Schaduwzuster door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1742 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 45 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 45 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
339
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Schaduwzuster
Shadow
Schaduwzuster door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Beschrijvingsopdracht
Complete titelbeschrijving
S. van der Vlugt, Schaduwzuster. Amsterdam 2005

Motivatie van mijn boekkeuze
Ik wilde een leuk boek wat ik in korte tijd kon uitlezen omdat ik niet veel tijd tot mijn beschikking had. Het leek me daarom fijn om weer een hedendaags boek uit te kiezen nadat ik allemaal ‘oudere’ boeken had gelezen. Want deze boeken waren mij toch gaan vervelen en deze lezen ook niet zo snel doordat het vol staat met ouderwets taalgebruik. Een vriendin raadde dan ook ‘Schaduwzuster’ aan, zij had dit een heel leuk en ontspannen boek gevonden.

Korte weergave van de inhoud
Marjolein en Marlieke zijn eeneiige tweeling die altijd goed met elkaar overweg konden. Het is dan ook een grote schok als Marjolein wordt vermoord en de dader spoorloos is. Marjolein was een heel ijverige Nederlands lerares op een zwarte school in Rotterdam die zich heel erg bekommerde om het lot van haar leerlingen. Hierdoor heeft ze met de meeste leerlingen een goede band maar sommige onder hen willen niks te maken hebben met die bemoeienis, zoals Bilal. Juist door deze jonge Marokkaan wordt zij plotseling in een les bedreigd met een mes. Helemaal overstuurt vlucht Marjolein het klaslokaal uit maar besluit toch geen aangifte te doen bij de politie. Want dit zal alleen maar de school een slechtere naam geven waardoor de aantal inschrijvingen nog verder zal dalen, en Bilal zal toch weer na een kleine taakstraf weer vrij rond lopen. Maar het blijft niet bij dat ene incident, haar auto wordt vernield, ze krijgt een dreigbrief en wordt achtervolgd en bespioneerd. Ze verdenkt Bilal maar heeft geen bewijs waardoor ze machteloos staat. Totdat ze met de moordenaar oog in oog staat weet ze niet wie en waarom hij of zij dit doet. Voordat Marjolein om hulp kan roepen is er al geschoten en blijft de dader onbekend.

Het is nationaal nieuws, een lerares Nederlands is neergeschoten. Marlieke blijft alleen achter, met een groot verdriet en een grote leegte. Maar ook met een vraag; wie was de moordenaar? Langzamerhand komt ze erachter dat Marjolein niet is vermoord door Bilal, maar door haar beste en trouwste vriend Thomas. Hij smacht al jaren naar Marlieke, maar Marjolein, die Thomas nooit heeft gemogen, hield hem altijd op afstand van Marlieke. Hij ruimt dit obstakel dan ook koelbloedig op, maar dit zorgt er niet voor dat Marlieke ook naar hem gaat smachten. Als hij dit uiteindelijk door krijgt biecht hij alles op, maar pleegt zelfmoord omdat hij niet zonder Marlieke kan leven.

Persoonlijke reactie
Ik heb het boek in twee dagen met plezier uitgelezen. Een groter compliment kan ik eigenlijk niet verzinnen. Het is een boek wat je leest als je moe en rust nodig hebt, maar ook wanneer je klaar wakker bent. Het is dus voor alle tijden geschikt en dit komt doordat het gemakkelijk geschreven is (geen moeilijk taalgebruik) maar toch wel zo meeslepend dat je het wilt lezen en nieuwsgierig bent tot aan het einde. Door het verhaal heen lopen meerdere vragen die beantwoord moeten worden. Door het verhaal heen worden deze ook stap voor stap beantwoordt maar de belangrijkste vraag, wie is de moordenaar, is natuurlijk de echte ontknoping en die komt pas aan het einde. Deze vraag houdt je de hele tijd bezig en er zitten genoeg wendingen in het verhaal om het spannend te houden.
Het gaat over een heel actueel onderwerp, geweld op school, wat ik interessant vind. Dit komt natuurlijk omdat ik zelf nog op school zit (wel in het rustige Limburg, maar toch) en hierdoor er zelf mee te maken heb. Of zeker nog te maken mee krijg. In de Randstad lopen ze op dat terrein ver voor, maar waarschijnlijk gaan wij (Limburgers) net zoals anders volgen. In dit boek worden de motieven en gevolgen duidelijk beschreven, waardoor je de angst zelf voelt en begrijpt. Het is niet een ver-van-je-bed onderwerp waardoor je de personages goed begrijpt.
Wel vreemd vond ik dat je na een pagina of 20 al op de begrafenis van Marjolein bent aanbeland. Je komt erachter dat je nu door de ogen van Marlieke kijkt en je hebt een tijdsprong gemaakt. Vanaf dat moment gaan er 2 verhaallijnen door elkaar lopen; je ziet de geschiedenis hoofdzakelijk door Marjoleins ogen zodat je haar angst voelt, en het heden door Marlieke’s ogen zodat je het verdriet voelt. Dit is zeer mooi gedaan.

Verdiepingsopdracht
Sociaal-economische achtergronden

Marjolein en Marlieke komen uit een welgesteld gezin zodat ze nooit financiële problemen hebben. Zij werken dan ook alleen nog maar voor idealistische redenen. Zo is Marlieke een grote liefhebber van fotograferen en Marjolein trekt het lot van andere zeer aan en is dan ook lerares op een moeilijke school. Ze doen het dan ook met plezier al kost het, vooral bij Marjolein, veel tijd. Marlieke is misschien wat luier dan Marjolein en veel minder druk. Marjolein stort zich volledig op haar werk en komt dan ook altijd als laatste ouder haar kind Valerie ophalen van school. Zij snapt het dan ook niet dat sommige vrouwen alleen maar thuis zitten en zich alleen maar bezig houden met het huishouden. Haar man Raoul ziet wel iets in dit plaatje en probeert dan ook Marjolein te overtuigen om op te houden met lesgeven, zeker wanneer ze wordt bedreigd. Maar Marjolein vindt haar werk te belangrijk en kan het gewoon niet opgeven. Zij denkt dat haar leerlingen haar echt nodig hebben en dat zij een groot verschil uitmaakt. Er zit dus echt een feministisch trekje in dit boek wat goed bij deze tijd past.

Culturele achtergronden
Marjolein geeft les op een zwarte school met overwegende moslimse leerlingen. Zij streeft naar een schoolomgeving/ maatschappij waarin godsdienst en afkomst niets uitmaakt en iedereen veilig met elkaar leeft. Om dit te bereiken heeft ze cursussen gevolgd om moslims te begrijpen. Hierdoor weet ze er veel vanaf, meer dan haar collega’s, en dit geeft haar dan ook een goed, zelfs overmoedigend gevoel. Toch wordt dit ij veel leerlingen zeer gewaardeerd en hierdoor staat ze bij veel leerlingen hoog in het vaandel. Maar niet bij alle, zoals Bilal. Hij heeft het heel zwaar thuis en wilt geen bemoeienis van een Nederlandse lerares die een cursusje heeft gevolgd en nu denkt het allemaal te snappen. Hij stelt zich dan ook niet open op, zelf vijandig en arrogant. Hierdoor snapt Marjolein hem niet en vindt hem maar vreemd. Als hij een keer een opmerking maakt over, in zijn ogen een hoerachtig rokje, reageert Marjolein dan ook helemaal verkeerd. Zij kijkt terug naar zijn kruis wat hij opvat als een grote belediging en haar bedreigd met een mes. Deze verschillen in normen en waarden tussen moslims en christenen komen vaker terug in het boek.

Thematiek van het boek
In dit boek zijn de thema’s dood, liefde, bedreiging en ontrouw het belangrijkste. Je krijgt naast het verhaal van Marjolein en Bilal ook nog het verleden te horen. Hierdoor komt naar boven dat Raoul niet de trouwste man ter wereld is, en eigenlijk al de hele tijd verliefd is op Marlieke. Dit gevoel is wederzijds en hierdoor bevindt Marlieke zich in een zeer moeilijke positie. Zij moet kiezen tussen zusterliefde, zelfs tweelingzusterliefde, en “echte” liefde. Zij besluit voor het eerste te gaan maar hierdoor ketst ze wel alle mannen van haar af omdat ze nog wel hoopt dat er ooit een wonder gebeurt. Op welk wonder zij wacht weet ze trouwens ook zelf niet, maar ze blijft op hem wachten. Hierdoor heeft Thomas geen kans bij Marlieke als vriend/man, en blijft hij tegen zijn zin, een goede vriend.

De relatie met de literatuuropvatting van de auteur
van der Vlugt Wilt gewoon een mooi boek schrijven wat voor iedereen geschikt is. Zij vindt dan ook veel literaire werken zo saai om bij in slaap te vallen. Ze heeft bewondering voor hun werk, want zelf kan ze zoiets niet, maar heeft zelf geen behoefte om een literair hoogstandje te leveren. Zo zegt ze in een interview:
"Ik weet al precies wat de teneur zal zijn in sommige recensies van mijn nieuwe boek. Waarschijnlijk word ik weer langs een literaire meetlat gelegd, die ik zelf niet heb uitgevonden en die ik ook niet heb nagestreefd. Dat komt natuurlijk ook door dat stigma van 'literaire thriller' op de omslag, in feite gewoon een verkooptechniek van de uitgevers. Maar wat is literair? Reve, en noem dat hele stelletje maar op. Oke, als dat literair is, dan hoef ik niet literair te zijn, want ik hou niet van dat soort boeken. Het is misschien heel erg knap, maar ik val erbij in slaap. Klaar."
"Wat ik het meest ergerlijk vind in recensies is het verwijt dat het vlak zou zijn. Ik ben geen metaforenschrijfster, zal ik ook nooit worden. Maar de zinnen die ik schrijf, bekijk ik allemaal nog drie keer, of ze mooi lopen, of ik dingen niet kan omdraaien en verbeteren. Met jeugdboeken pak ik dat ook heel serieus aan. Ik heb geen poetische gaven, maar ik doe wel mijn best en ik hou van duidelijke spreektaal. Ik krijg aardige brieven en e-mails van vrouwen van heel uiteenlopende leeftijden, hoewel mijn hoofdpersonen in de twintig of begin dertig zijn."
Dit boek, Schaduwzuster, is geen literair hoogstandje maar leest zeer prettig en is dus een typisch van der Vlugt-boek.

De plaats van “Schaduwzuster” in het oeuvre
Dit is haar 2e boek voor volwassenen, hiervoor heeft ze jeugdboeken geschreven. Dit zijn overigens vooral thrillers.

Oordeel
De meningen over dit boek lopen zeer sterk uiteen. Sommige vinden er niks aan, te kinderachtig en ongeloofbaarlijk, andere worden helemaal meegezogen in het verhaal en vinden het jammer dat het boek maar 340 blz vormt. Dit blijkt wel uit de vele reacties op de internetsite “crimezone”. Wat je van het boek vindt ligt er compleet aan wat je van het boek verwacht. Als je een literaire meesterthriller zocht heb je het verkeerde boek gelezen. Maar zocht je naar een plezierig boek wat lekker wegleest, dan heb je het perfecte boek.
http://www.crimezone.nl/showbook.php?titleID=1819

Evaluatie
Ik vind Simone van der Vlugt een fijne schrijfster maar doordat ik me meer in mijn boek heb verdiept is mijn bewondering wat afgenomen. Het is niet echt een literair werk, ook al probeert ze wel een boodschap over te brengen. Ik ben blij dat ik dit boek heb uitgekozen omdat het precies was wat ik zocht, en ik zal ook nog meer boeken van haar gaan lezen.
De eindopdracht is over het algemeen goed verlopen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schaduwzuster door Simone van der Vlugt"