Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The fault in our stars door John Green

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover The fault in our stars
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 2534 woorden
  • 16 mei 2015
  • 175 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
175 keer beoordeeld

Boekcover The fault in our stars
Shadow

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Gen…

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernieti…

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

'Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.'
Peter Van Houten, An Imperial Affliction

The fault in our stars door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Hoofdstuk 1

Samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen:

Hazel is zestien jaar en ze had eigenlijk al dood moeten zijn. Ze heeft kanker en drie jaar voor het begin van het boek was ze al opgegeven, maar een experimenteel medicijn rekt haar leven. Haar wereldje is vrij klein. Haar ouders zijn overbezorgd en de praatgroep van de kerk vindt ze vreselijk.

  • Op een dag is er een nieuwe jongen bij de praatgroep aanwezig: Augustus. Zijn hele manier van doen en de manier waarop hij haar aankijkt, wekken meteen haar interesse.

Augustus en Hazel ontwikkelen al snel een goede band en ze spreken veel af. Hazel is heel bang om mensen in haar omgeving pijn te doen door dood te gaan en daarom houdt ze mensen een beetje op afstand. Langzaam worden de twee verliefd op elkaar, maar Hazel heeft er veel moeite mee om zich daaraan over te geven.

  • Het favoriete boek van Hazel is 'An Imperial Affliction' van Peter Van Houten. Het boek gaat over een ziek meisje en het houdt midden in het verhaal op. Hazel gaat ervan uit dat dat gebeurt omdat het meisje sterft of te ziek wordt. Ze wilt graag weten wat er met de andere karakters uit het boek gebeurt.

Omdat Hazel al eerder opgegeven was, heeft ze haar wens van de wensstichting al verbruikt aan een uitje in een pretpark. Augustus heeft zijn wens nog wel en hij regelt dat Hazel en hij naar Amsterdam kunnen reizen om Peter van Houten te ontmoeten.

  • In Amsterdam is er geen ontkomen meer aan: Hazel en Augustus zijn verliefd. Ze beleven een heel mooie tijd samen, maar de ontmoeting met Peter van Houten verloopt niet helemaal zoals ze hadden gehoopt. Van Houten blijkt een knorrige dronkenlap die er geen moeite mee heeft de meest ongepaste uitspraken te doen. Hazel en Augustus krijgen dus niet de antwoorden waarop ze gehoopt hadden.

Thuis blijkt dat de kanker bij Augustus terug is. Augustus gaat snel achteruit en Hazel ziet ineens in dat ze een fout heeft gemaakt door haar naasten op afstand te houden. De rollen zijn nu namelijk omgedraaid en Hazel zou nooit gewild hebben dat Augustus haar op afstand had gehouden alleen omdat het haar pijn zou doen wanneer hij dood zou gaan.

  • Tijdens de laatste fase van zijn leven is Hazel veel bij Augustus. Uiteindelijk wordt Hazel 's nachts door de moeder van Augustus gebeld met de boodschap dat Augustus is overleden.

Op de begrafenis van Augustus is Peter van Houten ineens aanwezig. Hazel is stomverbaasd en heeft geen behoefte aan contact maar ze ontkomt er niet echt aan. Even lijkt het alsof hij haar toch nog aan antwoorden gaat helpen, maar dan gaat hij zich toch weer vreemd gedragen. Tijdens dit contact komt Hazel er wel achter dat Van Houten een dochter aan kanker verloren heeft en dat hij waarschijnlijk om die reden zo is afgetakeld.

  • Na de dood van Augustus komt Hazel erachter dat Augustus van plan was een einde aan het boek te schrijven voor haar. Ze doorzoekt zijn computer maar vindt er niets. Later belt de vader van Augustus om haar te vertellen dat ze een notitieboekje hebben gevonden waar de eerste bladzijden uitgescheurd zijn. Hazel zoekt het boekje overal en schrijft uiteindelijk weer een brief aan Van Houten om te vragen of Augustus hem geschreven heeft.

Uiteindelijk blijkt Augustus geen einde aan het boek geschreven te hebben, maar hij heeft Van Houten gevraagd om een necrologie voor Hazel te schrijven.

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Het verhaal speelt zich af in het heden en verloopt op chronologische volgorde ook komen er geen flashbacks in voor. Dit maakt het boek niet saai al klinkt het wel zo.Ik denk dat het boek in het heden afspeelt omdat voorwerpen in het boek nog niet zo lang bestaan en de kennis ook niet zo oud is. Verder zijn de personages ook heel modern omschreven en zij hebben een smartphone. Ook denk ik dat het heden is omdat ze het Anne Frank huis gaan bezichten.

 

Titelverklaring:

In een brief aan Augustus haalt Van Houten een quote van Shakespeare aan: ' Niet door een weeffout in onze sterren, Brutus, Neen, door ons zelf zijn wij klein en nietig'.

Van Houten stelt dat Shakespeare het daarmee bij het verkeerde eind had. Hij vindt dus dat het wel aan een speling van het lot ligt dat mensen klein en nietig zijn. Augustus en Hazel hadden een vol leven kunnen leiden, maar door een weeffout in hun sterren (het lot dat bepaald heeft dat ze kanker krijgen) zijn ze beperkt.

 

Beschrijving van de hoofdpersoon:

Hazel Grace Lancaster:

Hazel is een nuchter meisje met een beetje een zwart gevoel voor humor. Ze is wellicht door haar ziekte erg volwassen voor haar leeftijd. Ze weet goed wat ze wel en niet wil en kan prima voor zichzelf opkomen. Ondanks haar ziekte is ze een relatief normale puber die zich los probeert te maken van haar overbezorgde ouders om ervoor te zorgen dat ze de tijd die haar gegeven is ook echt leeft.

 

Beschrijving van de medespelers:

Augustus Waters:

Augustus is een jongen van ongeveer 18 jaar oud. Omdat hij kanker heeft gehad, heeft hij een been verloren en loopt nu met een prothese. Hij is de beste vriend van Isaac die ook bij de praatgroep zit. Hij heeft altijd een pakje sigaretten mee. Niet omdat hij rookt, maar omdat het een metafoor is. “je stop het dodelijke ding tussen je tanden, maar je geeft het nooit de kracht om je te doden”. Hij zit vol energie en heeft veel humor. Als hij echter ziek wordt, takelt zijn energie snel af en is hij heel erg levenloos. Verder is hij altijd bang geweest voor vergetelheid. hij wil graag als een held herinnerd worden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Isaac:

Isaac is de beste vriend van Augustus. Hij wordt blind door de kanker en heeft het ontzettend moeilijk omdat zijn vriendin het om die reden uitmaakt. Uiteindelijk is Isaac vooral echt een goede vriend die Hazel en Augustus helpt en steunt.

Peter van Houten:

Van Houten is een uitgerangeerde auteur die één geniaal werk heeft geschreven en toen compleet de afgrond in gegaan is. Hij is alcoholist en onhandelbaar. Hazel is helemaal fan van hem omdat hij haar favoriete boek heeft geschreven, maar hij snauwt hun af. Op het einde schrijft hij een grafrede voor Hazel omdat Augustus dit heeft gevraagd.

Patrick:

De leider van de praatgroep waar Hazel heen moet. Hij heeft prostaat kanker gehad en heeft daarom geen teelballen meer. Hij helpt Hazel om over haar ziekte te praten en blijer te maken met het gene wat ze toch nog heeft.

 

Beschrijving van de relaties tussen de personen:

Hazel gedraagt zich heel volwassen terwijl ze eigenlijk nog maar 16 is en Augustus die staat er een beetje bij, maar is er wel altijd voor haar en steunt haar met alles. Ten slotte zie je hoe hun band groeit en wat voor dingen ze samen allemaal meemaken, hoe goed ze elkaar daar in steunen en elkaar daarmee helpen. Het is mooi om te zien dat ze zoveel van elkaar beginnen te houden en dat ze een relatie krijgen. Het moment dat de kanker bij de jongen weer terugkomt en het meisje daar helemaal kapot van gaat en daardoor wordt hun band nog sterker. Je kunt zien aan de dingen die ze in hun leven meemaken dat hun band alleen maar beter wordt.   De relatie tussen Hazel en haar ouders is eigenlijk heel hecht. Doordat Hazel niet meer naar school kan en daardoor dus altijd thuis zit doet zij eigenlijk alles met haar moeder. Haar ouders zijn altijd heel bezorgd over Hazel en doen alles voor haar. Later verandert hun relatie doordat Hazel meer gaat doen met Augustus en dus eigenlijk geen series en andere dingen met haar moeder kijkt/doet. De relatie tussen Augustus en Isaac wordt steeds sterker. Op het begin zijn ze gewoon goede vrienden van elkaar en na maten ze meer problemen krijgen ( Isaac wordt blind en Augustus krijgt later weer kanker) zijn ze er dus ook meer voor elkaar, ze helpen elkaar door dik en dun.

 

Hoofdstuk 2

Mijn mening over het boek:

Ik vond dit een erg goed boek. Wat ik goed vind aan dit verhaal is dat er weinig drama gemaakt wordt van een behoorlijk zwaar onderwerp. Het gaat niet precies over kanker. Het gaat meer om het leven met kanker. Hazel wil zelf niet te veel de nadruk op haar ziekte leggen. Dat wordt in het boek dus ook niet gedaan. Het feit dat het boek zo nuchter geschreven is, maakt het makkelijker om mee te leven. De band tussen Hazel en Augustus is heel mooi. Het is mooi om te zien hoe de band steeds groter word. De karakters zijn geloofwaardig. Ik denk dus dat het zeker voor lezers onvermijdelijk is om mee te leven. Daarom worden de lezers dus ook geraakt.

Ik zou ik het wel aanraden, omdat:­
- Het boek is geloofwaardig geschreven.                                                             - Je word mee getrokken in het verhaal.                                                             - Het is realistisch en het kan ook echt gebeuren.                                             - Het is een verrassend en onvoorspelbaar boek.                                           - Het verhaal je aanspreekt.                                                                                            
Doelgroep: de doelgroep voor dit boek is jeugd. Dat komt voor het meeste deel omdat de hoofdpersoon ook nog jong is. Daardoor is het makkelijker om mee te denken en problemen te herkennen.
 

Hoofdstuk 3

Mijn brief aan de hoofdpersoon:

Hallo Hazel Grace, ik heb een weeffout in onze sterren gelezen. Het boek dat een stukje van jouw leven laat zien. Ik schrijf een boekverslag over dit boek en een opdracht hieruit is dat ik een brief naar jou, de hoofdpersoon moet sturen en daarin moet vertellen welke beslissingen ik onbegrijpelijk of onverstandig vind en waarom.

Ik snap niet hoezo je voordat je Augustus kende heel rustig en zo volwassener voor je leeftijd bent. Het zou misschien leuker zijn geweest als je je verstand op nul zet en je alles doet wat je wilt, ook al overtreed je daarmee de regels en luister je soms niet naar je ouders. Ik vind het ook niet slim dat je je afsluit van de meeste mensen, want als je veel mensen kent zouden jullie jullie tijd samen heel mooi kunnen maken en als je dan zou overlijden zouden je nabestaanden blij zijn dat ze jou een mooi kort leven hebben kunnen geven.

Het zou ook leuk zijn geweest als Augustus en jij zouden trouwen ofzo, maar wat ik dan ook niet snap is: waarom je zo nuchter bent. Dus als jullie zouden trouwen er een heel groot feest van maken wat je nooit zal vergeten. Wat ook leuker zou zijn geweest als je meer leuke dingen ging doen met Augustus, niet wat normale mensen doen maar wat gelukkige en rijke mensen doen. En als het niet gaat met het geld, je hoeft je niet aan de regels houden. Je leeft nog maar kort. Ik zou daar dan heel erg van proberen te genieten en wat andere zouden zeggen zou me niks uitmaken. Dus wat ik het meeste niet begrijp is waarom je niet alle dingen hebt gedaan die je echt leuk zou hebben gevonden of gewoon iets geks doen wat je van  te voren helemaal niet leuk lijkt, maar wat achteraf super leuk lijkt te zijn. Dit was alles hopelijk begrijp je wat ik bedoel.

met vriendelijke groet,                                                                                                                             .................

 

Een alternatief einde:

Twee weken later ontmoeten Peter van Houten en Hazel elkaar. Eerst krijgen ze ruzie maar daarna moeten ze allebei huilen en troosten ze elkaar. Ze hebben allebei erg over hun gevoelens gepraat en Peter is gestopt met drinken. Hazel zit thuis al weken niets te doen, maar na een tijd begint ze te schrijven en ze kan niet stoppen. ze mailt Peter van Houten. Weer een tijdje later ontmoeten ze elkaar weer. Ze beginnen samen een boek te schrijven over hoe het leven van Hazel Grace was, maar ook hoe het leven van Peter van Houten was en met die twee ervaringen hebben ze een prachtig boek geschreven. Het werd zo bekend dat de hele wereld het kende. Er werd ook een film van gemaakt. Hazel Grace en Peter van Houten zijn rijk geworden. Met dat geld beginnen ze een stichting tegen kanker en die wordt zeer succesvol. Na paar jaar gaan Hazel en Peter nog veel met elkaar om. Op 1 dag zegt Hazel tegen Peter: ‘Ik heb een idee. We gaan een einde schrijven aan het boek: 'An Imperial Affliction'.’ Peter weigerde eerst en uiteindelijk hebben ze het niet gedaan. Na een tijd heeft Hazel Peter wel gedwongen om een nieuw boek te schrijven en dat boek ging over Peters dochter. Hij wilde dat eerst niet maar na een tijd waren ze toch begonnen. Toen het boek klaar was hadden ze het gelezen en het was het mooiste boek ooit. Ze hebben besloten het boek niet bekend te maken. Er waren maar twee mensen die het boek kenden. Dankzij dat boek is Peter van Houten helemaal  boven z’n verdriet gekomen. Hij krijgt een nieuw kind. Het is meisje. Toen het meisje een puber was heeft ze het boek  'An Imperial Affliction' gelezen en heeft ze het boek stiekem bekend gemaakt en alweer werden Hazel Grace en Peter van Houten wereld beroemd. Na 2 ongelooflijke mooie jaren sterft Hazel Grace. Haar nabestaanden waren ontzettend trots, want Hazel Grace heeft een ontzettend mooi leven gehad en ze kon niet meer wachten om dood te gaan, om bij haar liefde weer terug te komen.

Twee weken later ontmoeten Peter van Houten en Hazel elkaar. Eerst krijgen ze ruzie maar daarna moeten ze allebei huilen en troosten ze elkaar. Ze hebben allebei erg over hun gevoelens gepraat en Peter is gestopt met drinken. Hazel zit thuis al weken niets te doen, maar na een tijd begint ze te schrijven en ze kan niet stoppen. ze mailt Peter van Houten. Weer een tijdje later ontmoeten ze elkaar weer. Ze beginnen samen een boek te schrijven over hoe het leven van Hazel Grace was, maar ook hoe het leven van Peter van Houten was en met die twee ervaringen hebben ze een prachtig boek geschreven. Het werd zo bekend dat de hele wereld het kende. Er werd ook een film van gemaakt. Hazel Grace en Peter van Houten zijn rijk geworden. Met dat geld beginnen ze een stichting tegen kanker en die wordt zeer succesvol. Na paar jaar gaan Hazel en Peter nog veel met elkaar om. Op 1 dag zegt Hazel tegen Peter: ‘Ik heb een idee. We gaan een einde schrijven aan het boek: 'An Imperial Affliction'.’ Peter weigerde eerst en uiteindelijk hebben ze het niet gedaan. Na een tijd heeft Hazel Peter wel gedwongen om een nieuw boek te schrijven en dat boek ging over Peters dochter. Hij wilde dat eerst niet maar na een tijd waren ze toch begonnen. Toen het boek klaar was hadden ze het gelezen en het was het mooiste boek ooit. Ze hebben besloten het boek niet bekend te maken. Er waren maar twee mensen die het boek kenden. Dankzij dat boek is Peter van Houten helemaal  boven z’n verdriet gekomen. Hij krijgt een nieuw kind. Het is meisje. Toen het meisje een puber was heeft ze het boek  'An Imperial Affliction' gelezen en heeft ze het boek stiekem bekend gemaakt en alweer werden Hazel Grace en Peter van Houten wereld beroemd. Na 2 ongelooflijke mooie jaren sterft Hazel Grace. Haar nabestaanden waren ontzettend trots, want Hazel Grace heeft een ontzettend mooi leven gehad en ze kon niet meer wachten om dood te gaan, om bij haar liefde weer terug te komen.

REACTIES

I.

I.

best oke

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The fault in our stars door John Green"