ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 315 pagina's
  • Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Flaptekst

De wereld is voorgoed veranderd. Callie staat voor een onmogelijke keuze. Haar ouders zijn dood. Haar broertje is ernstig ziek. En er is niemand die ze kan vertrouwen. Haar enige uitweg is de bodybank: een gewetenloze organisatie die ze verafschuwt. Ten einde raad gaat Callie met hen in zee. Ze moet haar opdracht volbrengen en opgeven is geen optie.

Eerste zin

“IK GRIEZEL van Enders. De portier die me bij de bodybank binnenliet, lachte routineus zijn tanden bloot. Hij was niet zo gek oud, een jaar of hondertien, maar toch liepen de rillingen me over het lijf.”

Samenvatting

Callie is een zestienjarig meisje dat met haar kleine broertje Tyler en vriend Michael in de nasleep van de Sporenoorlog een onderkomen zoekt. Het leven is heel anders geworden en alle ouderen, genaamd de Enders, hebben de macht. Haast alle ouders van kinderen zijn omgekomen in de oorlog en wanneer er ook geen opa of oma meer is, zijn de kinderen onopgeëist en dus vogelvrij.

Zulke kinderen zijn Callie, Tyler en Michael ook. Toch zijn ze goede personen en dragen de naam Welgezinden. Ze stelen niet, willen alleen maar een goed leven hebben.

Callie is de wanhoop nabij als ze het zoveelste huis moeten ontvluchten omdat de politie hen op de hielen zit. Tyler is zwak en ziek en het lukt Callie en Michael nauwelijks genoeg water en eten bij elkaar te sprokkelen. Dan hoort Callie van de Bodybank, een vrij mysterieus instituut waar Starters heel veel geld kunnen verdienen. Het is voor mensen onder de 19 verboden te werken, maar bij de Bodybank doen ze daar niet moeilijk over. Callie gaat erheen en wordt verhuurder van haar eigen lichaam aan Enders die graag weer jong willen zijn.

Callie wordt dan gehuurd door Helena, voor drie maanden. Maar er gaat iets mis tijdens de huurtermijn. Callie zit opeens weer in haar eigen lichaam. Er onstaan storingen en de ene keer bevindt Callie zich in het lichaam, de andere keer Helena. Callie komt erachter dat Helena iets van plan is. Iets gevaarlijks. Nu Callie dit weet wil ze het voorkomen. Vooral ook omdat Helena zich richt tegen de grootvader van Blake, de jongen waar Callie een oogje op heeft. Maar als Callie het raadsel langzaamaan oplost en zelf contact kan hebben met Helena, blijkt dat Helena’s plan misschien nog niet zo gek was. Door samen te werken met Helena in haar hoofd spannen ze een complot tegen de Senator, de grootvader van Blake. De Senator staat onder invloed van de baas van de Bodybank, de Ouweheer zoals hij wordt genoemd. Om te verkiezingen te winnen sluit de Ouweheer een dealtje met hem. Zo moet hij een nieuw idee doorvoeren, dat er binnenkort allerlei jongeren gerekruteerd mogen worden voor de Bodybank. Ook zullen de huurtermijnen veranderen in het gegeven dat de huurders, de Enders, de lichamen helemaal mogen overnemen en dus nog zo’n 70 jaar extra kunnen leven. Dit mag niet gebeuren vinden Callie en Helena, en Callie doet een moordpoging op de senator. Het mislukt en Blake is heel ontsteld. Ook wordt het contact tussen Callie en Helena verbroken doordat Helena vermoord wordt door de Bodybank. Callie moet naar de gevangenis en daar ziet ze Sara. Sara helpt Callie te ontsnappen.

Een aantal Enders die ook aan huren doet is het eens met Helena en samen met wat anderen en Callie bedenken ze een plan. Ook de tegenpartij van de slechte Senator, Senator Bohn steunt hun zaak. Ze maken een oproep via de Bodybank dat er iets mis is met de chip en laten alle huurders ernaar toe komen. Daar krijgen alle Starters hun eigen lichaam weer terug en Callie gaat de confrontatie aan met de Ouweheer om haar broertje terug te krijgen. Omdat Helena Callie zo dankbaar is, heeft ze in haar testament laten zetten dat Callie haar villa’s krijgt.

Personages

Helena Winterhill

Helena Winterhill is een Ender, een oudere vrouw met eveneens een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze huurt Callie omdat ze een lichaam nodig heeft wat goed kan schieten. Ze is heel verbitterd omdat haar kleindochter Emma is verdwenen. Emma had eigenlijk alles wat haar hart begeerde maar ging toch naar de Bodybank uit nieuwsgierigheid. Ze is verdwenen en Helena wil wraak nemen op de Bodybank. De ouweheer is te moeilijk te bereiken maar het voorstel van Senator Harrison wil ze niet door laten gaan. Daarom is hij haar doelwit.

Callie Woodland

Callie is een zestienjarig meisje met een heel mooie huid, lange haren en blauwe ogen. Bij de Bodybank krijgt ze een make over en ze is hierdoor nabij perfectie. Callie heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en is heel verantwoordelijk. Toen haar ouders stierven door de Sporenoorlog heeft zij de zorg voor haar broertje op zich genomen. Ze had een heel goede band met haar vader en hij heeft haar veel geleerd, o.a. te schieten.

Blake

Blake is de kleinzoon van de Senator. Callie ontmoet hem in club Rune en ze vinden elkaar wel leuk. Ze gaan samen paardrijden en hebben een boel dates. Dit mag eigenlijk niet, want hij is echt een tiener en zij zogenaamd niet. Maar omdat er iets mis is met de chip is Callie gewoon Callie. Als Callie een aanslag doet op de senator Harrison denkt ze dat ze hem nooit meer zal zien. Toch ziet ze hem weer, maar hij herkent haar niet meer. De Senator wel. Het blijkt dat Blake helemaal niet Blake was, maar de Ouweheer die het lichaam van Blake had ontvoerd en daarna gehuurd. Alleen als de Senator het voorstel zou doorzetten zou hij Blake terugkrijgen. Maar Blake is zelfs als zichzelf geïnteresseerd in Callie en ze ontmoeten elkaar opnieuw.

De ouweheer

De Ouweheer is de opperste baas van de Bodybank. Onder zich heeft hij Tinnenbaum, de directe baas van alle mensen die er werken en zich laten huren. De Ouweheer wil nooit zijn gezicht laten zien en draagt altijd maskers. Hij is erg sluw en heeft het slecht met de mensen voor. Het gaat hem vooral om heel veel geld verdienen en hij vind de levens van de Starters maar nutteloos. Hij maakt de dromen van Enders waar, maar slaat hierin door.

Quotes

"“De huurder wordt aangesloten op een BCI, een Body Computer Interface, in een kamer met ervaren verpleegkundigen,’ legde hij uit. ‘Dan krijgt ze een roesje. ‘Zoals bij de tandarts?’ ‘Juist. Haar ademhaling, hartslag, temperatuur en bloeddruk worden gedurende de hele reis bewaakt.’ Aan de andere kant van het scherm lag een tienermeisje op een lange gecapitoneerde stoel. ‘Jij wordt onder narcose gebracht. Het is volkomen pijnloos en ongevaarlijk. Een week later word je wakker, een beetje suf, maar een stuk rijker.”"

Bladzijde 9

"’Wat gebeurt er in die week?’ ‘Zij mag jou zijn.’"

Bladzijde 9

"“Het laatste wat ik me herinnerde, was dat ik in de operatiekamer onder narcose was gebracht. Wat kon er gebeurd zijn? Ik was op het randje van een paniekaanval maar ik herinnerde me nog wel dat ik niet over de bodybank mocht praten. Ik moest doen alsof ik hier hoorde.”"

Bladzijde 74

"“De Ouweheer. Hier. Mijn hart ging sneller slaan. Had hij mijn broertje? ‘Weet je dat zeker?’ vroeg ik. ‘Ik heb de bewakers horen praten,’zei ze. ‘Ze zeiden dat niemand zijn gezicht kon zien. Hij droeg een hoed die het bedekte. Zo’ Ze spreidde haar dunne vingers en hield ze voor haar gezicht. Ze glimlachte. Het idee maakte me misselijk. ‘Je gaat met hem mee, hè? Kan ik het niet uit je hoofd praten?’ ‘Maak je een grapje? Ik heb er alles voor over om hier weg te komen. En jij moet ook mee. Je bent in elk geval knap genoeg.’"

Bladzijde 278

Thematiek

Toekomstdroom
Het grootste thema is verlangen. Callie verlangt naar een beter bestaan voor haar en haar broertje. Hiervoor heeft ze geld nodig, wat ze alleen kan krijgen door zich te laten verhuren bij de Bodybank. De Bodybank is het instituut wat het grootste verlangen van de Enders, namelijk weer jong te zijn, waarmaakt. Callie’s verlangen is zo hevig dat ze het doet. Als Helena Callie dan voor een hele tijd heeft gehuurd komt Callie achter het verlangen van Helena om de Senator Harrison te doden. Ze moet uitzoeken waarom, en snel ook, als ze haar eigen lichaam niet wil verliezen.

Motieven

Vriendschap
Callie sluit vriendschappen en hoewel niet iedereen blijkt te vertrouwen zijn er veel die haar uiteindelijk helpen.

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang
De vrijheid van de Starters wordt ontnomen door Enders die weer helemaal vrij willen zijn zonder lichamelijke gebreken. Een ander motief is wraak. Helena wil wraak nemen op de Bodybank omdat deze haar kleindochter heeft laten verdwijnen. Er wordt gespeeld met levens doordat er haat en wraakgevoelens in het spel zijn.

Identiteit
Het gaat dan ook veel om iemand anders zijn dan je werkelijk bent. Niemand is wie het lijkt en als je denkt dat je het weet, blijkt het toch anders te zijn. Je weet niet meer wie goed en wie slecht is. Je wordt in verwarring gebracht door alle twisten in het boek.

Oorlog: algemeen
Oorlog speelt ook een grote rol want daardoor is het nu zoals het is. De oorlog die geweest is heette de Sporenoorlog en hiervoor zijn alle kinderen ingeënt tegen de gifdingen afkomstig uit de Sporen, maar de ouders niet. Hierdoor zijn vrijwel alle ouders overleden. De oude generatie heeft het wel overleefd, deze was rijk genoeg om de inentingen te betalen. De ouders lieten hun kinderen voorgaan. In de nasleep van de oorlog zijn veel kinderen wees, en degenen die ook geen grootouders meer hebben moeten vechten voor hun bestaan. En dat terwijl ze pas vanaf 19 jaar mogen werken. Er zijn dus veel problemen onder alle kinderen.

Trivia

Lissa Price is lid van een select gezelschap van veelbelovende sciencefiction schrijvers.

Titelverklaring

Starters is de term voor alle jonge mensen die niet mogen werken, ze hebben geen toekomst als ze geen opa en oma meer hebben. Dan zijn ze niet opgeëist en mag iedereen met ze doen wat hij wil. Het is dus erg gevaarlijk om Starter te zijn. Onderling bij de Starters zijn er ook nog Vogelvrijen die slecht zijn en de Welgezinden die vanzelfsprekend dan het goede voor hebben met de mensen.

Structuur & perspectief

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het begint ermee dat Callie naar de Bodybank gaat en hoort hoe het precies werkt. Ze denkt er nog even over na, en besluit het dan te doen waarna het echte avontuur begint. Lissa Price maakt veel gebruik van flashbacks zodat je nieuwe inzichten krijgt in het waarom van de situatie. Zo vertelt Callie over de oorlog, dat haar ouders het niet hebben overleefd en dat ze Callie op het hart hebben gedrukt goed voor Tyler te zorgen.

Je leest vanuit het perspectief van Callie en net als Callie vraag je je dus ook af wat er zich in de tussentijd heeft afgespeeld wanneer Helena even in het lichaam zat. Je hebt dezelfde vragen en twijfels en ontdekt samen met Callie langzaamaan waarom Helena de Senator wil vermoorden.

Decor

Het verhaal speelt zich in de toekomst af. Het is een futuristisch boek met allerlei nieuwe nog onbestaande technologieën. De telefoons kunnen veel meer dan nu en dat een oudere een jonger lichaam kan huren is natuurlijk ook bizar.

Het decor is in de gewone wereld, maar ik neem aan Amerika. De schrijfster is Amerikaans en de villa’s die beschreven worden doen meer aan de USA denken dan aan huizen in Europa. De auto’s zijn groot en er zijn ranches.

Met name de tijd is essentieel want als het niet in de toekomst was gebeurd was dit allemaal niet mogelijk geweest.

Stijl

Het verhaal lijkt eerst heel simpel maar langzaamaan maakt Lissa Price het steeds ingewikkelder en geeft ze steeds meer weg. Je raakt verward in alle personages en wie wie is en wie dan ook nog een dubbele persoonlijkheid heeft. Door de flashbacks word het ontstaan van de huidige situatie duidelijk. En doordat je vanuit Callie’s perspectief leest, wordt je steeds nieuwsgieriger naar de ontknoping.

Lissa Price gebruikt korte zinnen en de dialogen zijn heel verschillend.

Slotzin

“Blake gaf een kneepje in mijn hand en de sloopkogel verbrijzelde de spiegelende gevel van de Bodybank.” Blake is in dit geval niet de gehuurde starter. Hij was namelijk gehuurd door de Ouweheer. Nu is het gewoon Blake, de kleinzoon van de Senator. En hij is oprecht geïnteresseerd in Callie.

Beoordeling

Het boek leest heel makkelijk weg. Het is heel spannend geschreven en je wordt een paar keer flink op het verkeerde spoor gezet. Het werd mij nog niet helemaal duidelijk wat de Sporenoorlog nu precies was. Ook vond ik het soms onlogisch wanneer er even tussendoor iets werd gezegd wat het verhaal moest verduidelijken. Er had meer opbouw in kunnen zitten. Ik vond de ontknoping goed gedaan met aan het eind toch nog een beetje de vraag of het goed zal komen.

Recensies

"Het verhaal is zo meeslepend, dat je het gewoon niet wilt wegleggen. De plotwendingen en de verrassende ontknopingen, de situatie rondom Callie’s broertje Tylor: het is nagelbijtend spannend. Zelfs in het staartje van het boek vinden gebeurtenissen plaats, die je verleiden om het boek dicht te slaan en onmiddellijk weer te openen op pagina 5: nog een keer!"
http://www.fantasyboeken....-starters/

"Ik vond ‘Starters’ een heerlijk boek! Je wordt binnen no-time helemaal in het verhaal gezogen. De wereld waarin het zich afspeelt is natuurlijk bizar, maar Lissa Price weet het zo te omschrijven dat het wel geloofwaardig blijft."
http://booksandkisses.nl/...ssa-price/

Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

38.812 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.