Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Feitelijke gegevens

  • 1998
  • 251 pagina's
  • Uitgeverij: Bloomsbury

Flaptekst

Harry Potter is a wizard. He is in his second year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. The three friends, Harry, Ron and Hermione, are immersed in the daily round of Potions, Herbology, Charms, Defence Against the Dark Arts and Quidditch. Then mysterious and scary things start happening. First Harry hears strange voices, and then Ron’s sister, Ginny, disappears...

Eerste zin

Not for the first time, an argument had broken out over breakfast at number four, Privet Drive.

Samenvatting

Harry Potter is weer terug bij zijn oom en tante om de zomer door te brengen en hij wordt nog slechter behandelt dan eerst: zij vinden het vreselijk dat hij magie bezit. Wanneer Harry’s oom een belangrijke zakelijke deal wil sluiten, komt er echter een huiself op bezoek bij Harry. Dobby waarschuwt hem om niet terug te gaan naar Zweinstein (Hogwarts), maar Harry wil dit niet beloven. Daarom zorgt Dobby ervoor dat hij wordt opgesloten door zijn oom en tante, namelijk door een taart op de bezoekers te gooien. Gelukkig komen Ron en zijn tweelingbroers Fred en George hem bevrijden en brengt hij de laatste maand van de zomer bij de Wemels (Weasleys) door. Wanneer Harry en Ron naar platform 9 ¾ op 1 september willen gaan door de muur, is dit echter ineens geblokkeerd. Daarom besluiten de jongens de auto te gebruiken waarmee Harry ook bevrijd is, want deze kan vliegen. Natuurlijk heeft dit wel consequenties wanneer zij aankomen op Zweinstein (Hogwarts), maar ze mogen blijven.

Het lijkt erop alsof dit een normaal schooljaar wordt voor de vriendengroep Harry, Ron en Hermelien (Hermione), maar al snel hoort Harry ineens een stem die anderen niet horen in de gangen van de school. Ook worden er ineens personen versteend door iets onbekends terwijl er ook bekend wordt gemaakt dat de Geheime Kamer (Chamber of Secrets) is geopend. Harry, Ron en Hermelien (Hermione) gaan op onderzoek uit, zeker als Harry de stem blijft horen en er meer mensen worden versteend. De Kamer blijkt een legende te zijn die 50 jaar geleden ook geopend is geweest en toen verschillende Dreuzelfgeborene (Muggle-borns) heeft versteend, maar ook één heeft vermoord. De dader is destijds opgepakt, maar niemand weet wie het is en waar de Kamer ligt. Nadat Harry tegen een slang heeft gesproken tijdens een duelleerclub, wordt hij echter verdacht door de gehele school omdat de oprichter van Zwadderich (Slytherin) dit ook kon. De vrienden verdenken Draco Malfidus (Malfoy) ervan de erfgenaam van Zwadderich (Slytherin) te zijn, maar als zij Wisseldracht (Polyjuice Potion) in nemen om hem uit te horen, blijkt deze theorie al snel van de baan te zijn. Hij weet niet eens wie het wel heeft gedaan.

Dan vinden Ron en Harry een dagboek van Marten Vilijn (Tom Riddle) in de badkamer van de geest Jammerende Jenny (Moaning Myrtle). Hoewel het eerst niets lijkt te bevatten, valt het Harry op dat het dagboek helemaal schoon is nadat er inkt overheen is gevallen. Hij besluit erin te schrijven en dan krijgt hij contact met de eigenaar die hem laat zien wat er 50 jaar geleden is gebeurd: Hagrid blijkt de dader zijn geweest en het monster te hebben geholpen ontsnappen. Vlak daarna ontdekt Hermelien (Hermione) wat er voor een monster in de Kamer verborgen zit, maar ze wordt versteend voordat zij het kan vertellen aan haar vrienden. Wanneer Harry en Ron naar Hagrid toe gaan om het over de Kamer en het monster te hebben, wordt Hagrid opgepakt door de Minister van Toverkunst en Lucius Malfidus (Malfoy) zorgt ervoor dat Perkamentus (Dumbledore) wordt geschorst vanwege de aanvallen binnen de school. Net voordat zij weggaan, laten zij tips achter voor Harry en Ron: volg de spinnen (Hagrid) en dat er altijd hulp zal geboden worden binnen de school wanneer diegene hem trouw is (Perkamentus). Het eerste volgen ze op, ook al is Ron niet zo gek op spinnen. Uiteindelijk blijkt het een gevaarlijk geintje te zijn, want Aragog - een enorme spin die 50 jaar geleden uit de school is ontsnapt door Hagrid - laat zijn familie toe om hen op te eten. Gelukkig komt de auto, intussen met een eigen wil, hen redden. Ze zijn echter wel te weten gekomen dat het niet Hagrid was die de Kamer heeft geopend en dat de student die is vermoord 50 jaar geleden, is gedood op het toilet.

Harry concludeert dat dit Jammerende Jenny (Moaning Myrtle) moet zijn geweest en ze willen naar de wc gaan als professor Anderling (McGonagall) hen ziet. Daarom gaan ze naar Hermelien (Hermione), ook al kan zij hen niet verstaan. Dan vindt Harry echter een briefje in haar hand waar het antwoord op het raadsel van het monster vermeld staat: het is een basilisk, een grote dodelijke slang. Als Harry en Ron dit willen vertellen aan de professoren, horen zij ineens dat Ginny Wemel (Weasley) de Kamer is ingetrokken en dat Smalhart (Lockhart), een professor die vol van zichzelf is door zijn zogenaamde avonturen, het monster zal verslaan. Ze gaan naar hem toe om hem de informatie die zij hebben te geven, maar dan blijkt dat hij op de vlucht wil slaan. Harry en Ron nemen hem mee naar de wc van Jammerende Jenny (Moaning Myrtle) en gaan met z’n drieën de Kamer in. Echter voert Smalhart (Lockhart) dan een geheugenwisspreuk uit die op zichzelf kaatst door de kapotte toverstok van Ron. De tunnel stort een beetje in, waardoor alleen Harry door kan gaan. Opnieuw komt hij oog in oog te staan met Voldemort, maar dan een jongere herinnering van zichzelf: Marten Vilijn (Tom Riddle). Ginny Weasley heeft de Kamer geopend en ligt nu bijna levensloos in de Kamer doordat hij haar leven uit haar zuigt om zelf weer een echte persoon te worden. Dit mislukt echter als Harry, met de hulp van een Fenix en een zwaard, de basilisk verslaat en het dagboek vernietigd. Ginny wordt wakker en Harry en Ron worden beloond voor hun daden.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Harry Potter

Harry spendeert de zomer weer bij zijn Dreuzel (Muggle) oom en tante, waar het leven geen pretje is. Even denkt hij dat het allemaal een droom is geweest, maar dan komen Ron en zijn broers hem bevrijden. Op 1 september gaat hij weer naar Zweinstein (Hogwarts) en alles lijkt normaal te zijn, totdat Harry een stem begint te horen die verder niemand hoort en er mensen worden versteend. Opnieuw wordt Harry een tijdje gehaat, terwijl hij en zijn vrienden op onderzoek uit gaan, aangezien zij dit niet kunnen laten. Harry ontdekt in dit schooljaar dat hij vrij veel met Voldemort gemeen heeft en dit wordt bevestigd wanneer hij opnieuw voor zijn vijand komt te staan: allebei halfbloed, opgevoed in de Dreuzelwereld (Muggle) als wees en met slangen kunnen praten. Gelukkig kan Perkamentus (Dumbledore) hem op andere gedachten brengen: het is de keuzes die een persoon maakt die maakt wie hij is.

Ron Wemel (Weasley)

Ron komt van een grote liefdevolle familie, iets wat Harry ook graag zou willen hebben. Ron is er echter niet altijd zo blij mee, omdat hij nogal tegen wat broers moet opboksen, maar hij zal altijd de eer verdedigen. Aangezien Ron erg loyaal is, helpt hij Harry altijd om een mysterie uit te volgen. Als Ginny in de Kamer blijkt te zijn, is het enige wat hij wil: zijn zusje redden.

Hermelien Griffel (Hermione Granger)

Hermelien (Hermione) is nog steeds de betweter als zij in het eerste jaar was, maar intussen meer geliefd door niet alleen Harry en Ron, maar ook andere studenten. Haar kennis wordt gewaardeerd. Hoewel ze nog steeds van de regels is, is te merken dat zij ook wel eens iets doet wat niet mag, bijvoorbeeld het maken van een Wisseldrank (Polyjuice Potion). Hermelien (Hermione) is bovendien degene die ontdekt dat het monster een basilisk is, maar wordt hierdoor wel versteend en komt pas terug tegen het einde van het boek.

Ginny Wemel (Weasley)

Ginny is het jongere zusje van Ron en het enige meisje in de familie. Ze heeft altijd tegen haar broers moeten opboksen, heeft een crush op Harry en vindt het vervelend dat ze tweedehands spullen heeft. Al deze gevoelens uit ze in een dagboek die terug schrijft, maar ook gevaarlijk is. Zonder dat zij het weet, controleert Vilijn (Riddle) wat zij doet: ze opent de Kamer en versteend mensen. Ginny probeert van het dagboek af te komen, maar wanneer ze ontdekt dat Harry het heeft, pakt ze het terug. Helaas is het al te laat: Vilijn (Riddle) heeft haar helemaal in zijn macht en dit wordt haar bijna fataal. Harry weet haar net op tijd te redden.

Quotes

"Harry Potter must not go back to Hogwarts. "

Bladzijde 17

"He was still holding Ginny's old transfiguration book. He thrust it at her, his eyes glittering with malice. 'Here, girl - take your book - it's the best your father can give you -'"

Bladzijde 51

"'Mandrake, or Mandragora, is a powerful restorative,' said Hermione, sounding as usual as though she had swallowed the textbook. 'It is used to return people who have been transfigured or cursed, to their original state.' "

Bladzijde 72

"'No one asked your opinion, you filthy little Mudblood,' he spat."

Bladzijde 86

"And then he heard something - something quite apart from the spitting of the dying candles and Lockhart's prattle about his fans. It was a voice, a voice to chill the bone-marrow, a voice if breath-taking, ice-cold fenom."

Bladzijde 92

"The chamber of secrets has been opened. Enemies of the heir, beware."

Bladzijde 106

"Ginny Weasley seemed very disturbed by Mrs Norris's fate. According to Ron, she was a great cat-lover."

Bladzijde 111

"'You're a Parselmouth. Why didn't you tell us?' 'I'm a what?' said Harry. 'A Parselmouth!' said Ron. 'You can talk to snakes!' "

Bladzijde 146

"Harry and Ron looked under the sink, where Myrthlewas pointing. A small, thin book lay there. It had a shabby black cover and was as wet as everything else in the bathroom. "

Bladzijde 172

"'It was Hagrid, Ron. Hagrid opened the Chamber of Secret fifty years ago.'"

Bladzijde 184

"Hermione lay utterly still, her eyes open and glassy. "

Bladzijde 190

"'However,' said Dumbledore, speaking very slowly and clearly so that none of them could miss a word, 'you will find that I will only truly have left this school when none here are loyal to me. Help will always be given at Hogwarts to those who ask for it.'"

Bladzijde 195

"'This is it. This is the answer. The monster in the Chamber's a basilisk - a giant serpent! That's why I've been hearing that voice all over the place, and nobody else has heard it. It's because I understand Parseltongue...' Harry looked up at the beds around him. 'The basilisk kills people by looking at them. But no one's died - because no one looked it straight in the eye.'"

Bladzijde 215

"'Ginny Weasley opened the Chamber of Secrets. She strangled the school roosters and daubed threatening messages on the walls. She set the Serpent of Slytherin on four Mudbloods, and the Squib's cat.' "

Bladzijde 229

"TOM MARVOLO RIDDLE Then he waved the wand once, and the letters of his name rearranged themselves: I AM LORD VOLDEMORT"

Bladzijde 231

"'Harry Potter freed Dobby!' said the elf shrilly, gazing up at Harry, moonlight from the nearest window reflected in his orb-like eyes. 'Harry Potter set Dobby free!' "

Bladzijde 249

Thematiek

Goed en kwaad
Harry twijfelt of hij wel in de goede afdeling is ingedeeld als hij hoort dat hij op Voldemort lijkt. Dat dit wel het geval is, blijkt uit de keuzes die Harry maakt: hij wil mensen alleen maar helpen in plaats van kwaad doen zoals Voldemort.

Motieven

Vriendschap
Harry, Ron en Hermelien (Hermione) hebben een hechte vriendschap opgebouwd: ze weten dat ze elkaar kunnen vertrouwen en delen alles met elkaar. Samen ontrafelen ze dan ook het mysterie van de Geheime Kamer (Chamber of Secrets), ook al is Hermelien (Hermione) voor een deel versteend in het verhaal.

Familie
Harry komt in de zomer bij de Wemels (Weasleys) terecht en ontdekt wat het is om een familie te hebben. Hoewel niet alles perfect is binnen deze familie, hebben ze altijd elkaar. Wanneer Ginny in de Kamer belandt, is hij dan ook vastbesloten om haar te redden samen met Ron: ze voelt namelijk als zijn kleine zusje.

Magie
Harry Potter is een tovenaar en gaat naar een magische school. Er komen niet alleen veel spreuken, toverdranken en dergelijke in het verhaal voor, ook is het een geheel andere wereld dan die van de Dreuzels. Er gebeuren veel dingen in de magische wereld die Dreuzels niet voor mogelijk zouden houden, zoals Zwerkbal (Quidditch) en het dagboek van Marten Vilijn (Tom Riddle).

Opdracht

For Séan P.F.Harris,

getaway driver and foulweather friend

Trivia

De werktitel voor dit boek was Harry Potter and the Half Blood Prince. Deze titel is uiteindelijk gebruikt voor het zesde boek.

Sommige recensenten vinden dat het boek sporen van recisme bevat (bijvoorbeeld Dreuzels, aangezien zijn niet-magisch zijn).

Titelverklaring

Harry Potter and the Chamber of Secret, oftewel Harry Potter en de Geheime Kamer, gaat erover dat er een geheime kamer verborgen is in Zweinstein (Hogwarts). In deze kamer ligt een gevaarlijke, grote slang (basilisk) die tot leven geroepen kan worden om mensen te doden en te verstenen. Dit kan alleen door de erfgenaam van Zwadderich (Slytherin), die iedereen behalve volbloed tovenaars en heksen wil doden. In dit boek is hij, een jongere versie van Voldemort, echter achter Harry aan. Harry komt dan ook in de kamer op het einde van het boek.

Structuur & perspectief

Harry Potter and the Chamber of Secrets bestaat uit achttien hoofdstukken, waarbij een alwetende schrijver aan het woord is. Het verhaal volgt het personage Harry Potter, maar wel in de derde persoon (hij-persoon). Er wordt veel beschreven van de omgeving, maar ook van de gebeurtenissen die plaats vinden.

Decor

In de magische wereld van Harry Potter komt geen technologie voor. Er wordt gebruik gemaakt van boeken, veer en inkt op school. Magie kan bestaan in iedere tijd, maar het boek is geschreven in de jaren ‘90. Het zou echter ook jaren terug of jaren later hebben kunnen afspelen. Hierdoor is het verhaal van Harry Potter tijdloos. Er gaat een periode van ongeveer een jaar over het verhaal: het begint in de zomervakantie voordat Harry aan zijn tweede jaar op Zweinstein (Hogwarts) begint en het eindigt als zij terug naar huis gaan na een heel schooljaar. De plaats kan echter niet worden veranderd, aangezien de gehele context van het boek dan verschuift: de Dreuzelwereld (Muggleworld) en magische wereld met Zweinstein (Hogwarts) zijn belangrijk.

Stijl

Harry Potter and the Chamber of Secrets is geschreven in het Engels (Verenigd Koninkrijk). Dit is te merken aan ‘said Harry’ bijvoorbeeld, aangezien de woorden in het Amerikaans worden omgedraaid. Het boek is goed te begrijpen, aangezien er niet veel moeilijke woorden in voor komen. Het is dus geschikt voor scholieren, ook als Engels niet het beste vak is. Zeker aangezien het een vlot verhaal is. Het enige lastige zou kunnen zijn dat er woorden in worden gebruikt die door Rowling bedacht zijn als toevoeging aan het Harry Potter verhaal. Echter, wanneer je als lezer helemaal bent ondergedompeld in de magische wereld van Harry Potter, valt dit niet eens meer op omdat de betekenissen bekend zijn.

Slotzin

And together they walked back through the gateway to the Muggle world.

Beoordeling

Als mensen mij vragen welk Harry Potter deel mijn favoriet is, geef ik meestal het tweede boek op. Waarom? Omdat Harry al bekend is in de magische wereld, maar toch nog nieuwe ontdekkingen doet. Daarbij speelt Ginny een grote rol in het boek en zij is toch wel één van mijn favoriete personages. Het enige nadeel is dat het concept een beetje hetzelfde is als in het eerste boek: er is iets gaande, Harry en zijn vrienden ontdekken dit, zij gaan erachter aan en Harry verslaat het monster. Toch zitten er wel verwijzingen in naar latere boeken, dus da’s weer briljant!

Recensies

"I liked Chambers of Secrets, but I must admit it isn’t my favorite book of the series. Still, just because it showed me the lovely little boy Tom Riddle—I’m kidding—, this book is five books rated. "
http://www.murphyslibrary...k-rowling/

"Het tweede boek is eigenlijk een beetje hetzelfde als het eerste boek, Harry Potter en de steen der wijzen. Er gebeurt van alles en uiteindelijk verslaat Harry het monster. Toch is het een prettig boek om te lezen."
http://seventyeight.nl/re...ime-kamer/

Overhoor jezelf

Stelling: Lucius Malfidus (Malfoy) heeft het dagboek aan Ginny gegeven toen hij een ander boek teruggaf.
Hoeveel personen, inclusief dieren en geesten, zijn er in totaal versteend?
Hermelien (Hermione) beseft dat het een basilisk moet zijn op het moment dat…
Wie verdenken Harry, Ron en Hermelien (Hermione) in de eerste instantie?
Wie heeft de Kamer geopend?
Stelling: Harry is jaloers op Ron vanwege zijn liefdevolle familie.
In welke maand is de “dader” 50 jaar geleden opgepakt, toen de Geheime Kamer (Chamber of Secrets) voor het eerst geopend was?
Wie zegt dat Harry en Ron de spinnen moeten volgen als zij het antwoord willen vinden?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

jouw samenvatting is ruk

2 jaar geleden