Eclipse door Stephenie Meyer

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Eclipse
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 1 februari 2016
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
Eclips
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2007
Pagina's
576
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Eclipse
Shadow
Eclipse door Stephenie Meyer
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 628 pagina's
  • Uitgeverij: Atom Books

Flaptekst

As Seattle is ravaged by a string of mysterious killings and a malicious vampire continues her quest for revenge, Bella once again finds herself surrounded by danger. In the midst of it all, she is forced to choose between her love for Edward and her friendship with Jacob - knowing that her decision has the potential to ignite the ageless struggle between vampire and werewolf. With her graduation approaching, Bella has one more decision to make: life or death. But which is which?

Eerste zin

All our attempts at subterfuge had been in vain.

Samenvatting

Bella heeft een hele tijd huisarrest gehad doordat Jacob de motor aan Charlie heeft getoond. Daarbij stuurt Jacon een excusesbriefje dat het hem spijt, maar dat er niks veranderd doordat Edward en zij weer samen zijn. In het begin van het verhaal wordt ook aangeduid dat er moorden worden gepleegd in Seattle. Charlie bevrijdt Bella, maar wel op voorwaarde dat ze andere vrienden ziet en het goed maakt met Jacob. Edward wil echter niet dat ze Jacob ziet, maar neemt haar wel mee naar Bella’s moeder vanwege een visioen van Alice waar hij eerst ontwijkend over doet: Victoria is weer terug blijkt als Jacob ineens op school verschijnt om te praten. Er waren wat problemen tussen de Cullens en Quileutes tijdens de jacht op haar. Bella is bang voor Victoria, maar niemand lijkt zich er verder druk om te maken. Wanneer Edward gaat jagen, snelt Bella naar La Push om Jacob te zien als ze op haar werk niet nodig is.

Jacob is blij om Bella te zien, maar hun gesprek gaat al snel over de problemen met Victoria en tussen de Cullens en Quileutes. Ook probeert Jacob Bella te overtuigen dat hij veel beter voor haar is. In hetzelfde gesprek komt Bella te weten wat imprinten is bij weerwolven en dat weerwolven niet ouder worden als ze nog veranderen, iets waar ze van baalt: zij is de enige die ouder wordt. Bella gaat daarna naar Angela toe en ze negeert Edward, want ze weet dat hij boos op haar is. Ze heeft een fijne middag, maar in de avond verbied Edward haar om met Jacob om te gaan en hier is zij het niet mee eens. Wanneer Edward echter weer gaat jagen, zorgt hij ervoor dat Alice op haar past. Terwijl Bella bij de Cullens logeert, komt Rosalie met Bella praten over waarom zij niet wil dat Bella een vampier wordt waardoor Bella haar iets beter begrijpt.

De volgende dag op school haalt Jacob haar op voordat Alice iets kan doen. Jacob legt dan uit dat imprinten niet per se romantisch is en Bella vraagt af wanneer het voor Jacob gaat gebeuren, maar hij zegt dat hij alleen oog heeft voor haar. Wanneer Jacob erachter komt dat Bella van plan is snel een vampier te worden, geeft hij aan dat hij liever heeft dat ze dood is. Dit doet Bella enorm veel pijn en ze gaat terug naar Alice met haar motor. Wanneer Edward weer terug komt, is hij niet boos: hij heeft besloten om Bella op haar woord te vertrouwen. De dag erop gaat Bella weer naar huis en hoewel Jacob haar probeert te bereiken, is ze nog boos op hem. Ze ontdekt dan ook dat er spullen missen, maar zij denkt dat Alice dit is geweest. Edward ruikt echt een vampierenspoor, maar hij weet niet van wie waardoor Bella weer bang is. Ze besluit Jacob dan toch te bellen die zijn excuses aanbiedt. Jacob komt ook ruiken naar het spoor. Als hij weer weg is, vertelt Bella Edward over haar vermiste spullen en hij denkt dat haar geur het bewijs is voor degene die is geweest. Intussen worden er steeds meer moorden gepleegd in Seattle.

Bij een kampvuur in La Push hoort Bella voor het eerst over de oude verhalen van de Quileutes waardoor ze een beetje onder de indruk is. Zij identificeert zich namelijk met de derde vrouw die zichzelf opofferde. Bella weet nu ook dat de weerwolven veranderen zodra er vampieren in de buurt zijn. Wanneer Bella hoort dat het afstuderen nu enorm dicht in de buurt is, schrikt ze: ze is nog helemaal niet klaar om vampier te worden. Edward wil ook niet dat ze het wordt zolang ze bang is voor het gevaar dat er is, maar de Cullens vragen zich wel af wat ze moeten doen als het doden in Seattle doorgaat. Jasper komt dan met het idee dat het een nieuwgeboren vampierleger is vanwege zijn geschiedenis die hij dan uitlegt aan Bella. Ze weten echter nog steeds niet wie erachter zit, ook al denken ze dat het de Volturi is. Ze besluiten om erop af te gaan zodat het niet dichter in de buurt komt.

Wanneer Edward weer gaat jagen om sterker te zijn voor het gevecht, is Bella bij Jacob. Hij vertelt haar dat hij verliefd op haar is en dat hij wil dat ze voor hem kiest, dat hij voor haar zal blijven vechten totdat ze een vampier is. Als Jacob haar zoent, probeert Bella hem te slaan, maar eindigt hierdoor met een gebroken hand. Edward en Jacob maken hierdoor ruzie: ze zullen allebei voor haar vechten. Op de nacht van het afstuderen heeft Bella ineens door dat de nieuwgeborenen en vermiste kleding aan elkaar verbonden zijn. Op het feest dat Alice voor Bella heeft georganiseerd komt Jacob opdagen wanneer Alice een visioen heeft dat het leger naar Forks komt. De wolven besluiten om met hen te vechten, iets waar Bella het totaal niet mee eens is. Vrij snel daarna concludeert Bella dat Victoria achter alles moet zitten, iets wat inderdaad logisch lijkt. In de nachten komen de Cullens en weerwolven samen om te trainer. Ook wordt de veiligheid van Bella besproken: Jacob zal haar dragen naar punt zodat haar geur niet te volgen is vanaf de open plek voor het leger.

Hoewel Bella bezorgd is over iedereen, vindt ze het vreselijk om apart van Edward te zijn. Daarom besluit hij bij haar te blijven tijdens het gevecht, ook al voelt Bella zich daarom opnieuw schuldig. Twee nachten voordat het gevecht gaat plaatsvinden, gaan alle Cullens behalve Edward jagen. Bella legt nog een conditie aan het trouwens vast: ze wil seks met hem terwijl ze nog een mens is, omdat ze bang is dat ze hem eerst niet zo graag wil als ze hem nu wil. Edward stemt uiteindelijk in om het te proberen en vraagt haar vervolgens officieel ten huwelijk. Bella gaat akkoord. De dag erna smeekt Alice dat ze bruiloft mag organiseren, maar Bella ziet dit niet zitten. Dan is het tijd om te gaan kamperen, dus Jacob draagt haar erheen zodat er geen geurspoor achterblijft. In de nacht heeft Bella het enorm koud door de sneeuwstorm en Jacob houdt haar warm, onder protest van Edward. Als zij denken dat ze slaapt, hebben de jongens een gesprek over Bella’s gevoelens en hun relatie tot haar.

Op de dag van het gevecht zorgt Edward ervoor dat Jacob weet dat Bella en hij gaan trouwen. Bella is hier boos om, dus Edward haalt hem op zodat ze kunnen praten. Bella vraagt hem om haar te zoenen, waarna Jacob vrolijk naar het gevecht gaat. Het gevecht op de open plek gaat goed, maar dan komt Victoria samen met Riley opdagen. Seth en Edward vechten met hen en op het moment dat het fout gaat, zorgt Bella voor afleiding: ze laat zichzelf bloeden. Hierdoor kunnen de jongens Victoria en Riley verslaan. Echter komt er snel een nieuw probleem: de Volturi komt eraan, dus gaan Bella en Edward snel naar de open plek. Dan blijkt Jacob gewond te zijn door een stomme actie van Leah, het enige meisje in de roedel. Bella maakt zich zorgen, maar ze kan er niet eerder heen dan de Volturi weer weg is en ze Charlie gerust heeft gesteld. In een gesprek met Jacob maakt ze hem duidelijk dat ze inderdaad verliefd op hem is, maar dat ze meer van Edward houdt: ze kan niet zonder hem. Bella is daarna stuk van verdriet omdat ze zoveel heeft aangericht en Edward troost haar. Bella besluit om Alice haar zin te geven en haar de bruiloft te laten organiseren. Samen met Edward gaat ze het nieuws aan Charlie vertellen. In de epiloog is Jacob aan het woord terwijl hij rouwt over het verliezen van Bella.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Bella Swan

Bella heeft besloten dat ze een vampier wil worden, ook al zijn Edward en Jacob er beiden op tegen. Ze wacht ongeduldig totdat ze eindelijk afgestudeerd is, aangezien dit de afspraak is. Op het moment dat het zover is, vindt ze het echter wel eng worden en gaat ze zichzelf afvragen wat ze nog wil doen als mens. Dit blijkt seks te zijn, maar Edward wil haar dit alleen geven als ze eerst met hem trouwt. Na veel weerstand, geeft ze in. Intussen is ze ook bang vanwege Victoria die nog altijd jacht op haar maakt. Niet alleen voor zichzelf, ook voor iedereen om zich heen, ook al verzekerd iedereen haar ervan dat iedereen veilig is. De tweestrijd in Bella zelf tussen Jacob en Edward maakt het ook niet gemakkelijker, aangezien de twee natuurlijke vijanden zijn. Ze wil niemand pijn doen, maar moet dit uiteindelijk wel doen.

Edward Cullen

Edward wil dat Bella veilig is. Het maakt hem niet uit hoe hij dit moet bereiken, iets wat Bella enorm frustreert. Daarbij is hij ook enorm koppig over het feit dat Bella een vampier wil worden: hij bedenkt een conditie waar ze nooit aan zou willen voldoen, maar iets wat hij enorm graag wil: trouwen. Hij krijgt uiteindelijk zijn zin, ook al moet hij er wel iets voor terug doen. Edward heeft veel moeite met Jacob. Niet alleen omdat hij een weerwolf is, maar ook omdat Bella graag bij hem wil zijn.

Jacob Black

Hoewel Jacob in het begin van het boek niks met Bella te maken wil hebben, komt hij hier al snel op terug. Hij besluit om voor haar te vechten, tot het moment dat ze echt in een vampier veranderen zal. Jacob zijn gevoelens zijn in Eclipse heel helder, ook voor Bella. Hij weet Bella zo ver te krijgen om haar gevoelens voor hem ook in te zien, maar het verandert niets aan de situatie: Bella kiest voor Edward. Dit doet Jacob veel pijn.

Victoria

Omdat Edward James, haar partner, heeft gedood, wil Victoria nog steeds wraak op hem nemen door Bella te doden. Hoewel dit al bekend is in New moon, komt dit thema terug in dit boek. Dit doet ze door iemand anders de beslissingen te laten maken, aangezien Alice het anders aan ziet komen.

Quotes

"Doesn’t change anything. Sorry." Bladzijde 34
"‘I don’t care who’s a vampire and who’s a werewolf. That’s irrelevant. You are Jacob, and he is Edward, and I am Bella. And nothing else matters.’ " Bladzijde 130
"This simple knowledge, today’s date - which was so obvious that I must have been subconsciously repressing it - made the deadline I’d been impatiently counting down toward feel like a date with the firing squad." Bladzijde 269
"‘Until your heart stops beating, Bella,’ he (Jacob) said. ‘I’ll be here - fighting. Don’t forget that you have options.’" Bladzijde 330
"‘Listen, Alice, don’t you see? It’s the same! The one who broke in and stole my things, and the new vampire in Seattle. They’re together!’ " Bladzijde 348
"‘Isabella Swan?’ He looked up at me through his impossible long lashed, his golden eyes soft but, somehow, still scorching. ‘I promise to love you forever - every single day of forever. Will you marry me?’" Bladzijde 460
"Jacob was right. He’d been right all along. He was more than just my friend. That’s why it as so impossible to tell him goodbye - because I was in love with him too." Bladzijde 528
"‘The clouds I can handle. But I can’t fight with an eclipse.’" Bladzijde 599

Thematiek

Liefde: verbroken relatie

Bella staat tussen twee vuren in: haar liefde voor vampier Edward en haar vriendschap voor weerwolf Jacob. De twee jongens zijn natuurlijke vijanden en daarbij strijden ze beiden voor haar liefde. Dit maakt het voor Bella erg lastig om een keuze te maken.

Motieven

Angst

Victoria is op jacht naar Bella omdat Edward haar James heeft vermoord. Edward (en Jacob) is ervan overtuigd dat Victoria niet bij Bella kan, maar desondanks is Bella bang voor Victoria. Tevens is ze bang om Edward of Jacob kwijt te raken door hun strijd voor haar liefde en het feit dat ze morele vijanden zijn.

Vriendschap

Bella en Jacob zijn altijd vrienden geweest. In dit boek lijkt dit van de baan te zijn doordat ze vampier wil worden en omdat ze met de Cullens omgaan. Gelukkig komt dit uiteindelijk wel goed en kunnen ze weer met elkaar optrekken.

Liefdesrelatie: happy end

Edward en Bella lijken door allerlei gevaren constant uit elkaar gedreven te worden, maar toch blijven ze bij elkaar. Hun liefde voor elkaar is sterk.

Motto

Fire and Ice
Some say the world will end in fire,
Some say in ice.
From what I’ve tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice

Robert Frost

Jacob is heet en Edward is koud. Bella staat in dit boek voor een keuze: wie van de jongens kiest ze? Hoewel ze altijd bij Edward blijft, wil ze Jacob ook niet kwijt.

Opdracht

To my husband, Pancho, for your patience, love, friendship, humor and willingness to eat out.

And also to my children, Gabe, Seth, and Eli, for letting me experience the kind of love that people freely die for.

Trivia

Stephenie Meyer heeft haar idee van een wolvenroedel gebaseerd op Book of Mormon.

Stephenie Meyer organiseerde een Twilight prom om de release van het boek Eclipse bekend te maken.

Titelverklaring

Jacob is Bella haar zon, maar Jacob weet dat Edward haar zielsverwant is. Jacob vergelijkt Edward dan ook met een eclips, want met een verduistering kan hij niet opkomen voor Bella. Jacob zegt dan ook in het boek: “De wolken kan ik wel aan, maar tegen een eclips kan ik niet vechten.”

Structuur & perspectief

Eclipse is geschreven vanuit de ik-persoon: Bella is constant aan het woord. Haar gedachten, gevoelens en handelingen worden beschreven. Andere personages neem je als lezer waar door Bella. Eclipse bestaat uit een proloog, 27 hoofdstukken en een epiloog. De epiloog is geschreven vanuit Jacob’s perspectief (ik-persoon).

Decor

Het verhaal vindt plaats in de 21e eeuw. Stephenie Meyer heeft specifieke jaartallen gegeven aan de geschiedenis van verschillende personages. Edward is geboren in 1901 en getransformeerd in 1918, waardoor hij in het boek iets meer dan 100 jaar oud is, hoewel hij er altijd 17 uit zal zien. Ook is het tijdperk te merken aan verschillende technologieen, zoals auto’s, telefoons en computers. Het verhaal zou hierdoor in een andere context moeten worden geplaatst wanneer er een ander tijdperk aan verbonden zou worden. Vampieren en weerwolven zijn ook wel van deze tijd.

Eclipse speelt zich voornamelijk af in Forks, een plaatsje in Amerika. Het is er altijd enorm koud en nat weer, waardoor het een goede plek voor vampieren is. In het begin van het boek gaan Bella en Edward even naar Jacksonville, maar daarna blijven ze in Forks. Seattle speelt echter wel een rol in het boek, aangezien er daar allemaal nieuwe vampieren worden gemaakt en dit een probleem is. Bella is in Eclipse voornamelijk in haar eigen huis, op school en bij de Cullens. Het verhaal zou zich op een soortgelijke plek als Forks af kunnen spelen, maar niet in een warm gebied of stad.

Stijl

Volgens de Nederlandse website van The Twilight Saga is ‘de schrijfstijl zeer intens, het is alsof je in het verhaal getrokken wordt’. Dat is ook zo: Bella wordt heen en weer getrokken door haar gevoel voor Edward en Jacob. Hierdoor wil je verder lezen. Net als door het gevoel van gevaar. Eclipseis geschreven voor jongeren. Er staan geen moeilijk woorden in het boek, de zinnen worden kort gehouden en er is balans tussen dialoog en beschrijvende stukken.

Slotzin

I pushed my legs faster, letting Jacob Black disappear behind me.

Beoordeling

Hoewel ik het gevecht van Jacob voor Bella’s liefde erg mooi vind, wist ik vanaf het begin af aan dat hij dit nooit zou kunnen winnen. Dan zou de magie uit het eerste boek namelijk helemaal teniet worden gedaan in mijn ogen. Daarbij houd ik simpelweg van vampieren en weerwolven, ook al zijn het natuurlijk vijanden. Stephenie Meyer heeft een mooi verhaal op papier weten te zetten, zeker omdat het een duidelijk vervolg is: Victoria komt ook al in het eerste en tweede boek voor.

Recensies

"I am prepared to be skewered because Eclipse was even a bigger disappointment than New Moon." http://dearauthor.com/boo...ie-meyer/
"Eclipse is primarily a romantic saga, so Bella and Edward’s relationship is the primary focus of the novel." http://www.lovevampires.c...ipse.html

Overhoor jezelf

Hoe noemt Bella zichzelf tussen Edward en Jacob?
Wie linkt gebeurtenissen rondom Victoria aan elkaar?
Jacob geeft aan dat hij niet tegen een verduistering kan vechten. Hoezo?
Wat is Edward zijn conditie als Bella wil dat hij haar een vampier maakt?
Stelling: de weerwolven en de vampieren werkten enkel samen omdat Bella dit vroeg.
Hoe heet het enige meisje in de roedel?
Stelling: Bella ziet pas in dat ze ook gevoelens heeft voor Jacob op het moment dat hij gewond raakt.
Hoeveel wolven komen er voor in het boek?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.389 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eclipse door Stephenie Meyer"

Ook geschreven door Anouk