David Copperfield door Charles Dickens

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover David Copperfield
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 22 september 2013
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
1849
Pagina's
720
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
5 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover David Copperfield
Shadow
David Copperfield door Charles Dickens
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 76e druk, 1850
  • 480 pagina's
  • Uitgeverij: The reader's digest n.v.

Flaptekst

'Whether I shall turn out to be the hero of my own life, or whether that station will be held by anybody else, these pages must show'. Dickens' epic, exuberant novel is one of the greatest coming-of-age stories in literature. It chronicles David Copperfield's extraordinary journey through life, as he encounters villains, saviours, eccentrics and grotesques, including the wicked Mr Murdstone, stout-hearted Peggotty, formidable Betsey Trotwood, impecunious Micawber and odious Uriah Heep. Dickens' great Bildungsroman (based, in part, on his own boyhood, and which he described as a 'favourite child') is a work filled with life, both comic and tragic. The Penguin English Library - 100 editions of the best fiction in English, from the eighteenth century and the very first novels to the beginning of the First World War.

Eerste zin

Ik ben geboren te Blunderstone, in Suffolk, of ''daaromtrent'' zoals men in Schotland zegt.

Samenvatting

David Copperfield is een jongen die in 1810 geboren is. Vanaf dan is zijn leven al erg zwaar. Vlak voor zijn geboorte is zijn eigen vader overleden, waardoor hij zijn vader nooit gekend heeft. Vervolgens krijgt David een stiefvader, meneer Murdstone, die hem mishandeld. Meneer Murdstone vindt het normaal om hem helemaal in elkaar te slaan. Op een gegeven moment is David het helemaal zat en probeert hij zijn stiefvader terug te pakken door hem te bijten. Dit pikt zijn stiefvader niet, en onmiddellijk wordt David naar een kostschool gestuurd.

Op de kostschool heeft David het niet heel erg naar zijn zin, maar hij beseft dat hij dit moet doorstaan. Hij weet dat hij in de vakantie weer terug naar huis kan. Daarnaast is zijn moeder net bevallen van zijn broertje, waardoor hij heel erg veel zin heeft om terug naar huis te gaan.

Uiteindelijk komt ook David zijn moeder te overlijden. Ineens heeft David helemaal geen ouders meer en is hij wees. Meneer Murdstone blijft nog wel de stiefvader van hem en blijft David als zijn eigen zoon behandelen. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat David in plaats van terug naar de kostschool aan het werk gaat in een fabriek. In deze fabriek is meneer Murdstone mede-eigenaar.

Uiteindelijk is David het helemaal zat en besluit hij om weg te lopen. Hij weet in de eerste instantie niet waar hij naartoe kan, maar uiteindelijk belandt hij bij zijn tante Betsey Trotwood. Betsey Trotwood is bij de geboorte van David zo snel mogelijk weg gegaan omdat ze teleurgesteld was dat hij een jongen was. Ze had namelijk liever een meisje als nichtje gekregen. Betsey reageert echter heel erg lief en David mag bij haar en haar man in huis komen wonen. Betsey neemt de opvoeding voor haar neefje op zich en verandert zijn naam in ‘Trotwood Copperfield’. Sindsdien wordt David Copperfield zowel ‘David’ als ‘Trot’ genoemd.

Betsey vindt het erg belangrijk dat David een goede opleiding gaat volgen. Ze stuurt hem dan ook naar school waar hij rechten gaat studeren. Tijdens zijn school gaat hij ook nog eens werken om geld te verdienen. Hij geniet van zijn leven als student en heeft het erg naar zijn zin. Uiteindelijk leert hij via zijn baas Dora kennen. Hij begint haar leuk te vinden en besluit om met haar te trouwen. Dora is de dochter van zijn baas en de vader van Dora is het niet eens met de relatie tussen hen. Als de vader van Dora echter komt te overleden besluiten ze om te trouwen. Eindelijk hebben ze geen controle meer en kunnen ze doen wat ze willen. Uiteindelijk wordt Dora erg ziek en zwak en komt ze te overlijden. De wereld van David Copperfield stort in en hij besluit om een tijdje te gaan reizen.

Vanaf dan komen allerlei personen die David van vroeger kent terug in zijn leven. Zo ook Peggotty, het dienstmeisje van zijn ouders. Als David bij haar in huis komt leert hij onder andere Agnes Wickfield kennen. David vindt haar een heel erg leuk meisje en kan goed praten met haar. Het blijkt dat Agnes David altijd al heel erg leuk heeft gevonden waardoor de relatie al vanaf het begin heel erg goed loopt. Uiteindelijk krijgen ze een relatie en trouwen ze zelfs.

Het leven met Agnes bevalt David wel. Ze houden ontzettend veel van elkaar en krijgen uiteindelijk samen kinderen. David gaat vervolgens met zijn gezin een ontzettend leuk leven tegemoet.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

David Copperfield

David Copperfield is de hoofdpersoon van dit verhaal. Door de ogen van David wordt zijn hele leven verteld. David is een erg gevoelige jongen die met de dood van allebei zijn ouders worstelt. Toch probeert hij zich tegenover anderen volwassen op te stellen. David Copperfield wordt in het verhaal ook wel Trotwood Copperfield genoemd.

Clara Copperfield

Clara Copperfield is de moeder van David Copperfield. Als David geboren wordt is ze weduwe doordat haar man voor de geboorte van David overleden is. Uiteindelijk overlijdt ze zelf als haar tweede kind, de broer van David, geboren wordt.

Peggotty

Peggotty is niet de echte naam van het dienstmeisje dat voor de familie Copperfield werkt. Haar werkelijke naam is Clara, maar om verwarring met de moeder van David te voorkomen wordt ze Peggotty genoemd. Peggotty is een ontzettende lieve vrouw die zich veel zorgen maakt om anderen. Ze is als een tweede moeder voor David.

Edward Murdstone

Edward Murdstone is de stiefvader van David Copperfield. Edward is een otnzettende nare man die er niet mee zit om zijn stiefkind te slaan. Als David problemen heeft op school wordt hij helemaal in elkaar geslagen door zijn eigen vader.

Betsey Trotwood

Betsey is de tante van David. Ze is ontzettend teleurgesteld als ze merkt dat David een jongetje is. Ze had er namelijk op gehoopt dat hij een meisje zou zijn. Uiteindelijk ontmoeten David en Betsey elkaar na een hele lange tijd weer. Betsey neemt hem dan tijdelijk in huis.

Meneer Spenlow

Meneer Spenlow is de baas van David. David heeft een oogje op zijn dochter Dora en hier is meneer Spenlow het absoluut niet mee eens. Hij doet er alles aan om de relatie tussen Dora en David te beëindigen.

Dora Spenlow

Dora Spenlow is het meisje waarop David Copperfield in de eerste instantie verliefd is. Ze trouwen ook met elkaar. Uiteindelijk komt Dora te overlijden.

Agnes Wickfield

Agnes Wickfield is een goede vriendin van David Copperfield. Uiteindelijk krijgen ze een relatie en trouwen ze met elkaar.

Quotes

"Ik ben David Copperfield uit Blunderstone in Suffolk. Ik ben verwaarloosd, heb niets geleerd en ben aan mijzelf overgelaten, en toen hebben ze mij tot werk gedwongen waarvoor ik niet geschikt was. Daarom ben ik weggelopen en naar u toegekomen. Bij mijn vertrek ben ik bestolen, ik heb de hele weg gelopen, en geen enkele keer op bed geslapen sinds mijn reis begon. " Bladzijde 109
"Allerlei herinneringen en flarden van gesprekken die mij door het hoofd gingen, kregen plotseling een nieuwe betekenis. Dierbare Agnes! Die ik zo hoogacht en eer – die ik zo innig liefheb! Toen ik heden hier kwam, dacht ik dat niets mij deze bekentenis had kunnen ontlokken. Ik meende haar in het diepst van mijn hart te moeten bewaren, tot wij oud zouden worden. " Bladzijde 467

Thematiek

Coming of age

: Het thema van dit verhaal is coming of age. De betekenis van coming of age is de ontwikkeling van een kind tot aan volwassenen. Dit is precies wat er in dit verhaal verteld wordt. David Copperfield, de hoofdpersoon, vertelt achteraf zijn verhaal. Er wordt verteld over de kindertijd tot aan de volwassenheid, waarin de ontwikkeling van David Copperfield centraal staat. De ontwikkeling van David Copperfield is ook heel goed te zien. Van een onzeker en eenzaam jongetje verandert hij langzaam in een zelfverzekerde man. Vervolgens vindt hij ook nog eens de vrouw van zijn leven waar hij kinderen mee krijgt.

Motieven

Geluk / verlangen naar geluk

David Copperfield heeft niet een heel erg fijn leven als kind. Allebei zijn ouders zijn gestorven en hij wordt fysiek mishandeld door zijn stiefvader. Toch probeert hij altijd kracht te vinden om door te zetten. Hij heeft hoop dat het later beter gaat en dat hij uiteindelijk gelukkig wordt. Beetje bij beetje bereikt David dingen die hem zijn leven gelukkig doen maken.

Eenzaamheid & isolement

Doordat David Copperfield al op jonge leeftijd zijn ouders kwijt raakt staat hij er helemaal alleen voor. Hij moet hard werken om zijn doel te bereiken en heeft weinig tijd voor vrienden. Hiervoor voelt hij zich regelmatig erg eenzaam.

Dood

De dood is een belangrijk motief in dit verhaal. David zijn ouders zijn op jonge leeftijd overleden waardoor David al op jonge leeftijd met de dood te maken krijgt. De dood van zijn ouders gooit zijn hele leven om. Ineens moet hij voor alles vechten en ziet hij in dat het leven helemaal niet zo eenvoudig is. Daarnaast komt zijn eerste vrouw ook nog eens te overlijden door ziekte. Ook dit gooit gelijk zijn hele leven weer om.

Liefdesrelatie: happy end

David Copperfield krijgt na jaren lang een relatie met Agnes. Agnes houdt al heel lang van hem en de liefde tussen hen is wederzijds. Uiteindelijk krijgen Agnes en David zelfs kinderen en eindigt zijn leven toch nog positief.

Trivia

Dit boek komt uit 1850 en het was in die tijd heel logisch om je boeken lange titels te geven. Dit boek heette in de eerste instantie dan ook \'The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery\'.

Titelverklaring

De titel David Copperfield is heel eenvoudig uit te leggen. Dit boek gaat over David Copperfield, de ik-persoon van het verhaal. Het hele verhaal wordt door de ogen van deze jongen verteld. Het hele verhaal gaat dit boek over deze persoon: zijn kindertijd tot aan volwassenheid wordt helemaal omschreven. Eigenlijk wordt de hele ontwikkeling van het jongetje David Copperfield omschreven.

Structuur & perspectief

Het verhaal is vanuit een ik-perspectief geschreven. Het hele verhaal wordt door de ogen van David Copperfield verteld. Je leest de gedachten en handelingen van hem, maar van andere personen niet.

Het verhaal heeft een informatieve opening. De personages en gebruikte ruimtes worden als eerste geïntroduceerd. Hierdoor maak je als lezer als eerst kennis met de personages en de ruimtes.
Het verhaal heeft een gesloten einde. Alles is duidelijk voor de lezer en de lezer blijft niet meer met vragen zitten. Het verhaal is helemaal afgesloten: David Copperfield is gelukkig met zijn kinderen en vrouw.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken. In totaal zijn er 63 hoofdstukken in dit verhaal, die te herkennen zijn aan het in letters geschreven cijfer.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Engeland. Het speelt zich niet op één specifieke plaats af, want David Copperfield verhuist constant. Daardoor is het ook niet zo makkelijk te zeggen waar het verhaal zich nou precies afspeelt.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte.

Het verhaal speelt zich verder af rond 1810. In 1810 is David Copperfield geboren en vanaf dan begint het verhaal.

Stijl

Charles Dickens heeft een ontzettend langdradige schrijfstijl. Er worden veel moeilijke woorden gebruikt waardoor het voor de lezer lastig is om in het verhaal te blijven. Ook is er gebruik gemaakt van lange en lastig opgebouwde zinsconstructies. Om het verhaal te begrijpen moet je echt met je hoofd bij het verhaal blijven.

Daarnaast is er ook heel erg veel gebruik gemaakt van details, waardoor je leesvertraging oploopt. Over één klein moment kan heel lang verteld worden met erg veel details. Dit is vaak erg storend omdat je elke keer weer uit het verhaal raakt.

Verder is het verhaal eigenlijk één grote flashback. Het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon David Copperfield. Hij vertelt de ontwikkeling van zijn hele leven als hij volwassen is.

 

Slotzin

O, Agnes! O, mijn ziel! Moge jouw gezicht zo bij mij zijn wanneer ik werkelijk mijn leven eindig; moge ik, wanneer de werkelijkheid mij ontglipt als de schimmen die ik nu vaarwel zeg, jou steeds bij mij vinden, met je hand ten hemel geheven!

Beoordeling

Van te voren wist ik niet wat ik van dit verhaal kon verwachten. Ik wist dat het een bekend boek was en dat het een roman uit 1850 is, dus ik verwachtte eigenlijk dat het een beetje een stoffig verhaal zou worden.

Ik weet eerlijk gezegd niet zo wat ik van dit verhaal moet vinden. Er zijn ontzettend veel personen in het verhaal aanwezig, waardoor het verhaal heel verwarrend wordt. Daarnaast is het verhaal een erg langdradig verhaal met erg veel details. Dit zorgt ervoor dat je snel afgeleid wordt en je je niet echt in het verhaal zelf kan verdiepen.

Wat ik wel weer leuk vind is dat de ontwikkeling van de hoofdpersoon, David Copperfield, centraal staat. Je ziet hem als het ware opgroeien en dat is erg leuk om te zien. Op een gegeven moment leer je hem kennen en ga je gebeurtenissen die hij meemaakt toch wel erg leuk vinden.

Recensies

" Dickens brings the reader through a life of hardship and yet shows that even with what seems like a hard life, happiness is still achievable, it is all in how we look at life. I enjoyed the ending of this book as it kind of makes the reader warm and fuzzy. I did find that the book was rather boring and slow at times and kind of dragged on. " http://books.gather.com/v...4978215197
" David Copperfield can be enjoyed for a variety of reasons – adventure, comedy, psychology, or for the sorrow, honesty and entertainment value of the narrative. It is the sort of literary masterpiece against which all other works must be measured and for which all avid readers will reach. " http://www.bookdrum.com/b...eview.html

Bronnen

Overhoor jezelf

Wie van David zijn ouders zijn overleden?
Hoe vaak trouwt David Copperfield?
In welke tijd speelt dit verhaal zich ongeveer af?
Op een gegeven moment gaat David bij zijn tante Betsey wonen. Had hij hier een goede band mee?
David Copperfield mag zijn stiefvader niet. Waarom heeft hij een hekel aan zijn stiefvader?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
David Copperfield heeft met Peggotty een relatie gehad.
Met welke vrouw krijgt David uiteindelijk vijf kinderen?
Waarom noemt de tante van David hem ook wel Trotwood Copperfield?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.154 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "David Copperfield door Charles Dickens"

Ook geschreven door Jessica