Hoe staat het met de liefde? door Bert Natter

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Hoe staat het met de liefde?
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Bert Natter
Genre
Psychologische roman
Eerste uitgave
2012
Pagina's
364
Niveaus
havo,
vwo
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Liefde,
Misdaadliteratuur,
Seksualiteit

Boekcover Hoe staat het met de liefde?
Shadow
Hoe staat het met de liefde? door Bert Natter
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 364 pagina's

Flaptekst

Maria Hinkelbein is een buitenbeentje. Bijna al haar vriendinnen hebben een man, kinderen en een kookeiland. Zij niet. Na een mislukte studie neuropsychologie heeft ze met geld van haar moeder een boekhandel overgenomen. Het lijkt erop dat haar leven zich in de winkel zal blijven afspreken, tot ze op een eenzame sinterklaasavond een beroemde schrijver tegen het lijf loopt. Hij verleidt haar mee te gaan naar de première van de verfilming van zijn laatste roman. Haar beste vriendin Welmoed verlustigt zich aan de spannende affaire die daarop volgt, maar spanning is niet waar Maria naar verlangt. Ze komt er langzaam achter dat wat ze zoekt begraven ligt in haar verleden.

Eerste zin

Ik ben een slechte vrouw. Het jaar loopt op zijn einde, over een maand zal ik de dertig voorbij zijn.

Samenvatting

Als Maria op sinterklaasavond terug komt van haar beste vriendin Welmoed ziet ze iets raars op het station. Er is een man neergeschoten die in zijn eigen plas bloed ligt. Ze besluit om door te lopen en te doen alsof er niks aan de hand is en alsof ze niks gezien heeft, maar er komt een man naar haar toe die haar bekend voorkomt. Het is de schrijver Allard Wiggel, en omdat Maria een eigen boekenwinkel heeft, heeft ze wel verstand van schrijvers en herkent ze hem onmiddellijk. Ze begint Allard Wiggel leuk te vinden en al snel spreken ze vaker af na die ene keer. Hij vraagt of ze mee gaat naar zijn première van een verfilming van zijn boek, en hier stemt ze mee in. Samen gaan ze naar de première en Maria en Allard worden dan ook door iedereen als een setje gezien.
Maria weet niet zo goed wat ze met de gevoelens voor Allard aan moet. Ze heeft het er vaak over met haar beste vriendin Welmoed, maar ook daar wordt ze niet wijzer van. Ze heeft vaak seks met Allard, maar ze beseft zich ook dat ze geen toekomst met Allard ziet.

Als Maria een keertje bij haar ouders thuiskomt en besluit om daar te blijven slapen, gebeurt er iets naars. Haar vader krijgt een hartaanval en moet onmiddellijk naar het ziekenhuis in Den Helder. Wonder boven wonder overleeft hij het, en kan hij thuis gaan revalideren om er weer bovenop te komen. Helaas lukt dit niet en overlijdt hij alsnog. Maria heeft hier erg veel verdriet van. Toen ze achttien was is haar twee jaar jongere zusje overleden, en het lijkt alsof alle emoties van toen weer naar boven komen. Ook weet ze niet wat ze met deze gevoelens moet doen. Ze besluit om deze gevoelens weg te drukken en de realiteit niet onder ogen te zien.

Doordat ze haar gevoelens weg probeert te drukken begint ze ook rare dingen met haar beste vriendin Welmoed te doen. Als ze bij elkaar slapen hebben ze seks en vertellen ze elkaar verhalen om elkaar op te geilen. Dan komt Maria erachter dat Welmoed stiekem wel een oogje heeft op Allard. Ze vindt dit gek, aangezien Welmoed al een man heeft met wie ze drie kinderen heeft.
Al snel blijft Welmoed aandacht vragen van Allard en lijken Allard en Welmoed elkaar leuk te vinden. Ze gaan samen op reis naar Sint-Petersburg waardoor ze haar eigen man Felix alleen thuis laat zitten met de kinderen.

Dan ontmoet Maria de man die op sinterklaasavond is neergeschoten op het station in Baarn. Hij heet Jason en schijnt een vriend van Allard te zijn. Ze beginnen elkaar leuk te vinden, hebben seks en zien een toekomst met elkaar. Samen met Jason durft Maria eindelijk haar verleden onder ogen te zien en durft Jason terug naar de plek te gaan waar hij neergeschoten is. Eerst gaan ze naar het station in Baarn om te zien waar hij precies neergeschoten is.

Beetje voor beetje relativeren Jason en Maria alles en komt Maria erachter dat de dood van haar zusje Lisa haar nog veel meer dwars zit dan ze zelf van te voren had kunnen bedenken. Ze heeft Lisa op een dag dood gevonden achter een deur en heeft nooit afscheid van haar kunnen nemen. De ouders van Maria hebben altijd de waarheid verbrogen gehouden voor de buitenwereld, omdat zij zich schaamden voor de manier waarop Lisa was omgekomen. Ze had een tampon met alcohol in haar vagina gebracht waardoor ze door de hoeveelheid alcohol in haar bloed is gevallen van de trap en om het leven is gekomen. Samen met Jason gaat Maria terug naar de begraafplaats waar ze nog nooit het graf van haar zusje heeft gezien. En dan kan Maria eindelijk beginnen het verwerken van de dood van haar zusje.

Personages

Maria

Maria Hinkelbein is een vrouw van rond de 30. Ze heeft in haar jongere jaren neuropsychologie gestudeerd en is hiermee gestopt. Ze heeft dus zonder diploma een boekenwinkel in Baarn overgenomen. Hier ligt haar hele leven. Ze is vaak in de winkel te vinden en het lijkt alsof haar winkel haar kindje is. Maria is een hele lieve vrouw maar weet ondanks haar studie neuropsychologie niet om te gaan met haar emoties. Ze vindt het lastig om over de dood van haar zusje te praten en heeft het er dan ook niet vaak over. Ook weet ze niet hoe ze moet omgaan met de gevoelens van verliefdheid. Ze kan moeilijk nee zeggen en doet daardoor dingen waar ze zelf niet helemaal achterstaat.

Lisa

Lisa Hinkelbein is het jongere zusje van Maria. Ze is op 16-jarige leeftijd gestorven en in het verhaal is dat al zo’n 12-13 jaar geleden. Lisa komt over als een leuk meisje dat echt aan het puberen is. Ze doet alles wat ze niet van haar ouders mag, en gebruikt zoveel alcohol dat ze uiteindelijk komt te overlijden.

Allard Wiggel

Allard Wiggel is de schrijver die zijn vinger mist in dit verhaal. Hij is een bekende schrijver en heeft inmiddels al verschillende boeken gepubliceerd. Zijn boek wordt zelfs verfilmd waardoor hij samen met Maria naar zijn première gaat.

Jason

Jason is een vriend van Allard Wiggel. Hij is neergeschoten en is daardoor een deel van zijn geheugen kwijt. Hij staat stevig in zijn schoenen en samen met Maria gaat hij terug naar de plek waar hij neergeschoten is. Ook steunt hij Maria in het verwerken van het verdriet om haar jongere zusje.

Welmoed

Welmoed is de vriendin van Maria. Ze woont ver weg en daardoor zien Welmoed en Maria elkaar niet zo heel veel. Welmoed is een vrouw van 35, heeft een man en heeft drie kinderen. In haar jongere jaren heeft ze de studie rechten gedaan en is ze vervolgens als actrice en toneelspeler gaan werken. Welmoed is een egoïstische vrouw die niet aan haar gezin denkt. Ze doet wat ze zelf wil en verwaarloost hierbij haar kinderen. Ook is ze niet te vertrouwen en is ze niet trouw aan haar man Felix.

Felix

Felix is de man van Welmoed. Hij is een lieve man die rekening probeert te houden met iedereen. Maar ondanks dat is zijn vrouw hem toch ontrouw en gaat hij gewoon door met zijn gezinnetje alsof er niks aan de hand is.

Alberta

Alberta Hinkelbein-Van Heerwaarden is de moeder van Maria. Ze is bijna 60 en is weduwe. Ze komt over als een sterke vrouw die hulp vraagt wanneer het nodig is.

Maria\'s vader

De vader van Maria sterft aan het begin van het verhaal. Hij heeft altijd veel gelezen en heeft zich daardoor niet zo heel erg veel in zijn gezin geïnteresseerd.

Verandering van personages:

Maria heeft heel veel last van het verlies van haar jongere zusje Lisa. Als ze samen met Jason de realiteit onder ogen durft te zien lijkt het beter te gaan en lijkt ze beter met haar emoties om te kunnen gaan. Als ze eindelijk op het graf van Lisa komt, komen alle herinneringen naar boven en lijkt het alsof Maria zelf veel opener wordt.

Quotes

"‘’De obsessie van mensen met een partner voor het liefdesleven en vrijgezellen, waar komt die vandaan? Alsof liefde ene punt van zorg is voor alleenstaanden, alsof het een kwal is, een terminale ziekte waar je van af moet zien te komen: hoe is het met je gebroken been, hoe gaat het met je kanker, hoe staat het met de liefde? Kijk naar je eigen leven, naar de smeulende puinhoop die je je huwelijk noemt. Of impliceert die vraag dat liefde ophoudt waar een relatie begint?’’" Bladzijde 77
"‘’We scheelden precies twee jaar; zij kreeg mijn kleren als ik er was uitgegroeid, soms was het net of ik mezelf zag lopen. Ik deed mijn best om anders te zijn dan zij, maar zij wilde juist op mij lijken, haar oudere zus. Mijn liefste wens is haar nog een keer te spreken, te zien, vast te houden. Ik ben vergeten hoe dat voelt.’’" Bladzijde 291
"‘’Leg je erbij neer, geef je over. Laat het los, zus. Je bent vrij. Alles blijft zoals het was: ik ben afgelopen, jij wordt vervolgd.’’" Bladzijde 364

Thematiek

Dood van een geliefde

Een belangrijke gebeurtenis in dit verhaal is de dood van Maria\'s zusje. Deze Lisa is op zestienjarige leeftijd gestorven. De dood van Lisa heeft Maria nooit goed kunnen verwerken en als ze verschillende affaires begint met verschillende mannen komt ze erachter dat de dood van Lisa nog veel meer doet dan ze van te voren verwacht had. Naast de dood van Lisa krijgt Maria weer opnieuw met de dood te maken: haar vader overlijdt. Daarnaast heeft ze affaires met verschillende mannen en lijkt ze ook gevoelens te krijgen voor haar beste vriendin Welmoed. De dood van twee personen, de liefde naar verschillende mannen toe en de liefde en gevoelens voor haar beste vriendin draaien allemaal om de liefde.

Motieven

Liefde

Het moment nadat Maria een neergeschoten man op het station ziet ontmoet ze de schrijver Allard Wiggel waar ze een relatie mee krijgt. Echter ziet ze hier geen toekomst in en na de dood van haar vader gaat ze troost zoeken bij haar beste vriendin Welmoed door seks met haar te hebben. Uiteindelijk blijkt het dat Welmoed en Allard verliefd op elkaar zijn geworden en er met elkaar vandoor zijn gegaan. Maria ontmoet de man die neergeschoten was op het station en krijgt daar een relatie mee.

Seksualiteit

Er is een moment in het boek dat Maria bij haar vriendin troost gaat zoeken wanneer haar vader is overleden en seks heeft met haar. Hier vraag je je als lezer een tijdje af wat de ware seksualiteit van Maria is en waarom ze eigenlijk seks heeft met haar vriendin.

Misdaad

Er is een man neergeschoten op station Baarn, waar Maria uiteindelijk een relatie door krijgt en mee krijgt.

Motto

IFIS: Nu kerm, nu klaegh niet meer.

Joost van den Vondel, Jeptha of offerbelofte, 1659."

‘’Nu kerm, nu klaegh niet meer’’ is een citaat van een toneelstuk van Joost van den Vondels. In dit toneelstuk neemt de vader een besluit waardoor zijn kind overlijdt. Dit heeft dus met het verhaal te maken: de vader van Lisa is tegen alcohol en ze is door de alcohol omgekomen. Hij controleert haar door in haar mond te ruiken als ze uit is geweest, maar uiteindelijk sterft ze door middel van een tampon met alcohol in haar vagina.

Opdracht

"Voor mijn meisjes: Hester, Rozemond en Lidewij."
Toelichting: Hester, Hester Kuiper, is de vrouw van Bert Natter. Samen met Hester heeft Bert twee dochters, waarschijnlijk zijn dit Rozemond en Lidewij.

Trivia

De schrijver, Allard Wiggel, met wie Maria in het verhaal een affaire krijgt, bestaat niet echt. Hij is geen schrijver en zijn boeken die in het verhaal genoemd worden bestaan ook niet in het echt.

Titelverklaring

De titel Hoe staat het met de liefde? slaat op alle gebeurtenissen uit dit verhaal. Bijna alle gebeurtenissen kunnen gelinkt worden aan de liefde. Zo wordt Maria verliefd op een schrijver met wie ze een affaire begint en ze weet niet wat ze met deze gevoelens aan moet. Tegelijkertijd lijkt het alsof ze een seksuele relatie opbouwt met haar beste vriendin en overlijdt haar vader. Daarnaast is haar zus al op jonge leeftijd gestorven, waar ze nog steeds last van heeft en wat ze nog steeds niet heeft kunnen verwerken. Vriendschap, verliefdheid en de dood spelen een belangrijke rol in dit verhaal en het heeft allemaal met liefde te maken.‘Hoe staat het met de liefde?’ slaat op alle gebeurtenissen uit dit verhaal. Bijna alles gebeurtenissen kunnen gelinkt worden aan de liefde. Zo wordt Maria verliefd op een schrijver met wie ze een affaire begint en ze weet niet wat ze met deze gevoelens aan moet. Tegelijkertijd lijkt het alsof ze een seksuele relatie opbouwt met haar beste vriendin en overlijdt haar vader. Daarnaast is haar zus al op jonge leeftijd gestorven, waar ze nog steeds last van heeft en wat ze nog steeds niet heeft kunnen verwerken. Vriendschap, verliefdheid en de dood spelen een belangrijke rol in dit verhaal en het heeft allemaal met liefde te maken.

Structuur & perspectief

Voor het verhaal is een ik-persoon gebruikt. Alles wordt vanuit één persoon geschreven. In dit verhaal wordt alles door de ogen van Maria Hinkelbein verteld. Je leest de gedachtes en de handelingen van Maria, maar van de andere personen niet.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal zelf begint terwijl de handelingen al zijn begonnen. Je krijgt dus niet eerst een uitleg van de personages, maar je zit gelijk in het verhaal. Dit verhaal begint op sinterklaasavond, als Maria bij haar vrienden met kinderen zit.
Het verhaal heeft een open einde. Je weet niet hoe het verhaal eindigt en of Jason en Maria uiteindelijk nog een relatie krijgen en hun leven met elkaar gaan delen. Ook weet je niet hoe het afloopt met Allard en Welmoed en of Welmoed gaat scheiden van haar man Felix.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn met een kopje. Dit kopje is één of een aantal woorden, die te maken hebben met de verhaallijn in het hoofdstuk.

Decor

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen in Nederland af. Maria woont zelf in Baarn waar ze ook haar eigen winkel heeft. Ze is vaak in haar eigen huis of winkel te vinden en gebruikt het openbaar vervoer om te reizen. Ook het station van Baarn komt dus vaak voor in dit verhaal. Daarnaast wonen de ouders van Maria op Texel, ligt de vader van Maria in Den Helder in het ziekenhuis en woont haar beste vriendin Welmoed ergens in Brabant. Op Texel speelt een groot deel van Maria haar jeugd af. Ook zijn haar zusje en haar vader begraven in Texel, waar ze veel moeite heeft om te komen.

Er is in dit verhaal wel gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte. Er wordt heel veel gebruik gemaakt van de sneeuw tijdens de winter. De sneeuw duidt op vergeetachtigheid en een verstrooid beeld van de werkelijkheid. Daarnaast voelen veel mensen zich in de zomer veel vrolijker dan in de winter, omdat alles in de winter saai en somber is. Maria heeft moeite met haar verleden en probeert haar gevoelens zoveel mogelijk weg te drukken. Doordat ze haar gevoelens wegdrukt en de dood van haar zusje Lisa nooit heeft kunnen verwerken, blijft ze niet realistisch en durft ze de realiteit ook niet onder ogen te zien.

Het verhaal speelt zich in een korte tijd af. Het is geschreven in 2009, wat je kunt zien door het kopje 2009 boven het laatste hoofdstuk. Het speelt zich in de wintertijd af en het zal zich dan ook in een tijd van een aantal maanden afspelen.

Stijl

Kenmerkend voor de schrijfstijl van Bert Natter is de meespelende en beeldende manier van schrijven. Alles wat hij schrijft blijft geboeid en je wordt zo in het verhaal meegetrokken dat je het heel snel uithebt. Het gaat niet vervelen en je blijft bezig met lezen.
Het is soms wel op een ingewikkelde manier geschreven. Iets wat ik persoonlijk fijn vind, maar ik kan me voorstellen dat sommigen dit verhaal soms niet helemaal begrijpen. Ook is er gebruik gemaakt van erg veel details. Deze details zijn niet storend om te lezen en maken het erg beeldend om te lezen. Alles wat je leest zie je voor je en geen detail ontbreekt.

Je loopt soms wel wat leesvertraging op door de hoeveelheid details. Over één klein moment kunnen bladzijdes verteld worden. Deze leesvertraging is niet storend en is juist interessant om te lezen.

Een citaat om de schrijfstijl van Bert Natter te verduidelijken: ‘’Duizelig ben ik, van de drank, onpasselijk van de emoties, en misselijk van verlangen. Door begeerte bevangen. Ik sluit mijn ogen, en ik speel dat het bed smaller is zodat ik dichter tegen haar aan kan liggen dan strikt noodzakelijk, de warmte zachtheid die Welmoed heet kan voelen, en ik weet dat ik niet zal slapen, nee, ik zal niet rusten voor ik…’’ – blz 186
Hier is goed te lezen dat alles zo beeldend mogelijk wordt gemaakt. Je kunt als het ware de emoties en de gevoelens van Maria voelen.

Slotzin

Alles blijft zoals het was: ik ben afgelopen, jij wordt vervolgd. Toelichting: Maria heeft eindelijk de realiteit onder ogen gezien en praat in haar hoofd met haar dode zusje Lisa. Haar zusje zegt dat haar eigen leven is afgelopen en dat Maria nog wordt vervolgd. Dit houdt in dat het leven Lisa gestopt is en dat het leven van Maria nog gewoon doorgaat ondanks de dood van haar zusje. Ze moet doorgaan met haar leven, en uiteindelijk zal ze ook overlijden zodat ze weer bij Lisa kan zijn.

Beoordeling

Wat heb ik me vermaakt met het lezen van dit boek! Vanaf het begin tot het einde heeft het verhaal me vastgehouden en bleef ik het verhaal interessant vinden om te lezen. De psychologische achtergrond maakt het heel interessant om dit verhaal te lezen. De schrijfstijl en de gebeurtenissen in het boek spreken mij heel erg aan waardoor ik het vanaf het begin al een goed boek vond. Ik had nog nooit eerder een boek van Bert Natter gelezen, maar ik weet zeker dat ik nog meer van hem ga lezen.
Het is op een manier geschreven die ik niet heel vaak tegen ben gekomen. Het is niet makkelijk geschreven, maar het is ook weer niet zo geschreven dat het niet te begrijpen is. De verhaallijn is interessant en boeiend en het is op zo’n manier geschreven dat je je alles beeldend voor je ziet en meeleeft met de personen in het verhaal. Ik zal dit boek dan ook zeker aan anderen aanraden.

Recensies

"Maar ach, ik mag Maria af en toe dikdoend en zeurderig vinden, dat is misschien ook wel de bedoeling: zij is immers een slechte vrouw." http://www.recensieweb.nl...leden.html
"Ondanks al die vermakelijke literaire spielerei en de opgewekt, sarcastische verteltrant van de hoofdpersoon gaat deze intrigerende tweede roman van Natter toch over de grote thema's in de literatuur: liefde, dood en vriendschap. " http://coenpeppelenbos.bl...t-met.html
"Het is een gelaagd boek over de liefde, recht uit het hart. Met een hoog in-één-ruk-uitgelezen-gehalte en een betoverend slot. On-Nederlands goed." http://www.literatuurplei...nsieId=254
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.036 scholieren gingen je al voor!

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Is de schrijver Allard Wiggel die in dit boek wordt gebruikt als personage een echte schrijver? En zijn de boeken die in dit verhaal gebruikt worden, zoals Apenliefde, echte boeken?
Waar komt het motto van dit verhaal vandaan?
Onder welk genre kan dit boek het beste onderverdeeld worden?
Op welke manier is dit verhaal geschreven?
Met welke naam uit het volgende rijtje wil Maria de rest van haar leven delen?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Maria gaat een relatie aan met de schrijver Allard Wiggel. Ze gaan samenwonen, maar als dit niet lijkt te werken gaan ze weer uit elkaar.
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Welmoed is samen met Felix en heeft samen met Felix drie kinderen.
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Als Maria terugkomt van sinterklaasavond en aankomt op het station in Baarn staat ze midden in een vechtpartij. In deze vechtpartij wordt er iemand neergeschoten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.