Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mussolini

Beoordeling 7.1
Foto van levensmoe
  • Verslag door levensmoe
  • 3e klas vwo | 1355 woorden
  • 17 maart 2016
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

INLEIDING

We hebben Mussolini gekozen omdat we nog weinig over hem wisten en we waren wel geïnteresseerd in zijn dictatorschap; hoe hij aan de macht kwam, hoe hij regeerde, wat voor ideeën hij had etc.

 

DE VRAGEN

Hoofdvragen:

Hoe kwam Mussolini aan de absolute macht in zijn land?

Hoe oefende Mussolini zijn macht uit in het land?

Deelvragen:

Wie was Mussolini voordat hij dictator was?

Met welke ideeën wilde hij van Italië een machtig land maken?

Hoe nam hij deel aan de Tweede Wereldoorlog en wat was zijn relatie met Adolf Hitler?

Hoe werd hij populair onder de mensen?

Hoe kwam er een einde aan zijn carrière?

 

Met welke ideeën wilde hij van Italië een machtig land maken?

Benito werd in 1901, het jaar dat hij zijn diploma als schoolmeester kreeg, een socialist net als zijn vader. De ideeën van het socialisme waren vrij simpel, ze wilden vrijheid van meningsuiting, vrijheid voor de pers, maar het allerbelangrijkste idee was gelijkheid. Ze wilden dat iedereen evenveel kreeg en had. Later ging hij werken bij een socialistische Italiaanse krant, en werd in 1910 secretaris bij een lokale socialistische partij. Maar dankzij de problemen in Italië en de Eerste Wereldoorlog veranderde zijn politieke mening richting het Fascisme. De belangrijkste kenmerken van het fascisme zijn: nationalisme, één leider of één partij, propaganda en censuur. Hij ging werken bij een fascistische na-oorlogse krant. In 1919 richtte Mussolini een fascistische partij op: Fasci Italiani di Combattimento. In de jaren daarna breidde het aantal fascisten zich uit. De verwarde politiek en  slechte economische situatie gaf het fascisme vrij spel en het communisme en socialisme zakten af.  Toen de koning had laten weten dat Mussolini minister-president werd vertrok hij naar Rome om een kabinet samen te stellen. Het werd weer rustig binnen de regering en mede daardoor breidde zijn aanhang zich sterk uit. In 1925 en 1926 kwam de fascistische staat op gang. Hij kreeg steeds meer macht, maar in de oorlog ging het fout.

Sammenvattend: Benito wilde dus met fascistische ideeën van Italië een machtig land maken. De belangrijkste kenmerken van he fascisme zijn: één leider of één partij, nationalisme, propaganda, censuur en indoctrinatie.

De indoctrinatie in Italië
Scholen gebruikte fascistische boeken die de leerlingen onder andere leerden hoe het fascisme Italië van het communisme had gered. Leerkrachten werden opgedragen om Mussolini op te hemelen en de jongeren aanleren dat hem aanbidden de grootste deugd was. Leerkrachten en professors die dit niet deden werden ontslagen.

Symbolen
De Fasces, op het plaatje rechts, was een belangrijk symbool voor Mussolini. Het was zelfs terug te vinden op de vlag van Italië. Het is een oud Romeins symbool van het gezag van de hogere magistraten (mensen met een belangrijke functie bij de overheid of de rechterlijke macht), in de vorm van een roedenbundel met bijl. De roeden waren symbolisch voor de macht om te straffen. De bijl stond symbolisch voor de macht over leven en dood. De riemen stonden symbolisch voor de macht om te arresteren.

 

Hoe nam hij deel aan de tweede wereldoorlog en wat was zijn relatie met Adolf Hitler?

Op 3 januari 1925 hield Mussolini een toespraak, waarin hij zichzelf tot dictator van Italië uitriep. Door middel van propaganda en onderdrukking werd Italië tot een politiestaat gemaakt, een staat waar de sociale, economische en politieke macht door de leiders gehandhaafd wordt. In een poging een Italiaans rijk te creëren veroverde Mussolini in 1935 Ethiopië. Daarnaast steunde Mussolini de Spaanse generaal Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). In 1939 sloot Mussolini een alliantie met Adolf Hitler, waarna Italië in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van Duitsland stond. Naarmate de Tweede Wereldoorlog vorderde werd de positie van Italië echter steeds penibeler. Op 28 april 1945 werd Mussolini uiteindelijk vermoord, nadat de geallieerde opmars tot diep in Italië was doorgedrongen

Hitler en Mussolini hingen allebei het fascisme aan. Vaak werd er gedacht dat Mussolini en Hitler twee handen op één buik waren, maar dat klopt niet helemaal. Toen de nationaalsocialisten in 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, waren de Italiaanse fascisten daar niet zo blij mee, ondanks de politieke en ideologische gelijkenissen van beide partijen. De Italianen vreesden voor een expansieve Duitse politiek, waarvan zij het slachtoffer zouden kunnen zijn. Beide leiders ontmoeten elkaar in juni 1934. Mussolini liet na de ontmoeting duidelijk zien dat hij niet echt enthousiast was over Hitler.

 

Hoe werd hij populair onder de mensen?          

De Italianen waren enthousiast over Mussolini als nationaal leider. Ze hadden genoeg van de chaos en waren enthousiast over het fascisme. Mussolini zou de man van de toekomst van Italië zijn.

Toen hij aan de macht was, vonden mensen dat hij Italië had gered van de communisten. De mensen vonden hem een held.

 

Hoe kwam er een einde aan zijn carrière?

Duitsland heeft achter de rug van Mussolini om een afspraak gemaakt met de geallieerden. Duitsland had Italië verraden. Toen Mussolini dit plan door had, was het al te laat. Mussolini vluchtte naar Milaan toe om te onderhandelen met het Italiaanse verzet. De onderhandeling mislukte en Mussolini vluchtte daarna, vermomd als Duitse militair naar de Italiaans- Zwitserse grens. Hij sloot zich aan bij een Duitse colonne die op weg ging naar Oostenrijk. Op 27 april1945 werden zij aangehouden om te controleren op zwarthemden. Tijdens deze controle werd Mussolini herkend en gearresteerd. De dag daarna werd hij vermoord.

 

CONCLUSIES

Hoe kwam de dictator aan de absolute macht in zijn land?

In 1922 was Luigi Facta president van Italië. Hij was het niet eens met de fascistische ideeën van Mussolini. Hij wilde niet dat Mussolini de macht overnam. Mussolini had een plan bedacht om Luigi Facta van de macht te zetten. Dit plan was de mars op Rome. Het idee was om fascisten uit heel Italië even buiten Rome samen te laten komen. Daarna alle belangrijke publieke gebouwen in Rome in te nemen met behulp van alle fascisten. Als dit is gelukt dwingt Mussolini de regering ontslag te nemen en een fascistisch regime in te stellen. Als de regering niet toe zou stemmen stonden er buiten de stad gewapende legermachten klaar om Rome binnen te marcheren om vervolgens met geweld de macht over te nemen.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In 1922 was Luigi Facta president van Italië. Hij was het niet eens met de fascistische ideeën van Mussolini. Hij wilde niet dat Mussolini de macht overnam. Mussolini had een plan bedacht om Luigi Facta van de macht te zetten. Dit plan was de mars op Rome. Het idee was om fascisten uit heel Italië even buiten Rome samen te laten komen. Daarna alle belangrijke publieke gebouwen in Rome in te nemen met behulp van alle fascisten. Als dit is gelukt dwingt Mussolini de regering ontslag te nemen en een fascistisch regime in te stellen. Als de regering niet toe zou stemmen stonden er buiten de stad gewapende legermachten klaar om Rome binnen te marcheren om vervolgens met geweld de macht over te nemen.

De dag daarna begon de uitvoering van het plan. Dit verliep niet helemaal volgens plan. De militairen in Rome waren beter getraind dan Mussolini’s fascisten, ook wel de zwarthemden genoemd. Ook bleek er onvoldoende voedsel te zijn en bleven de colonnes alle drie steken. Eigenlijk mislukte het plan dus, maar Mussolini wist dat de regering elke vorm van conflict binnen Italië het liefst wilde vermijden. Dus ondanks dat het plan mislukte, werd hij op 30 oktober officieel uitgeroepen tot premier van de nieuwe regering. En zo vond er op 31 oktober in Rome een grote triomfmars van de Zwarthemden plaats.

Hoe oefende mussolini zijn macht uit in het land?

Mussolini oefende met fascistische ideeën zijn macht uit in het land. Italië was een totalitaire staat, een samenleving waarin de staat bijna volledige controle heeft op het dagelijkse leven van mensen, zowel in politiek, cultureel, filosofisch, godsdienstig als in sociaal of economisch opzicht.

Er was dus één leider, die iedereen gedwongen was te volgen. Niemand mocht anders denken anders werden er harde maatregelen toegepast. Er was geen vrijheid van meningsuiting, en er werd gebruik gemaakt van censuur en propaganda. Censuur is het toezicht van de overheid op voor publicatie bestemde teksten, films, voorstellingen enz. Propaganda is alles dat wat wordt gedaan om aanhangers te winnen. Ook werden er symbolen gebruikt, zoals de Fasces. Indoctrinatie was zeer belangrijk. Scholen gebruikte fascistische boeken die de leerlingen onder andere leerden hoe het fascisme Italië van het communisme had gered. Leerkrachten werden opgedragen om Mussolini op te hemelen en de jongeren aanleren dat hem aanbidden de grootste deugd was.
 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door levensmoe