Jehanne door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1674 woorden
  • 30 juli 2007
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 30 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2001
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2003 Genomineerd)

Boekcover Jehanne
Shadow

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Fran…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maak…

1425. Frankrijk is verwikkeld in de honderdjarige oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Dan overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen.

Jehanne door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens

· Titel: Jehanne
· Schrijver: Simone van der Vlugt
· Uitgeverij: Lemniscaat
· Verhaalsoort: Historische Roman

Samenvatting

Jehanne woont in het plaatsje Domremy waar haar vader dorpshoofd is. Het is juli 1425 nadat hun dorpje is verwoest door de godons (de Engelsen) als Jehanne voor het eerst Stemmen hoort. Ze denk dat het eerst nog dromen zijn maar de stemmen blijven zich maar aan haar horen. De stemmen geven haar de opdracht om Frankrijk te bevrijden en de kroonprins te laten kronen in Reims.
Na 3 jaar vindt ze dat ze maar eens moet overgaan in actie en de stemmen + gedaantes vertonen zich steeds vaker aan haar.

Ze gaat aan Robert de Baudicourt (stadscommandant van Vaucouleurs) toestemming vragen om aan de dauphin over haar stemmen te vertellen. De eerste keer wordt ze afgewezen. Ze blijft in Vaucouleurs , omdat ze het nog eens wil proberen. De bewoners gaan steeds meer in haar geloven en noemen haar de maagd van Frankrijk. Ze krijgt van hun een uitrusting en gaat het dan nog een keer vragen ze krijgt dan toestemming en dan begint ze aan haar tocht naar het Hof.
Aan het Hof willen ze zeker weten dat ze de echt door God gezonden is en bedenken een proef de dauphin gaat tussen de hovelingen in staan en ze zetten een ander op de troon. Als Jehanne binnen komt heeft ze het bijna meteen in de gaten en gaat op haar gevoel de dauphin zoeken, zij vind hem onder verbazing van iedereen.
Van de Dauphin, die eerst een goed gesprek met haar heeft gehad krijgt ze een leger. Gelukkig komen er uit alle hoeken van Frankrijk mensen die mee willen vechten in het leger van de Maagd.
Ze winnen alles, na elke overwinnen steekt Jehanne de zelf gemaakte vlag in de grond.
Toen ze alles heeft bevrijd wat nodig is kon de koning worden gekroond waar het allemaal om ging.
Op de dag van de kroning is het hele land uitgelopen om … Jehanne te zien. Op de tour door de stad riep iedereen om Jehanne en toen riep de koning haar om mee te lopen met de stoet. Het was voor haar veiliger om op een paard door de stad te lopen omdat iedereen haar wou aan raken. Na de stout kwam ze ineens haar vader tegen en Jehanne dacht dat hij heel boos zou zijn maar dat was hij al lang niet meer. Ook haar broers waren mee.
Nu haar taak vol bracht was verschenen de stemmen niet meer naar haar. Dus ze moest nu beslissen of ze ging met haar vader terug naar Domremy of ze bleef aanvoerder van het leger. Dat laatste koos ze.

Ze deed nog een paar bevrijdingen maar hoorde haar stemmen niet meer. De slag om Parijs mislukte en ze werd gevangenen gezet door de Engelsen.
Ze kwam in het kasteel van de moeder van de Dauphin (die tegen haar zoon was) en daar was ze veilig. Maar na een tijdje ging ze dood en werd gevangen genomen.
In de gevangenis was het koud, ze was bang voor de soldaten en bang voor de toekomst. Ze moest voor de rechter verschijnen, een Engelse rechter. Die haar van ketterij beschuldigde. Ze wou niet zeggen dat haar stemmen allemaal verzonnen waren maar op een dag na vele martelingen en ondervragingen. Werd ze naar de brandstapel vervoerd. Daar mocht ze kiezen of op de stapel of vrouwen kleding aan trekken en levenslang. Ze koos voor de vrouwen kleding maar na een tijdje werd ze weer ondervraagt en was ze het zat om in de cel te zijn ze ‘bekende’ dat haar stemmen verzonnen waren.
Als ze eenmaal op de brandende stapel staat hoort ze voor het laatst haar stemmen en dan wordt ze levend verbrand.

Bijzonderheden over de tekst

· Verklaar de titel: De titel ‘Jehanne’ slaat op de hoofdpersoon Jehanne.
· Wat is het perspectief; met wie kijk je als lezer mee?: Met Jehanne
· Hoe eindigt het verhaal; open, gesloten, goed, slecht?: Slecht ze beland op de brandstapel.
· Welke bedoeling heeft de schrijver met het verhaal?: de geschiedenis vertellen.
· Hoe is het verhaal spannend gemaakt?: door spannende stukjes.
· Noem het probleem van de hoofdpersoon: ze heeft stemmen in haar hoofd.
· Wordt dit probleem opgelost? Hoe?: ja ze wordt vermoord
· Gaat het hier om fictie of realiteit?: realiteit

Hoofdpersoon

· Karakter: ze heeft haar eigen wil.
· Uiterlijk: Jehanne heeft aan het begin van het boek (van haar 13e tot 16e levensjaar) Lang donker haar, maar als ze vanuit Vaucouleurs vertrekt naar Chinon, worden haar haren in mannenmodel geknipt; rond tot boven de oren. Ze heeft donkere ogen, met een vurige gloed.
· Leefomstandigheden: slecht ze zit in het leger.
· Beroep, studie school: niets
· Leeftijd: van 13 tot 19 jaar
· Gezinssamenstelling: -
· Ontwikkeling: van vrouw naar zeg maar ‘man’

Bijfiguren

· Charles (VII) dankzij Jehanne wordt hij tegen het einde van het boek gekroond in Reims dat zij ontzet heeft.
· Gilles de Rais is een van de commandanten die Jehanne bijstaat op haar tochten.
· Jean de Alencon is een van de maatjes van Jehanne tijdens haar tochten door Frankrijk.
· Etienne La Hire is vriend van Jehanne.

Ruimte

· Waar speelt het verhaal zich af?: Frankrijk
· Beschrijf de ruimte: een groot land
· Wat is de betekenis van deze ruimte voor de hoofdpersoon?:de oorlog.

Tijd

· In welke tijd staat het verhaal geschreven?:geschiedenis
· In welke periode/tijd speelt het verhaal?: Het verhaal begint in 1425 en eindigt in 1431.
· Welke tijd bestrijkt het verhaal?: 6 jaar
· Is het verhaal chronologisch geschreven?: ja
· Heeft het verhaal flashbacks?: nee
· Hoeveel tijd loop er tussen het begin en het eind van het verhaal?: 6 jaar

Waardering/Eigen mening

Ik vond het een heel mooi boek, omdat ik erg van geschiedenis boeken houd en dan vooral uit de middeleeuwen en die periode. Ook vond ik de manier waarop het boek is geschreven wel mooi.
Ik vond het laatste stukje goed dat ze word verbrand, omdat er dan helemaal word beschreven hoe zij dat mee maakt en ik vind dat toch knap verzonnen(want Simone van der Vlugt is denk ik zelf niet eerst op de brandstapel geweest om te kijken hoe dat voelt).

Verwerkingsopdracht

Schrijfopdracht 13
Jehanne

Jehanne, Simone van der Vlugt
Lemniscaat Rotterdam
€13,95,

Het is 1425 als Frankrijk al 75 jaar is verwikkeld in de Honderdjarige Oorlog met Engeland.
Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee.
Een paar dagen later overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem
die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen.
Zonder dat haar ouders het weten trekt Jehanne naar het hof van de kroonprins van Frankrijk en belooft hem dat zij hem naar Reims zal brengen waar hij tot koning gekroond zal worden. Bovendien zal zij het leger leiden dat Orleans moet ontzetten. Aanvankelijk stuit
Jehanne op veel verzet en ongeloof, maar geleidelijk aan wint ze het vertrouwen van de prins en het volk. Geleid door de stemmen weet Jehanne haar goddelijke opdracht te volbrengen. Dan zwijgen de stemmen in haar hoofd, maar Jehanne kan niet geloven dat haar opdracht voltooid is - er moeten nog zoveel steden bevrijd worden van de Engelsen!
Ze besluit niet terug te keren naar Domremy, maar de koning en zijn leger te blijven dienen.
De gebeurtenissen nemen echter een fatale wending als Jehanne tijdens een poging om Compiegne te bevrijden gevangen wordt genomen en wordt uitgeleverd aan de Engelsen.

Jehanne is het vijfde boek van Simone van der Vlugt dat onlangs verschenen is.
Jehanne is een fantastisch verhaal over het leven van Jeanne d’Arc. Weliswaar deed het naar mijn persoonlijke mening helaas onder aan andere boeken van deze schrijfster, maar toch had dit verhaal iets, misschien omdat het waar gebeurd is.
De beweringen van Jehanne en iedereen die zij op haar weg tegenkomt, geven veel stof tot nadenken. Als je leest hoe Jehanne gelooft in God en hoe zij er stellig van overtuigd is dat “haar stemmen” echt zijn, ga je zelfs als je atheïstisch bent toch een beetje geloven in Hem.
Op zich is het een goed geschreven verhaal, maar hij viel wat dat betreft toch bij de andere boeken van Simone in het niet, bij de Amulet, Bloedgeld, de Guillotine en Zwarte Sneeuw stond je in het verhaal veel dichter bij de hoofdpersoon, ik denk omdat je in die boeken veel meer weet over hoe de hoofdpersoon zelf denkt. Bij Jehanne mist dat. In dit boek staan veel meer opgelepelde feiten, zonder dat het in verband wordt gebracht met de gevoelens van de hoofdpersoon.
Ook lijkt het in Jehanne soms net of je stukken van het verhaal mist; zo lees je een uitgebreid stuk over hoe Jehanne een stad bevrijdt en zo heeft Jehanne half Frankrijk al ontzet.
Dit is erg jammer, want daardoor mis je het medeleven met de hoofdrolspeelster, het medeleven dat je in andere boeken van Simone wel krijgt.

Fans van Simone zullen echter niet teleurgesteld zijn met dit ondanks een aantal kleine minpuntjes, goed geschreven verhaal over het leven van Jeanne d’Arc.
Jehanne is een gewoonweg mooi verhaal dat niet over het hoofd mag worden gezien door de echte lezer.

De Schrijfster
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel De amulet verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

goeie samenvatting :)

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Jehanne door Simone van der Vlugt"