Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 328 pagina's
  • Uitgeverij: Ambo/Anthos

Flaptekst

Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond, maar Didi's herstel gaat langzaam.
Miriam, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoektocht naar Hennequins verleden groeit bij Miriam de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate. En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het jonge, kwetsbare gezin...
De kraamhulp beschrijft tien beslissende dagen uit het leven van drie jonge vrouwen. Kwetsbaarheid, wilskracht en moordlust vinden elkaar in een beklemmende, ontroerende pageturner: Esther Verhoefs engste thriller ooit.

Eerste zin

“Dus hier woon je”. Miriam fluisterde het zacht voor zich uit. Haar vingers omklemden het stuur van haar Peugeot. Ze waren ene beetje vochtig geworden en tot haar ergernis merkte ze dat ze sneller was gaan ademen.

Samenvatting

Dinsdag
We maken direct kennis met de drie vertellende personages. Didi Stevens-Vos is net bevallen van een dochtertje Indy. Ze krijgt kraamhulp van een knappe vrouw met een bijzondere naam Hennequin Smith, die meteen al laat weten dat ze iets ergs van plan is te doen. Ze is rijk en woont in een duur penthouse in Rotterdam. Ze heeft een half jaar ervoor haar man Bart verloren (val van een trap) Dat gelooft de zus van die man, de vlotte politieagente Miriam de Moor, niet. Ze gaat op zoek naar de vrouw achter Hennequin Smith en heeft een privédetective in Amerika ingeschakeld. Hennequin heeft vervalste papieren voor de kraamhulp. Het raadsel voor de lezer is waarom deze vrouw iets met een jong gezin van plan is.

Woensdag
Met haar mooie lichaam heeft Hennequin wel wat te bieden. Ze wil de man van de bevallen vrouw verleiden. Deze Oscar heeft geen kind gewild (wilde een abortus) en na de moeizaam verlopen zwangerschap van Didi staat hij seksueel gezien op springen. Hij lijkt een gemakkelijke prooi voor Hennequin. Didi’s moeder woont in Noorwegen en kan niet direct naar haar toe komen. Miriam krijgt nieuws uit Amerika van haar privédetective.  Ook dhr. Smith, de eerste echtgenoot van Hennequin,  is om het leven gekomen door een alcoholvergiftiging. Miriam is op haar hoede.

Donderdag
Didi kan maar moeizaam borstvoeding geven, waardoor de baby Indy erg huilt. Hennequin helpt met kolven, maar Oscar kan het niet verwerken. Hennequin ziet haar kans schoon en zet de relatie op scherp. De verwijten vliegen over en weer.
Miriam ziet iets in haar onderbuurman Boris, die kunstschilder is en erg relaxt  leeft. Ze krijgen een geslaagde date. Het blijft nog een beetje bij zoenen.

Vrijdag
Miriam gaat in een Gelders dorpje op zoek naar het verleden van Hennequin die Catharina Kramer geheten heeft.  Ze heeft een moeizame jeugd gehad en haar moeder heeft zelfmoord gepleegd. Later is ze in een internaat opgenomen.
Hennequin heeft de zwakke plek van Oscar gevonden: zijn geslachtsdeel en pijpt hem naar een hoogtepunt in zijn eigen huis. Eigenlijk zou ze het ding er het liefst afbijten. Maar ze heeft andere plannen en begint druppels antivries toe te dienen in de flessenvoeding  van Indy. In de kraamverzorging weet ze zich aardig staande te houden ook al door de onwetendheid van Didi.

Zaterdag
Zowel Miriam als Hennequin gaan verder op de ingeslagen weg: resp. informatie verzamelen over Catharina en het vergiftigen van de baby.  Miriam komt erachter dat Catharina in een internaat heeft gezeten en omdat ze verdacht werd van een moord (duw van een trap!) op een kamergenote ook in een jeugdgevangenis.  Ze krijgt een tweede succesvolle date met Boris. Hennequin onthult aan de lezer dat haar eerste man ook aan een alcoholvergiftiging (lees: antivries) is gestorven. Oscar staat bij haar voor de deur om een nieuwe portie seks te krijgen. Ze heeft hem helemaal in haar macht.

Zondag
Miriam bezoekt de pleegouders van Catharine. Die zijn aan de kant gezet door haar en zijn  erg verdrietig. Ze horen wel dat de vader van Catharina nog leeft. Het meisje zelf heeft 1 jaar jeugdgevangenis gekregen. Haar leraar De Vries en een ander meisje waren namelijk getuige geweest van de duw op de trap  in het internaat. Leraar de Vries blijkt al te zijn overleden (een alcoholvergiftiging!!) Ook de konijnen  van Didi en Oscar hebben intussen het loodje gelegd. Oscar krijgt de schuld van Didi en het gesprek mondt uit in een enorme ruzie. Hun relatie wordt steeds slechter. Hennequin delft alvast een graf voor iemand (?)

Maandag
Nelly Vos, de moeder van Didi, komt over uit Noorwegen. Ze is een doortastende vrouw  en wantrouwt Hennequin. Didi verdedigt haar kraamhulp eerst nog wel.
Miriam gaat naar het adres waar de biologische vader van Catharina woont, maar hij wil geen informatie aan haar geven. Later belt hij Miriam alsnog op om informatie over de vreemde naam Hennequin te geven. Die blijkt te horen bij een onuitstaanbaar kind.  Oscar heeft een nieuwe afspraak gemaakt met Hennequin op een parkeerterrein van een hotel In Ridderkerk. Maar ze hebben geen seks: ze laat hem instappen en bindt hem later vast aan een boom, vlak bij zijn vers gedolven graf, waarin hij spoorloos zal verdwijnen.

Dinsdag
Hennequin net terug van de moord in een bos merkt dat Didi niets wil zeggen over haar verleden (een overleden zusje). Oscar is helemaal verdwenen. Hij is een echte vluchter, denkt Didi. Hennequin ziet haar plannen door de komst van Nelly Vos wat doorkruist. De voorraad antivries moet worden verhoogd in de fles van Indy, want veel tijd heeft ze niet meer. Daarna laat ze zich masseren door een eigen masseuse Mali die haar ook een hoogtepunt bezorgt.  Het blijft al met al een bijzondere vrouw.

Woensdag
Miriam hoort op haar werk dat Oscar verdwenen is. Ze brengt een bezoek aan haar ex-schoonzus Hennequin en laat merken dat ze veel over haar verleden (Kramer)  weet. Die blijft echter uiterlijk onbewogen. Ze heeft plannen gemaakt om weer van het toneel te verdwijnen (eerst naar Beiroet via Midden-Amerika naar New York). De vader van Catharina weet wat de relatie van haar met Didi Vos is, maar hij wil Miriam nog niets vertellen. Boris en Miriam beginnen elkaar steeds aantrekkelijker te vinden.

Donderdag
Miriam wordt bezocht door een boze Hennequin. Die brengt haar met een stroomstoot voor Pampus. Bij een gevecht valt  Miriam door een glazen serre: ze  heeft een gescheurde schouder en een gebroken arm. Hennequin vlucht op weg naar het huis van Didi. Ze neemt de drie generaties vrouwen mee: Nelly, Didi en Indy. Ze wil wraak op hen nemen. Ze gaan op weg naar….

Miriam laat zich door haar gebroken arm niet weerhouden op zoek te gaan naar vader Kramer. Boris gaat met haar mee.  Onderweg belt ze Kramer en ze hoort dat Hennequin vroeger een halfzusje was van Didi. Haar andere halfzusje is van een spoorbrug geduwd en Catharina/Hennequin heeft daarvan de schuld gekregen. Dat was het begin van alle ellende. Catharina heeft altijd gezegd dat ze onschuldig was.
Miriam beseft meteen dat de vier vrouwen op weg zijn naar de spoorbrug in Nijmegen en dat is inderdaad zo. Catharina wil de ultieme wraak nemen: alle drie de vrouwen van de spoorbrug storten. Ze lijken te laat te komen om dat te verhinderen. Maar op het laatste moment  verschijnt vader Kramer op het toneel. Hij stort zich op zijn dochter en samen storten ze in het water van de Waal.

In een soort epiloogje (gecursiveerd gedrukt) wordt de lezer duidelijk gemaakt dat Catharina niet schuldig was aan de dood van Claartje. Didi had destijds het popje van haar zusje afgepakt en dat in het water laten vallen. Claartje was toen van de brug gestapt. Als toen de waarheid was gesproken…….

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Miriam de Moor

Miriam de Moor is een jonge politieagente die een half jaar ervoor haar broer verloren heeft door een “val van een trap.” Ze verdenkt haar schoonzus Hennequin van betrokkenheid bij zijn dood en ze gaat natuurlijk op zoek (queeste) naar diens verleden. Via Amerikaanse prive-detectives komt ze erachter wat voor gevaarlijke vrouw Hennequin is. Hoewel ze het eigenlijk niet mag doen, gaat ze op onderzoek uit naar Hennequin en legt daarbij zelf bijna het loodje. Ze weet echter alles ten goede te keren en gaat nog een mooie toekomst tegemoet met haar onderbuurman, de kunstenaar Boris.

Hennequin Smith/Catharine Kramer

Hennequin Smith/ Catharine Kramer (35 jaar) is de slechterik van deze thriller. Ze heeft diverse moorden op haar geweten ( op die van een internaatgenote, op haar eerste man in Amerika, op haar laatste man Bart en ook nog op Oscar, de kersverse vader. Ze is vast van plan nog meer slachtoffers te maken en wel haar halfzusje Didi Vos, die ooit heeft verteld dat ze haar andere halfzusje van de spoorweg had afgeduwd. Hennequin die altijd rijke mannen aan zich weet te binden, komt aan het einde doordat haar biologische vader met haar van de spoorbrug afspringt.

Didi Vos

Didi Vos is de 29-jarige jonge moeder die graag ene kind wilde tegen de zin van haar man. Ze Ze heeft een zware zwangerschap achter de rug en haar man doet ook al niet erg vriendelijk tegen haar. Ze weet niet veel van kinderen en laat zich leiden door Hennequin. Wanneer haar moeder uit Noorwegen overkomt, gaat het wat beter met Didi. Ze vertelt dat haar vader bij een ongeluk is omgekomen en ook dat haar vierjarig zusje Claartje dood is gegaan. Pas op de laatste bladzijde wordt duidelijk dat ze een popje van haar zusje van de spoorbrug had gegooid, waarna het zusje haar popje was nagesprongen. Didi had de schuld in Catharine Kramers schoenen geschoven en die neemt 23 jaar later wraak.

Nelly Vos

Nelly is de moeder van Didi en eigenlijk de stiefmoeder van Hennequin. Ze is met de vader van de laatste hertrouwd. Wanneer ze in het heden naar haar dochter komt (uit Noorwegen) wantrouwt ze intuïtief de kraamhulp. Ze wil die buitenspel zetten, maar dat lukt slecht. Ze dreigt het slachtoffer te worden van de wraak van Hennequin en ziet op het allerlaatste moment dat haar ex-man het lot in eigen handen neemt.

Boris

Boris is de jonge kunstenaar die beneden Miriam woont. Zijn relatie is net uit, maar hij maakt een ontspannen indruk. Ze krijgen een date en zoenen wat. Het lijkt er alle schijn van weg te hebben dat het een leuke relatie wordt. In de moeilijke tijd van Miriam staat hij haar zo goed als het kan bij.

Oscar Stevens

Oscar (34) is een eerste-klas-zakkenwasser. Hij wilde geen kind en wanneer zijn vrouw doorzet, een moeilijke zwangerschap wegens bekkeninstabiliteit meemaakt, gedraagt hij zich als ene hufter. Hij doet vrijwel niets met zijn jonge dochter en laat zich in het kraamhuis oraal verwennen door Hennequin, waarna hij nog ene nieuwe afspraak voor seks met haar maakt. Hij krijgt een verdiende ”beloning: ”een bosgraf.

Quotes

"Voor het raam stond een eenpersoonsbed op klossen, erboven hing een triangelvormige papegaai. In bed lag een witte gedaante met oranje peentjeshaar. Bleekjes en rillerig als een patiënte die was opgegeven en van wie de laatste levensweken hadden ingezet. Dat beeld kon wel eens kloppen, wist Hennequin. Met een brede glimlach liep ze op Didi af. "

Bladzijde 12

"Sinds haar broer een halfjaar gelden was overleden had ze geen rustig moment weer gekend. Een val van een trap. Volgens de arts was dat de doodsoorzaak geweest, Een ongeluk in huis. Miriam had het amper kunnen bevatten. Bart, zomaar dood? Bart die met zijn sokken aan op de trap van zijn Belgische villa was uitgegleden."

Bladzijde 14

"“Geef dat kind verdomme gewoon poedermelk, muts, daar zijn hele volksstammen me egroot geworden. Die van ons komt er ook wel groot mee.” Didi dacht aan de fora die ze op internet had gelezen. Aan al die partners die hun vrouw steunden , als ze hun kind borstvoeding wilden geven. Die live voor haar waren. Messages geven, knuffels. Thee. Ze was zo geschokt dat ze was gestopt met huilen. "

Bladzijde 83-84

"Hennequin hield haar pas in toen ze hoorde dat haar unieke naam zo achteloos werd verbasterd door Didi’s moeder. Met een ijzige blik keek ze naar het tafereel, de moeder die haar dochter troostte en ze voelde een kille leegte in haar binnenste. Heel even maar. Die was al opgevuld door een verzengende haat toen ze zich van hen verwijderde en de trap op liep."

Bladzijde 229

Thematiek

Wraak / bloedwraak / eerwraak
Wraak lijkt het thema van deze thriller. In het verleden is Catharine Kramer op school gepest. Toen haar moeder zelfmoord pleegde, knapte er iets en haar vader hertrouwde. Haar halfzusje Didi beschuldigt haar van een moord die eigenlijk een ongeluk was. Catharine heeft daardoor een ellendige jeugd en moet naar een internaat: daar gaat ze pas goed lot: Ze vermoordt een kamergenote en moet in een jeugdgevangenis. Daarna is de beer pas echt los en pleegt ze in ieder geval nog enkele moorden: op de leraar die getuige was van de val van de trap in het internaat, op haar eerste man in Amerika, op haar tweede man Bart (val van de trap) en op Oscar, de kersverse vader. Ze wil het gezin van het vroegere halfzusje vernietigen. Dat lukt dus maar gedeeltelijk maar 23 jaar na het haar aangedane onrecht, neemt Hennequin Smith wraak.

Motieven

Zelfmoord
Catharina Kramers moeder pleegt in haar jeugd zelfmoord. Als haar vader aan het einde merkt dat zijn dochter een psychopate is geworden, neemt hij een moedig besluit. Hij springt met haar in het kolkende water van De Waal . Voor hem dus een zelfgekozen dood.

Jeugd
Hennequin wordt in haar jeugd op school gepest. Haar moeder pleegt zelfmoord, haar vader heeft nauwelijks tijd. In het gezin met haar halfzusje krijgt ze de schild van de dood van haar jongste halfzusje. Ze moet in een internaatgeplaatst worden, waar ze het ook niet naar haar zin heeft en een moord op haar geweten heeft. Nadat ze in een jeugdgevangenis een jaar heeft doorgebracht, weet ze we wat ze in de rest van haar leven wil doen.

Moeizame liefdesrelaties
Didi en Oscar hebben relatieproblemen. Oscar wilde geen kind en wil Didi dwingen tot een abortus. Wanneer ook de zwangerschap en de bevalling moeizaam verloopt, is dat niet bevorderlijk voor hun relatie. Hij doet na de bevalling vrijwel niets en laat zich seksueel verwennen door de kraamhulp. Het is een egoïstisch mannetje.

Queeste
Na de dood van haar broer begint politieagente Miriam, de Moor een zoektocht naar haar verdwenen schoonzus Hennequin. Via privédetectives in Amerika en een eigen zoektocht naar het verleden van Catharine in Nederland, komt ze achter een bizarre waarheid over de jeugd van haar ex-schoonzus.

Overspel
Oscar gaat vreemd met de kraamhulp. In zijn eigen huis laat hij zich oraal verwennen door Hennequin en hij gaat haar later in haar penthouse nog een keer opzoeken om met haar te vrijen. Het wordt hem uiteindelijk fataal, wanneer hij vol verwachting naar spannende seks bij haar in de auto stapt. Hij gaat op weg naar zijn graf.

Trivia

In 2014 is dit boek genomineerd voor de Gouden Strop.

Titelverklaring

Thrillers krijgen in  Nederland meestal heel korte titels. Dat is ook met de thrillers van Esther Verhoef  “De kraamhulp” het geval. Het is uiteraard niet zo lastig om de titel te verklaren. Een van de vertellers/personages is Hennequin Smith. Zij heeft een reden om wraak te nemen op haar stiefzusje. Daarom gaat ze als kraamhulp werken bij Didi Vos.  

Structuur & perspectief

Het boek heeft een duidelijk  herkenbare structuur. Er worden tien dagen beschreven: van dinsdag tot de andere week donderdag. Het zijn de dagen waarop de kraamhulp in het gezin van Didi Vos  assistentie verleent. De dagen worden ook in de tien delen genoemd. Daarnaast zijn alle tien delen verdeeld in korte tot zeer korte hoofdstukjes met een afwisselend perspectief.  Die hoofdstukjes  worden aangegeven met een typografisch teken. De volgorde van de delen is strikt chronologisch.  
Er is een meervoudig perspectief. Er zijn drie personale vertelsters die alle drie in de o.v.t. hun bijdrage aan de vertelling leveren:
-    Miriam is de jonge politieagente, die haar broer verloren heeft door een foute handeling van
-Hennequin Smith, die eigenlijk Catharine Kramer heet, en die wraak wil nemen op haar halfzusje
-Didi Vos, getrouwd met Oscar en net moeder geworden van de baby Indy.
Zo zijn alle drie vrouwelijke vertellers op de een of andere manier familiair met elkaar verbonden.

Door het meervoudige perspectief en de snelle wisseling van de points of view ontstaat er een zeer hoog verteltempo, waardoor je als lezer het boek “in één ruk ”uitleest. Bovendien kapt ze de hoofdstukken op een spannend moment af (de zg. cliffhanger) waarmee de spanning natuurlijk wordt opgevoerd.

Decor

 

Ofschoon er in de thriller geen data en jaartallen worden genoemd, kun je als lezer gemakkelijk uit de tekst opmaken wanneer het verhaal zich afspeelt. In 1990 is er iets gebeurd (een “moord”  op een halfzusje)  en degene die ervan wordt beschuldigd, neemt 23 jaar later de gelegenheid wraak te nemen voor haar verwoeste jeugd in een internaat.  Bovendien wordt aangegeven dat het herfst (oktober) is. De handeling speelt zich dus in tien dagen van oktober 2013.

Het decor van de handeling in het verhaalheden is de stad Rotterdam. Zowel Miriam (appartement) Hennequin (luxe penthouse) als Didi (twee-onder-één-kapwoning) wonen in Rotterdam. Didi Vos in de Baljuwstraat nr. 66. Het verleden heeft zich o.a. in een klein Gelders dorpje afgespeeld en de apotheose van het verhaal speelt in Nijmegen.

Stijl

Verhoef schrijft in een heldere stijl, met vlot lopende zinnen en duidelijke dialogen die niets te raden overlaten. Ze verliest zich niet in details die voor een thriller van ondergeschikt belang zijn, zoals veel van haar collega-schrijfsters in de Nederlandse thrillerliteratuur wel doen (Suzanne Vermeer, Loes den Hollander). Dat betekent een enorm verteltempo, dat er mede door de structuur met drie verschillende vertellers voor zorgt dat je het boek in één ruk uitleest. In de stijl hoort ook dat ze diverse keren haar vertelster Hennequin vooruitwijzingen laat geven die de spanning moeten opwekken.
 

Slotzin

In een opwelling rukte Didi Popje uit haar hand en liet hem los. Het vuilwitte ding werd Geschept door de wind en dwarrelde als een veel te grote sneeuwvlok van de brug naar beneden. “Popje!”riep Claartje. Ze stak haar handjes uit en stapte van de brug.

Beoordeling

Volgens de aankondiging van de uitgeverij is De Kraamhulp de engste thriller ooit van Verhoef. Dat blijft natuurlijk een subjectief gegeven. Voor mij gold die bewering namelijk niet, wat niet wil zeggen dat het verhaal niet spannend genoeg  is. De drie verschillende perspectieven  laten de lezer de handeling  van diverse kanten bekijken. Wat wel eng overkomt,  is natuurlijk dat het verhaal zich afspeelt in een gezin dat net een kindje rijker is geworden. Het is geen whodunit, want je weet al in het eerste hoofdstuk dat Hennequin de “kwaje pier” is, maar je houdt je wel bezig met de vraag “whydonit.” Waarom wil de vrouw wraak nemen op een ogenschijnlijk onschuldige jonge moeder, die het al niet getroffen heeft met haar egoïstische man.?
Dat komt wellicht niet helemaal geloofwaardig over, maar alla…. Je leest de thriller wel in één adem uit. Hij zal dan ook  hoge ogen gooien op de bestsellerslijsten van 2014.

Het boek is zeker geschikt voor literatuurlijsten van de havo en het vwo. Esther Verhoef blijft met voorsprong the leading lady onder de Nederlandse thrillerschrijfsters. Niettemin valt deze thriller wel te rangschikken onder de term ”oestrogeenthriller”, wat inhoudt dat er meer vrouwelijke dan mannelijke lezers zullen zijn. Wie hardboiled misdaad (de zg. testosteronthrillers) wil (niveau Penoza) kan de andere thrillers van Verhoef lezen,  die ze samen met haar man Berry schrijft onder het pseudoniem Escober.  (Onrust, Ongenade, Overkill) 

 

Recensies

"De verhaallijnen rond de drie vrouwen komen op ingenieuze wijze bij elkaar. Verhoef vertelt het verhaal bovendien effectief, in korte zinnen en in kleine hoofdstukken, met vaak prikkelende cliffhangers. Veel lezers zullen struikelen over de talrijke passages met tepelkloven door verkeerd kolven, bekkeninstabiliteit en ander vrouwelijk ongemak. Maar zoals in een actiethriller bloed hoort te vloeien, zo kan een vrouwenthriller niet zonder feminiene identificatiemomenten. "
http://www.nrclux.nl/de-k.../1285176/

"Verhoef weet met haar schrijfstijl de boeiende en ontroerende karakters prima tot leven te brengen. Het schort echter aan verrassing in het verhaal, wat te wijten is aan de boekbeschrijving op de binnenflap en de tekst op de cover. Het is toch veel leuker er als lezer zelf achter te komen dat de kraamhulp een psychopate is dan het van tevoren te weten? Een gemiste kans, maar knap dat de auteur desondanks tot een hoge spanningsboog komt. Het einde lijkt ietwat makkelijk, niet alles is afgerond. Anderzijds biedt het de lezer ruimte om nog eens te overdenken waartoe de vermeende c.q. ware toedracht van een drama in een kinderleven kan leiden. "
http://www.crimezone.nl/w...amhulp.htm

"Esther Verhoef is misschien wel de beste schrijfster die op deze site te vinden is. Haar verhalen hebben altijd een originele setting, ze is van alle markten thuis, en haar zodra je begint te lezen kan je niet meer stoppen. Dat geldt ook voor De kraamhulp. De prachtige cover, met roze binnenkant, de fijne papierdikte en het juiste aantal pagina\'s zorgen ervoor dat je het boek zo uit hebt. Toch mist het boek spanning en blijven de personages erg op afstand. Alleen Miriam leert de lezer iets beter kennen, maar ook in haar verhaallijn gebeurt eigenlijk niet zoveel spannends. "
http://vrouwenthrillers.n...9041423696

Bronnen

Overhoor jezelf

Hoe is de structuur van het boek?
Welke bewering over het perspectief is juist?
Hoe noemt Hennequin de baby van Didi Vos?
Wie van de onderstaande personages is geen verteller?
Meerdere antwoorden mogelijk
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Wat is het belangrijkste decor van deze thriller?.
Welke beweringen over Hennequin Smith zijn waar?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke beweringen over Oscar Stevens zijn waar?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke beweringen over Miriam de Moor zijn waar?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke motieven komen terug in deze thriller?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat zijn de favoriete methodes van Hennequin om te doden?
Meerdere antwoorden mogelijk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

wel een beetje lang maar scheelt me veel tijd met lezen

4 jaar geleden