Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

If Beale Street could talk door James Baldwin

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover If Beale Street could talk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1155 woorden
  • 20 februari 2002
  • 134 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
134 keer beoordeeld

Boekcover If Beale Street could talk
Shadow

'One of the few essential novelists of our time' - New Statesman

Harlem, the black soul of New York City, in the era of Aretha Franklin and Ray Charles. The narrator of James Baldwin's novel is Tish, nineteen, and pregnant. Her lover Fonny, father of her child, is in jail accused of rape. Flasbacks from their love affair are woven into the compelling struggle of two f…

'One of the few essential novelists of our time' - New Statesman

Harlem, the black soul of New York City, in the era of Aretha Franklin and Ray Charles. The narrator of James Baldw…

'One of the few essential novelists of our time' - New Statesman

Harlem, the black soul of New York City, in the era of Aretha Franklin and Ray Charles. The narrator of James Baldwin's novel is Tish, nineteen, and pregnant. Her lover Fonny, father of her child, is in jail accused of rape. Flasbacks from their love affair are woven into the compelling struggle of two families to win justice for Fonny. To this love story Baldwin brings a spare and impassioned intensity, charging it with universal resonance and power.

'If Beale Street Could Talk affirms not only love between a man and a woman, but love of a type that is dealt with only rarely in contemporary fiction - that between members of a family' - Joyce Carol Oates

If Beale Street could talk door James Baldwin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens. a. Auteur: James Baldwin
b. Titel: If beale street could talk, A laurel book, published by Dell Publishing, 210 bladzijden, New York 1988 (eerste druk 1920, Frankrijk) c. Genre: Het is een roman. 2. Eerste reactie. b. Inhoud: Ik vond het een leuk verhaal. In het begin was ik niet zo heel erg geïnteresseerd, ik snapte er ook nog niet zo veel van. Maar naarmate we verder lazen vond ik het toch een erg leuk boek! 3. Verdieping. a. Aan het woord is Tish, er zijn 16 personen echt beschreven, dat zijn: Mr. Hunt (Frank), Mrs. Hunt (Alice), Fonny Hunt, Adrienne Hunt, Sheila Hunt, Mr. Rivers (Joseph), Mrs. Rivers (Sharon), Tisch Rivers, Ernestine Rivers, Arnold Hayward, officer Bell, Daniel, Mrs. Rogers, de D.A., Pietro Thomasino Alvarez, Jaime. In het begin van het boek wordt verteld dat Fonny in de gevangenis zit. Waarom weten we nog niet, maar achter in het boek wordt dat ingevuld: hij wordt beschuldigd van verkrachting van Mrs. Rogers. Tish is de vriendin van Fonny, ze houden erg veel van elkaar, Tish is in verwachting en ze steunt Fonny terwijl hij in de gevangenis zit. Ze probeert hem zo vaak mogelijk op te zoeken. Arnold Hayward is advocaat en hij moet proberen Fonny uit de gevangenis te krijgen. De familie Hunt (de familie van Fonny) laat Fonny in de steek, terwijl de familie Rivers en de vader van Fonny (Frank) er alles aan doen om hem uit de gevangenis te halen. De familie Hunt betaalt dan ook helemaal niks mee aan de advocaat en ze vertellen alleen maar negatieve dingen over Fonny. Later in het boek blijkt dat de moeder van Tish, Sharon, naar Puerto Rico gaat om Mrs. Rogers op te zoeken. Sharon hoopt een goed gesprek met haar te hebben zodat ze de aanklacht tegen Fonny intrekt. Eerst heeft Sharon een gesprek met de huidige vriend van Mrs. Rogers, haar vriend heet Pietro Alvarez. Maar dat loopt op niets uit, ook de gesprekken met Mrs. Rogers brengen niets op. Ze blijft volhouden dat Fonny haar heeft verkracht. Een paar dagen later krijgt ze een miskraam. Frank, de vader van Fonny was zijn baan kwijtgeraakt en heeft toen zelfmoord gepleegd. Uiteindelijk lukt het om Fonny op borgtocht vrij te krijgen. Zo kan Fonny bij de geboorte van zijn kind aanwezig zijn. Het probleem is dat ze er alles aan doen om Fonny uit de gevangenis te krijgen, maar het levert alleen bijna niets op; het duurt allemaal heel lang.
4. Beoordeling. 1. Ik vind het jammer dat er zoveel discriminatie in voorkomt. Daar heb ik een hekel aan. Er wordt best veel gescholden en dat maakt dit boek anders dan andere boeken. Ik vind het best ontroerend dat de familie van Fonny hem in de steek liet. Dat vind ik niet kunnen en zeker als moeder zijnde niet. Ook vond ik het ontzettend lief van de moeder van Tish, dat ze Mrs. Rogers ging opzoeken. Het blijkt wel dat ze veel van haar dochter houdt. 2. De passage dat Sharon Rivers naar Puerto Rico gaat en met Mrs. Rogers praat, spreekt mij het meeste aan. Ik kan me heel goed inleven bij dit stukje. Het was een heel aangrijpende scène. Heel mooi. 3. De passage met de huisbaas vond ik te vergezocht. Het had ook verder geen rol in het verhaal, alleen dat de huisbaas Fonny en Tisch heel aardig vond. En dat de familie van Fonny zo arrogant doet en neerbuigend praten over Fonny, ik vind dat best choquerend. 4. De hut van oom Tom: het gaat over een slaaf die gediscrimineerd wordt. In dit boek wordt ook gescholden zoals in ‘if beale street could talk’. 5. De thema’s van het boek zijn: love (liefde), hatred (haat) en racial discrimination (rasdiscriminatie). Het is een herkenbare situatie, je ziet dit in het dagelijkse leven ook. Het is een aangrijpend verhaal en de thema’s komen duidelijk naar voren. 6. Ik vind dat er veel grof taalgebruik in voorkomt. Dat was eerst wel schrikken, want dat had ik niet verwacht. Maar ik vind het wel goed dat ze dat zo hebben gedaan, want je krijgt meteen een andere visie op het boek. Verder vond ik dat sommige zinnen raar geschreven waren, wat ervoor zorgde dat je niet lekker kon doorlezen. Het was een beetje anders Engels dan wij kennen. 7. Het was een mooi boek. Het beschrijft goed hoe discriminatie kan zijn tussen zwarte mensen. Je kunt soms ook merken hoe erg zwarte mensen worden achtergesteld (neem bijvoorbeeld de scène bij de groenteboer). Het verhaal zit verder redelijk goed in elkaar. Ik vond het fijn om het te lezen, want je kunt je lekker inleven in de personen. 8. Ja, dat zal ik zeker doen. Want het is een leuk en interessant verhaal. Je kunt je goed inleven en het leest lekker door. Verdiepingsopdrachten groep B. 16 Een pakkende reclametekst. If beale street could talk. Ben jij in voor een leuk en spannend verhaal? Heb je zin om lekker weg te zwijmelen? Wil je erachter komen waarom Fonny in de gevangenis zit? Dan ben jij de persoon die dit
boek móet lezen. Het gaat over een meisje (Tish) die zwanger is van haar vriend (Fonny). Hij wordt opgepakt en moet naar de gevangenis. Fonny wordt wel gesteund door de familie van Tish en door zijn vader, maar zijn familie laat hem in de steek. Wil je meer weten, ga dan gauw naar de dichtstbijzijnde bibliotheek en haal dit boek: If beale street could talk. 25 Vijf vragen aan de auteur. 1. Waarom heeft u zo veel grof taalgebruik gebruikt in dit boek? Omdat je zo een beter beeld hebt van wat er echt gebeurd in zulke achtergestelde wijken, het is realistischer. 2. Waar heeft u uw inspiratie vandaan gehaald voor dit boek? Ik ben een aantal maanden verhuisd naar een achtergestelde wijk, waar voornamelijk zwarte mensen wonen. Daar waren twee families als de familie Hunt en Rivers. Alleen het verhaal van de baby, gevangenis en de rest heb ik er bij verzonnen. 3. Waarom vertelt u zo weinig over wat er gebeurd met Fonny in de gevangenis? Dat doe ik omdat hij niet de hoofdpersoon is in het boek, alle aandacht moet eigenlijk worden gericht op hetgeen wat Tish meemaakt. Het boek wordt vanuit haar oogpunt geschreven. 4. Waarom zijn de ouders van Fonny niet gescheiden, want het is wel gebleken dat ze elkaar niet kunnen luchten of zien. In die tijd mochten ze nog niet scheiden en ze konden allebei nergens anders naartoe. Dus het was beter om bij elkaar te blijven en ze ieder hun eigen weg te laten gaan. Het zou ook iets saaier zijn geweest als die haat tussen Frank en zijn vrouw niet werd beschreven. 5. Wat vindt u zelf van uw boek? Ik vind dat ik een duidelijk beeld heb gegeven van zwarte mensen in een achtergestelde buurt. Er is veel rasdiscriminatie en sommige politieagenten gebruiken hun macht wel eens verkeerd in een dergelijke buurt. Dat wilde ik laten zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "If Beale Street could talk door James Baldwin"