Hou me vast door Danielle Bakhuis

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Hou me vast
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 4 januari 2013
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2012
Pagina's
144
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Hou me vast
Shadow
Hou me vast door Danielle Bakhuis
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 144 pagina's
  • Uitgeverij: Ploegsma

Flaptekst

Ik sluit heel even mijn ogen. Ik heb zin om te janken als hij me even dicht tegen zich aan trekt en ik zijn gel, zijn aftershave en de koffie van vanochtend bij hem ruik. Ik wil dat hij me loslaat en tegelijkertijd wil ik dat hij me voor altijd vasthoudt.

Fabiënne is verliefd op haar beste vriend Niels, maar zal dat nooit toegeven. Wanneer ze voor het eerst samen met haar vriendinnen Noor en Marijn op vakantie gaat, verheugt ze zich op een geweldige week met veel middagen strand en avonden uit. In het begin is het precies zoals ze hoopte, maar dan blijkt Noor iets aan Niels te hebben doorverteld, en dat verandert alles…

Eerste zin

‘Hij kan toch wel wat terugsturen? Waarom heeft hij nog steeds niets teruggestuurd?’

Samenvatting

Voor het eerst gaan Fabiënne, Noor en Marijn zonder ouders op vakantie. Ze komen in een geweldig appartement terecht. Het is alleen balen dat Marijn en Fabiënne zich ergeren, omdat Noor constant blijft praten over Dave, haar vriendje. Hij wil het uitmaken, weet Fabiënne, maar ze durft het Noor niet te vertellen. Ook heeft ze nog iets anders aan haar hoofd: ze is al een tijdje verliefd op haar beste vriend Niels, maar durft hier niet voor uit te komen. Wanneer er twee jongens verschijnen en hun buren blijken te zijn, is het helemaal feest. Marijn wil namelijk heel graag zoenen en ze vindt Jort helemaal de hemel. Ze trekken vanaf het begin met de jongens op en Marijn en Jort lijken niet bij elkaar weg te slaan. Tom houdt hen ook gezelschap, maar papt niet met de meiden aan. Noor mag hem niet. Ze heeft door dat er iets niet klopt en laat dit ook duidelijk merken. Terwijl Marijn zich zorgen maakt over dat ze Jort misschien wel heeft afgewezen, hoopt Fabiënne dat ze Niels genoeg hints geeft om naar hen toe te komen: hij zit met zijn ouders vlakbij. Als Jort een vriendin blijkt te hebben (Noor: ‘ik zei het toch’) is Marijn helemaal overstuur, maar Fabiënne moet op dat moment weg om Niels op te halen van het busstation. Ze is op van de zenuwen, maar als ze weer bij het appartement aankomen, blijkt ze eerst een ander probleem te hebben: Noor heeft weer van alles eruit gefloept. Uiteindelijk wil Marijn alles over Jort te weten komen via Tom en daarna trekt ze weer met hem op, aangezien ze denkt dat het niets meer is tussen Jort en Maria.

Fabiënne geniet van de gedachte dat Niels de hele avond bij haar is, maar is wel een tikje nerveus. Tegelijkertijd stelt hij haar op haar gemak als Noor niet op komt dagen bij het weggaan. Als Noor weer terecht is, wil ze er geen woord over kwijt. Bij het appartement heeft het ook geen zin om met haar te praten, want Niels komt bij haar praten. Als hij dan een opmerking maakt, is het voor Fabiënne gedaan en doet ze vrij afstandelijk. Het afscheid de volgende ochtend is dan ook ongemakkelijk. Als Marijn die avond ineens nergens te bekennen is, maken Noor en Fabiënne zich zorgen. Waar hangt ze toch uit? Zij gaan naar hun appartement, in de hoop dat Marijn bij Jort is. Als Marijn ’s morgens echter bij het appartement komt, zegt ze bijna niets en wil ze enkel maar slapen. Ook de volgende ochtend wil ze er niets over kwijt, maar ze biedt wel haar excuses aan. Fabiënne organiseert toch een feestje voor Marijn, zoals beloofd. Ze heeft Jort en Tom hiervoor ook uitgenodigd, maar al snel blijkt dat het niet meer klikt. Ook blijkt ineens dat Noor aan Niels heeft verteld dat Fabiënne verliefd op hem is. Als tegenreactie schreeuwt Fabienne dat Dave het toch allang wil uitmaken met Noor. Als ze weer is afgekoeld, keert ze terug naar het appartement. Ze hebben ruzie, maar leggen het daarna ook weer bij. En als ze het vieren, is Niels er ineens ook weer. Fabiënne schrikt, ze wil eigenlijk niet weten wat hij te zeggen heeft. Daarom is haar verbazing enkel groter als hij bekent ook verliefd op haar te zijn…

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Fabiënne

Ze is al een tijdje verliefd op Niels, maar wil dit niet toegeven. Als ze op vakantie gaat met Noor en Marijn, moet ze één ding geheim houden: Dave gaat het uitmaken met Noor. Hier heeft ze het moeilijk mee, maar telkens als ze op het punt staat het te vertellen, bedenkt ze zich. Daarbij wordt Marijn verliefd en ontstaan er problemen. Fabiënne sms’t de hele tijd met haar beste vriend en hij komt langs. Ze is in de wolken, maar als blijkt dat hij een vriendin heeft gehad, is ze nog meer onzeker. Als blijkt dat Noor aan hem heeft verteld dat ze verliefd is, weet ze helemaal niet meer wat ze moet. Gelukkig weet Niels dat wel, want hij komt opnieuw naar haar toe…

Noor

Noor zit met haar hoofd alleen bij haar vriendje die niet reageert. Ze vindt het niet normaal en daarbij vindt ze dat Fabiënne het aan Niels moet vertellen. Ze is flink pissig als Marijn ineens haar eigen gang gaat. Als Fabiënne haar uiteindelijk vertelt (nadat Noor bekend dat zij Niels heeft gezegd dat Fabiënne verliefd is op hem) dat Dave het uit wil maken, is ze erg verdrietig.

Marijn

Marijn heeft een missie op vakantie: ze wil haar eerste zoen krijgen. Ze komt een heel lekkere buurjongen tegen waar ze veel mee omgaat. Dan komt Marijn erachter dat hij een vriendin heeft. Eerst knapt ze op hem af, maar daarna trekt ze toch weer naar hem toe. Als hij haar duidelijk maakt dat hij het toch niet vind kunnen, ontmoet ze iemand anders tijdens het uitgaan. Haar vriendinnen maken zich zorgen, maar zij heeft een geweldige avond.

Niels

Niels is verliefd op Fabiënne, hoewel dit eerst niet heel duidelijk in het boek naar voren komt. Hij sms’t en belt met haar, komt zelfs tijdens hun vakantie langs. Hij maakt zich zorgen om haar en scheert zijn haar zelfs af om een lekker ding voor haar te zijn. Hij is echter wel zo dat hij niet aan haar vriendinnen vertelt, ook niet als erom gevraagd wordt, dat hij verliefd is. Dit vertelt hij Fabiënne persoonlijk.

Quotes

"Ik kijk Niels aan. Hij weet precies wat ik hem zonder woorden wil zeggen. Laat me maar even. Ben zo weer terug." Bladzijde 58
"‘Toch? Daarom heb je Niels toch ook verteld dat Fabiënne verliefd op hem is? Omdat je nooit je mond kunt houden?’" Bladzijde 101

Thematiek

Vriendschap

Vriendschap is een belangrijk thema in het verhaal, aangezien ze met z’n drieën op vakantie gaan. Zon, zee, strand… maar ook ruzie tussen het genieten door.

Motieven

Liefde

Fabiënne is verliefd op haar beste vriend Niels, Marijn wordt verliefd op vakantie en Noor heeft (nog) verkering met Dave.

Trivia

‘Hou me vast’ is net verschenen, Daniëlle is alweer bezig met haar zesde boek

Het boek wordt aangeraden in media en is te winnen op verschillende sites

Titelverklaring

Fabiënne is verliefd op Niels en wil ontzettend graag dat hij haar vasthoudt. Dit doet hij op het einde uiteindelijk ook.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-persoon, helemaal vanuit Fabiënne. Het is in een chronologische volgorde geschreven.

Decor

Er gaat een week over het verhaal heen, zolang de vakantie van de drie vriendinnen duurt. Het verhaal vindt dan ook plaats in hun vakantiehuis en in de stad, voornamelijk in één club.

Stijl

Daniëlle heeft een stijl die zij hanteert in al haar romans. Ze schrijft simpel, zonder moeilijk worden. Kleine alinea’s, het verhaal is gemakkelijk te begrijpen. Gewoon lekker lezen zonder na te denken en worden meegevoerd door de woorden.

Slotzin

Dan is het tijd om je mond open te doen.

Beoordeling

Ik werd spontaan opnieuw verliefd toen ik dit boek las. De gevoelens kwamen echt op mij over namelijk. Helaas was mijn vriend op het moment dat ik hem las niet thuis, maar toen hij thuiskwam, heb ik hem even flink vertroeteld. Even duidelijk maken dat ik van hem houd, dat is wat dit boek in mijn losmaakte. Voor de rest is het een fijn boek om te lezen. Wel een beetje voorspelbaar, maar dat is meteen vergeven. Gewoon een leuk en spontaan verhaal.

Recensies

"Het gedrag van de meisjes en de omgang met elkaar zijn herkenbaar voor de doelgroep. De schrijfstijl is vlot en past ook wat woordkeus betreft goed bij het verhaal." http://www.bruna.nl/is-bi...gn=beslist

Overhoor jezelf

Wat heeft Noor aan Niels verteld?
Wat houdt Fabiënne geheim voor Noor?
Stelling: Jort is verliefd op Marijn.
Waarom is Marijn op een nacht weggebleven?
Waarmee probeert Marijn het goed te maken?
Waarvoor is het feestje dat Fabiënne organiseert?
Wie heeft er het meeste geluk in de liefde?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.525 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

E.

E.

super goed verslag, heeft me echt geholpen met info en inspiratie!
super erg bedankt!

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Anouk