilijkheden snel op hun pad. Harry moet op een gegeven moment onder ogen zien dat alleen hij de oorlog kan eindigen, maar hier is hij toe bereid.

Ron Wemel (Weasley)

De vriendschap van Ron met Harry is al meerdere keren getoetst in de afgelopen boeken, maar in dit komt het tot een explosie. Uiteraard stemt Ron meteen in met de missie, maar hij had er meer van verwacht. Daarnaast is hij nog steeds bang dat hij niks voor stelt: voor zijn familie, maar ook voor Hermelien (Hermione). Dit maakt dat hij Ron op een gegeven moment bij zijn beste vrienden wegloopt, hoewel hij wel meteen terug wil komen, maar dit niet wil door de betoveringen ter bescherming van hun kamp. Hij maakt zich tevens zorgen om zijn familie. Toch zal Ron er op het einde van de dag altijd voor Harry zijn en krijgt hij Hermelien in het uiteindelijke gevecht tegen Voldemort.

Hermelien Griffel (Hermione Granger)

Ook in dit boek blijkt Hermelien (Hermione) weer van grote waarde. Zij is namelijk degene die ervoor zorgt dat alles is voorbereid voor hun avontuur. Dat niet alleen, ze is nog steeds de slimste heks van haar leeftijd. Hierdoor kan ze puzzels oplossen die Harry niet alleen kan oplossen, tot frustratie van Ron. Als Ron uiteindelijk tijdelijk weggaat, is Hermelien gebroken. Harry probeert haar op te vrolijken, maar dit lukt niet helemaal. Wanneer Ron terug komt, vergeeft ze hem pas na haar marteling en hij haar komt redden.

Marcel Lubbermans (Neville Longbottom)

Hoewel Voldemort Harry als de jongen koos die hem kon verslaan, was Marcel (Neville) de andere jongen. Hij werd in Griffoendor geplaatst vanwege een reden, hoewel hij door de boeken heen niet bepaald als dapper werd neergezet. Toch is Marcel al meerdere keren een held geweest en bewijst hij zichzelf opnieuw in dit laatste boek.

Voldemort

Terwijl Harry op zoek is naar de gruzielementen om Voldemort te vernietigen, is Voldemort aan de macht. Dit brengt horror in de wereld, maar hij heeft nu een groot doel en dat is om Harry te doden. Wanneer dit hem uiteindelijk lukt, lijkt dit toch niet zo te zijn. Voldemort wordt gedood door Harry op het einde.

Quotes

"There's a silver lining I've been looking for,' she whispered, and then she was kissing him as she never kissed him before, and Harry was kissing her back, and it was a blissful oblivion, better than firewhiskey; she was the only real thing in the world, Ginny, the feel of her, one hand on her back, the other in her long sweet-smelling hair…"

"Finally, the truth. Lying with his face pressed into the dusty carpet of the office where he had once thought he was learning the secrets of victory, Harry understood at last that he was not supposed to survive."

"“Look...at...me..." he whispered. The green eyes found the black, but after a second, something in the depths of the dark pair seemed to vanish, leaving them fixed, blank, and empty. The hand holding Harry thudded to the floor, and Snape moved no more."

"And Percy was shaking his brother, and Ron was kneeling beside them, and Fred's eyes stared without seeing, the ghost of his last laugh still etched upon his face."

"You are the true master of death, because the true master does not seek to run away from Death. He accepts that be must die, and understands that there are far, far worse things in the living world than dying."

"“I open at the close.” "

"“Albus Severus," Harry said quietly, so that nobody but Ginny could hear, and she was tactful enough to pretend to be waving to Rose, who was now on the train, "you were named for two headmasters of Hogwarts. One of them was a Slytherin and he was probably the bravest man I ever knew.” "

Thematiek

Goed en kwaad
In het laatste boek van Harry Potter staat de strijd tussen goed en kwaad op nummer 1. Terwijl Voldemort de macht heeft over de magische wereld, is Harry aan het zoeken naar de manier om Voldemort te vernietigen.

Motieven

Angst
Hoewel Harry en zijn vrienden op een missie zijn om de oorlog tot een einde te brengen, zijn ze wel bang voor wat er gaat gebeuren. De uitkomst is onbekend en hoewel ze de strijd aan gaan, emoties zijn niet uitgesloten. Harry heeft bijvoorbeeld ook de aanmoediging van zijn dode familie nodig om zich over te leveren aan Voldemort.

Vriendschap
Tijdens de zoektocht naar de gruzielementen, wordt de band tussen Harry, Ron en Hermelien (Hermione) getest. Er is enorm veel vertrouwen nodig in de missie, maar ook in elkaar. Als Ron een tijdje weg is, wordt duidelijk hoeveel de vrienden om elkaar geven, ook al gaan ze met ruzie uit elkaar.

Magie
Harry Potter is een tovenaar en het verhaal speelt zich af in de magische wereld. De oorlog speelt zich hier dan ook af en gaat er geheel anders aan toe dan bij een normale oorlog.

Liefde
Hoewel in eerdere delen van Harry Potter liefde ook al een belangrijk onderwerp is, wordt het hier uitgestrekt tot liefde in het algemeen. Natuurlijk zijn er verschillende stelletjes, maar de reden dat Harry Voldemort kan verslaan, is ook vanwege dit aspect zoals Perkamentus (Dumbledore) altijd heeft gezegd. Harry heeft namelijk support door liefde, terwijl Voldemort dit alleen heeft vanwege angst.

Dood van een geliefde
In dit boek vallen de meeste doden door de strijd die zich afspeelt. Zo gaat Dobby dood, net als Fred, Lupos en verschillende anderen. Harry en zijn vrienden doen hun best om na hun doden verder te gaan.

Motto

Oh, the torment bred in the race,
the grinding scream of death
and the stroke that hits the vein,
the haemorrhage none can staunch, the grief,
the curse no man can bear.

But there is a cure in the house,
and not outside it, no,
not from ohter but from them,
their bloody strife. We ding to you,
dark gods beneath the earth.

No hear, you blissful powers underground -
answer the call, send help.
Bless the children, give them triumph now.

- Aschylus, The Libation Bearers

Harry Potter moet tegen het kwaad vechten en wil daarbij anderen beschermen, hij wil anderen niet opofferen voor hemzelf.

Death is but crossing the world, as friends do the seas; they live in one another still. For they must needs be present, that love and live in that which is omnipresent. In this divine glass they see face to face; and their converse is free, as well as pure. This is the comfort of friends, that thought they may be said to die, yet their friendschip and society are, in the best sense, ever present, because immortal.

- William Penn, More Fruits of Solitude

Harry gaat even naar een andere wereld als hij wordt ‘gedood’ door Voldemort.

Opdracht

The dedication of this book is split seven ways:

to Neil, to Jessica, to David, to Kenzie, to Di, to Anne, and to you, if you have stuck with Harry until the very end.

Trivia

Bloomsbury heeft 10 miljoen pond uitgegeven om de inhoud van het zevende boek van Harry Potter voor de release datum in januari 2007 geheim te houden.

Harry Potter and the Deathly Hallows had ook twee andere namen kunnen hebben, namelijk Elder Wand en Peverell Quest.

Titelverklaring

Harry Potter and the Deathly Hallows, oftewel Harry Potter en de Relieken van de Dood, komt uit het verhaal over de Relieken van de Dood dat wordt voorgelezen voor Hermelien (Hermione) bij de vader van Luna thuis.

Structuur & perspectief

Harry Potter and the Deathly Hallows bestaat uit 36 hoofdstukken, waarbij een alwetende schrijver aan het woord is. Het verhaal volgt het personage Harry Potter, maar wel in de derde persoon (hij-persoon). Je weet daarom niet meer dan het personage. Er wordt veel beschreven van de omgeving, maar ook van de gebeurtenissen die plaats vinden. Dit boek heeft een epiloog met negentien jaar later als titel.

Decor

In de magische wereld van Harry Potter komt geen technologie voor. Er wordt gebruik gemaakt van boeken, veer en inkt op school. Magie kan bestaan in iedere tijd, maar het boek is geschreven in de jaren ‘90. Het zou echter ook jaren terug of jaren later hebben kunnen afspelen. Hierdoor is het verhaal van Harry Potter tijdloos. Er gaat een periode van ongeveer een jaar over het verhaal: het begint in de zomervakantie voordat Harry aan zijn zevende jaar op Zweinstein (Hogwarts) begint, hoewel hij dit jaar niet naar school gaat, en eindigt maanden later wanneer de gehele reis van Harry erop zit en hij Voldemort heeft verslagen. De epiloog vindt 19 jaar later plaats, wanneer het trio is opgegroeid en hun kinderen op de trein naar school zetten. De plaats kan echter niet worden veranderd, aangezien de gehele context van het boek dan verschuift: de Dreuzelwereld (Muggleworld) en magische wereld met Zweinstein (Hogwarts) zijn belangrijk.

Stijl

Harry Potter and the Deathly Hallows is geschreven in het Engels (Verenigd Koninkrijk). Dit is te merken aan ‘said Harry’ bijvoorbeeld, aangezien de woorden in het Amerikaans worden omgedraaid. Het boek is goed te begrijpen, aangezien er niet veel moeilijke woorden in voor komen. Het is dus geschikt voor scholieren, ook als Engels niet het beste vak is. Zeker aangezien het een vlot verhaal is. Het enige lastige zou kunnen zijn dat er woorden in worden gebruikt die door Rowling bedacht zijn als toevoeging aan het Harry Potter verhaal. Echter, wanneer je als lezer helemaal bent ondergedompeld in de magische wereld van Harry Potter, valt dit niet eens meer op omdat de betekenissen bekend zijn.

Slotzin

The scar had not pained Harry for nineteen years. All was well.

Beoordeling

Het laatste boek vindt niet plaats op Zweinstein (Hogwarts) en dat vond ik eerst best teleurstellend. Natuurlijk snap ik het wel, maar als je bedenkt dat alleen Hermelien (Hermione) het zevende jaar samen met Ginny afmaakt… is het wel jammer. Natuurlijk is het tevens de conclusie van het verhaal van Harry Potter en dat maakt dit boek speciaal. Ik had wel verwacht dat Harry Voldemort zou verslaan, maar toch kwam er iets onverwachts in voor. Maar da’s de magie van Rowling!

Recensies

"Harry Potter en de Relieken van de Dood is de ultieme afsluiter van de geweldige boekenreeks. J.K. Rowling heeft bewezen dat zij een briljante schrijfster is, die in de loop der jaren veel gegroeid is."
http://www.deadline.nl/ne...an+de+Dood

"But Book 7 in the saga of the Boy Who Lived will not disappoint. Author J. K. Rowling has lost none of her magic touch."
https://www.commonsenseme...ly-hallows

Overhoor jezelf

Welke drie Relieken van de Dood zijn er?
Welke Gruzielementen horen er NIET in de rijtje thuis?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoe heet het kind dat voor het eerst naar Zweinstein gaat van Harry en Ginny?
Wie was de ware eigenaar van de Zegevlier toen Perkamentus overleed?
Hoeveel Harry’s waren er toen Harry werd verplaatst naar een veilig huis?
Hoe heet het radioprogramma dat Ron steeds zoekt?
De Patronus van Severus Sneep is een hinde
Waarom krijgt Hermelien een boek van Perkamentus?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

goed verslag!

2 jaar geleden

J.

J.

echt niet, er zitten wel wat fouten in

2 jaar geleden