Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

If Beale Street could talk door James Baldwin

Zeker Weten Goed
Foto van Menne
Boekcover If Beale Street could talk
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover If Beale Street could talk
Shadow
If Beale Street could talk door James Baldwin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2019
  • 173 pagina's
  • Uitgeverij: Penguin Classics

Flaptekst

'One of the few essential novelists of our time' - New Statesman

Harlem, the black soul of New York City, in the era of Aretha Franklin and Ray Charles. The narrator of James Baldwin's novel is Tish, nineteen, and pregnant. Her lover Fonny, father of her child, is in jail accused of rape. Flasbacks from their love affair are woven into the compelling struggle of two families to win justice for Fonny. To this love story Baldwin brings a spare and impassioned intensity, charging it with universal resonance and power.

'If Beale Street Could Talk affirms not only love between a man and a woman, but love of a type that is dealt with only rarely in contemporary fiction - that between members of a family' - Joyce Carol Oates

Eerste zin

I look at myself in the mirror. I know that I was christened Clementine, and so it would make sense if people called me Clem, or, even, come to think of it, Clementine, since that's my name: but they don't. People call me Tish.

Samenvatting

If Beale Street Could Talk is een roman van James Baldwin. Het boek gaat over Tish Rivers, een 19-jarig meisje uit Harlem. Tish's geliefde, Fonny Hunt, zit in de gevangenis omdat hij (onterecht) wordt beschuldigd van verkrachting. Het verhaal begint met een bezoek van Tish aan Fonny in de gevangenis, waar zij hem verteld dat ze zwanger is van zijn kind. 

Terwijl Tish onderweg is naar huis denkt zij terug aan een aantal herinneringen met Fonny. Ze verteld dat ze elkaar hebben leren kennen toen hun vrienden ruzie kregen en in een gevecht belandden. Nadat zij de ruzie hadden bijgelegd, kregen Tish en Fonny meer contact, en sindsdien waren zij in elkaars leven. Als Tish die avond thuis is met haar familie, vertelt ze hen dat ze zwanger is. Haar vader, moeder en zus zijn erg ondersteunend en meelevend. Ze besluiten de familie van Fonny uit te nodigen om het goede nieuws ook met hun mee te delen. Dat loopt echter minder goed af. Hoewel Fonny's vader erg blij is met het nieuws, zijn Fonny's moeder en twee zussen, vanwege hun strenge gelovige overtuigingen, erg ontevreden met het nieuws. De vrouwen van de twee families krijgen ruzie, en de familie van Fonny verbreekt het contact met Fonny en met de familie Rivers.

Tish denkt terug aan de avond van haar verloving met Fonny. Ze gingen eerst eten bij een Spaans restaurant waar Fonny veel kennissen had opgedaan. Daarna kwamen ze terug bij het huis van Fonny, waar hij haar ten huwelijk vroeg en waarna ze voor het eerst met elkaar de liefde bedreven. De ochtend daarna vertrokken zij samen naar het huis van Tish's familie, om hen te vertellen dat ze wilden gaan trouwen, waar ze vervolgens toestemming voor kregen.

Nu Fonny's eigen familie, op zijn vader na, niet meer naar hem omkijkt, voelt de familie Rivers zich verantwoordelijk om hem uit de gevangenis te krijgen. Tish gaat samen met haar moeder langs Fonny's advocaat, Mr. Hayward. Ze hebben het over de hoofdgetuige in de zaak, Mrs. Rogers, de vrouw die verkracht is en die naar het buitenland is gevlucht. Iemand zal haar moeten gaan opzoeken, om te proberen haar haar getuigenis te laten veranderen. Tish en haar zus bespreken dat hun moeder dat zal moeten gaan doen. Later spreekt Sharon, de moeder van Tish, af met Mr. Hayward om haar reis te bespreken.

Tish heeft meer herinneringen aan haar tijd met Fonny. Zo denkt ze terug aan de tijd dat Daniel, Fonny's beste vriend, terugkwam uit de gevangenis nadat hij een onterechte straf had uitgezeten. Hij was psychisch erg aangedaan door de dingen die er met hem gebeurd waren in de gevangenis, maar hij kon ze niet vertellen wat er gebeurd was. Op een later moment denkt Tish terug aan de avond dat haar en Fonny's baby werd verwekt. Die dag was er oproer op een markt, waar politieagent Bell probeerde Fonny te arresteren voor de oproer, maar een marktvrouw hem tegenhield. Hierdoor koesterde agent Bell wrok tegen Fonny, en sindsdien kwamen ze hem vaak tegen in de buurt van Fonny, in pogingen om Fonny op te pakken. Na deze situatie gingen Fonny en Tish weer eten bij het Spaanse restaurant van hun eerste date, en die avond werd het kind verwekt.

Tish's moeder Sharon vertrekt naar het buitenland om op zoek te gaan naar Mrs. Rogers. Ze bezoekt een nachtclub om de vriend van Mrs. Rogers te spreken, maar die staat Sharon niet toe om Mrs. Rogers te spreken. Sharon zoekt haar toch op, en maakt haar dan zo overstuur dat zij een miskraam krijgt. Hierdoor wordt de rechtszaak uitgesteld. Fonny krijgt daar hoop van, en besluit de situatie aan te vechten. Zijn vader is minder gerust bij het nieuws en verliest de hoop juist. 

Wanneer Tish bijna gaat bevallen wordt ze door een vriend bij de gevangenis gebracht, waar ze Fonny laten weten dat ze bijna genoeg geld hebben verzameld om zijn borg te betalen. Tish merkt dat Fonny is veranderd, maar besluit hem te volgen waar hij maar heen wil. Later wordt Tish gebeld door de zus van Fonny, die zich zorgen maakt over haar en Fonny's vader. Deze zorgen brengen de families weer wat dichter bij elkaar. Het blijkt dat Fonny's vader zelfmoord heeft gepleegd. Dan voelt Tish dat de baby eraan komt. Aan het eind van het boek blijkt dat Fonny vrij is gekomen en weer aan zijn sculpturen kan werken, terwijl de baby maar door blijft huilen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Tish

Tish (officiële naam: Clementine Rivers) is de hoofdpersoon van het boek en de verteller van het verhaal. Ze is 19 jaar, woont in Harlem, is verloofd met Fonny, en is zwanger van zijn kind. Het boek volgt haar door haar zwangerschap, die gelijk loopt met de gevangenisstraf van Fonny, met ondertussen een hoop herinneringen aan haar geschiedenis met Fonny.

Fonny

Fonny (officiële naam: Alonzo Hunt) is de verloofde van Tish en de vader van haar kind. Hij is 21 jaar en komt net als Tish uit Harlem. Hij zit in het grootste deel van het boek gevangen voor een onterechte beschuldiging voor verkrachting. Voor hij gearresteerd werd maakte hij houtsculpturen, en dat kon hij goed. Hij en Tish kennen elkaar al een lange tijd, en zijn elkaars steun en toeverlaat.

Tish's ouders

Sharon en Joseph Rivers zijn de ouders van Tish. Zij zijn erg meelevend en ondersteunend voor Tish tijdens haar zwangerschap en tijdens de gevangenisstraf van Fonny. Sharon is degene die naar het buitenland gaat om te proberen de hoofdgetuige van de rechtszaak te overtuigen een andere getuigenis af te leggen. Joseph werkt hard (en steelt van zijn werk) om geld te verzamelen om Fonny's borg te kunnen betalen. Zo helpen zij Tish en Fonny en zijn zij voor beiden beschermende figuren.

Ernestine

Ernestine Rivers, bijnaam Sis, is de oudere zus van Tish. Ze is vier jaar ouder dan Tish, en dus 23 tijdens de gebeurtenissen in het boek. Hoewel zij vroeger niet altijd even close waren, is Ernestine nu een heel belangrijk persoon voor Tish. Ernestine helpt haar ontzettend veel met de rechtszaak van Fonny, en zorgt bijvoorbeeld voor het contact met zijn advocaat.

Fonny's familie

Frank en Alice Hunt zijn de ouders van Fonny. Zij hebben naast Fonny ook nog twee dochters, Adrienne en Sheila. Frank en Alice zijn niet erg eensgezind in hun opvoeding van de kinderen. Frank houdt erg van Fonny en verkiest hem boven zijn dochters, terwijl Alice juist een betere band lijkt te hebben met Adrienne en Sheila. Alice is erg gelovig, wat er ook voor zorgt dat zij de zwangerschap van Tish afkeurt. Frank heeft het zwaar met de gevangenisstraf van zijn zoon en pleegt uiteindelijk zelfmoord. Fonny's zussen zijn niet erg sympathiek, maar aan het eind van het boek worden ze wat menselijk, wanneer zij zich zorgen maken over hun vader.

Quotes

"I guess it can't be too often that two people can laugh and make love, too, make love because they are laughing, laugh because they're making love. The love and the laughter come from the same place: but not many people go there." Bladzijde 15
"That same passion which saved Fonny got him into trouble, and put him in jail. For, you see, he had found his centre, his own centre, inside him: and it showed. He wasn't anybody's nigger. And that's a crime, in this fucking free country. You're supposed to be somebody's nigger. And if you're nobody's nigger, you're a bad nigger: and that's what the cops decided when Fonny moved downtown." Bladzijde 33
"But that light tap, that kick, that signal, announces to me that what can get worse can get better. Yes. It will get worse. But the baby, turning for the first time in its incredible veil of water, announces its presence and claimse me; tells me, in that instant, that what can get worse can get better; and that what can get better can get worse." Bladzijde 106

Thematiek

Familiebanden / familiebetrekkingen

In het boek staan de relaties tussen familie leden centraal. Het contrast tussen de onderlinge banden tussen de familie van Tish en de familie van Fonny geeft dit mooi weer. De familie van Tish is ontzettend ondersteunend, meelevend en behulpzaam voor Tish terwijl zij haar zwangerschap doorstaat en ondertussen probeert Fonny vrij te krijgen uit de gevangenis. De familie van Fonny laat hem echter vrijwel in de steek zodra blijkt dat hij Tish zwanger heeft gemaakt en hij nu in de gevangenis zit. Fonny wordt zo onderdeel van de familie van Tish. In het boek worden de verschillende familiebanden op scherp gesteld door de ontwikkelingen rondom Fonny's arrestatie, maar boven alles blijft de familie bij elkaar.

Motieven

Sculpturen

In de herinneringen van Tish blijkt regelmatig dat Fonny graag sculpturen maakte van hout en andere materialen. Deze hobby van hem gaf hem een doel en hield hem op het juiste pad. Door het terugkomen van zijn hobby in het boek wordt zijn goedhartigheid en talent benadrukt, en daarmee ook zijn onterechte behandeling.

Ogen en oogcontact

Ogen en oogcontact spelen ook een specifieke rol in het verhaal. In het boek worden gemoedstoestanden van personage's vaak benadrukt door hoe hun ogen staan, of door hoe ze uit hun ogen kijken. Vaak wordt ook bepaalde realisatie uitgedrukt door middel van oogcontact. Bijvoorbeeld het moment dat Joseph ontdekt dat Tish zwanger is.

Buurten van new york

De verschillende buurten van New York spelen ook een terugkerende rol in het verhaal. De gemoedstoestand van Tish verschilt zeer in de verschillende buurten van New York. De families komen zelf uit de buurt in uptown New York, waar hun gemeenschap zich meer huisvest en waar zij zich veiliger en meer op hun gemak voelen. Wanneer personage's downtown New York zijn, voelen zij zich kwetsbaarder, en minder op hun gemak. Op die manier hebben de buurten in New York een rol in hoe bepaalde herinneringen of gebeurtenissen worden ervaren en vormgegeven.

Motto

Mary, Mary,

What you going to name

That pretty little baby?

Opdracht

For
YORAN

Trivia

Het boek is in 2018 verfilmd, onder regie van Barry Jenkins. De film werd goed ontvangen en is genomineerd voor vele prijzen. De film heeft een Oscar en Golden Globe gewonnen in de categorie Best Supporting Actress (voor het acteerwerk van Regina King).

Titelverklaring

Beale Street is een straat die, wellicht onverwacht, niet in New York City ligt, maar in Memphis, Tennessee. De straat is een symbool voor de blues in de Verenigde Staten. De straat kent een rijke geschiedenis van Afro-Amerikaanse cultuur. 

James Baldwin verwijst met de titel naar een lied van W.C. Hardy uit 1916, genaamd 'Beale Street Blues'. Door te verwijzen naar een nummer dat gaat over een plek met zo'n rijke Afro-Amerikaanse cultuur, benadrukt Baldwin de representativiteit van het verhaal van Tish. De blues van Tish worden zo de blues van Beale Street, en daarmee van de gehele blues-gemeenschap. Ook benadrukt het de echtheid en puurheid van het verhaal van Tish.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in twee delen, genaamd Troubled About My Soul en Zion. Het eerste deel beslaat het grootste deel van het boek. Elk deel is verder een aan een stuk doorlopend verhaal, zonder opsplitsing in hoofdstukken o.i.d.

Het verhaal is deels chronologisch gestructureerd. Binnen het verhaal wordt er echter vaak teruggeblikt door middel van en flashbacks naar herinneringen (bijvoorbeeld waar Fonny en Tish nog samen zijn, of naar wanneer zij elkaar voor het eerst ontmoette). 

Het boek wordt verteld door Tish, en is vanuit haar perspectief geschreven. Er zijn echter ook enkele fragmenten in het boek die geschreven zijn vanuit het perspectief van andere personage's, zoals Sharon's reis naar Puerto Rico, en Fonny's droom in de gevangenis. 

Decor

Het verhaal vindt plaats in verschillende wijken in New York City, en voor een klein deel in Puerto Rico. Het verhaal vindt plaats in de jaren zeventig.

Een belangrijk aspect van het verhaal is de rol die de wijken van New York spelen. De Rivers en Hunt families wonen in Harlem, een overwegend zwarte wijk in downtown Manhattan, waar zij zich veilig en thuis voelen. De gevangenis waar Fonny vastzit en een aantal andere locaties in het verhaal staan in downtown Manhattan, waar de hoofdpersonen zich veel minder gemakkelijk kunnen begeven, omdat deze buurt bewoond en beleefd wordt door een hele andere sociale klasse.

Stijl

De stijl van het boek is ondanks de negatieve situatie erg positief en hoopvol. De liefde tussen Tish en Fonny en binnen de familie schijnt door alle tegenslagen heen. Ook is de stijl erg natuurlijk en puur voor de personage's en daarmee erg realistisch. Gedachtegangen zijn mooi en uitnodigend geschreven.

Slotzin

Fonny is working on the wood, on the stone, whistling, smiling. And, from far away, but coming nearer, the baby cries and cries and cries and cries and cries and cries and cries and cries, cries like it means to wake the dead.

Beoordeling

Ik vond het een mooi en leuk boek om te lezen. Het boek geeft een hele pure en diepe blik in het dagelijkse leven in een hele andere periode dan het heden, en dat zet je op een interessante manier aan het denken. Ik kan het boek iedereen aanraden!

Recensies

"'If Beale Street Could Talk' is a moving, painful story. It is so vividly human and so obviously based upon reality, that it strikes us as timeless—an art that has not the slightest need of esthetic tricks, and even less need of fashionable apocalyptic excesses." https://bookmarks.reviews...ould-talk/

Bronnen

Regina King wint Oscar voor Best Supporting Actress voor If Beale Street Could Talk
https://www.theguardian.c...could-talk
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.456 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "If Beale Street could talk door James Baldwin"

Ook geschreven door Menne