Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Om het overzichtelijk te houden heb ik zowel de tekst geplakt, als het bestand toegevoegd.

1.De zakelijke gegevens

Naam van de schrijfster: Esther Verhoef
Titel: De kraamhulp
Verhaalsoort: literaire thriller

2.Inhoud van het boek
Titelverklaring (leg uit wat de titel met het verhaal te maken heeft):
Een van de hoofdpersonages , Hennequin Smith, heeft reden om wraak te nemen op haar (vroegere) stiefzusje Dineke Vos / Dini Vos. Ze gaat als kraamhulp bij haar gezin werken.

Gebeurtenissen..
- Wat is het probleem van de hoofdpersoon?
Hennequin Smith:
Heeft in haar jeugd erg veel meegemaakt, zo pleegde haar moeder zelfmoord en werd ze gepest. Haar vader is hertrouwd en ze zijn toen verhuisd, toen Hennequin, die toen nog Catharina Kramer heette, ging wandelen met haar twee stiefzusjes en er een ervan, Claartje overleed zei haar andere stiefzusje Dini dat Catharina haar vermoord had.
Uiteindelijk werd Catharina in een internaat geplaatst waar ze wel iemand vermoord heeft, later trouwde ze met verschillende mannen die ze ook stuk voor stuk vermoordde, even als de getuigen bij de moord in het internaat en in het verhaal ook kersverse vader Oscar. Ze had verder nog meer moordplannen.

-Beschrijf het verhaal in 6 stappen
1.
Kersverse ouders Oscar en Didi maken kennis met hun kraamhulp Hennequin Smith, voor dochtertje Indy. Hennequin heeft een half jaar ervoor haar man Bart verloren door een val van de trap. Miriam, de zus van die man gelooft het niet en gaat achter gegevens van Hennequin aan. Ze komt hierin niet verder en besluit een privé-detective in te huren.

2. Hennequin wilt vader Oscar verleiden. Miriam heeft nieuws van haar privé-detective , Hennquin’s eerste echtgenoot Dhr. Smith is om het leven gekomen door alcoholvergiftiging.
Voor Didi gaat borstvoeding geven moeizaam, Hennequin zet de relatie op scherp en Oscar en Didi verwijten elkaar. Miriam heeft een date met onderbuurman Boris.

3. Op vrijdag gaat Miriam op bezoek in een Gelders dorpje en gaat op zoek naar het verleden van Hennequin, want ze vertrouwt het totaal niet. Ze komt erachter dat Hennequin vroeger eigenlijk Catharina Kramer heette en dat haar moeder in haar jeugd zelfmoord had gepleegd. Verder zorgt Hennequin dat Oscar overspel pleegt.

4. Miriam gaat op Zaterdag verder met informatie verzamelen, en ontdekt dat Catharina in een internaat heeft gezeten, en later in de jeugdgevangenis op verdenking van moord door val van een trap. Hennequin onthult dat haar eerste man aan een alcoholvergiftiging (antivries) is overleden, en heeft ondertussen Oscar totaal in haar macht. Op Zondag gaat Miriam langs bij Catharina’s pleegouders, en blijkbaar leeft haar echte vader ook nog. Een getuige van de moord is onlangs ook al overleden. Hennequin heeft ondertussen ook antivries bij Didi’s en Oscar’s konijnen hun drinken gestopt, en deze zijn ook overleden hierdoor. Dit lokte een grote discussie/ruzie uit in huize Stevens. Hennequin maakt een graf voor iemand, onduidelijk is voor wie.

5. Op Maandag komt Didi’s moeder Nelly over uit Noorwegen. Miriam gaat naar Catharina’s biologische vader, maar deze wilt niets vertellen. Uiteindelijk geeft hij informatie over de betekenis van de naam Hennequin. Hennequin heeft weer een afspraakje met Oscar, dit keer bij een hotel. Ze hebben geen seks maar Hennequin bindt hem vast aan een boom en vermoord heb en begraaft hem in een graf. Oscar zal spoorloos verdwenen lijken voor zijn gezin. 

Op Dinsdag gaat Hennequin gewoon bij het gezin werken en doet alsof het allemaal heel erg is, en dat hij wel weggelopen zal zijn. Verder is ze bang dat Nelly haar plannen in de weg zal staan dus verhoogd ze de dosis antivries in Indy’s flesjes.

6. Miriam hoort op haar werk dat Oscar verdwenen is, en besluit bij haar ex- schoonzus Hennequin langs te gaan. Ze geeft een opmerking over haar oude naam, maar zegt verder hier niets over, aangezien ze ook tijdens het bezoek opgepiept werd. Hennequin heeft plannen voor te immigreren. Meneer Kramer weet wat Hennequin’s / Catharina’s relatie tot Dineke Vos is, maar verzwijgt dit. Boris en Miriam vinden elkaar steeds leuker en hebben opnieuw een succesvolle date. Miriam wordt die nacht, Op donderdagnacht , bezocht door een boze Hennequin.
In een gevecht valt Miriam uit het raam, en raakt bewusteloos en gewond. Hennequin schoot er ondertussen tussenuit en had het volgende moordplan al, ze nam Didi, Indy en Nelly mee,waarheen is nog onbekend. Miriam laat zich niet in de weg staan door haar verwondingen, en gaat samen met Boris naar meneer Kramer. Onderweg spreekt ze hem al aan de telefoon ,dit blijkt genoeg te zijn. Didi was vroeger Hennequin’s halfzusje. Hennequin had de schuld gehad op moord op haar andere halfzusje wat op de spoorbrug gebeurde. Nu wilde ze ultieme wraak nemen.
Miriam ging naar de spoorbrug, en was net op tijd. Kramer kwam ook, en verrassend genoeg sprong hij samen met Hennequin van de brug. In de epiloog word duidelijk dat Hennequin het halfzusje Claartje helemaal niet vermoord heeft, als ze haar toen geloofd hadden…

-Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint als Hennequin als kraamhulp begint bij kersvers gezin Stevens, met Didi, Oscar, en baby Indy.

- Hoe eindigt het verhaal?
Het verhaal eindigt met dat Hennequin en haar biologische vader van de spoorbrug springen en zo aan hun eind komen. Daarna nog een epiloog waaruit blijkt dat Hennequin Claartje helemaal niet vermoord had, en dat alles waarschijnlijk anders was gelopen als ze haar toen geloofd hadden…

- Maak een samenvatting van het boek.
Dinsdag
De eerste dag
We maken direct kennis met de drie vertellende personages. Didi Stevens-Vos is net bevallen van een dochtertje Indy, ze had een moeizame zwangerschap en is nu door bekkeninstabiliteit aan bed gekluisterd. Ze krijgt kraamhulp van een knappe vrouw met een bijzondere naam Hennequin Smith, die meteen al laat weten dat ze iets ergs van plan is te doen. Ze is rijk en woont in een duur penthouse in Rotterdam. Ze heeft een half jaar ervoor haar man Bart verloren (val van een trap) Dat gelooft de zus van die man, de vlotte politieagente Miriam de Moor, niet. Ze gaat op zoek naar de vrouw achter Hennequin Smith en heeft een privédetective in Amerika ingeschakeld. Hennequin heeft vervalste papieren voor de kraamhulp. Het raadsel voor de lezer is waarom deze vrouw iets met een jong gezin van plan is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Woensdag De tweede dag

Met haar mooie lichaam heeft Hennequin wel wat te bieden. Ze wil de man van de bevallen vrouw verleiden. Deze Oscar heeft geen kind gewild (wilde een abortus) en na de moeizaam verlopen zwangerschap van Didi staat hij seksueel gezien op springen. Hij lijkt een gemakkelijke prooi voor Hennequin. Didi’s moeder woont in Noorwegen en kan niet direct naar haar toe komen. Miriam krijgt nieuws uit Amerika van haar privédetective.  Dhr. Smith, de eerste echtgenoot van Hennequin,  is om het leven gekomen door een alcoholvergiftiging. Miriam is op haar hoede.

Donderdag De derde dag

Didi kan maar moeizaam borstvoeding geven, waardoor de baby Indy erg huilt. Hennequin helpt met kolven, maar Oscar kan het niet verwerken. Hennequin ziet haar kans schoon en zet de relatie op scherp. De verwijten vliegen over en weer. Stiekem doet Hennequin steeds water in de flesjes borstvoeding.

Miriam ziet iets in haar onderbuurman Boris, die kunstschilder is en erg relaxt  leeft. Ze krijgen een geslaagde date. Het blijft nog bij zoenen.

Vrijdag De vierde dag

Miriam gaat in een Gelders dorpje op zoek naar het verleden van Hennequin , die blijkbaar Catharina Kramer geheten heeft.  Ze heeft een moeizame jeugd gehad en haar moeder heeft zelfmoord gepleegd. Later is ze in een internaat opgenomen.

Hennequin heeft de zwakke plek van Oscar gevonden: zijn geslachtsdeel en pijpt hem naar een hoogtepunt in zijn eigen huis. Eigenlijk zou ze het ding er het liefst afbijten. Maar ze heeft andere plannen en begint druppels antivries toe te dienen in de flessenvoeding  van Indy. In de kraamverzorging weet ze zich aardig staande te houden ook al door de onwetendheid van Didi.
Zaterdag De vijfde dag

Zowel Miriam als Hennequin gaan verder op de ingeslagen weg: informatie verzamelen , Miriam over Catharina en Hennequin over het vergiftigen van de baby.  Miriam komt erachter dat Catharina in een internaat heeft gezeten en omdat ze verdacht werd van een moord (duw van een trap!) op een kamergenote ook in een jeugdgevangenis.  Ze krijgt een tweede succesvolle date met Boris. Hennequin onthult aan de lezer dat haar eerste man ook aan een alcoholvergiftiging (lees: antivries) is gestorven. Oscar staat bij haar voor de deur om een nieuwe portie seks te krijgen. Ze heeft hem helemaal in haar macht.

Zondag De zesde dag

Miriam bezoekt de pleegouders van Catharina. Die zijn aan de kant gezet door haar en zijn  erg verdrietig. Ze horen wel dat de vader van Catharina nog leeft. Het meisje zelf heeft 1 jaar jeugdgevangenis gekregen. Haar leraar De Vries en een ander meisje waren namelijk getuige geweest van de duw op de trap  in het internaat. Leraar de Vries blijkt al te zijn overleden (een alcoholvergiftiging!!) Ook de konijnen  van Didi en Oscar hebben intussen het loodje gelegd, Hennequin had antivries in hun drinkflesje gestopt. Oscar krijgt de schuld van Didi en het gesprek mondt uit in een enorme ruzie. Hun relatie wordt steeds slechter. Hennequin doet zich voor als goede hulp en troost Didi en begraaft de konijnen. Verder delft Hennequin alvast een graf voor iemand (?)

Maandag De zevende dag

Nelly Vos, de moeder van Didi, komt over uit Noorwegen. Ze is een doortastende vrouw  en wantrouwt Hennequin. Didi verdedigt haar kraamhulp eerst nog wel.

Miriam gaat naar het adres waar de biologische vader van Catharina woont, maar hij wil geen informatie aan haar geven. Later belt hij Miriam alsnog op om informatie over de vreemde naam Hennequin te geven. Die blijkt te horen bij een onuitstaanbaar kind.  Oscar heeft een nieuwe afspraak gemaakt met Hennequin op een parkeerterrein van een hotel In Ridderkerk. Maar ze hebben geen seks: ze laat hem instappen en bindt hem later vast aan een boom, vlak bij zijn vers gedolven graf, waarin hij spoorloos zal verdwijnen.

Dinsdag De achtste dag

Hennequin net terug van de moord in een bos merkt dat Didi niets wil zeggen over haar verleden (een overleden zusje). Oscar is helemaal verdwenen. Hij is een echte vluchter, denkt Didi. Hennequin ziet haar plannen door de komst van Nelly Vos wat doorkruist. De voorraad antivries moet worden verhoogd in de fles van Indy, want veel tijd heeft ze niet meer. Daarna laat ze zich masseren door een eigen masseuse Mali die haar ook een hoogtepunt bezorgt.  Het blijft al met al een bijzondere vrouw.

Woensdag De negende dag

Miriam hoort op haar werk dat Oscar verdwenen is. Ze brengt een bezoek aan haar ex-schoonzus Hennequin en laat merken dat ze veel over haar verleden (noemt haar Catharina Kramer)  weet. Die blijft echter uiterlijk onbewogen. Hennequin heeft plannen gemaakt om weer van het toneel te verdwijnen (eerst naar Beiroet via Midden-Amerika naar New York). De vader van Catharina weet wat de relatie van haar met Didi Vos is, maar hij wil Miriam nog niets vertellen. Boris en Miriam beginnen elkaar steeds aantrekkelijker te vinden. Boris heeft ook al een dienst bij de politie meegedraaid met Miriam. Miriam wil niet bij hem blijven slapen, vindt dit te snel.

Donderdag  De tiende dag

Miriam wordt bezocht door een boze Hennequin. Die brengt haar met een stroomstoot voor pampus. Bij een gevecht valt  Miriam door een glazen serre: ze  heeft een gescheurde schouder en een gebroken arm, waardoor ze in het ziekenhuis terechtkomt. Hennequin vlucht op weg naar het huis van Didi. Ze neemt de drie generaties vrouwen mee: Nelly, Didi en Indy. Ze wil wraak op hen nemen. Ze gaan op weg naar….

Miriam laat zich door haar gebroken arm niet weerhouden op zoek te gaan naar vader Kramer, en vlucht het ziekenhuis uit. Boris gaat met haar mee.  Onderweg belt ze Kramer en ze hoort dat Hennequin vroeger een halfzusje was van Didi. Haar andere halfzusje is van een spoorbrug geduwd en Catharina/Hennequin heeft daarvan de schuld gekregen. Dat was het begin van alle ellende. Catharina heeft altijd gezegd dat ze onschuldig was.

Miriam beseft meteen dat de vier vrouwen op weg zijn naar de spoorbrug in Nijmegen en dat is inderdaad zo. Catharina wil de ultieme wraak nemen: alle drie de vrouwen van de spoorbrug storten. Ze lijken te laat te komen om dat te verhinderen. Maar op het laatste moment  verschijnt vader Kramer op het toneel. Hij stort zich op zijn dochter en samen storten ze in het water van de Waal.

In een soort epiloogje (gecursiveerd gedrukt) wordt de lezer duidelijk gemaakt dat Catharina niet schuldig was aan de dood van Claartje. Didi had destijds het popje van haar zusje afgepakt en dat in het water laten vallen. Claartje was toen van de brug gestapt. Als toen de waarheid was
gesproken…….

Einde samenvatting. 


3. Personen

- Noem alle hoofdpersonen en beschrijf hen (uiterlijk, karakter)
Hennequin Smith/ Catharina Kramer:
Hennequin Smith bleek vroeger Catharina Kramer te hebben geheten. Ze heeft diverse moorden, en vermissingen op haar geweten staan.
Zo zijn alle 4 haar vroegere echtgenotes vermoord, en Hennequin zorgde er steeds voor dat zij de erfenis kreeg. Later in het boek blijkt dat zij de schuld heeft gekregen op de dood van haar vroegere halfzusje, maar dat dit onterecht was. Ze heeft hierdoor in een internaat gezeten waar ze wel iemand vermoord heeft, en heeft uiteindelijk in de jeugdgevangenis gezeten.
Verder heeft Hennequin een mooi uiterlijk, ze heeft lang donker haar en blauwe ogen, maar om niet herkend te worden draagt ze voor Didi een blonde pruik en groene lenzen.
Ze was erg rijk door de erfenissen, en woont in een duur penthouse in Rotterdam.

Miriam de Moor: Miriam is een politieagente die een half jaar geleden haar broer verloor door een val van de trap. Dit gelooft ze niet, en heeft altijd al Hennequin, zijn vrouw, ervan beschuldigd. 

Ze is een wantrouwend type hierdoor ,maar ook door haar werk. Ze draait veel nachtdiensten en heeft hierdoor weinig vrienden, ze woont in een flat waar ze onderbuurman Boris wel erg leuk vind en ze hebben een paar dates. Verder is Miriam heel druk bezig om uit te zoeken hoe het precies zit met Hennequin, en heeft zelfs hiervoor een privé-detective ingehuurd. Ze gaat zelf ook op onderzoek uit en haar vermoedens bleken te kloppen: Hennequin deugd niet.

Didi Vos/ Dineke Stevens- Vos (officiële naam)  : Didi is net bevallen van een dochtertje, Indy.
Ze wilde graag een kind tegen de zin van haar man Oscar, die liever abortus wilde. Door de zwangerschap heeft ze bekkeninstabiliteit over gehouden en kan ze nauwelijks lopen, zit in de eerste dagen van het verhaal vooral aan bed gekluisterd.  Ze ziet er slecht uit door de bevalling en borstvoeding kolven gaat moeizaam. Didi woont in een huis in Rotterdam. Ze vertrouwde kraamhulp Hennequin al snel, maar die bleek dus vermomd te zijn. Ze heeft op haar 6e haar zusje Claartje verloren.

- Noem alle belangrijke bijpersonen en zet hiervan een korte beschrijving.
Oscar Stevens:
echtgenoot van Didi, vader van Indy. Hij wilde geen kind ,had liever abortus gewild, en toen Indy geboren werd gedroeg hij zich als een hufter, maakt ruzies ,en laat hij zich verwennen door kraamhulp Hennequin. Uiteindelijk werd hij vermoord door haar.
Hij ziet er goed uit en is langer dan gemiddeld, en altijd druk met zijn werk.

Nelly Vos: Nelly is de moeder van Didi. Ze woont in Noorwegen, maar komt over om kleindochter Indy te zien. Ze wantrouwt al meteen kraamhulp Hennequin. Nelly is vier keer getrouwd , waaronder met de vader van Didi , maar ook met meneer Kramer: de vader van Hennequin. Toch herkent ze door de vermomming haar vroegere stiefdochter niet.

Meneer Kramer: De vader van Hennequin/ Catharina Kramer. Had zijn dochter jarenlang niet gesproken, wanneer Miriam contact met hem zoekt en vragen stelt over zijn dochter.
Hij wil haar beschermen, maar besluit toch te helpen. Komt aan zijn einde door een sprong van de spoorbrug in Nijmegen samen met zijn dochter.

4. Tijd
- Waar speelt het verhaal zich af?
Voor het grootste deel van de tijd speelt het verhaal zich af in Rotterdam, waar Hennequin/Catharina, Didi en Miriam wonen. Maar het speelt zich ook af bij meneer Kramer thuis, in het internaat, en bij Catharina’s pleegouders. Op het einde speelt het zich af op de spoorbrug in Nijmegen.

- Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Oktober 2013.

- Hoeveel tijd gaat er voorbij in het boek?
tien dagen, de tijd dat kraamhulp Hennequin bij Didi werkte.

- Is het een chronologisch of niet-chronologisch verhaal?
Chronologisch, de ‘hoofdstukken’ worden aangeduid met de dag, en de hoeveelste dag het is.

- Zijn er terugblikken in het boek?
Ja, bijv. op het einde is er een terugblik naar de dood van Claartje.

- Wie vertelt het verhaal (ik persoon, hij/zij persoon, verteller)
Het verhaal wordt verteld door 3 verschillende personages, Miriam , Didi en Hennequin.

5. De bedoeling 

- Waarom is het boek geschreven?
Om de lezer te vermaken,en te shockeren van een enge thriller waarbij de slechterik het op een kersvers gezin heeft gemunt. Waarom is niet duidelijk, maar je weet van het begin af aan al dat Hennequin iets van plan is.

- Wat wil de schrijver duidelijk maken?
Hoe iemand tot zulke daden in staat kan zijn, uit wraak. En misschien wat een onterechte beschuldiging tot gevolg kan brengen zoals hier bij de dood van Claartje gebeurde.
Maar verder zit er niet echt een duidelijke boodschap in, denk ik.

- Welke manier heeft de schrijfster gebruikt om het spannend te maken?
Dat er gewerkt werd met de hoofdstukken dagen, en erbij te vernoemen de hoeveelste dag het is, ik vroeg me af wat er zou gebeuren. Ook door al vanaf het begin af aan duidelijk te maken dat de hoofdpersoon iets van plan is, en een echte slechterik is, maar niet wat ze van plan is.
Ook werd het spannend gemaakt door het verhaal vanuit 3 personages, 3 kanten te laten zien. De personages zijn ook een beetje met elkaar verbonden.

- Waarom is het boek geschreven?
Om de lezer te vermaken,en te shockeren van een enge thriller waarbij de slechterik het op een kersvers gezin heeft gemunt. Waarom is niet duidelijk, maar je weet van het begin af aan al dat Hennequin iets van plan is.

- Wat wil de schrijver duidelijk maken?
Hoe iemand tot zulke daden in staat kan zijn, uit wraak. En misschien wat een onterechte beschuldiging tot gevolg kan brengen zoals hier bij de dood van Claartje gebeurde.
Maar verder zit er niet echt een duidelijke boodschap in, denk ik.

- Welke manier heeft de schrijfster gebruikt om het spannend te maken?
Dat er gewerkt werd met de hoofdstukken dagen, en erbij te vernoemen de hoeveelste dag het is, ik vroeg me af wat er zou gebeuren. Ook door al vanaf het begin af aan duidelijk te maken dat de hoofdpersoon iets van plan is, en een echte slechterik is, maar niet wat ze van plan is.
Ook werd het spannend gemaakt door het verhaal vanuit 3 personages, 3 kanten te laten zien. De personages zijn ook een beetje met elkaar verbonden.

6. Je mening
- Geef een uitgebreide mening over het boek (gebruik hiervoor ongeveer 120 woorden)

Ik vind de kraamhulp een erg spannend boek, waar ik vlot doorheen ging door een vlotte schrijfstijl en het onderverdelen van de hoofdstukken in dagen waarin steeds afwisselend
personages vertelden. Het is goed gedaan dat het vanuit drie personages beschreven werd, dit zorgde voor afwisseling maar zo werd het verhaal ook nog spannender, want je kent alle kanten ervan.
Ik vroeg me vanaf het begin al af wat Hennequin van plan was, en hoe het zat met de dood van Bart (Miriam’s broer). Ook was ik erg nieuwsgierig naar wat ze met het jonge gezin zou doen. De personages zijn erg goed neergezet, ik kreeg haatgevoelens bij Hennequin maar op het eind ook weer medelijden. Ik kreeg ook medelijden met de andere personages, naar wat zij allemaal  moesten doormaken. Ook heeft het verhaal een spannend einde, vind ik. Deze thriller vind ik dan ook een aanrader.
(146 woorden)


7. De schrijver
- Zoek wat informatie op over de schrijver/ schrijfster.
Esther Verhoef.

Esther Verhoef (‘s-Hertogenbosch, 1968) is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Er zijn bijna 1,9 miljoen exemplaren van haar thrillers en romans verkocht. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen en meermalen bekroond en genomineerd.


Ze won de NS Publieksprijs, de Diamanten Kogel, de Hebban|Crimezone Award en tweemaal de Zilveren Vingerafdruk. Genomineerd was zij zesmaal voor de NS Publieksprijs, viermaal voor de Gouden Strop, viermaal voor de Zilveren Vingerafdruk/Crimezone-award en viermaal voor de Diamanten Kogel.

Haar psychologische thrillers zijn zonder uitzondering bestsellers: van Rendez-vous (2006) zijn meer dan 320.000 exemplaren verkocht, van Close-up (2007) 340.000 exemplaren en van Alles te verliezen (2008) 270.000 exemplaren – dit boek stond zes weken onafgebroken op nummer 1 in DeBestseller60. jà vu (2010, 225.000 ex) kwam binnen op 1 en bleef daar 5 weken staan. Van haar eerste roman, Tegenlicht, zijn meer dan 225.000 exemplaren verkocht.

In 2009 was Esther auteur van de Maand van het Spannende Boek en schreef zij het geschenkboek Erken mij, dat een recordoplage beleefde van 833.500 exemplaren.

Esther is getrouwd met co-auteur Berry Verhoef, samen hebben zij drie kinderen. Het gezin woont afwisselend in Frankrijk en in Nederland.

 

Einde boekverslag Esther Verhoef - De kraamhulp. 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.