Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Feitelijke gegevens

  • 20e druk, 2003
  • 224 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Contact

Flaptekst

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is geen gewone detectiveroman. De detective en verteller is Christopher Boone. Christopher is vijftien en heeft een vorm van autisme. Hij weet heel veel van wiskunde en heel weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het eind van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord blijkt te zijn begint hij aan een angstige reis die zijn hele wereld op z'n kop zet. Christopher is onvergetelijk en Mark Haddon schildert zijn wereld op diep ontroerende, bijzonder grappige en uiterst overtuigende wijze. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht won verschillende prijzen, waaronder de Whitbread Book of the Year Award.

Eerste zin

Het was 7 minuten na middernacht.

Samenvatting

Christopher woont samen met zijn vader in het plaatsje Swindon in Engeland. De moeder van Christopher is twee jaar geleden overleden aan een hartaanval. Hij vindt het erg lastig dat hij geen moeder meer heeft en geen afscheid van haar heeft kunnen nemen, maar hij beseft zich dat hij door moet gaan met zijn leven. Het leven van Christopher is namelijk al ingewikkeld omdat hij autisme heeft. Hierdoor kan hij moeilijk contact leggen met anderen, wordt hij agressief als hij aangeraakt wordt en vindt hij het moeilijk om contact te houden met mensen. Daarentegen is hij wel weer hoogbegaafd in wiskunde en wil hij op vijftienjarige leeftijd al het wiskunde examen op VWO-niveau af gaan leggen. Op school wordt hij geholpen door Siobhan, een schoolpsycholoog die hem helpt te leven met zijn zware autisme.

In de straat is er echter iets vreemds gebeurd. Als Christopher ’s avonds over straat loopt komt hij erachter dat de hond van mevrouw Shears, een vrouw die in zijn straat woont, overleden is. Hij ligt op straat met een hooivork in zijn lichaam. Onmiddellijk gaat Christopher naar de hond toe om hem te proberen te verzorgen. Dit lukt alleen niet en mevrouw Shears heeft inmiddels de politie ingelicht. De politie komt gelijk naar mevrouw Shears toe en vermoedt dat Christopher de hond vermoord heeft. Hierdoor wordt hij meegenomen naar het politiebureau waar hij verder verhoord moet worden.

Als Christopher in de cel zit, hoort hij ineens de stem van zijn vader. De vader van Christopher komt hem halen omdat hij denkt dat Christopher onschuldig is. Na allerlei gesprekken wordt hij uiteindelijk vrijgelaten. Maar wel met de mededeling dat ze hem in de gaten gaan houden.

Omdat de dood van de hond van mevrouw Shears zoveel indruk gemaakt heeft op Christopher, is hij vastberaden om de moordenaar te vinden. Beetje bij beetje gaat hij de hele straat af om te vragen of zij wat met de dood van de hond te maken hebben. Christopher komt helemaal niks verder, maar omdat hij het zo een spannend onderzoek vindt besluit hij om toch door te gaan.

Tegelijkertijd is Christopher bezig met het schrijven van een boek, dit was volgens Siobahn een goede manier om zichzelf beter te begrijpen. Zijn boek gaat over de zoektocht naar de moord op de hond en over zijn autisme. Regelmatig praat hij met zijn vader hierover, die hem aanmoedigt om door te gaan met het schrijven van het boek. Maar op een dag vindt Christophers vader het boek en hij wordt er zo boos van dat hij het verstopt. Christopher gaat hierna zijn boek zoeken, als zijn vader aan het werk is, hij vindt schrikbarende brieven in de kast. Deze brieven zijn namelijk geschreven door zijn eigen moeder.

De vader van Christopher heeft tegen Christopher gezegd dat zijn moeder gestorven is aan een hartaanval. Nu Christopher deze brieven leest en leest dat zijn moeder hem wil zien, weet hij dat zijn moeder nog in leven is. ’s Avonds besluit hij om verhaal te gaan halen bij zijn vader, want nu hij weet dat zijn moeder nog in leven is wil hij haar natuurlijk zien.

Uiteindelijk geeft de vader van Christopher toe dat hij gelogen heeft. De moeder van Christopher scheen vreemd te gaan met meneer Schears en ze zijn dan ook samen verhuisd naar Londen. De vader van Christopher vond dit zo verschrikkelijk dat hij maar tegen zijn zoon gezegd heeft dat ze overleden is. Daarna biecht hij nog iets op: hij heeft de hond van mevrouw Shears doodgemaakt.

Dit nieuws is schokkend voor Christopher. Hij vertrouwt zijn vader niet meer en besluit stiekem per trein naar zijn moeder in Londen te reizen. Dit doet hij omdat hij zo bang is van zijn vader dat hij niet meer bij hem wil wonen, maar alle andere mensen die hij vertrouwt kan hij ook niet bij komen wonen waardoor zijn moeder een logische optie is.

De tocht naar Londen is zwaar voor Christopher. Naast dat hij extreem angstig is voor onvoorspelbare gebeurtenissen en interactie met mensen, nemen zijn hersenen zoveel details op dat zo'n grote, chaotische, nieuwe omgeving als een treinstation teveel voor hem is. Hij wordt op het begin van zijn reis geholpen door een politieagent die later ontdekt dat Christopher van huis weg is gelopen en hem daarom wil helpen met terug komen. Hij vlucht weg van de agent en hoe zwaar de reis ook is besluit hij toch door te gaan om bij zijn moeder te komen.

De ontmoeting tussen hem en zijn moeder is emotioneel en meneer Shears, de nieuwe man van de moeder van Christopher, heeft liever niet dat Christopher daar in huis gaat wonen. Toch kiest de moeder van Christopher voor haar zoon en doet ze er alles aan om hem te laten genieten van het leven.

Uiteindelijk gaan ze samen terug naar Swindon. Hier doet Christopher zijn examen in wiskunde en praat hij met zijn vader. Ze zijn het er allebei over eens dat ze wat moeten doen om hun band weer te versterken. Daarom heeft de vader van Christopher een hondje gekocht, zodat Christopher die hond af en toe kan uit komen laten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Siobhan

Siobhan is de lerares van Christopher. Voor Christopher is ze een persoon die hij kan vertrouwen. Hij legt ook al zijn gedachten en emoties bij haar neer. Siobhan is een rustige en aardige vrouw die het beste met de medemens voor heeft.

Meneer Shears

Meneer Shears komt over als een hele chagrijnige man. Hij is vreemdgegaan met de moeder van Christopher en accepteert Christopher als stiefzoon niet. Hij wil zelfs niet dat Christopher in zijn huis komt wonen.

De moeder van Christopher

De moeder van Christopher is een erg zorgzame vrouw. Ze doet er alles aan om het Christopher naar zijn zin te maken. Daarnaast heeft ze al die jaren waarin ze Christopher niet zag contact met hem geprobeerd te houden door middel van brieven schrijven. Maar deze brieven hield de vader van Christopher geheim voor Christopher.

De vader van Christopher

De naam van de vader van Christopher wordt in het verhaal niet genoemd. Op het eerste gezicht lijkt de vader van Christopher een hele aardige man. Maar later blijkt dat hij gelogen heeft en de hond van de buren vermoord heeft. De vader van Christopher heeft bijvoorbeeld altijd tegen Christopher gezegd dat zijn moeder dood is, omdat hij niet wilde dat Christopher zijn moeder nog zag. Uiteindelijk bleek de moeder van Christopher nog gewoon in leven te zijn.

Christopher Boone

Christopher Boone is de verteller van het verhaal. Hij is een vijftienjarig jongetje dat autisme heeft. Zijn autisme zit hem vaak in de weg, want het zorgt ervoor dat contacten leggen met andere mensen moeilijk voor hem is, maar hij is wel heel slim. Hij doet bijvoorbeeld op vijftienjarige leeftijd al examen in wiskunde. Dankzij zijn autisme is hij wel een doorzetter geworden. Hij weet wat hij wil en gaat onmiddellijk op zijn doel af. Hij schrikt niet terug van gevaren en doet er alles aan om zijn doel te bereiken. Daarnaast is Christopher een hele gevoelige jongen.

Quotes

"En toen zei moeder: ‘Ik denk dat je nu maar weg moet gaan’, maar ze had het tegen vader, niet tegen mij. En toen kwam de agent terug want meneer Shears had het politiebureau gebeld en hij zei tegen vader dat hij moest kalmeren en nam hem mee de flat uit. En moeder zei: ‘Ga maar weer slapen. Het komt allemaal goed. Dat beloof ik.’ En toen ging ik weer slapen."

Bladzijde 255

"Ik dacht dat mevrouw Shears Wellington waarschijnlijk niet had vermoord. Maar wie hem wel had vermoord, had dat waarschijnlijk met de vorm van mevrouw Shears gedaan. En de schuur zat op slot. Dat betekende dat het iemand was die de sleutel van haar schuur had, of dat ze hem niet had afgesloten, of dat ze haar vorm in de tuin had laten liggen."

Bladzijde 50

Thematiek

Moord
De vader van Christopher heeft de hond van de buurvrouw vermoord. Dit alleen maar omdat hij wraak wilde nemen op de buurvrouw. Het hele boek gaat over de moord op de hond en moord is dan ook een belangrijk thema. Christopher is vastberaden om de moordenaar van de hond te vinden. Elke keer brengt hij zichzelf in problemen, maar dat vindt hij niet erg omdat hij de moordenaar van de hond per se moet vinden. Uiteindelijk bekent de vader van Christopher dat hij de hond vermoord heeft.

Motieven

Sociale problemen
Ook al zou je het op het eerste gezicht niet zeggen: sociale problemen is een belangrijk motief van dit verhaal. Christopher, de hoofdpersoon, heeft autisme waardoor hij moeilijk contact kan leggen met andere mensen. Christopher reageert ook anders op situaties dan dat mensen zonder autisme zouden doen. Uiteindelijk probeert Christopher op een andere manier met heel veel mensen contact te leggen terwijl het contact stroef verloopt. Beetje bij beetje probeert Chirstopher zijn sociale problemen onder controle te krijgen en steeds meer contacten met mensen te leggen. Ook probeert hij zichzelf steeds sterker te maken en mensen te waarschuwen voor zijn autisme zodat ze weten wat ze van hem kunnen verwachten.

Dood
De dood is op twee manieren een belangrijk motief van dit verhaal. Ten eerste omdat de hond van de buurvrouw dood is. Ten tweede omdat de vader van Christopher altijd beweert dat de moeder van Christopher overleden is. Uiteindelijk blijkt dit niet zo te zijn en blijkt dat de vader van Christopher altijd gelogen heeft.

Geheim
Christopher komt er later achter dat zijn vader altijd een geheim voor hem heeft gehad. De vader van Christopher heeft altijd gelogen over de dood van Christopher zijn moeder, want ze schijnt helemaal niet dood te zijn. Christopher mocht haar alleen niet meer zien omdat zijn eigen vader het zat was met zijn ex-vrouw.

Opdracht

Dit boek is opgedragen aan Sos.

Met dank aan

Kathryn Heyman, Clare Alexander, Kate Show en Dave Cohen.

Trivia

Dit boek is een wereldwijde bestseller en is al in meer dan vijftien talen uitgegeven. Daarnaast heeft Mark Haddon voor dit boek al verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen.

Titelverklaring

De titel 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' is eenvoudig uit te leggen. Christopher, een autistisch jongetje, heeft een dode hond met een mes in zijn lichaam gevonden. Christopher is vastberaden om de moordenaar te vinden en start een hele zoektocht. Uiteindelijk bekent zijn eigen vader dat hij de hond vermoord heeft.

Door de dood van de hond komt Christopher veel meer te weten. Zo heeft zijn vader ooit gezegd dat de moeder van Christopher overleden is aan een hartaanval. Uiteindelijk blijkt dit niet het geval te zijn en blijkt ze gewoon vreemdgegaan te zijn. Door het voorval met de hond is Christopher dus van alles te weten gekomen.

Structuur & perspectief

Het verhaal is in de ik-persoon geschreven. Het hele verhaal wordt door de ogen van het vijftienjarige jongetje Christopher Boone verteld. Als lezer lees je de gedachten en handelingen van Christopher, en van de andere personen niet.

Het verhaal begint met een informatieve opening. Als eerste worden de gebruikte ruimtes en personages geïntroduceerd. Daarna begint het verhaal pas echt. Hierdoor heb je al kennis kunnen maken met de gebruikte ruimtes en personages.
Het verhaal eindigt met een gesloten einde. De vraag in dit verhaal is wie de hond vermoord heeft en die zaak is opgelost want de vader van Christopher heeft de hond vermoord. 

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer. Opvallend aan deze hoofdstukken is dat het niet normaal genummerd is. De hoofdstukken zijn namelijk genummerd op priemgetallen. Dit is zo omdat de hoofdpersoon Christopher ontzettend veel van priemgetallen houdt.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Engeland. Eerst speelt het verhaal zich in Swindon af. Dit is de plek waar Christopher met zijn vader woont. Later verhuist Christopher naar zijn moeder in Londen en speelt het verhaal zich daar af.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

Het verhaal speelt zich in een aantal weken af. Hoe lang het verhaal zich precies afspeelt is niet bekend. Daarnaast is het verhaal in de huidige tijd geschreven. Dit omdat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van mobiele telefonie.

Stijl

Aan de schrijfstijl van Mark Haddon is weinig opvallends. Hij maakt geen gebruik van moeilijke woorden, moeilijke zinsconstructies of andere dingen waardoor het boek moeilijk leesbaar wordt.

Wat wel opvalt is dat hij erg veel gebruik maakt van details. Hierdoor loop je als lezer een tijdsvertraging op omdat er over één klein moment erg lang verteld kan worden. Daarnaast spelen de gedachten van Christopher een grote rol. Ook hierdoor loopt de lezer tijdsvertraging op.

Slotzin

En ik weet dat ik dit kan omdat ik in mijn eentje naar Londen ben gegaan, en omdat ik het raadsel Wie Vermoordde Wellington? heb opgelost en mijn moeder heb gevonden en ik dapper was en een boek heb geschreven en dat betekent dat ik alles kan.

Beoordeling

Wat heb ik genoten van dit verhaal! Van te voren had ik verwacht dat het meer een psychologische roman zou zijn aangezien ik dacht dat autisme centraal zou spelen. Ik had dan ook verwacht dat het verhaal erg heftig zou worden. De psychologie speelt een grote rol, maar tegelijkertijd zijn er veel meer dingen belangrijk in dit verhaal. Dit maakt het verhaal wel af en toe heftig, maar de luchtige delen overtreffen toch.

Het verhaal is op een humoristische manier geschreven waardoor je je als lezer beter in kan leven in de hoofdpersoon Christopher. Christopher lijdt aan autisme en ziet daardoor de wereld op een iets andere manier dan mensen die geen autisme hebben. Af en toe vindt hij het lastig, maar ondanks zijn autisme weet hij wel waar zijn mogelijkheden liggen. En deze mogelijkheden benut hij allemaal.

Ik vind het verhaal echt een aanrader. Het is heel mooi om een 'zwaar' verhaal door de ogen van een autistisch jongetje te zien. Als je je interesseert in psychologie moet je zeker dit boek gelezen hebben.

Recensies

"Bijzonder geschreven boek vanuit het perspectief van Christopher. Er zitten gedetailleerde beschrijvingen in wanneer zijn lerares aangegeven heeft dat hij meer moet beschrijven. Het is heerlijk om te lezen hoe de denkwereld van deze jongen in elkaar zit. Hij heeft het niet helemaal van een vreemde, want zijn vader heeft ook een aantal opmerkelijke beslissingen genomen. Een leuk boek!"
http://seventyeight.nl/re...-de-nacht/

"Mensen zeggen bijvoorbeeld vaak ‘Stil zijn’, maar ze zeggen er niet bij hoe lang je stil moet zijn. Een mooi boek, kortom. Ik vraag me alleen of waarom het boek in de bibliotheek alleen op de jeugdafdeling te vinden is. Zo ken er nog wel een paar! "
http://greut.nl/primair/2...rk-haddon/

"Ondanks dat Haddon zegt weinig van autisme af te weten, heeft hij wel heel goed begrepen wat de stoornis inhoudt. Ik heb Quinten al heel lang geleden gevraagd om het boek ook eens te lezen en zijn visie erop te geven, maar mijn liefje is helaas niet zo’n lezer als ik en begint nooit aan het boek. "
http://makelemonade.nl/20...-de-nacht/

Bronnen

Mark Haddon

http://nl.wikipedia.org/w...ark_Haddon

Overhoor jezelf

Wie heeft de hond van mevrouw Shears uiteindelijk vermoord?
Waarom wordt Christopher agressief als hij aangeraakt wordt?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Christopher gaat uiteindelijk bij zijn moeder wonen.
Waarom werd Christopher meegenomen naar het politiebureau?
In welk vak legt Christopher een VWO-examen af?
Hoe probeert de moeder van Christopher contact met haar zoon te houden?
Waaraan is de moeder van Christopher volgens zijn vader aan overleden?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Christopher wordt uiteindelijk door zijn vader bij zijn moeder gebracht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Mooi bekverslag!

5 jaar geleden

M.

M.

Typo: "had dat waarschijnlijk met de /!/vorm/!/ van mevrouw Shears gedaan"

5 jaar geleden

Lotte

Lotte@Marten: Dag Marten, ik snap niet precies waar je het over hebt, ik denk dat er een foutje in je reactie zit. Zou je me hier meer duidelijkheid over kunnen geven? Dan kan ik het verslag aanpassen.

5 jaar geleden

M.

M.

In het boek wordt Siobhan geschreven, ik zie in je samenvatting Siohban staan. Dit is een kleine spellingsfout, voor de rest prima.

4 jaar geleden

Lotte

Lotte

Scherp! Het is ondertussen aangepast! :-)

4 jaar geleden

J.

J.

Waarom vermoorde de vader van Christopher de hond Wellington?

4 jaar geleden

B.

B.

wraak nemen op de buurvrouw dat staat er toch

4 jaar geleden

A.

A.

in de quiz staat dat hij naar het politiestation wordt meegenomen omdat hij verdacht wordt van de moord op de hond, maar in het boek staat: '...then he said: I am arresting you for assaulting a police officer.' Christopher had die agent geslagen omdat hij het niet leuk vond dat hij hem aanraakte.

4 jaar geleden

M.

M.

Bij de quiz staat er toch (vind ik) een foutje in. In de quiz wordt er gevraagd waarom Christopher mee moet naar het politiebureau. Volgens de quiz is het goede antwoord 'Omdat ze denken dat hij de hond heeft vermoord.', maar eigenlijk komen ze bij zijn huis en vragen hem over de hond, dan slaat hij een agent. In het boek staat (hoofdstuk 17, 2de zin (39e druk pagina 20)): "Toen zei hij: 'Je wordt aangehouden wegens geweldpleging tegen een politieman.'. Dus hij moet mee omdat hij de agent slaat.

4 jaar geleden

A.

A.

In het boek staat wel degelijk de naam van Christopher's vader, Ed Boone ^^

4 jaar geleden

Twan

Twan

Bij het gedeelte van motto --> sociale problemen staat er dat Christopher autisme heeft, maar dat is maar gedeeltelijk waar. Hij heeft Asperger, wat valt onder het spectrum van autisme.

4 jaar geleden

M.

M.

Er staat dat de hond vermoord is met een vorm.... ik denk dat dit Hooivork moet zijn + Hij is dus met een hooivork vermoord maar bij de titelverklaring staat opeens dat de hond met een mes vermoord is...

Voor de rest echt een heel mooi verslag :D

4 jaar geleden

G.

G.

hij is niet vermoord met een mes maar een zo`n hark dinges

3 jaar geleden

G.

G.

een hooivork noem je zoiets?

3 jaar geleden

T.

T.

waarom staat er niks in over misses Alexander of over misses Shears?

3 jaar geleden

O.

O.

Samenvatting is wel heel kort zonder details

3 jaar geleden

M.

M.

zo ik heb zoveel aan dit verslag ik moet dit boek voor egels lezen maar begrijpe er niets van omdat ik engels moelijk nu snap ik het en kan ik hopelijk een goed cijfer halen

2 jaar geleden

J.

J.

Ik waardeer dat je voor egels voorleest, die dieren hebben ook vermaak nodig.

2 jaar geleden

A.

A.

Waar woont christopher als hij bij zijn vader woont. Welke plaats en welk land etc.

2 jaar geleden

K.

K.

bij personages
in het originele boek staat er niks dat Christopher autisme heeft en Haddon heeft in een interview met Powell’s Books expressief gezegt dat hij niet wil dat Christopher met autisme wordt vergelijkt

2 jaar geleden

S.

S.

Wat een verslag! Prachtig meid, prachtig. Ik ben echt onder de indruk! hahaha. Nou dat doe je goed hoor girl. Keep going!!

2 jaar geleden

T.

T.

Mooi verslag je vergeet alleen wel wat te noemen dat Christopher een politieman had geslagen en iets over Toby (de rat). Voor de rest staan er een paar spelling fouten in maar toch goed verslag! :)

2 jaar geleden

P.

P.

hele goede samenvatting!!! ik ben zelf een engels leeraar en ik vind het een prachtige samenvatting!!!!!!!!!

2 jaar geleden

Anoniempje33

Anoniempje33

Staan paar dinen die niet kloppen: Hij wordt meegenomen naar het bureau omdat hij de agent heeft geslagen. Hij krijgt daarvoor een waarschuwing en zijn vader heet Ed

1 jaar geleden

Roosmarijn

Roosmarijn

super bedankt! op het laatste moment doorgelezen en heel veel aan gehad!

1 jaar geleden