Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Hunger Games (2012)

Beoordeling 6.5
Foto van levensmoe
  • Filmverslag door levensmoe
  • vwo | 1547 woorden
  • 17 maart 2016
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
30 keer beoordeeld

Mijn mening

Ik heb de film ‘’The Hunger Games: Mockingjay – Part 2’’ gezien in de Pathé. De bioscoopzaal was donker, dus was het meer een privé ervaring. Ik vond dit zelf wel prettig, omdat ik dan me kon focussen op de film zelf.  De film is de laatste deel van de trilogie ‘’The Hunger Games’’, de laatste deel is in 2 films opgesplitst, en ik volg de films, dus daarom heb ik deze film gezien.  

Ik verwachtte iets meer van de film, want ik heb de boeken gelezen en in de film waren ze belangrijke stukken vergeten,  hadden ze bepaalde stukken niet uitgelegd die wel een uitleg nodig hadden of ze hadden een stuk afgeraffeld. Een voorbeeld hiervan is de dood van Prim. Prim heeft in alle delen een belangrijke rol gespeeld en haar dood was in minder dan twee seconden te zien. In het boek was haar dood langzaam verteld en was het een bigger deal dan in de film. Van alle vier de films vond ik dit de slechtste film, omdat ik had verwacht dat de film meer op het boek zou lijken.   

Mijn favoriete scene was  de ondergrondscene. Ik vond dit ook de spannendste scene, omdat het donker was en er was veel echo ondergrond. Bij elk geluidje dacht ik dat er iets zal gebeuren, maar dan gebeurden de dingen op de momenten waarvan ik het niet verwachtte. Bijvoorbeeld ze schoten de hele tijd pijlen, omdat ze dachten dat ze werden achtervolgd werden door monsters, maar dan moeten ze een kleine doorgang in en uit het niets komen er ineens monsters.

Ik verwachtte niet dat er veel mensen zouden doodgaan in de tunnel, omdat ik dacht dat de tunnel een veilige plek was, maar zelfs in de tunnels waren er beveiligingscamera’s en President Snow heeft zo ontdekt dat ze in de tunnels waren. Hij heeft ook de monsters gestuurd. Er waren uiteindelijk drie mensen in de tunnel doodgegaan. Één daarvan was Finnick, mijn favoriete personage. Daarom is dit ook tegelijkertijd mijn minst favoriete scene. Ik vond het niet leuk dat die dood ging.

De scene dat Katniss Coin doodschiet i.p.v. President Snow is het meest bij me gebleven, omdat Katniss de hele film heel erg duidelijk maakt hoe graag ze President Snow wil vermoorden en dan wanneer ze de kans had, vermoordde ze Coin. Het moment voordat ze Coin doodschoot was langzaam en dit maakte het spannend. Je wacht dat wanneer ze de boog los zou laten de pijl naar President Snow ging, maar dan gaat ze met haar boog omhoog en schiet ze op Coin. Het schieten ging heel snel. Het effect van heel langzaam naar snel liet je wel schrikken.

 

Achtergrondinformatie

De films zijn gebaseerd op de boeken van Suzanne Collins. De doelgroep van haar boeken zijn vooral voor tieners en jong volwassenen en de doelgroep van de films is hetzelfde. Suzanne heeft de scenario’s voor de films zelf niet geschreven, dat hebben Peter Craig en Danny Strong gedaan. Strong is naast scenarioschrijver ook een producent en acteur, ook heeft hij een Emmy award gewonnen. Craig heeft naast ‘’The Hunger Games’’ ook scenario’s geschreven voor  ‘’The Town’’ en ‘’Blood Father’’, ‘’Top Gun 2’’ en ‘’Bad Boys 3’’die in 2016 uitkomen.

De film was geregisseerd door Francis Lawrence, die ook de tweede deel en de eerste deel van de derde film heeft geregisseerd. Daarnaast heeft hij de beroemde film ‘’I Am Legend’’ geregisseerd en nog een paar andere films zoals ‘’Water For Elephants’’ en ‘’Constantine’’. Zijn rol is om iedereen een taak te geven bij het maken van de film. Hij heeft overzicht en weet hoe en wat hij wil vertellen in het verhaal. Hij heeft ook de eindverantwoordelijkheid.

Jon Kilik en Nina Jacobson waren de producenten.  Kilik is een beroemde en Oscar genomineerde producent.  Jacobson was ook de producent voor de beroemde films van de ‘’Diary of a Wimpy Kid’’ series.  Zij zijn verantwoordelijk voor de productie van de film. Ze zijn de hele tijd bezig met dingen organiseren, zorgen voor faciliteiten, materialen en mensen en met de financiën.

De film was in Nederland uit op 18 november 2015.

 

Het verhaal

De film is een fictie verhaal. Het verhaal is verzonnen en niet gebaseerd op de werkelijkheid.

Het verhaal speelt zich af in Panem. Panem is de toekomst. In Panem worden veel dingen digitaal bestuurd, bijvoorbeeld de arena waar de hongerspelen werden gehouden, en de technologie is zo ver dat het bijvoorbeeld je lichaam kan beïnvloeden. Hierdoor behoort de film dus ook bij de genre sciencefiction.

Het begint bij District 13 en de oorlog in Panem is begonnen. De leider van District 13, Coin, leidt de oorlog tegen President Snow. Katniss ziet het vermoorden van President Snow als haar grootste missie. Samen met Gale, Peeta, Finnick en de filmcrew van District 1 proberen ze om naar het paleis van President Snow te komen.

Ze moeten van District 13 naar District 1 en dit is levensgevaarlijk. President Snow heeft in alle Districten dodelijke vallen gezet die je niet kan zien, maar Katniss en haar team genoten hebben een speciaal apparaat die de vallen kan opsporen. Tijdens de reis gaan er steeds meer mensen dood. Ook Prim, Katniss zusje die veel voor haar betekende, gaat dood. Dit was een ongeluk, maar het heeft wel veel effect gehad op Katniss.

Nadat ze President Snow hebben opgepakt, besluit Coin om zelf president te worden. Katniss weet dat Coin slechte bedoelingen heeft. Bij de ceremonie, waar ze President Snow eigenlijk zou vermoorden, vermoordt ze Coin.

Als er weer vrede is in Panem, besluit Katniss terug te gaan naar haar oude huis, omdat District 1 momenteel niet goed voor haar is. Peeta heeft ook besloten om terug te gaan. Samen krijgen ze kinderen en leven ze nog lang en gelukkig.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Als er weer vrede is in Panem, besluit Katniss terug te gaan naar haar oude huis, omdat District 1 momenteel niet goed voor haar is. Peeta heeft ook besloten om terug te gaan. Samen krijgen ze kinderen en leven ze nog lang en gelukkig.

De tagline van de film is ‘’The fire will burn forever’’ met ‘’fire’’ bedoelen ze Katniss, want haar bijnaam is ‘’the girl on fire’’. Hiermee bedoelen ze dat Katniss er nog steeds is en nog steeds vecht tegen President Snow. De nadruk lag dus vooral op Katniss die het gevecht met President Snow nog lang niet heeft beëindigd.

De grootste plot was dat Coin slecht was.  In de vorige film was ze vooral te zien als een lieve, aardige vrouw die Katniss wil helpen en vrede in Panem wil. In deze film zag je steeds meer dat ze eigenlijk dit niet wilde, maar de macht wil. Dit was vooral duidelijk nadat één van Katniss teamgenoten dood ging en zei dat ze niemand moest vertrouwen en met nadruk op Coin. Dit maakte het verhaal spannend, want tijdens de film denk je na over wat Katniss gaat doen met Coin en bij de ceremonie, waar ze Coin doodschiet, is het een schrik moment. Je verwachtte het niet, want je verwacht dat ze President Snow zou vermoorden, maar aan de andere kant verwachtte je het wel, want je wist dat Katniss Coin iets zal doen.

De film is de laatste deel van de vier delen en sluit goed aan bij de andere drie delen. Het is een goed einde en het is ook een gesloten einde. Op het eind zag je een stuk van de toekomst. Je ziet dan Katniss met Peeta en hun twee kinderen.

De film heeft geen belangrijke boodschap en is vooral bedoeld als amusement, maar het was ook vooral gemaakt uit commerciële overwegingen. De eerste twee delen waren een groot succes en i.p.v. het derde deel in één film te doen, besloten ze het in twee delen te doen. Ik denk ook dat de films en vooral de laatste deel veel emoties roept. Als je alle vier delen volgt, ontwikkel je een speciale band met bepaalde personen, in mijn geval Finnick. Ik vond het heel jammer en ik was verdrietig toen hij dood ging.

 

Filmtechnieken

In de film is er veel gebruik gemaakt van special effects en dit maakte de film, zeker hij in 3D te zien was, heel gaaf en speciaal. De monsters en ontploffingen van de vallen waren mijn favoriete special effects, want daar schrok ik het meest van.

Daarnaast had ook de belichting een belangrijke rol. In het midden van de film, speelt de film zich af onder de grond. Het beeld was donker en je kon haast niets zien. Dit maakte het spannend, want er kwam bijvoorbeeld onverwachts een monster.

De muziek en geluiden versterkte de inhoud van de film. Bij spannende momenten werd er spannend muziek gebruikt en muziek die donker klinkt. Bij het einde was er een grote ontploffing, waar ook Prim dood ging, en het moment dat Prim dood gaat, maken zij en Katniss oogcontact, er was toen geen muziek en dan hoor je een grote ontploffing. Katniss valt dan neer en blijft liggen. De muziek die er toen speelde was zacht en kalm. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hunger Games (2012)"

Ook geschreven door levensmoe