Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Biografische gegevens van de auteur:

Geboren in Amsterdam 1971. Hij werkte als jongste bediende bij een apotheek, als bordenwasser en als uitgever. Hij schreef toneelstukken in opdracht van Toneelgroep Amsterdam. Op dit moment woont en werkt hij in New York. Zijn debuut boek was bij de uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met Blauwe maandagen. In Nederland bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste debuut. In het voorjaar van 1999 verscheen Grunbergs dichtbundel Liefde is business. In april 2000 verscheen zijn derde roman, getiteld Fantoompijn.Korte samenvatting:

De Hoofdpersoon is Robert Mehlman, een man van middelbare leeftijd, die een schrijver is, een schlemiel, mythomaan en ook nog vader.De andere hoofd personen zijn: De sprookjes prinses, zijn vrouw die hij leerde kennen in Nederland in een avond winkel waar Robert werkte. De naam van de sprookjes prinses was niet genoemd. Zij was een bekend psycholoog.

Harpo Saul Mehlman, zoon van Robert en de sprookjes prinses.

Rebecca, het lege vat. Een vrouw die letterlijk gewoon in zijn leven belande en waarmee hij een aparte affaire had.

Mevrouw Fischer, een Joodse oude vrouw die alle informatie gaf over de poolsjoodse keuken die Robert nodig had en zijn redding tot bankroet was.

Capano, een vriend en een regelneef van Robert.

Evelien, zij werkte in het Koffiehuis, en had een tijd een seksrelatie met Robert.

De oma van Harpo en dus de moeder van Robert, die maar bleef door zeuren over Opa Aron mehlman die een wereld beroemd tennisspeler zou zijn geweest.

Het gaat over het leven van Robert, en zijn zoon Harpo die het bekijkt.

Er zijn veel flashbacks naar verschillende gebeurtenissen;

Het begint aan het eind, waar Robert met een koffer Europa aan het door reizen is zonder secretaris.Dan gaat het over de briefen aan harpo, Robert schrijft briefen aan zijn zoon.

Over hoe hij zijn vrouw ontmoet in een avondwinkel in Amsterdam, hoe zij later gaan samen wonen, de geheime seks-relatie met Evelien en hoe hij uiteindelijk Rebecca(het lege vat, zo noemde zijn vrouw haar) ontmoette.

Het eerste gedeelte van het boek gaat over Harpo de zoon van Robert G. Mehlman.

Robert zelf is een schrijver. Hij komt uit Amsterdam maar gaat later in New York wonen met zijn vrouw de sprookjes prinses. Op een dag vindt hij een stukje karton voor zijn deur met een telefoonnummer erop. Dit blijkt van een vrouw te zijn die een pakje voor hem heeft. Robert gaat de vrouw ontmoeten in het Museum Of Natural History. Vanaf dat moment komt hij niet meer van de vrouw (Rebecca)af of hij nou dit wil is niet zeker. Ze gaan samen naar Atlantic City om te gokken, terwijl Robert helemaal enkele cent meer heeft alleen nog het krediet van een creditcard waar hij eigenlijk ook al heel erg rood opstaat en de deurwaarders beginnen al te bellen. Ondertussen zit zijn vrouw op een congres in Wenen. Na een poosje zijn ze zat van het gokken en besluiten ze weer verder te gaan. Robert zou een boek gaan schrijven een kookboek daar voor heeft hij het eerste termijn al gekregen alleen van het schrijven is nog niets gekomen. Hij plaatst een advertentie in een krant en komt zo bij de oude joodse mevrouw Fisher terecht. Hij hoort haar uit over recepten van de poolsjoodse keuken en troggelt haar ondertussen geld af voor een organisatie die hij zou gaan oprichten om de Poolsjoodse keuken te behouden, alleen heeft hij dit nooit serieus in overweging genomen, toch was geld hem niets waard het niet hebben van het geld was echter wel een groot probleem voor hem omdat hij leefde als een zeer rijk iemand en dat beviel hem wel. Zijn kookboek wordt een groot succes. Na een tijdje besluit hij dat hij genoeg heeft van Rebecca en gaat hij weer terug naar zijn vrouw.

Ondertussen wordt ook nog eerdere geschiedenis verteld van hoe zijn vrouw en hij bij elkaar zijn gekomen. Robert werkte in een avondwinkel waar zij vaak langs kwam. Op gegeven moment kwamen ze in gesprek en de vrouw ook we sprookjes prinses genoemd was een leerling psychiater en zij nam hem in therapie een vreemde therapie weliswaar want ze gingen koekjes bakken en belande enige tijd later toch wel samen in bed. Toen hij ophield met werken gingen ze samenwonen. Robert schreef toen een boek ‘268 op de wereldranglijst’ over zijn vader die ooit met tennissen die positie behaalde. Zijn vader bleef zijn hele leven geloven dat hij een belangrijk tennisser was. Dit boek ‘268 op de wereldranglijst’ werd aardig populair en daarmee verdiende Robert Mehlman dan ook veel geld. Na dit boek heeft hij eigenlijk geen goede bestellers meer geschreven maar hij bleef el doorleven alsof hij veel geld had.

Dan wordt het laatste gedeelte weer verteld door Harpo zijn zoon. Robert en zijn vrouw blijven nog 12 jaar bij elkaar en krijgen in die tijd ook een kind Harpo. Na twaalf jaar gaat Robert eindelijk bij zijn vrouw weg, hij reist hele Europa door met geen echte bedoeling. Hij eindigt al zwaaiend met een mes op een strand in Spanje waar hij wordt neergeschoten door de politie waarna hij geheel verwart overlijdt aan zijn verwondingen.1)Personen:

- Robert: Een vreemde en typische man, hij leeft in zich zelf niemand weet eigenlijk wat hij percies aan het doen is zelfs zijn vrouw niet. Hij had vele minnaressen maar waarom? Ik moet eerlijk zeggen dat ik Robert zelf niet helemaal begreep mara daar ging het boek ook niet over dat maakte het wel spannend. Hij leidde ee n leven waarmee hij iets wou bereiken een soort van roem maar die op zijn eigen manier.

Hij leefde in zijn eigen fantasie, en wie hij echt was wist hij alleen maar zelf en ik denk dat hij met zijn boeken dat probeerde duidelijk te maken.

Rebecca, is net zo zeer niet thuis te plaatsen, zij en Robert leerden elkaar op een vreemde manier kennen en hun band was even vreemd, zo heeft Robert ook nooit laten weten wat hij nou voor Rebecca voelde, als hij al wat voelde. Ze was een vrouw met lelijke handen.

De sprookjes prinses was een slimme en verstandige vrouw, waarom ze met Robert getrouwd was weet ik niet. Maar ze was een beroemd psychiater en ze leefde meer in haar werk, later wou zij ene kind wat Robert niet wilde ze heeft toch haar zin gekregen. Robert en zij hadden een vreemd huwelijk, ze leefden met elkaar maar niet in dezelfde wereld, op een gegeven moment hadden ze twee koelkasten, voor als Robert er plots misschien een weg zou gooien. De keuken kasten zaten vol met boeken, en eigenlijk aten ze alleen maar buitenshuis en nooit thuis.

Harpo is niet echt een hoofdpersoon hij is nog maar een klein kind en later komt hij eigenlijk niet meer in het boek voor.2)Het grootste probleem van Robert is dat hij geen geld heeft maar als je buiten dat probleem gaat kijken zie je dat het geld probleem eigenlijk maar bijzaak is, en dat het gaat over het leven van Robert en hoe hij daar mee omgaat, hij leeft alsof iedere dag iets moet beteken, maar wat zijn doet is naast eeuwige roem krijgen weet en snap ik niet.3)Omdat het een levens verhaal is veranderen alle personen omdat er veel tijd in gaat, maar ik denk niet dat er door een gebeurtenis iemand dramatische veranderd, nadat Robert Rebecca ontmoet gaat hij bij zijn vrouw weg maar dat is voor beide niet zo erg geweest. En een verandering van persoon ook niet denk ik.4 en 5)De relatie tussen Robert en zijn vrouw was vreemd, ik denk niet dat zij elkaar echt begrepen of kenden, waarom ze bij elkaar waren of wat ze eigenlijk in een huis met twee bedden deden, later hadden ze samen een kind maar daar wordt in het boek maar weinig over verteld, en de zoon speelt dat ook maar een kleine rol, de relatie tussen de zoon en vader was nog vreemder, Robert schreef Harpo briefen zoals jij briefen aan bij iedereen schreef, de weerman en de schoorsteen veger.6)Ik zou Robert misschien op enkele opzichten met de hoofdpersoon van een andere boek dat ik heb gelezen: De geschiedenis van mijn kaalheid. Het zijn beide erg op zich zelf personen met vreemde en diepzinnige gedachten, qua uiterlijk kan ik geen vergelijking maken al hoewel, Robert op een gegeven moment toegeeft dat hij ook langzaam kaal wordt.7 en 9)Het boek is in vele flashback geschreven het speel zich ongeveer in 5 verschillende tijden af. Het is geschreven in een soort raamvertelling, je leeft in de ene wereld maar wordt steeds teruggevoerd naar het verleden en dat allemaal in het zelfde boek. Ook zaten er veel flashbacks in de tekst. De stijl van de schrijver is eigenlijk een beetje mode taal. Er wordt aardig wat gescholden in het boek waardoor het eigenlijk ook wel weer een beetje asociaal is.

-Toen Harpo klein was.

-Toen Robert de sprookjes prinses leerde kennen.

-Toen hij met Evelien was.

-Toen hij Rebecca leerden kennen en op reis ging.

-De tijd rond om zijn dood.8)Ik denk dat de tijd niet echt hele erg belangrijk is omdat er zovele flashback zijn kom je toch wel een beetje in de war en raak je het tijd perspectief kwijt.10)Het speelt zich af in Amsterdam, in New York, in Atlantic City, ergens verder in Noord Amerika waar er sneeuw ligt, en in Spanje en verder Europa.11 en 12)In een Allerdaags Milieu, Robert leeft als een rijke en dat gaat hem goed af, hij eer nooit thuis laat staan dat hij ook zal koken, een echt gezin is er niet, Robert werkt nooit op vaste tijden en de sprookjes prinses werkt eigenlijk altijd.13)Ik Volg het verhaal door de ogen van Robert en in het begin ook een beetje door de ogen van Harpo.14, 15 en 16)Ik denk dat Robert een soort van levens les wil geven dat, iedereen in ene fantasie wereld leeft en dat je maar beter gewoon echt kan doen wat je zelf wil, maar een beetje dat het leven en spel is dat je maar net goed of fout kan spelen.

Ik heb daar geen mening over maar wel dat ik het een goed argument vind.

Het boek geeft namelijk een beeld van het uiteenvallen van de moderne wereld. Dit werk wijst in alle opzichten in de richting van deze schrijver omdat de schrijver in bijna al zijn boeken een autobiografische schrijfstijl heeft, het lijkt dus alsof je het verhaal van de schrijver zelf leest in plaats van van een verzonnen figuur.17)Ik heb niet zo hele vele aan dit boek geleerd maar wel veel dingen beter begrepen waarom sommige mensen op verschillende manieren leven, en hoe zij dit volhouden of juist niet. Het gaat over een leven en leven vind ik het meest belangrijke van alles daarop ben je nooit uitgeleerd en ieder leven is andere en uniek daarom vind ik dit boek ook erg leuk, en ik lees graag nog meer boeken om nog meer over de schrijver te ontdekken en misschien sommige dingen wel uiteindelijk in mijn eigen leven toe te passen of gewoon denken van hé ik ben niet de enige die zo denk.18)Pijn na amputatie van een lichaamsdeel, alsof dat lichaamsdeel er nog is De titel en het boek zelf slaan pas ergens op als je het boek uit hebt en wat recensies hebt gelezen, je kunt het boek op verschillende manieren bekijken. Ik vond het een erg interessant boek om te lezen. In het begin van het boek had ik geen idee van wat er de bedoeling van was. Maar iets later in het boek toen de verhalen uit het verleden opgehaald werden werd het echt leuk. Om dat de schrijver gebruik maakt van flashbacks kan je wel makkelijk in de war raken ook dit gebeurt heel snel.

Eigenlijk werden er twee verhalen door elkaar gehaald ; zijn belevenissen met Rebecca en de ontmoeting jaren eerder met zijn vrouw. Inleven in de hoofdpersoon was echt onmogelijk want de dingen die hij uithaalde waren echt heel erg raar en komt ook niet dagelijks voor. Het was inderdaad alsof hij in een soort van fantasie wereld leefde en dat vind ik heel erg interessant want zoiets is moeilijk te beschrijven en ook moeilijk onder woorden te brengen. Aan het einde merk je ook dat de hoofdpersoon hetzelfde wordt als zijn vader waar het succes allemaal mee begonnen is. Iemand die beweerd beroemd te zijn maar het eigenlijk helemaal niet meer is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.