Samenvatting
In het land Panem zijn 12 districten en de hoofdstad het Capitool, dat alle districten in zijn macht heeft. Het verhaal speelt zich af in de toekomst, na een grote burgeroorlog in Noord-Amerika. district 1 is het rijkst, en district 12 het armst en worden elk bewaakt door vredesbewakers en er zit een immens groot hek om elk district . Elk jaar worden er de Hongerspelen gehouden als boetedoening voor de opstand, een spel waarbij 24 tributen van 12 tot 18 jaar, uit elk district een jongen en een meisje in een grote arena strijden tegen elkaar op leven en dood. Soms duren de Spelen één dag, maar soms ook wéken. Degene die als laatst overblijft heeft de Hongerspelen gewonnen en zal eeuwige rijkdom en roem hebben. Alleen de winnaar overleeft dus! Katniss Everdeen is een meisje van 16 en woont met haar moeder en zusje Prim van 12 jaar in district 12. Op de dag van de boetedoening wordt Prim geloot om mee te doen met de Hongerspelen, maar Katniss kan dat niet verdragen en ze offert zich op om in plaats van Prim mee te doen aan de Spelen. De jongen die mee moet doen van district 12 is Peeta, een leuke sterke bakkerszoon die bekent dat hij Katniss al een tijd leuk vond… De arena is elk jaar verschillend maar elk jaar wel heel groot: bos, woestijn, ijs of tropisch regenwoud, het kan allemaal. De Spelen is het grootste evenement van het jaar: iedereen zit aan de buis gekluisterd en ziet hoe de tributen elkaar vermoorden. Katniss heeft één voordeel: ze jaagt haar hele leven al met pijl en boog in het verboden bos om voedsel te krijgen voor haar familie, dus die ervaring kan ze goed gebruiken tijdens de Spelen. Maar dan moet ze wel eerst een boog en pijlen zien te bemachtigen! Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Voor lage Districten is het een ramp om mee te doen aan de Hongerspelen, voor de hoge Districten is het geweldig, want die kinderen trainen hun hele leven al om mee te doen aan de Hongerspelen, zij heten de beroepstributen of beroeps. Zal Katniss de beroepstributen, en de verliefde Peeta overwinnen en de Hongerspelen winnen? Het slot lijkt voorspelbaar, maar het is net even anders!

Eigen mening
Ik vind de Hongerspelen een superspannend boek, omdat de tributen moeten strijden met elkaar op leven en dood. Bijvoorbeeld als Katniss achternagezeten wordt door 2 beroeps, of het begin: de 24 tributen staan in een grote ronde, een eindje uit elkaar. Als na zestig lange seconden de gong gaat morgen de tributen beginnen. Dan moet er een keus gemaakt worden: het bos invluchten met niks of naar het midden van de cirkel gaan waar de Hoorn des Overvloeds staat met daarin veel wapens, voedsel en overlevingsmiddelen maar waar het ook gevaarlijk is. Het is ook heel erg meeslepend, het slokt je op: ik had het boek gekregen in de vakantie en ik kon maar niet stoppen met lezen want ik heb het boek in één dag uitgelezen: zó spannend is het boek. Het is niet wat je denkt, maar het boek is niet echt voorspelbaar: je denkt dat Katniss de winnaar wordt, maar dat is net even iets anders!!


Ook is heeft het boek iets romantisch, want Peeta vertelt in een interview dat hij Katniss z’n hele leven eigenlijk al leuk vindt, en in het spel maken ze daarmee ook indruk op de Spelmakers, die de situatie in het spel kunnen laten veranderen door het te laten regenen of een bosbrand te stichten en dergelijke.

Verwerkingsopdracht: Interview

Ik houd mijn interview met Katniss, zij is de hoofdrolspeelster in het verhaal is.
Katniss, waarom nam je de plaats in van je zusje Prim op de dag van de boetedoening zodat zij niet naar de Hongerspelen hoefde?
‘Mijn zusje, Prim, is een van de personen in mijn leven die ik nooit zou kunnen missen. Ik zou mijn verdriet niet kunnen overwinnen en ik zou voor altijd ongelukkig leven. Bovendien had ik meer kans om de hongerspelen te winnen dan haar omdat ik vaak jaag in het woud om voedsel voor het gezin bij elkaar te stropen.’
Hoe hoog schatte je je eigen kansen op de Spelen voor die begonnen, en wie dacht je dat er ging winnen?
Mijn eigen kansen schatte ik laag omdat ik niet tegen de beroeps zou opkunnen, maar stiekem had ik toch nog wat zelfvertrouwen om te winnen omdat ik een voordeel heb: ik heb mijn hele leven al moeten jagen en me verstoppen om in leven te blijven. Ik dacht dat een van de beroeps zou gaan winnen zoals altijd. Kato, de beer uit district 2 zou volgens mij een erg grote kans hebben.


Wat was je tactiek bij de Hongerspelen om als laatste over te blijven?
‘Ik zou in eerste plaats de boog pakken bij de Hoorn des Overvloeds en dan zo diep mogelijk het bos in rennen en vlak bij een waterbron mijn kamp in een boom opslaan me zo min mogelijk met anderen bemoeien. Verder had ik nog niet echt bedacht wat ik zou doen, dat zou van de situatie afhangen.
‘Peeta, de jongen uit jou district vond jou leuk zoals hij liet merken en hij bij het interview zei. Wat vind jij daarvan en vond jij hem toen ook leuk?
Ik was in eerste instantie verrast en een beetje gevleid, maar daarna begon ik te denken dat het een list was om te als vriend te houden en dat hij me dan bij de Spelen snel zou kunnen uitschakelen en dat hij me helemaal niet leuk vond. Ik vond hem niet echt leuk, meer gewoon aardig, en ik wist niet echt wat ik met hem aanmoest. Ook in verband met de aandacht die we trokken door tortelduifje te spelen.
Op een gegeven moment zat jij in een boom en zag je een paar beroeps en Peeta lopen. Wat dacht je toen je hem zag, samen met ‘de vijanden’?
‘Ik voelde me totaal bedonderd, en ik wist dat mijn theorie klopte over zijn verliefdheid. Later toen hij me hielp met ongedeerd uit de boom te komen besefte ik me pas dat hij het allemaal voor mij had gedaan!
Tot slot: Hoe kijk jij op de hongerspelen terug?
Het is de bijzonderste tijd in mijn leven geweest, maar ik vond het afschuwelijk! Ik heb er nog nachtmerries van dus ik denk er niet graag aan terug!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

wauw zuper goeed zeg

9 jaar geleden