Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2012
  • 264 pagina's
  • Uitgeverij: Lemniscaat

Flaptekst

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

'Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.'
Peter Van Houten, An Imperial Affliction

Eerste zin

Aan het eind van de winter van het jaar dat ik zestien was, besloot mijn moeder dat ik depressief was, waarschijnlijk omdat ik zelden het huis uitging, behoorlijk wat tijd in bed doorbracht, steeds weer hetzelfde boek las, onregelmatig at en in mijn overvloedige vrije tijd nogal veel nadacht over de dood.

Samenvatting

Hazel is zestien jaar en ze had eigenlijk al dood moeten zijn. Ze heeft kanker en drie jaar voor het begin van het boek was ze al opgegeven, maar een experimenteel medicijn rekt haar leven. Doordat Hazel niet meer gewoon naar school kan, is haar wereldje vrij klein. Haar ouders zijn overbezorgd en de praatgroep van de kerk vindt ze vreselijk.

Op een dag is er ineens een nieuwe jongen bij de praatgroep aanwezig: Augustus. Hazel is direct door hem geïntrigeerd. Zijn hele manier van doen en de manier waarop hij haar aankijkt, wekken meteen haar interesse. Eigenlijk zou Augustus alleen een keer meekomen met zijn vriend Isaac, maar Hazel en hij hebben meteen contact en dus sluit Augustus zich definitief bij de praatgroep aan.

Augustus en Hazel ontwikkelen al snel een goede band en ze komen veel bij elkaar over de vloer. Hazel is echter heel bang om mensen in haar omgeving pijn te doen door dood te gaan en daarom houdt ze mensen een beetje op afstand. Langzaam worden de twee verliefd op elkaar, maar Hazel heeft er veel moeite mee om zich daaraan over te geven.

Het favoriete boek van Hazel is 'An Imperial Affliction' van Peter Van Houten, een schrijver die in Nederland woont. Het boek gaat over een ziek meisje en het houdt midden in het verhaal op. Hazel gaat ervan uit dat dat gebeurt omdat het meisje sterft of te ziek wordt om te schrijven (het is in dagboekvorm geschreven), maar ze wil heel graag weten wat er met de andere karakters uit het boek gebeurt. Augustus leest het boek ook op aanraden van Hazel en zo wordt hij ook nieuwsgierig.

Omdat Hazel al eerder opgegeven was, heeft ze haar wens van de wensstichting al verbruikt aan een uitje in een pretpark. Augustus heeft zijn wens echter nog wel en hij regelt op die manier dat Hazel en hij naar Amsterdam af kunnen reizen om Peter van Houten te ontmoeten.

In Amsterdam is er geen ontkomen meer aan: Hazel en Augustus zijn verliefd. Ze beleven een heel mooie tijd samen, maar de ontmoeting met Peter van Houten verloopt niet helemaal zoals ze hadden gehoopt. Van Houten blijkt een knorrige dronkenlap die er geen moeite mee heeft de meest ongepaste uitspraken te doen. Hazel en Augustus krijgen dus niet de antwoorden waarop ze gehoopt hadden.

Thuis blijkt dat de kanker bij Augustus terug is. Augustus gaat snel achteruit en Hazel ziet ineens in dat ze een fout heeft gemaakt door haar naasten op afstand te houden. De rollen zijn nu namelijk omgedraaid en Hazel zou nooit gewild hebben dat Augustus haar op afstand had gehouden alleen omdat het haar pijn zou doen wanneer hij dood zou gaan.

Tijdens de laatste fase van zijn leven is Hazel veel bij Augustus. Uiteindelijk wordt Hazel 's nachts door de moeder van Augustus gebeld met de boodschap dat Augustus is overleden.

Op de begrafenis van Augustus is Peter van Houten ineens aanwezig. Hazel is stomverbaasd en heeft geen behoefte aan contact maar ze ontkomt er niet echt aan. Even lijkt het alsof hij haar toch nog aan antwoorden gaat helpen, maar dan gaat hij zich toch weer vreemd gedragen. Tijdens dit contact komt Hazel er wel achter dat Van Houten een dochter aan kanker verloren heeft en dat hij waarschijnlijk om die reden zo is afgetakeld.

Na de dood van Augustus komt Hazel erachter dat Augustus van plan was een einde aan het boek te schrijven voor haar. Ze doorzoekt zijn computer maar vindt er niets. Later belt de vader van Augustus om haar te vertellen dat ze een notitieboekje hebben gevonden waar de eerste bladzijden uitgescheurd zijn. Hazel zoekt het boekje overal en schrijft uiteindelijk weer een brief aan Van Houten om te vragen of Augustus hem geschreven heeft.

Uiteindelijk blijkt Augustus geen einde aan het boek geschreven te hebben - daar was hij al te ziek voor - maar hij heeft Van Houten gevraagd om een necrologie voor Hazel te schrijven.

Personages

Hazel Grace Lancaster

Hazel is een nuchter meisje met een beetje een zwart gevoel voor humor. Ze is - wellicht door haar ziekte - erg volwassen voor haar leeftijd. Ze weet goed wat ze wel en niet wil en kan prima voor zichzelf opkomen. Ondanks haar ziekte is ze een relatief normale puber die zich los probeert te maken van haar overbezorgde ouders om ervoor te zorgen dat ze de tijd die haar gegeven is ook echt leeft.

Augustus Waters

Augustus is een tamelijk gladde jongen. Hij komt heel cool en nonchalant over maar hij heeft een heel goed hart en is heel oprecht.

Isaac

Isaac is de beste vriend van Augustus. Hij wordt blind door de kanker en heeft het ontzettend moeilijk omdat zijn vriendinnetje het om die reden uitmaakt. Uiteindelijk is Isaac vooral echt een goede vriend die Hazel en Augustus helpt en steunt.

Peter van Houten

Van Houten is een uitgerangeerde auteur die één geniaal werk heeft geschreven en toen compleet de afgrond in gegaan is. Hij is alcoholist en onhandelbaar.

Quotes

"Toen ik weer beneden kwam, ontwaakte hij langzaam uit zijn medicijnslaap om aan de kwellende dag te beginnen."

Bladzijde 197

"Natuurlijk begon hij te huilen en hij kuste me op mijn wang met zijn natte stoppelgezicht."

Bladzijde 114

Thematiek

Ernstige ziekte
Het is lastig om een thema voor het boek te kiezen omdat het zowel echt over de liefde als over ziekte gaat. Augustus en Hazel zijn allebei ernstig ziek en dat is misschien ook wat hen bindt en wat maakt dat ze zo snel zo\\\'n intense relatie opbouwen. Beiden hebben ze kanker en beiden zullen ze eraan overlijden.

Motieven

Vriendschap
Het boek gaat ook heel erg over vriendschap. Hazel en Augustus zijn niet alleen geliefden maar ook echt vrienden. Daarnaast hebben ze een bijzondere vriendschap met Isaac.

Liefde
Liefde is de rode draad die door het boek loopt. Het gaat niet alleen om de liefde tussen Hazel en Augustus, maar ook om de liefde tussen hen en hun ouders en de liefde van Van Houten voor zijn overleden dochter.

Rouwverwerking
Een deel van het boek gaat over rouwverwerking. Het gaat er dan niet alleen om hoe Hazel met de dood van Augustus omgaat maar bijvoorbeeld ook om de angst die Hazel heeft dat haar familie niet met haar dood om zal kunnen gaan.

Dood
Het boek gaat ook over de dood. De dood hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Hazel. Daarnaast zijn er veel leeftijdsgenoten uit de praatgroep overleden en komt Augustus ook te overlijden.

Motto

Terwijl de vloed opkwam, keek de Hollandse Tulpenman naar de oceaan: 'Versmelter weerwerken gifmenger verbloemer blootlegger. Kijk dan, omhoog en omlaag gaat het, en alles neemt het mee.'
'Waar heb je het over?' vroeg Anna.'Over water,' zei de Hollander. 'En over tijd ook.'

Uit: Peter van Houten, Een vorstelijke beproeving

Opdracht

Voor Esther Earl

Trivia

Er werden per ongeluk 1500 exemplaren uitgebracht voor de officiële uitkomst.

Het boek wordt verfilmd.

Het boek won de Dioraphte Jongerenliteratuur-Prijs.

Titelverklaring

In een brief aan Augustus haalt Van Houten een quote van Shakespeare aan: ' Niet door een weeffout in onze sterren, Brutus, Neen, door onszelve zijn wij klein en nietig'.

Van Houten stelt dat Shakespeare het daarmee bij het verkeerde eind had. Hij vindt dus dat het wel aan een speling van het lot ligt dat mensen klein en nietig zijn. Augustus en Hazel hadden een vol leven kunnen leiden, maar door een weeffout in hun sterren (het lot dat bepaald heeft dat ze kanker krijgen) zijn ze beperkt.

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit een ik-persoon (Hazel). Het verloopt chronologisch.

Decor

Het boek speelt zich af in het Amerika van nu en in het Amsterdam van nu. Tijdens het boek is Hazel veel thuis (haar wereld is vrij beperkt). Als ze niet thuis is, is ze of bij Augustus, of bij de praatgroep, of bij het ziekenhuis. Slechts een enkele keer is ze op een andere plek (de reis naar Amsterdam niet meegerekend, natuurlijk).

Doordat Hazel en haar vrienden ziek zijn, komt het best regelmatig voor dat het boek zich in een ziekenhuis afspeelt. Eigenlijk merk je daar als lezer verder niet veel van, want de karakters zijn het hele boek door ziek en gedragen zich onderling niet anders dan wanneer ze thuis zijn. Voor de karakters is het de normaalste zaak van de wereld om in het ziekenhuis te zijn en dus is het dat voor de lezers ook.

Stijl

Het boek heeft een lichte stijl, ondanks het beladen onderwerp. Augustus en Hazel gaan heel nuchter met hun ziekte om en ze maken er ook vaak grappen over. Het boek is dus ook een beetje op die manier geschreven. Het is echt alsof je in het hoofd van een zestienjarig meisje zit. Hazel is een beetje cynisch ingesteld en dat zie je terug in de stijl. De stijl is dus vrij sober, een beetje droogjes maar prettig en makkelijk om te lezen.

Slotzin

Ik ben dik tevreden met mijn keuzes. Ik hoop zij ook. Reken maar, Augustus. Reken maar.

Beoordeling

Ik vond dit een erg goed boek. Wat ik sterk vind aan dit verhaal is dat er weinig drama gemaakt wordt van een behoorlijk zwaar onderwerp. Hazel wil zelf niet te veel de nadruk op haar ziekte leggen en dat wordt in het boek dus ook niet gedaan. Het feit dat het boek zo nuchter geschreven is, maakt het makkelijk om mee te leven. De karakters zijn geloofwaardig en ik denk dat het zeker voor lezers van dezelfde leeftijd onvermijdelijk is om mee te leven en dus ook geraakt te worden.

De dubbele laag van het verhaal van Hazel en Augustus naast de symboliek van het boek waar ze van houden, werkt erg goed. Hazel en Augustus zoeken toch een bepaalde controle door antwoorden op hun vragen over het boek te stellen die weer direct verband houden met de vragen die ze zichzelf onbewust stellen over hun eigen lot. Want wil Hazel echt zo graag weten wat er met de moeder van Anna (de hoofdpersoon uit het boek in het boek) gebeurt, of vraagt ze zich eigenlijk af hoe het met haar eigen naasten moet na haar overlijden?

Ik denk dat dit boek op de doelgroep grote indruk maakt.

Recensies

"De oprechtheid en de poëtische beschrijvingen maken Een weeffout in onze sterren tot een bijzonder verhaal dat zijn stempel op de Young Adult literatuur zal drukken en het verdient om opgemerkt te worden."
http://www.cultuurbewust....ohn-green/

Bronnen

Wikipedia

http://en.wikipedia.org/w..._Our_Stars

Bol.com

http://www.bol.com

Overhoor jezelf

Waarom is Peter van Houten een teleurstelling?
Wat heeft Augustus aan Peter van Houten gevraagd?
Waarom maakt Monica het uit met Isaac?
Waar ontmoeten Augustus en Hazel elkaar?
Hoe kunnen Hazel en Augustus naar Amsterdam?
Wat gebeurt er met de hamster uit het boek?
Waarom heeft Augustus altijd een onaangestoken sigaret in zijn mond?
Wat verkopen Hazel en Augustus samen via een advertentie?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

volgens mij maakt augustus bekend dat zijn kanker is gegroeid in amsterdam

5 jaar geleden

Lotte

Lotte

Dankjewel voor de reactie, we gaan er mee aan de slag! :-)

5 jaar geleden

Quincy

Quincy

leuk

4 jaar geleden

Emma

Emma

wow heel erg goed verslag!!

4 jaar geleden

A.

A.

goed verslag

4 jaar geleden

M.

M.

Dit klopt niet helemaal hoor. Augustus weet het al langer dat de kanker weer terug is, maar hij vertelt het pas in Amsterdam aan Hazel

2 jaar geleden

F.

F.

volgensmij had hazel haar wens van de wensstichting gerbuikt voor Disneyland (dat is wat meer gedetialleerd)

2 jaar geleden