De vloek van Polyfemos door Evert Hartman

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2037 woorden
  • 5 juli 2007
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1994
Pagina's
219
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1995 Winnaar)

Boekcover De vloek van Polyfemos
Shadow
De vloek van Polyfemos door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1.
Auteur: Evert Hartman
Titel: De vloek van Polyfemos
Ondertitel: de avonturen van Odysseus
Jaar van uitgave: 1994
Aantal blz: 112
Leestijd: 2 dagen

2.
We hadden in de klas een filmpje gezien over dit boek, en het sprak ons wel aan. Ook omdat het een griekse mythe is, dachten we dat het wel leuk zou zijn.

3.
Het leek ons een interessant en leuk verhaal, maar toen we het boek zagen was het wel best dik. De plaatjes op de voorkant deden het verhaal wel erg saai lijken. Ook dachten we bij griekse cultuur aan moeilijke volwassen taal.

4. We vonden het een erg leuk boek, omdat het goed te volgen was en goed vertaald. De verhalen waren erg interessant, en mooi. Het was er origineel en fantasierijk, maar niet echt realistisch.


5. Samenvatting
Odysseus en zijn mannen varen op zee. Ze hebben net het duel met de Trojanen gewonnen. Nu zijn ze op weg naar huis, naar Ithaka. Daar wachten zijn zoon en vrouw op hem. Al bijna 20 jaar hadden ze elkaar niet gezien. Telemachos kent Odysseus niet eens, hij ging namelijk al weg toen hij pas 1 jaar was...

Al een paar maanden varen ze op zee, tot iemand van de bemanning roept: “Land in zicht!” Ze gaan aan wal, en Odysseus wijst een paar man aan die met hem op verkenning gaan. Dit is Ismaros, het land van de Kikonen. De bemanning beseft dat hier de beste vechters van de zee wonen. Toch besluiten ze erop uit te trekken. Ze vinden een oude man, die hem een volle zak met de lekkerste wijn aanbied. De bemanning drinkt zich helemaal vol met deze wijn. Ze zijn zo dronken dat ze Odysseus’ bevelen niet meer opvolgen. De volgende dag zijn ze nog dronken, en dat terwijl ze worden aangevallen door de Kikonen! Met honderden gesneuvelden winnen ze het gevecht, en gaan terug naar de schepen.
Opnieuw een eiland, wat er niet gevaarlijk uitziet. Polites gaat opzoek naar een beek. Als hij na een uur nog niet terug is, gaat Odysseus opzoek naar hen. Hij treft ze aan met een vreemde vrucht. Lotos: hierdoor willen ze niet meer terug naar huis. Het land van de Lotofagen, beseft hij. Odysseus grijpt ze, en stuurt ze naar de schepen.
Een paar dagen later nog een eiland:
Ze ontdekken een groot hol, met daarin een reuzengroot bed, tafels en stoelen. Dit was het land van Polyfemos, een Kykloop. Niet lang daarna kwam een reusachtig monster met 1 oog naar binnen. Hij pakte één van de mannen en at hem in 1 hap op! Polyfemos duwde een enorm blok voor de uitgang, en ze beseften dat ze waren opgesloten. Polyfemos was woedend en at iedere keer 2 man op. Odysseus moest een plan bedenken. Omdat de Kykloop iedere dag schapen telde, droomde Odysseus van Athene, die hem goede raad gaf. Ze staken een houten stok in het oog van de Kykloop zodat hij blind werd. Daarna bonden ze zich vast aan de onderkant van de schapen en zo konden ze ontsnappen. Terug bij het schip beval Odysseus snel weg te varen van dit gevaarlijke eiland… Polyfemos was natuurlijk nog bozer, en sprak een vloek uit over Odysseus en zijn bemanning.
Vele jaren gaan voorbij, en Odysseus is op verschillende eilanden geweest:

- Het land van Aiolos, de bewoners gaven hem een zak met alle winden, behalve de westenwind. Hierdoor zou hij ineenkeer naar huis kunnen varen. Maar de zak moest niet open worden gemaakt!
- Het land van de Laistygonen. Hier woonden reuzen die 10 keer erger waren dan Kyklopen!
- Een land met een beeldschone vrouw: Kirke. Zij was een tovenares, en toverde alle leden van de bemanning om in varkens. Odysseus moest van alles doen om hen te bevrijden. Na dit, gaf Kirke hem wijze raad voor de terugreis.
- Ze kwamen langs de Sirenen! Dit betekende dat de bemanning zijn oren dicht moest maken met was. Odysseus hoefde dat niet: hij was vastgebonden aan de mast.
- Een paar dagen later stak een storm op. Er waren 2 monsters in aankomst: Charybdis (draaikolk) en Skylla (monster). Tientallen mannen kwamen hierbij om.
- Toen hij eindelijk bijna thuis was, dreef hij terug naar de 2 monsters! Een enorme poot van Skylla raakte hen. Het schip zonk, Odysseus was de enige overlevende en dreef naar een eiland: Ogygia. Hier woonde een bloedmooie vrouw, Kalypso, waarbij hij 7 jaar bleef.
- Na deze 7 jaar kwam hij bij het land van de Faiaken, die hem hielp om terug te keren naar Ithaka. En deze keer slaagde zijn poging!

Eindelijk teruggekeerd naar Ithaka, moest hij zich vermommen als een oude man. Als iemand hem zou herkennen, zou dat grootse gevolgen hebben voor zijn gezin. Telemachos herkende hem wel, maar beloofde zijn mond te houden. Samen bestreden ze de vrijers die niet van Penelope af konden blijven. Penelope was dolgelukkig zijn man eindelijk weer terug te zien na 20 jaar, evenals Telemachos.

6.
Odysseus: Odysseus is een sterke, dappere man. Hij is een goede spreker. Hij verlangt ernaar zijn zoon en vrouw te zien, omdat hij 20 jaar van huis is geweest. Zijn beschermgodin is Pallas Athene.
Polites: Goede vriend van Odysseus, lid van Odysseus’ bemanning. Hij is een wijze man, en dappere krijger.
Telemachos: Zoon van Odysseus, heeft zijn vader 20 jaar lang niet gezien, lijkt qua uiterlijk veel op zijn vader. Hij helpt mee om de vrijers van zijn moeder te doden.

7.
Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Griekenland, op de Middellandse Zee en verschillende eilanden aan de griekse kust.

8.
Tijdvertraging: De schrijver beschrijft de omgeving heel nauwkeurig, zodat je een beetje kan bedenken hoe het er allemaal uit ziet. Dat maakt het boek ook zo extra leuk! Ook de gebeurtenissen per eiland is heel mooi verteld.
Tijdsprong: Het boek bestaat uit 3 delen. In het eerste deel wordt verteld over Odysseus, wat hij allemaal meemaakt. Dan ineens in het tweede deel, gaat het over Penelope en Telemachos. Dit is dus een tijdsprong naar het begin van het verhaal, want wat op Ithaka gebeurd, gebeurt tijdens de avonturen van Odysseus. Het derde deel springt weer naar Odysseus.
Chronologisch/niet-chronologisch: Dit is moeilijk te bepalen, want de ene keer begint het over vorige avonturen. Het verhaal zelf volgt de gebeurtenissen wel op de voet. Maar in de verschillende delen gaat het steeds over naar andere gebieden, maar wel nog steeds chronologisch. Dus hier konden we niet echt uit kiezen.
Flashbacks: Odysseus blikt vaak terug naar één van zijn vorige avonturen, zoals de strijd tegen de Trojanen, of hoe die tijd was met Penelope.

9.
Het verhaal heeft een gesloten einde. Na al die zware gebeurtenissen van Odysseus, komt hij uiteindelijk weer terug in Ithaka. Hier herenigt hij zich met Penelope en Telemachos. Door een woeste stem die uit de Olympus klinkt, wordt het vrede tussen de vrijers en Odysseus!

10a. Eigen verhaal
Jan Peter Balkenende was een dappere minister uit Nederland. Hij heeft pas geleden het duel met de leerlingen van de Merendreef gewonnen en is nu met zijn kabinet op weg naar Den Haag. Hij verlangt naar zijn vrouw Ingrid en zijn zoon Bas terug te zien. Balkenende en zijn kabinet zijn al een paar maanden op de fiets, tot iemand roept: Kijk uit! Een stad! Ze racen eropaf, en een paar ministers gaan op onderzoek uit. Het is Eindhoven, de stad van de Lichtjesroute. Hier wonen de beste lichtjesmakers van de stad. Toch besluiten ze om het debat aan te gaan. Maar voordat ze dat kunnen, krijgen ze veel kratten bier aangeboden door de baas van Philips. Het was heel lekker bier, Dommelsch bier. Het kabinet werd hier zo dronken van, dat ze zelfs de volgende dag nog dronken zijn. Ze worden aangevallen door de Eindhovenaren, maar gelukkig winnen ze het debat, al hebben ze veel ministers verloren. Ze fietsen verder en komen een andere stad tegen, die er niet gevaarlijk uit ziet. Het is Tilburg, de stad waar de inwoners Kebab eten, een soort voedsel waardoor je alles vergeet. Balkenende neemt de bedwelmde ministers mee terug naar zijn fietsen en ze fietsen verder. Ze ontdekken een nieuwe stad, Breda. Hier woont Hans van Mierlo, een geboren en getogen Bredanaar, en tegenstander van Balkenende en zijn kabinet. Hij woont in een grote villa met een groot landgoed. Op zijn landgoed staan vele koeien, die hij iedere dag melkt voor kaas en drinken. Balkenende en een paar man van zijn kabinet dringen zijn villa binnen en overwinnen Hans van Mierlo, door een nederlandse vlag door zijn oog te steken. Ze ontsnapten toen Hans van Mierlo zijn koeien naar buiten liet, door zichzelf aan de koeien vast te binden. Hans van Mierlo en zijn bodyguards zaten Balkenende en zijn kabinet achterna tot het uiterste einde van de stad, en daar spraken van Mierlo’s vader een vloek over hem uit. Ze reden snel verder naar een andere stad, dat bleek de stad Rosendaal te zijn, de stad van de leraar nederlands, meneer Rozendael, te zijn. Hij was de heerser van de ANWB. Hij gaf hen een mooie schoudertas met alle reisgidsen, behalve die naar Valkenswaard, zodat ze zo snel mogelijk terug naar Den Haag konden fietsen. Maar, dat kon alleen als de schoudertas niet geopend zou worden. Toch deed het kabinet dit, toen Balkenende in slaap gevallen was, openden ze de schoudertas, en haalden de reisgidsen eruit. Hierdoor konden ze niet terug naar huis. Dus moesten ze een andere richting in fietsen, en kwamen uit in Zeeland, bij de stad Goes. Dit was het eiland van de Guards. Hier woonden heel veel superbodyguards, ze waren verschrikkelijk groot, gespierd, en ze waren erg gewelddadig. In het debat werden veel leden van het kabinet verslagen en Balkenende moest snel vluchten. Ze reden verder, en kwamen uit bij een nieuwe stad; Zierikzee. Hier woonde de tovenares Karlijn , en zij sprak een betovering uit over de verkenners van het kabinet, ze veranderden allemaal in varkens. Balkenende moest bepaalde dingen doen (deze behoren tot de dingen die onder de censuur van ons verslag vallen.) en kreeg daardoor de leden van zijn kabinet weer terug, en Karlijn was verplicht een eed af te leggen. Hierdoor zou ze Balkenende en zijn kabinet helpen met hun terugreis. Ze blijven een paar weken in Zierikzee, maar besluiten toch om weer verder te fietsen. Kirke vertelt Balkenende, dat hij naar Hellevoetsluis moet fietsen, en daar naar het dodenrijk gaan, en met de psycholoog Dr. Phil praten. Dr. Phil vertelt Balkenende dat hij naar Spijkenisse moet fietsen, maar er was gevaar. Ze moesten voorbij het beroemde kinderen voor kinderenkoor, en langs de verschrikkelijke Waterschoot; een grote draaikolk, én de Vidhya; een zeskoppig monster. Daarna konden ze naar de stad Spijkenisse. Bij het kinderen voor kinderenkoor deed heel het kabinet oordoppen in, en Balkenende werd vastgebonden op de bagagedrager van een van de leden van zijn kabinet, ze ontweken de Waterschoot en de Vidhya, en kwamen aan in Spijkenisse. Daar mochten ze niet eten van de koeien van de god Jayma. Toch deed de bemanning dit, en ze werden verdoemd tot de dood. Balkenende overleeft een verschrikkelijk storm, en komt aan bij een nieuwe stad; Rotterdam. Hier bleef hij 7 jaar, bij de vrouw Irene. Ondertussen, in Den Haag worden Ingrid en Bas lastiggevallen door vrijers, mannen die Ingrid als vrouw willen. Ze komen iedere dag op het binnenhof, eten al het voedsel op en beledigen Bas en Ingrid. Bas gaat op onderzoek uit naar zijn vader, en komt uit bij de stad Rijswijk. Daar ligt de macht in de handen van Nina, en zei vertelt Bas over Balkenende, en dat hij nog leeft. Balkenende verlangt na 7 jaar bij Irene, toch naar Ingrid en Bas, en reist met Schiedammers terug naar Den Haag. Daar verandert de god Manon hem in een zwerver zodat hij rustig zijn stad kan ‘analyseren’. Balkenende onthult zijn ware identiteit aan zijn zoon Bas, en samen met een varkenshoeder en zijn vriend moorden ze de vrijers van Ingrid uit. Ingrid herkent Balkenende nu ook, en het is weer rustig in Den Haag. Totdat de familie van de vrijers zich komt wreken. De vader van Balkenende, Sjoerd, doodt een van de wrekers, en ze willen allebei aan gaan vallen, tot plotseling de god Manon verschijnt en zegt dat ze geen debat mogen voeren. Vanaf toen was er vrede in Den Haag.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vloek van Polyfemos door Evert Hartman"