Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2005
- 339 pagina's
- Uitgeverij: Anthos
Flaptekst
Eerste zin
Opeens heeft hij een mes. Het flitsende gebaar waarmee hij het te voorschijn trekt komt zo onverwacht dat de schrik me verlamt en vervolgens in golven door mijn lichaam pulseert.Samenvatting
Het verhaal begint met een setting waarin één van de hoofdpersonen, de bevlogen middelbare schooldocent Marjolein, voor de klas staat en wordt bedreigd met een mes door een leerling, Bilal. Ze vlucht naar het kantoor van directeur Jan waar ze vertelt over het voorval. Hij vindt het erg maar vraagt haar ook gelijk geen aangifte te doen: dat zou niet goed zijn voor de naam van de school. Marjolein bespreekt het incident en haar dilemma over al dan niet naar de politie gaan daarna met haar collega en vriendin Jasmijn. Ze besluit toch niet gelijk aangifte te doen en rijdt naar de fotostudio van haar tweelingzus Marlieke.
Het verhaal van Marlieke begint op de begrafenis van haar tweelingzus, Marjolein. Ze is vermoord, het is nog onduidelijk door wie. Marlieke denkt terug aan de dag waarop ze voor het eerst een slecht voorgevoel ervaarde. Ze had met vriend en collega-fotograaf Thomas een foto-opdracht bij een bruiloft gehad en was ’s middags bezig met de nabewerking, toen haar zus de studio binnenkwam.
Ze vertelt haar zus alles over het incident. Sylvie, een goede vriendin van Marlieke, komt binnen. Marjolein mag haar niet echt en gaat weer. Ze haalt haar zesjarige dochter Valerie van school en vertelt thuis na het eten haar hele verhaal aan haar man Raoul. Zijn reactie is vrij fel, ze wil dat ze nu eindelijk eens ander werk gaat zoeken, maar Marjolein haalt veel voldoening uit het voor de klas staan. Discussies over haar werk en hoeveel ze werkt hebben ze al vaker gehad. De volgende ochtend vertrekt ze weer vroeg naar haar werk en ze denkt terug aan hoe ze Raoul heeft ontmoet. In de trein vanaf Berkel en Rodenrijs naar Rotterdam, op weg naar de pabo. Bij aankomst op school maakt ze een praatje met conciërge Daan en ze loopt door naar de docentenkamer, waar haar incident van gisteren het gespreksonderwerp is.
Marlieke trekt zich terug na de dood van Marjolein. Haar vrienden Sylvie en Thomas zoeken haar regelmatig op. Sylvie vertelt haar dat ze al jaren geen contact heeft met haar moeder en aangerand is door haar stiefvader. Thomas en Marjolein mochten elkaar niet echt, Marjolein vond hem een weirdo. Nu is het wel Thomas die Marlieke mee naar buiten sleept en er écht voor haar is. Ze heeft wel al een tijdje het idee dat hij meer dan vrienden wil zijn. Het politieonderzoek onder rechercheur Noorda is nog in volle gang, het ligt voor de hand dat Bilal erachter zit maar daar is geen bewijs voor. Ze gaat wandelen met Raoul en denkt terug aan zijn introductie binnen hun gezin. Sinds het begin heeft ze al gevoelens voor hem gehad.
Marjolein heeft een afwisselende werkdag met veel steun vanuit sommige leerlingen, maar ook collega’s die haar verhaal liever graag negeren. Als ze aan het einde van de dag bij haar auto komt is deze zwaar beschadigd. Thuis is er veel spanning over haar werk. Ze vindt een horloge in Raouls jaszak, hij zegt dat dit een cadeau voor haar was maar dit betwijfelt ze.
Ze voelt de aanwezigheid van Marjolein in haar huis. Ze vertelt Sylvie en later ook Thomas hierover, beiden geloven er niet echt in en vooral Thomas vindt dat ze door moet gaan met haar leven.
Samen met Valerie en Marlieke gaat ze shoppen. Raoul doet vreemd over een afspraak die hij heeft. Op een terrasje ziet ze Bilal aan de overkant staan. Ze voelt zich bedreigd, maar er gebeurt niks.
De rechercheur komt langs, er is een nieuw spoor gevonden. De kogels waarmee Marjolein is doodgeschoten zijn afkomstig uit het gestolen dienstwapen van Hubert Ykema, een agent van een bureau in Amsterdam. Ze kennen hem niet. Raoul vertelt haar dat hij verliefd was op een andere vrouw tijdens zijn huwelijk. Marlieke besluit het heft in eigen hand te nemen en wil gaan praten met Bilal. Ze gaat naar zijn huis, maar hij is er niet. Dan gaat ze uit op een plek waar hij veel komt, maar ook daar komt ze hem niet tegen.
Marjolein ontvangt een dreigbrief. Ze maakt er melding van bij de politie maar doet geen aangifte. Ze gaan naar Marjoleins ouders, waar Marlieke ook is. Marjolein overstemt haar zus in alles.
Ze stapt in een taxi om naar huis te gaan, maar de taxi rijdt een andere kant op. Bilal blijkt achter het stuur te zitten, hij vraagt haar nadrukkelijk om hem met rust te laten en gooit haar op een afgelegen plek uit de auto. De volgende dag is ze in Marjoleins huis. Jasmijn komt langs en ze praten over hoe ze Marjolein missen, en over de staat van haar huwelijk. Marlieke gaat weer meer aan het werk. De moeder van Sylvie komt langs in haar studio omdat ze wil praten. Ze vertelt dat Sylvie altijd een erg grote fantasie heeft gehad en de waarheid naar haar eigen hand zette. Ook vertelt ze dat ze nu getrouwd is met Sylvies stiefvader: Hubert Ykema. Marieke gaat naar Sylvies huis en komt binnen met de sleutel van de buurvrouw. Ze zoekt in het huis naar het pistool en vindt een fotoboek met allemaal foto’s van Sylvie en Raoul. Dan komt Sylvie onverwachts thuis en ze betrapt Marieke. Sylvie ziet het fotoboek liggen en bevestigt dat ze een relatie met Raoul heeft. Marieke vraagt of ze Marjolein vermoord heeft.
Op de BBQ bij haar ouders vertelt Marjolein uiteindelijk toch over het incident op school aan haar ouders, ze is de rest van de BBQ aan het woord. De volgende dag wordt ze verwelkomt door pers als ze het schoolplein oploopt. Dit zorgt voor boze collega’s die nu nog meer vrezen voor hun baan.
Sylvie lacht haar uit en ontkent het, en vertelt verder over de goede band die ze met Raoul heeft. Marieke confronteert haar met haar ontdekking wat betreft het pistool, daarop haalt Sylvie het pistool tevoorschijn. Marieke pakt het pistool en vlucht naar de politie met Thomas. Ze doet aangifte en rijdt daarna door naar Raoul om hem te confronteren. Hij geeft toe dat hij iets met Sylvie had, maar dat was veel minder groot dan in Sylvies hoofd. De laatste tijd stalkte ze hem vooral. De volgende dag ontvoert Sylvie Valerie, Raoul en Marieke vinden Valerie al snel terug bij de Euromast, maar zonder Sylvie.
Marjolein gaat met Marieke en Thomas en Sylvie uit eten. Ze vraagt collega Luuk ook mee en later sluit Raoul ook nog aan. Marjolein wordt vrij aangeschoten en voert het hoogste woord. Ze laat Sylvie met Luuk flirten en vertelt later dat hij homo is, wat hij in vertrouwen heeft verteld aan haar. Ze rijdt samen met Raoul terug naar huis en gaat nog even bij Valerie kijken, die bij de buren blijft slapen. Als ze terugloopt hoort ze voetstappen achter zich. Bij haar voordeur draait ze zich om, er staat iemand tegenover haar die ze kent die haar vervolgens doodschiet.
Samen met Thomas pakt ze haar spullen in, ze gaat een tijdje bij Raoul wonen. Voordat ze gaan drinken ze in de tuin nog even koffie. Thomas wil met haar praten, hij vertelt dat hij van haar houdt en dat hij Marjolein vermoord heeft om Marlieke ruimte te geven zichzelf te worden. Marlieke is compleet verbijsterd en voelt zich tegelijkertijd heel duizelig worden en ze valt weg. Ze wordt wakker in het ziekenhuis. Thomas had haar gedrogeerd met GHB, zelf heeft hij een hogere dosis genomen waaraan hij is overleden.
Personages
Marjolein
Eén van de hoofdpersonen. Ze is ongeveer dertig, getrouwd met Raoul en ze hebben een dochter, Valerie. Marjolein komt uit een vrij welvarend gezin dat bestaat uit haar ouders en tweelingzus Marlieke. Verder is ze een betrokken en bevlogen docente op het Rotterdams College. Ze is een nogal aanwezig, extravert persoon, wat niet altijd door iedereen gewaardeerd wordt.
Marlieke
Eén van de hoofdpersonen. Ze woont alleen en heeft een eigen fotostudio. Net als haar tweelingzus Marjolein is ze nooit iets tekortgekomen. Ze is een rustig, introvert en kunstzinnig persoon, waardoor ze al sinds haar jeugd snel overschaduwd werd door Marjolein. Marlieke heeft twee goede vrienden, Sylvie en Thomas.
Raoul
Man van Marjolein. Hij is een knappe, fitte verschijning en ook altijd heel vriendelijk en begripvol naar iedereen. Hij heeft een eigen software bedrijf, dat vooral dankzij het geld van Marjoleins ouders een goede start kon maken. Tijdens zijn huwelijk heeft hij een korte affaire met Sylvie. Ook heeft hij altijd gevoelens gehad voor Marlieke.
Sylvie
Beste vriendin van Marlieke. Ze is altijd veel bezig met haar uiterlijk en praat niet veel over haar verleden. Wel vertelt ze Marlieke dat haar vader het gezin heeft verlaten toen ze zes was en dat de stiefvader die toen kwam haar aanrandde. Volgens haar moeder heeft Sylvie echter een vrij grote fantasie en had zij juist een oogje op haar stiefvader. Ze heeft ook een affaire met Raoul en is ervan overtuigd dat zij een gelukkige relatie gaan krijgen.
Thomas
Beste vriend van Marlieke. Hij is ook fotograaf, ze hebben elkaar leren kennen op de kunstacademie. Hij is een stil, eigenzinnig type, Marlieke is zijn enige vriendin. Hij vindt haar meer dan vriendschappelijk leuk. Uiteindelijk vermoordt hij Marjolein omdat hij vindt dat zij Marlieke overheerst.
Maarten en Rosalie van Woerkom
Ouders van Marjolein en Marlieke. Ze wonen in een mooi huis in Berkel en Rodenrijs en hebben allebei lesgegeven aan moeilijk opvoedbare kinderen. Ze hebben het financieel erg goed, waardoor ze beide dochters ook kunnen steunen. Marjolein heeft vooral met haar moeder een sterke band, Marieke lijkt meer op haar rustige vader.
Quotes
"(...), maar ik zie evenveel verschillen als overeenkomsten. Marlieke is bijvoorbeeld een stuk sportiever. Ik draag bijna nooit een broek, haar zie je zelden in een rok. Ik ben heel extravert, druk en spontaan, Marlieke is rustig, bijna teruggetrokken. Ik hou van shoppen en uitgaan, zij maakt liever lange wandelingen door de natuur, en zo kan ik nog wel even doorgaan." Bladzijde 26
"Ik fantaseerde soms dat ik enig kind was. Met jaloezie keek ik naar mijn vriendinnen die niet hoefden te concurreren met een even oude, identieke zus, maar volkomen zichzelf konden zijn. Uiteindelijk heb ik mijn zin gekregen. Ik ben nu alleen." Bladzijde 88
"'We kunnen wel even bij Manfield kijken,' stel ik voor. 'Daar zag ik laatst heel mooie oranjebruine laarzen in de etalage. Die zouden hier geweldig bij staan! Ik heb ze al gepast, dus je hoeft ze alleen nog maar af te rekenen.' 'En mooi te vinden, misschien?' zegt Marlieke met een sarcastische ondertoon. 'Ze zijn mooi,' verzeker ik haar." Bladzijde 153
"'Zo,' zegt hij rustig. 'Ik hoorde dat je me zocht.' Het is hem. Bilal Assrouti. Verstijfd van angst kijk ik hem aan. Ik kan alleen maar staren, slikken en wensen dat ik naar Sylvie had geluisterd. 'Ik neem aan dat ik me niet hoef voor te stellen,' zegt Bilal rustig. 'En jij hoeft ook niet te zeggen wie je bent. Ik weet waarom je me achtervolgt. Dus het lijkt me beter om dat allemaal over te slaan en af te spreken dat dat hier eindigt.'" Bladzijde 212
"'Zeg Luuk, heb je je vriendje nu helemaal alleen thuisgelaten? Hij had best mee kunnen komen,' flap ik eruit. Op hetzelfde moment dringt tot me door wat ik zeg. Het is een verspreking, eerlijk waar. Ik heb er helemaal niet meer bij stilgestaan dat niemand weet dat Luuk homo is. Maar ach, wat maakt het uit? Het spreekverbod geldt op school, hier kan het niemand iets schelen. Behalve Sylvie." Bladzijde 315
"'(...), In godsnaam Thomas, waarom?' Thomas haalt mijn handen voor mijn gezicht vandaan en kijkt me vol onbegrip aan. 'Ik heb het voor jóú gedaan, Marlieke. Dat heb ik je toch net uitgelegd! Marjolein moest sterven zodat jij kon leven. Bij embryo's in de baarmoeder wordt die keuze ook wel eens gemaakt als de een ten koste van de ander leeft. Je moet het zien als een soort natuurwet.'" Bladzijde 335
Thematiek
ZusterbandIn de verhalen van beide zussen is steeds duidelijk hoe belangrijk ze voor elkaar zijn. Ze kennen hun overeenkomsten en tegenstellingen, weten vaak precies wat de ander denkt en zien elkaar heel regelmatig. Marliekes wereld stort in wanneer Marjolein wordt vermoord, en in de periode erna voelt ze haar aanwezigheid. Ze lijken elkaar feilloos aan te voelen, al merkt Marjolein niet hoe ze Marlieke soms wel erg overschaduwd door haar overheersende karakter.
Motieven
Dubbele agenda
Meerdere personages in het boek zijn niet wie ze op het eerste gezicht lijken. Zo gaat Raoul vreemd, blijkt Sylvie nogal creatief met de waarheid om te gaan en is het de rustige Thomas die de hartstochtelijke moordenaar van Marjolein blijkt te zijn. Degenen met wie Marjolein en Marlieke de sterkste banden hebben, verbergen dus juist allemaal iets.
Familieband
Behalve de band die de tweeling onderling heeft, speelt de band met hun ouders ook een belangrijke rol. Ze hebben een erg fijne, stabiele jeugd gehad waarin ze nooit iets tekortkwamen. Ze komen dan ook nog graag samen als gezin. Een gebrek aan zo'n warme band komt ook terug. Sylvie en Thomas hebben dit namelijk niet met hun familie, en voornamelijk bij Sylvie leidt dit tot een hang naar aandacht bij anderen.
Leven en dood
Thomas zegt dat hij Marjolein heeft vermoord zodat Marlieke kon gaan leven: volgens hem had Marlieke geen vrij bestaan zolang Marjolein er was. Maar na haar dood voelt Marlieke nog altijd haar aanwezigheid en hoort ze haar stem. Anderen verklaren haar hierom voor gek, maar ze vindt het ook een fijn gevoel.
Liefde
De beweegreden 'liefde' komt meerdere keren terug. Tussen Marjolein en Raoul is er uiteraard liefde, maar Raoul en Marlieke hebben ook altijd onuitgesproken gevoelens voor elkaar gehad. Daarnaast had Raoul een affaire met Sylvie, zij is ervan overtuigd dat ze in een liefdevolle relatie zullen eindigen. En hoewel Marlieke denkt dat Thomas en Sylvie aan het daten zijn, blijkt Thomas toch echt al die tijd verliefd op Marlieke te zijn geweest.
Loyaliteit
Dit komt vooral terug in Marjoleins afweging om wel of niet aangifte te doen bij de politie: aangifte doen is slecht voor de reputatie van de school en kan sommige collega's hun baan kosten. Tegelijkertijd is de loyaliteit in haar huwelijk ver te zoeken: Raoul heeft voor andere vrouwen gevoelens. Na Marjoleins dood voelt Marlieke de plicht om zelf uit te gaan zoeken hoe het zit, ook een daad uit loyaliteit naar haar tweelingzus.
Titelverklaring
Marjolein heeft een erg extraverte, aanwezige persoonlijkheid, terwijl haar tweelingzus Marlieke juist introvert en rustig is. Hierdoor staat Marlieke al sinds hun jeugd vaak een beetje in de schaduw van haar zus, Marjolein bepaalt veel voor haar. Hier lijkt Marjolein zich niet altijd even bewust van, of in ieder geval niet van hoe dit voor haar zus is. Als Marjolein sterft wordt zij een soort schaduw van haar zus. Marlieke voelt haar aanwezigheid in huis en hoort haar stem op bepaalde momenten.
Structuur & perspectief
Het verhaal wordt om de paar hoofdstukken afwisselend verteld door de ogen van Marjolein en de ogen van Marlieke. Beiden zijn vanuit een ik-perspectief geschreven.
Decor
het verhaal speelt zich hoofdzakelijk in Rotterdam af. Op het Rotterdams college waar Marjolein werkt, in het huis van Marjolein en Raoul, in het centrum van Rotterdam en in het huis of de fotostudio van Marlieke. Daarnaast zijn enkele scènes in (de tuin van) het huis de ouders van Marjolein en Marieke, in Berkel en Rodenrijs. Er zitten een paar maanden verschil tussen de twee vertellingen: het verhaal van Marlieke begint op de begrafenis van Marjolein.
Stijl
Het verhaal heeft een vrij toegankelijke schrijfstijl, met korte hoofdstukken en veel directe rede. Je merkt ook verschil in woordkeuze tussen de gedachtestromen van Marjolein en die van Marlieke. Verder zorgt de opbouw van informatie die je als lezer krijgt voor een goede spanningopbouw.
Slotzin
Ik zal het zonder mijn zus moeten stellen, maar niet voorgoed. Daar ben ik van overtuigd. Lange tijd kijk ik naar de wolkeloze blauwe lucht en tegen wil en dank glijdt er een aarzelend glimlachje over mijn gezicht.Beoordeling
Het is een boek waar je soepel doorheen leest, en waar je ook snel doorheen wíl lezen: de spanningopbouw werkt erg goed.
Recensies
""De opbouw van het boek, de schrijfstijl, de uitwerking van de karakters: alles klopt en dat maakt dat Van der Vlugt de spanning van de eerste tot de laatste pagina vast weet te houden. En wie de schaduwzuster is, blijft een vraag waar je pas ná lezing van het boek een eigen antwoord op kunt geven."" https://boekenkrant.com/r...duwzuster/
""Van de schrijfster is al bekend dat ze een vlotte pen heeft en dat blijkt ook in Schaduwzuster. Het verhaal snelt van bladzijde naar bladzijde en laat zich makkelijk lezen. Sterker dan in haar eerste boek, dat meer een roman dan een thriller was, bouwt Van der Vlugt in Schaduwzuster spanning op."" https://thrillerweb.nl/si...duwzuster/
REACTIES
1 seconde geleden