Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Deathly Hallows
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3179 woorden
  • 18 februari 2008
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
25 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Deathly Hallows
Shadow

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - and Harry has already lost so much. Only by destroying Voldemort’s remaining Horcruxes can Harry free himself and overcome the Dark Lord’s forces of evil. In a final and perilous j…

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - an…

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - and Harry has already lost so much. Only by destroying Voldemort’s remaining Horcruxes can Harry free himself and overcome the Dark Lord’s forces of evil. In a final and perilous journey, Harry must find the strength and the will to face a deadly confrontation that is his alone to fight.

Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
WAAROM DIT BOEK

Wat vond je van dit boek?
1. Ik vond het boek vooral erg spannend, er waren ook veel andere dingen die meespeelden maar vooral de spanning. Je krijgt antwoordt op zoveel vragen, dat je hem in een keer wilt uitlezen.

Waarom heb je voor dit boek gekozen?
2. Ik heb voor dit boek gekozen omdat het het laatste deel is uit de Harry Potter reeks die ik ook allemaal gelezen heb.

Zou je dit boek aan een ander aanraden?
Waarom?
3. Ja, maar ik zou dan niet met dit boek beginnen maar met deel 1 (Harry Potter en de steen der wijzen) omdat je er anders niets van begrijpt.


Wat vind je de mooiste gebeurtenis van dit verhaal?
4. Er zijn zoveel leuke en spannende gebeurtenissen in het verhaal dat ik er niet een specifieke uit kan halen. Maar de leukste gebeurtenissen zijn als hij dingen uit het verleden oplost (onopgeloste vragen) of als hij na lange tijd van teleurstellingen vooruitgang boekt, je leeft echt mee.

Wat is het onderwerp van het boek?
5. Tovenarij, goed tegen kwaad en vriendschap

SAMENVATTING

Harry Potter gaat dit jaar niet naar Zweinstein Hogeschool Heskerij en Hocus Pocus. Hij heeft een opdracht gekregen van Professor Perkamentus, zijn oude schoolhoofd, hij moet heer Voldemort vermoorden met hulp van zijn beste 2 vrienden, Ron en Hermelien, Voldemort een slechte tovenaar die de macht wil grijpen en alle modderbloedjes wil vermoorden (modderbloedjes zijn tovernaars wiens ouders er geen zijn), maar hij is een krachtige dus dat gaat niet zo een twee drie, ook. Want heer Voldemort heeft zijn ziel opgeslist in 7 gruzelementen, de gruzelementen kunnen van alles zijn, mensen dieren en andere voorwerpen. Het dagboek is al vernietigd in de geheime kamer, de ring is al gedaan door Professor Perkamentus, en het medaillon is al gestolen door iemand anders (ene R.A.Z.) maar weten niet of die vernietigd is, en de rest moet hij nog vinden.

Maar voordat hij op pad gaat moet hij eerst nog de verjaardag bijwonen van Bill (de broer van Ron) en fleur zijn vriendin. De avond voor de bruiloft komt Schobbejak langs met het testament van Albus Perkamentus, Hermelien krijgt een bekend sprookjes boek uit het oude runnen (het origineel), Ron krijgt een uitsteker (een uitvinding van Perkamentus waarmee je al het licht in de kamer met een klik uit kunt laten kaan) en Harry krijgt zijn eerst gevangen snaai (klein gevleugeld balletje die je moet vangen met zwerkbal, Harry’s lievelings spel) en Perkamentus wou Harry ook het zwaard van griffoendor geven maar omdat het als een histories stuk werd beschouwd krijgt Harry hem niet. Als Harry de snaai tegen zijn lippen houd verschijnt er een tekst “als het eind nabij is”, maar ze weten niet wat dat betekent. Tijdens het feest worden ze gewaarschuwd (door de Patronus van Romeo Wolkenveldt) dat Prunus Schobbejak is vermoord en dat Voldemort aan de macht is. De dooddoeners arriveren meteen daarna op het feest. Harry, Ron en Hermelien weten snel en veilig te ontkomen.

Ze vluchten naar Londen en gaan naar een rustige kroeg maar worden vrijwel gelijk aangevallen door 2 dooddoeners, dan vluchten naar het Grimboudplein 12 (oude schuilplaats van de orde van de feniks), Sirius (zijn dode stiefvader) oude huis. Het huis is een bende, alle kamers zijn doorzocht alle lade zijn opengetrokken, er is duidelijk iemand geweest. Ter wel Harry door het huis liep viel hem iets op, een naambordje boven kamer van Sirius zijn broer waar R.A.Z. op stond. Dezelfde initialen als op het briefje in het nepgruzelement. Hij roept knijster op (een huiself die hij o.a. van Sirius heeft geërfd) op om hulp te vragen. Want hij verzamelde 2 jaar eerder allerlei objecten uit het huis bang dat het werd weggegooid door Sirius die destijds een grote schoonmaak hield. Knijster bekend dat hij het medaillon heeft gehad maar dat het is gestolen door Levenius een lid van de orde van de feniks. Harry laat knijster Levenius opsporen en krijgen te horen dat hij hem aan Dorethea Omber is kwijtgeraakt.

Ze besluiten het ministerie waar Dorothee Omber werkt te infiltreren en het echte gruzelement mee te nemen om het vervolgens te vernietigen. Ze houden het ministerie weken lang in de gaten met behulp van zijn onzichtbaarheids mantel. Dan besluiten ze het tijd is om te gaan. Ze weten het medaillon te bemachtigen maar de ontsnapping gaat fout, een dooddoener die hun had ontdekt wist Hermelien vast te pakken toen ze terugverdwijnselden naar het Grimboudplein. Nu wisten de dooddoeners waar ze onderdoken. Ze schudden de dooddoener af en gingen door naar het bos waar het WK zwerkbal was gehouden. En vanaf toen gingen ze elke dag door naar een andere schuilplaats. Ze dragen het medaillon om de beurt en ze merken dat de drager een stuk chagrijniger is dan anders, en ze hebben ook steeds vaker ruzie. Op een begeven moment horen ze stemmen, 2 kobolden (magische wezens zie uitzonderlijk goed metaalbewerkers zijn) en Daans stem herkende ze een mede-Griffoendor van Zweinstein, een nog een stem Harry herkende hem niet meteen maar het was Ted de vader van Tops (een lid van de orde van feniks). Ze bleven zich schuil houden maar ze kregen een hoop kostbare informatie te horen. Dat Sneep (nu hoofd van Zweinstein) het zwaard van Griffoendor had laten verplaatsen naar de kluis van Bellatrix van Detta maar het zwaard was nep. En dat de strijders van Perkamentus weer actief zijn en de school terroriseren.


Harry wou in het begin al naar zijn geboorteplaats gaan, maar hebben dat altijd te gevaarlijk gevonden. Maar omdat ze nu ten einde raad zijn besluiten ze toch maar te gaan kijken. Ze bezoeken het graf van Harry’s ouders en vinden ook het graf van Perkamentus mijn zusje en moeder. Maar ze krijgen het gevoel dat ze bekeken werden en gingen snel weg. Toen zagen ze het oude huis van Harry met een enorm gat in de hoek van het huis in de kamer van het gevecht tussen Harry en Voldemort. Het huis is een monument geworden en magisch beschermt tegen mensen zodat ze het huis niet kunnen zien. Ze blijven even staan en dan komt er een oud vrouwtje aangelopen en blijft midden op de weg staan. Ze wenketen hun mee en ze gingen er vanuit dat het Mathilda was een oude vriendin van Perkamentus en bekend historicus. Ze denken dat zij het zwaard misschien heeft om het aan Harry te geven. Bij haar binnen was het een zooi en het stonk, ze had nog steeds geen woord gezegd. Ze wenkten Harry mee naar boven en Hermelien moest blijven zitten. Boven aangekomen zag hij Voldemorts gedachte die zij “hou hem daar” op het zelfde moment zakte Mathilda in elkaar en was alleen de slang er nog. De slang leefde in het lichaam een volgt een gevaarlijk gevacht waar ze nog net op tijd kunnen ontsnappen. Het belangrijkste is dat ze nog leven maar Harry’s staf is kapot.

Op een avond wordt Harry weggelokt naar een klein meertje door een patronus in de vorm van een hinde. Bij het meertje aangekomen zag Harry het zwaard van griffoendor onder het ijs, hij trok zijn kleren uit brak het ijs en sprong in het water. Maar in het water probeerde het medaillon Harry te wurgen tot een sterke hand Harry en het zwaard eruit trok toen Harry bijkwam zag hij Ron, Ron was weer terug. Ron vernietigde het medaillon met het zwaard een ze keerde terug naar de tent en Hermelien. Ron vertelt dat als je de naam “Voldemort” zegt dat de dooddoener en Voldemort weten waar je bent, en dat ze op die manier zo snel waren gevonden.

Het boek dat Hermelien van Perkamentus stond een onbekend teken in , maar Harry herkende het, de vader van Loena Leeflang (klasgenoot van Zweinstein) had een ketting met het teken om zijn nek hangen, en Hermelien herkende het van een graf dat ze hadden gezien. Ze besluiten hem eens op te zoeken om meer informatie erover te krijgen. Hij vertelt een sprookje over 3 mannen die de dood overwinnen en daarom mogen ze alle drie een wens doen van de dood. De eerste wenste een toverstaf die onverslaanbaar is de ‘zegevlier’ de tweede broer wenste het vermogen om mensen uit de dood tot leven te wekken, hij kreeg een steen die dat kon doen, ‘de steen van de wederkeer’ . De derde broer en tevens ook de wijste vertrouwde de dood niet en wenste iets waarmee hij veilig weg kon komen zonder dat de dood hem kon volgen, met grote tegenzin overhandigde de dood hem zijn eigen mantel. ‘de mantel van onzichtbaarheid’ . Dat zijn de relieken van de dood. Dan beseft Harry ineens dat hij ook zo’n mantel heeft, niet zomaar een mantal met een camouflage spreuk die met de jaren zijn kracht verliest, hij heeft De mantel van onzichtbaarheid. Dus als zijn mantel echt was moeten de andere relieken ook wel echt zijn, en de ring die Perkamentus had vernietigd het gruzelement had het zelfde logo, wist Voldemort niet dat het een reliek is. Harry realiseert dat Voldemort niet zomaar een staf zoekt maar de ‘zegevlier’.

Ze vertrekken nog steeds om de dag naar een nieuwe schuilplaats, voor veiligheid. Ze proberen uit te vogelen wat de andere gruzelementen zijn, maar dat leid tot een flinke discussie waarbij Harry de naam Voldemort laat vallen. Hermelien betoverde Harry met een spreuk zodat zijn hele gezicht onherkenbaar werd, maar ze herkende hem aan zijn litteken. Ze namen hun mee naar het van huis van de familie Malfidus en sloten hun daar op. Behalve Hermelien die boven gemarteld om informatie. Harry en Ron zitten in dezelfde kerker als Loena, Olivander (de toverstokken maker) en Grijphaak een kobold die in tovenaarsbank goudgrijp werkt, grijphaak vertelt dat er pas iets in de kluis van Bellatrix is gelegd, Harry denkt dat het een gruzelement is. Dankzij dobby de huiself die in en uit kwijn verdwijnselen weten ze uit de kerker te ontsnappen. Ze gaan naar boven en bevrijden Hermelien, dobby word vermoord en een van de dooddoeners ook, ze vluchten naar het huis van Bill en Fleur.

Daar kan iedereen bijkomen en vooral Olivander en Grijphaak die erg lang gevangen hebben gezeten. Harry wil met behulp van grijphaak het object (waarschijnlijk het gruzelement) uit de kluis van Bellatrix stelen maar in ruil wil hij het zwaard van griffoendor hebben, want kobolden zijn van mening dat een object altijd eigendom blijft van de maker.
Hermelien gaat vermond als Bellatrix van Detta en Ron als een andere dooddoener en Hermelien en grijphaak onder de onzichtbaarheidmantel. Ze weten te komen met een hoop gebluf en een paar imperiusvloeken (daarmee krijg je totale beheersing over een ander). Ze weten in de kluis te komen en de beker van Huffelpuf mee te nemen ondanks de beschermende spreuken. Het onderste en ook de oudste kluizen dus ook die van Bellatrix werd bewaakt door een draak, ze weten de sloten open te maken en te ontsnappen op de rug van de draak. Ze zijn gelukkig veilig weggekomen, alleen heet graphaak het zwaard nu.

Harry heeft een geestelijke band met Voldemort en ziet soms wat hij denkt, zo weet hij dat Voldemort weet dat ze achter de gruzelementen aan zijn en dat het op een na laatste gruzelement zich op Zweinstein bevind. Ze besluiten naar Zweinsveld te gaan en verdwijnselen erheen onder de onzichtbaarheidmantel, ze worden gelijk omsingeld door dooddoeners. Alleen die kunnen hun niet zien en kijken een beetje verbaast op, Maar ze worden gered door de broer van Albus Perkamentus, Desiderius Perkamentus die het zijn kat verwijten. Binnen in de Zweinskop (huis/kroeg) loopt een tunnel naar de kamer van hoge nood (kamer alleen te gebruiken in hoge nood, bevat alles waar je aan denkt), Marcel Lubbermans komt hen ophalen. In de kamer worden ze als ware helden ontvangen door de strijders van Perkamentus een club die Harry eerder heeft
opgericht, enkele leden van de orde van de feniks en andere leerlingen. Harry denkt dat het gruzelement die op Zweinstein is verstopt een voorwerp van Rowena Ravenklauw is, iedereen denkt dat het verdwenen diadeem het andere gruzelement is. In de leerlingenkamer van ravenklauw is een afbeelding van het diadeem, Loena en Harry gaan erheen, maar worden daar aangevallen door een dooddoener die er tegenwoordig werkt, Loena weet haar te verlammen maar ze heeft Voldemort al gealarmeerd.

Voldemort staat voor de hekken van Zweinstein in volle kracht en daagt Harry voor een duel, maar de leraren en leerlingen laten dat niet toe. Iedereen die 17 of ouder is en wil vechten mag blijven, de rest werd geëvacueerd door de geheime gang. Ze moesten zoveel mogelijk tijd winnen voor Harry. Zodat Harry de gruzelementen kon opsporen en vernietigen.


Hermelien en Ron zijn naar de geheime kamer gegaan en hebben met de tanden van de basilisk de beker van Huffelpuf doorboord en zo dus vernietigt. Harry is ondertussen op zoek naar het spook van Ravenklauw de dochter van Rowena Ravenklauw, Ze vertelt dat ze het diadeem als kind heeft gestolen en in Albanië heeft verstopt, Maar Harry is niet de eerste die dit hoort, Voldemort heeft het ook gehoord. En heeft die waarschijnlijk weer op Zweinstein verstopt toen die daar op sollicitatie kwam. Maar Harry heeft het diadeem al eens gezien. In de kamer van hoge nood. Maar hij heeft gezelschap van Draco Malfidus, korzel en kwast. Hij weet het diadeem te pakken maar laat het vallen door een duistere spreuk van horzel, hij ontkomt en het diadeem is vernietigd door de duistere magie. Hij heeft Draco moeten redden van het vuur van Korzel kwam om.

Harry ziet de gedachte van Voldemort weer en ontdekt dat hij in het kruisend krot is, hij gaat door de geheime gang onder de beukende wilg naar het krot. Bijna aan daar aangekomen slaat hij zijn onzichtbaarheidmantel om zich heen. Aan het eind van de gang stopt hij, Hij is maar een paar meter van Voldemort verwijderd, en Sneep die er blijkbaar ook is. Harry hoort alles wat ze zeggen luid en duidelijk, Voldemort is aan het woord en hij is iets aan het uitleggen. Dat de zegevlier eerst aan Perkamentus toebehoorde, en toen sneep hem hem vermoord had behoorde hij aan Sneep toe. En dat als Voldemort wou dat de Zegevlier helemaal aan hem toebehoorde hij Sneep moest vermoorden, en hij voegde meteen woord bij daad. Voldemort vetrok meteen. Harry kroop naar Sneep, die hem recht in de ogen keek en zij dat Harry zijn gedachte moest opvangen en stierf toen hij dat zij.

Harry ging zo snel als hij kon naar de kamer van Perkamentus om in de hersenpan de gedachte van sneep te bekijken. Daar ziet hij dat Sneep altijd een van de goede is geweest, Dat hij van Lilly hield (Harry’s moeder) en zich verantwoordelijk voelde voor haar dood, sindsdien werkte hij voor Perkamentus en deed zich voor als een volgeling van Voldemort. Hij had Perkamentus zelfs tegen zijn wil vermoord omdat hij het aan Perkamentus beloofd had. Hij ziet ook een gesprek tussen Sneep en Perkamentus waaruit blijkt dat Harry ook een gruzelement is en Voldemort nooit dood kan zonder Harry’s dood. Toen stond hij weer in de kamer van Perkamentus.

Harry gaat naar het Verboden Bos, daar had Voldemort hem uitgedaagd. Als hij naar het bos loopt komt hij Marcel tegen en zegt dat hij de slang “Nagini”moet doden en verdwijnt in de duisternis. Onderweg moet hij ineens aan zijn snaai denken, en wat er op stond, “als het eind nabij is”. Harry dacht volgens mij is het eind nu wel nabij en pakte de snaai, die opende meteen toen hij hem aanraakte. En in de snaai zat “de steen van wederkeer” in een ring. Toen hij de ring in zijn hand hield zag hij zijn ouders, zijn peetvader en een goede vriend Remos Lupos. Hij was bang om dood te gaan, maar ze stelden hem gerust. Hij deed de ring weer in zijn zak en ging verder op zoek naar Voldemort. Harry ziet de schemering van een kampvuur in een open plek, hij loopt erheen en stapt in het licht. Als Voldemort hem ziet kijkt hij hem aan en dood hem met de vloek des doods. Hij wordt wakker op een station lijkt het wel, alles is spierwit. Hij ziet Perkamentus op een bankje zitten en loopt erheen. Perkamentus vertelt dat hij niet echt dood, alleen het gruzelement in hem is dood. Perkamentus legt uit wat hij moet doen en stelt hem op zijn gemak. Dan vertrekt hij, en Harry word langzaam weer wakker. Voldemort denkt dat Harry dood is en laat Hagrid (die gevangen was genomen) Harry het bos uit dragen. Iedereen die verscholen zat in het gebouw kwam naar buiten gelopen, er kapot van dat Harry dood is, al hun vertrouwen weg. Maar Marcel is woest hij kan het niet geloven en dood Nagini in een moment van onoplettendheid van Voldemort. Marcels optreden geeft iedereen weer moed en het gevecht gaat door en verplaats zich naar binnen in de eetzaal.

Harry is ondertussen onder zijn mantel gekropen en probeert Voldemort te besluipen. Molly Wemel (de moeder van Ron) was in gevecht met van Detta en dood haar. Toen Voldemort Molly wou doden kwam Harry er tussen en zag iedereen dat hij nog leefde. Harry en Voldemort draaien om elkaar heen in een grote cirkel, niemand durft een geluid te maken. Harry glimlacht en begint te praten hij vertelt dat Voldemort niet de rechtmatige eigenaar is
Van de zegevlier is, omdat toen de toverstok op Zweinstein lag hij Draco had gekozen als eigenaar, en omdat Harry was degene die Draco had verslagen. Voldemort gelooft hem niet en dan spreekt hij de vloek en des dood uit en Harry op dat zelfde moment een Expelliarmus spreuk (een spreuk om te ontwapenen). De spreuken raken elkaar in het midden gevolgd door een knal en een flits. Voldemort was geraakt door zijn eigen vloek en was nu voorgoed dood, Harry had de zegevlier in zijn hand en stond een beetje overdondert te kijken.

Het Verhaal eindigt met een epiloog hoe het leven van Harry 19 later is. Hij staat op station 9 ¾ waar de trein vertrekt naar Zweinstein, samen met zijn vrouw Gini, om hun kinderen James, Albus en Lilly uit te zwaaien. Ron is ook getrouwd met Hermelien en hebben twee kinderen Rose en Hugo. Bill en fleur hebben een dochter met de naam Victoria, die het petenkind is van Harry. Draco heeft ook en kind Scorpius Malfidus. Ze treffen elkaar weer als ze hun kinderen wegbrengen. Marcel is er ook, niet als ouder maar als leraar Kruidenkunde op Zweinstein.

BEKNOPTE SAMENVATTING

Harry gaat dit jaar niet terug naar Zweinstein, hij gaat samen met Ron en Hermelien op zoek naar de gruzelementen om die te vernietigen. Als dat lukt kan hij het opnemen tegen Heer Voldemort, die sterker is dan ooit te voren. Zal het hem lukken. En dan zijn er ook nog die voorwerpen die Perkamentus hun heeft nagelaten, en dat vreemde teken die steeds maar terugkomt. Harry krijgt dit jaar meer te verduren dan ooit tevoren, hoe zal hij het er vanaf brengen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling"