Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De vriendschap door Connie Palmen

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover De vriendschap
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1255 woorden
  • 24 juli 2001
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
25 keer beoordeeld

Boekcover De vriendschap
Shadow

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bind…

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van…

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bindingen, over verslavingen en obsessies, over de familie, het lot en de keuze, over schuld, schaamte, angst en over de noodzaak van verandering.

De vriendschap door Connie Palmen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Thema: Het belangrijkste thema zit natuurlijk al in de titel opgesloten en dat thema is vriendschap. Vriendschap in de zeer brede zin van het woord, vriendschap tussen twee verschillende mensen, tussen ouders en kinderen, tussen man en vrouw en de vriendschap met jezelf. Op de omslag van het boek staat het volgende: " Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach is De Vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de meest oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De Vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bindingen, over verslavingen en obsessies, over de familie, het lot en de keuze, over schuld, schaamte, angst en over de noodzaak van verandering." In de eerste zin staat dat de vriendschap tussen lichaam en geest een belangrijk thema van het boek is. Dat is onder andere te zien in de eetproblemen die Ara en Kit beide hebben. In de laatste zin staan alle subthema's vermeld. Kit is geobsedeerd door Ara. Vertelwijze: Een groot deel van het boek zijn overpeinzingen van Kit. Ze denkt na over psychologie en over filosofie, maar toch vooral over vriendschap. De vriendschap die ze met Ara heeft is het belangrijkst voor Kit, maar ze denkt ook na over de vriendschappen die ze met anderen heeft. (hoewel die nooit zo intens zijn als die met Ara) Naarmate Kit ouder wordt, gaat het boek steeds meer hieruit bestaan. Er komen ook dialogen in voor, vooral met Ara. Tijdens deze dialogen leert ze veel over Ara en over de waarde van hun vriendschap. Het boek is geschreven in de verleden tijd. Vooral in het laatste deel is Kit soms moeilijk te volgen. De zinnen zijn lang en heel abstract. Haar psychologische redeneringen zijn dan soms moeilijk te volgen. Elke zin bevat zoveel wijsheid dat je met veel concentratie moet lezen als je duidelijk wil volgen wat ze precies bedoelt.
Titel, ondertitel en motto: Onder het kopje 'thema' heb ik al de titelverklaring gegeven, omdat die nauw met elkaar verwant zijn. De titel geeft dus het thema weer. Er is geen ondertitel, maar wel een motto: Soep op het vuur is als een goede vriend in huis Extra lekkere soep is als nieuwe familie. (Ischa Meijer 1943-1995) Dit motto gaat over vriendschap tussen verschillende personen. Familie wordt door Ischa Meijer belangrijker gevonden dan vrienden, hoewel hij vriendschap ook heel belangrijk in het leven vindt. Ischa Meijer was de vriend van Connie Palmen die kort voor het verschijnen van 'De Vriendschap' overleedt. Het is dus ook een eerbetoon aan hem. (dat heeft ook weer met het thema vriendschap te maken!) Opbouw: Er is geen proloog en ook geen epiloog. Het boek eindigt met een brief van Kit aan Ara. Dit is eigenlijk een soort van epiloog, omdat daarin de vriendschap tussen de twee vrouwen geanalyseerd wordt door Kit. Het boek is opgedeeld in drie delen. In elk van die drie delen staat een periode in het leven van Kit centraal. Het eerste deel heet 'Dingen en Woorden', het tweede deel heet 'Eten en Drinken' en het laatste deel heet 'Werk en Liefde.' Deze titels geven de dingen weer waar Kit in die periode van haar leven het meest mee bezig was. In het eerste deel wordt niet zoveel over psycholgie en filosofie gepraat. In het tweede deel gebeurt dat al wat meer en in het derde deel gaat zelfs het grootste gedeelte over deze onderwerpen. Zo is te zien dat Kit zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Elk deel is weer opgedeeld in verschillende hoofdstukken, die genummerd zijn. Personages: Kit Buts: Vanuit haar standpunt  wordt het verhaal verteld. Ze houdt heel erg van lezen. Ze is klein en blond. Ze is heel leergierig, ze wil alles weten. Ze gaat later psychologie en filosofie studeren. Ze hecht zich sterk aan personen en dingen. Ze stelt de geest voor. Ze is een rond karakter. Ara Callenbach: Ze is in bijna alles het tegeovergestelde van Kit. Ze is woordblind. Ze is groot en lomp en ze heeft zwart haar. Ze is veel onafhankelijker dan Kit. Ze heeft een hondenschool. Ze stelt het lichaam voor. Ze is ook een rond karakter, hoewel je na het boek gelezen te hebben wel het idee hebt Kit beter te kennen dan Ara. Dat komt omdat vanuit Kit het verhaal verteld wordt. Kit en Ara zijn de twee hoofdpersonen in het boek. Voor Kit is Ara alles en zelfs Thomas, haar ex-vriend is niet zo belangrijk als Ara. Thomas lijkt qua uiterlijk heel erg op Ara. Waarschijnlijk is dat een van de redenen waarom Kit zich aangetrokken voelt tot hem. Alle andere personages zijn vlakke karakters.
Historische tijd: Het verhaal speelt zich af van 1966 tot 1986. Dit is een moderne tijd, waarin het voor vrouwen mogelijk is om te studeren en hun eigen leven te leiden. Ze worden niet meer zo sterk gedomineerd door mannen en er vinden vrijwel geen uithuwelijkingen meer plaats. Hierdoor kunnen Ara en Kit zich vrij bewegen en ontwikkelen. Kit kan gaan studeren en beide personen worden niet uitgehuwelijkt. Hierdoor kunnen ze zich ook geestelijk ontwikkelen, omdat ze zich niet meer druk hoeven te maken over dit soort zaken. Plaats: Als Ara en Kit nog klein zijn speelt het verhaal zich af in een klein dorpje in Limburg. Als Kit gaat studeren gaat ze in Amsterdam wonen. Het dorpje in Zuid-Limburg is gekozen, omdat het dorp een kleine gemeenschap is. Veel mensen kennen elkaar en de sociale controle is groot. Hierdoor is de gemeenschap hecht en vreemde 'elementen' zijn snel verdacht. Hierdoor kan de vriendschap tussen Ara en Kit ontstaan. Ara is anders dan de klasgenoten van Kit. Ze doet wat ze zelf wil, ze is ouder, ze is onafhankelijker en ze draagt de kleren die ze zelf dragen wil. Daardoor voelt Kit zich aangetrokken tot Ara. In Amsterdam isoleert Kit zich. Ze heeft weinig contacten en ze lijkt daarom in de anonimiteit te verdwijnen. In een klein dorp zou dat niet snel kunnen gebeuren. Perspectief: Het verhaal wordt verteld in het ik-perspectief. De ik-pesroon in het verhaal in Kit Buts. In het eerste deel van het boek wordt het verhaal gedeeltelijk verteld door Kit als ze nog op de lagere school zit en gedeeltelijk door Kit als ze in de dertig is. Dat is te merken aan de woorden die gebruikt worden. Tijdsduur: Het verhaal begint als Kit en Ara beide ongeveer 10 jaar zijn en eindigt als ze beide in de dertig zijn. De drie verschillende delen in het boek zijn chronologisch ten opzichte van elkaar, maar de hoofdstukken niet. De hoofdstukken zijn in de periode waarin het deel speelt qua tijd willekeurig ten opzichte van elkaar. Er worden periodes overgeslagen die de schrijster niet relevant vindt. De belangrijke gebeurtenissen worden verteld, soms heel vlug, soms heel gedetailleerd. Idee: De schrijfster probeert niet een bepaald idee te verdedigen. Wel is het duidelijk dat vriendschap voor de schrijfster heel belangrijk is. Ze vindt het duidelijk een van de kernpunten van het leven.
Literaire theorie: Het boek is een ontwikkelingsroman. Kit is de hoofdpersoon en begint te schrijven als ze jong is. Ze groeit steeds meer in haar leven en verwerft steeds meer inzichten op allerlei verschillende gebieden, maar vooral wat betreft haar verhouding met Ara en allerlei psychologische en filosofische aspecten van het leven. Kit ontwikkelt zich geestelijk in het leven en daarom is het een ontwikkelingsroman. Literatuurgeschiedenis: Het boek behoort niet speciaal tot een bepaalde stroming.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vriendschap door Connie Palmen"