Zwijgplicht door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.8
Foto van Gijs
Boekcover Zwijgplicht
Shadow
  • Boekverslag door Gijs
  • Klas onbekend | 1788 woorden
  • 15 december 2014
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
14 keer beoordeeld

Boekcover Zwijgplicht
Shadow
Zwijgplicht door Helen Vreeswijk
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting van de inhoud

 

Arjan is een populaire jongen van 16 jaar. Voor school moet hij een stage doen bij een bejaardentehuis. In het bejaardentehuis ontmoet Arjan mevrouw Drenth. Mevrouw Drenth denkt dat er dingen gebeuren in het tehuis die niet kloppen. Op Arjan’s eerste werkdag vindt hij in de wc van een appartement een man die gevallen is. Er ligt overal bloed en Arjan denkt dat het geen ongeluk is, maar dat er opzet in het spel is. Arjan en mevrouw Drenth proberen de dader te vinden, dit doen ze stiekem want niemand gelooft dat er een moordenaar rondloopt. Als Arjan bij mevrouw Drenth op de kamer zit vertelt mevrouw Drenth over haar verleden, ze vertelt dat ze vroeger bank overvallen heeft gepleegd samen met haar vriend. Door met Arjan te praten komen al haar herinneringen van het verleden weer terug.

 Thuis heeft Arjan veel problemen zijn vader is heel vervelend tegen Arjan en zijn moeder. Arjan’s vader heeft veel ruzie met Arjan en zijn vrouw. Arjan’s moeder kan het niet meer aan en begint heel veel te drinken. Arjan’s moeder gaat terwijl Arjan en zijn vader weg zijn stiekem naar haar tante omdat ze niet meer thuis wil zijn. Ze vertelt alles aan haar tante en gaat naar een afkickkliniek.

Als Arjan op de administratie moet werken kopieert hij stiekem gegevens van een aantal bewoners. Arjan en mevrouw Drenth willen meer te weten komen over een aantal bewoners die onlangs zijn overleden. Mevrouw Drenth denkt dat ook deze mensen om het leven gebracht zijn.  Arjan en Mevrouw Drenth denken dat de hoofdverpleegster de dader is omdat zij toegang heeft tot alle kamers.

Arjan en mevrouw Drenth willen gegevens stelen om te controleren of de hoofdverpleegster dienst had op de dagen dat deze moorden plaatsvonden, maar deze gegevens liggen in een kantoor waar overdag mensen werken. Ze besluiten dat Arjan gaat inbreken in het bejaardentehuis en dat hij dan de gegevens steelt en bij mevrouw Drenth op de kamer komt slapen. Maar het loopt verkeerd af. Als hij de gegevens heeft en teruggaat naar de kamer van mevrouw Drent wordt hij betrapt in het trappenhuis door de mensen van de nachtdienst. Hij wordt meegenomen naar het politie bureau en daar ondervraagd. Hij vertelt alles wat mevrouw Drenth tegen hem gezegd heeft en waarom hij ’s avonds laat in het bejaardentehuis was. De politie gaat naar mevrouw Drenth maar die ontkent alles en doet alsof ze dement is. De verpleegsters van het bejaardentehuis zeggen dat mevrouw Drenth heel erg dement is en alles heeft verzonnen. Arjan moet op het politie bureau blijven slapen. In die nacht probeert de directrice van het bejaardentehuis mevrouw Drenth te wurgen. Als ze bezig is met mevrouw Drenth te wurgen komt de hoofdverpleegster binnen en haalt de directeur van haar af. Mevrouw Drenth wordt naar het ziekenhuis gebracht waar ze de volgende dag alles over haar verleden en wat zij en Arjan van plan waren vertelt aan de politie. Mevrouw Drenth vertelt dat ze moest vluchten als bank overvaller en daarom de identiteit van iemand anders heeft overgenomen. Omdat deze vrouw dement was deed zij zich voor als demente bejaarde. Later wordt duidelijk waarom de directrice van bejaardentehuis mensen vermoordde, ze wilde weer ruimte maken in het bejaardentehuis voor andere bewoners en als ze de mensen had vermoord kwam haar broer ‘s nachts de spullen uit de kamers van de vermoordde mensen halen en verkocht ze.

Arjan werd vrijgelaten en mocht weer naar huis en mevrouw Drenth bleef in het bejaardentehuis. Toen Arjan thuis kwam wou zijn vader net weg gaan, hij had een afspraakje met Arjan’s moeder. Het lijkt erop dat het weer goed gaat komen tussen Arjan’s vader en moeder.

Personages

 

Arjan de Haan: Arjan is een erg populaire jongen van 16 jaar. Op school gaat het niet zo goed want hij spijbelt veel en doet weinig in de les. Voor school moet hij een stage doen maar heeft er helemaal geen zin in. Als de docent een stage bij het bejaardentehuis regelt lijkt het hem nog saaier, maar als hij eenmaal bezig is in het bejaardentehuis dan begint hij het toch leuk te vinden. Thuis heeft Arjan het erg moeilijk, omdat zijn vader altijd chagrijnig en boos is en veel ruzie maakt met zijn moeder.

 Arjan is heel erg nieuwsgierig naar de dingen die er in het bejaardentehuis gebeuren ook gevaar gaat hij niet uit de weg.

Mevrouw Drenth: mevrouw Drenth is een bejaarde vrouw die in een bejaardentehuis woont. Ze zit in een rolstoel terwijl ze die niet nodig heeft, ook doet ze anderen voor dat ze erg dement is. Dit helpt haar onschuldig te lijken terwijl ze eigenlijk alles doorheeft en heel erg slim is.

 Ze heeft veel meegemaakt in het verleden, ze was deel van een groep die bank overvallen pleegde.

Jan de Haan: Jan is de vader van Arjan. Jan kijkt de hele dag tv en is voetbalcoach bij de club van Arjan. Hij zit dagelijks tot laat op zijn werk en als hij thuiskomt gaat hij meteen op de bank zitten en tv kijken.

 Jan heeft veel ruzie met zijn vrouw en Arjan. Jan denkt dat de ruzies niet door hem komen, maar naderhand komt hij erachter dat het ook zijn schuld is en probeert het goed te maken met zijn vrouw.

Judith de Graaf: Judith is de hoofdverpleegster van het bejaardentehuis. Zij is de hoofdverdachte van Arjan en mevrouw Drenth. Ze wordt verdacht omdat ze de sleutel heeft van alle kamers in het bejaardentehuis en niet altijd aardig is tegen de mensen in het bejaardentehuis.

Overige gegevens

 

Opbouw:

Beginsituatie: Arjan gaat stage lopen bij een bejaardentehuis. Thuis gaat het niet zo goed zijn ouders hebben veel ruzie.

Probleem: In het bejaardentehuis overleden veel mensen Arjan en mevrouw Drenth denken dat dit met opzet gebeurt en gaan het uitzoeken. Arjan’s ouders krijgen steeds meer ruzie en Arjan’s moeder gaat bij haar tante wonen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Probleem: In het bejaardentehuis overleden veel mensen Arjan en mevrouw Drenth denken dat dit met opzet gebeurt en gaan het uitzoeken. Arjan’s ouders krijgen steeds meer ruzie en Arjan’s moeder gaat bij haar tante wonen.

Dieptepunt: Arjan wordt betrapt in het trappenhuis van het bejaardentehuis en word opgepakt door de politie. Terwijl Arjan op het politiebureau zit probeert de directrice van het bejaardentehuis mevrouw Drenth te wurgen.

Slot: De directrice wordt opgepakt en vertelt alles aan de politie. Arjan wordt vrijgelaten. Arjan’s vader gaat met Arjan’s moeder uit eten en het lijkt weer goed te komen tussen hun.

 

Verhaallijnen:

 1. Begint aan het begin van het boek en eindigt aan het eind van het boek. Arjan heeft het moeilijk thuis zijn ouders maken veel ruzie en zijn moeder is alcoholist.

2. Begint aan het begin van het boek en eindigt aan het eind van het boek. Er vallen gewonden en doden in het bejaardentehuis. Arjan en mevrouw Drenth willen de dader opsporen.

3. Begint halverwege het boek en eindigt aan het eind van het boek. Mevrouw Drenth vertelt over haar verleden als bank overvaller.

Tijd:

Verhaallijn 1 en 2 spelen zich af in de tegenwoordige tijd. Verhaallijn 3 speelt zich af in het verleden.

Vertelsituatie:

Het verhaal wordt verteld vanuit het personage. De vertelsituatie wisselt regelmatig omdat in de verschillende verhaallijnen andere personen aan het woord komen.

Ruimte:

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het verzorgingstehuis ‘de Waterlelie’. Ook speelt een gedeelte van het verhaal zich af bij Arjan thuis.

Mening

 

Verhaal:

 Ik vind het een erg goed boek, omdat het goed geschreven is en je helemaal meeleeft met de personages. De verhaallijnen lopen op zo’n manier door elkaar dat je steeds weer nieuwsgierig wordt naar de rest van het verhaal.

Personages:

De personages in het boek zijn erg goed gekozen. De personages doen dingen waarvan je niet verwacht dat ze dat gaan doen. Zo gaat de 16 jarige Arjan in een bejaardentehuis werken en belandt meteen in een groot mysterie.

Spanning:

Je leeft echt mee met het verhaal, omdat erg goed beschreven is wat er gebeurt en hoe de omgeving eruit ziet.  Je wordt in het verhaal getrokken, je wilt na ieder hoofdstuk weten hoe het verder gaat. De afloop is ook anders dan verwacht.

Stijl:

 Ik vind het boek heel erg goed geschreven. Omdat er verschillende verhaallijnen in zitten die op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken hebben maar later komt alles samen. Het woordgebruik in het boek vond ik ook niet te moeilijk. De beschrijvingen van dingen in het boek vond ik erg goed gedaan, ik kan het meteen voor me zien. In het boek is ook lichte humor te vinden tussendoor, waardoor je niet alleen maar super gespannen zit te lezen maar soms ook een wat rustiger moment met wat humor erin.

Fragment

Ik heb dit fragment gekozen omdat, dit het moment is dat Arjan beseft dat er dingen niet kloppen in het bejaardentehuis, en door dit moment gaat hij samen met mevrouw Drenth alles uitzoeken en vertelt mevrouw Drenth dingen tegen hem die ze nog nooit tegen iemand heeft gezegd.

Hoofdstuk 12, bladzijde 119

Arjan voelde de haartjes in zijn nek overeind komen. Hij duwde de rollator opzij en trok langzaam de deur open. ‘Shit!’ Verstijfd staarde hij naar het lichaam dat half over de wc-pot hing. De benen van de man in de pyjama lagen opzij geklapt en zijn armen hingen slap langs het lichaam. Zijn rug was voor de helft ontbloot. De porseleinen rand van de wc-pot was rood gekleurd en straaltjes bloed gleden langs de wand het water in. Zachtjes kreunde de man en Arjan deinsde achteruit. Hij wist even niet wat hij moest doen, het zag er allemaal zo onwerkelijk uit.

Auteur

Helen Vreeswijk is in 1961 in Den Haag geboren. Als kind was Helen Vreeswijk een avontuurlijk type ze hield van in bomen klimmen en voetballen met de jongens. Ze had het soms moeilijk tijdens haar schooltijd vanwege haar dyslexie. Ze moest saaie boekjes lezen en daarom begon ze met schrijven van haar eigen verhalen.

Na haar schooltijd ging ze bij de politie werken als vingerafdrukdeskundige. Ze werd gevraagd voor de kinderpagina van het personeelsblad, dat ging erg goed. Hierdoor besloot ze een cursus kinder- en jeugdliteratuur te doen. Ze moest een scriptie schrijven als eindopdracht dit werd haar eerste roman.

Bij de recherche maakte ze veel dingen mee waaronder minder leuke dingen. Ze kwam regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Ze begon met het schrijven van boeken als uitlaatklep voor alle nare dingen die ze meemaakte. Al haar ervaring bij de recherche heeft ze gebruikt in haar boeken. In haar boeken speelt misdaad tegen en door jong volwassenen een grote rol.

Helen Vreeswijk is getrouwd en heeft twee dochters. Ze woont nu in een klein dorpje in Gelderland.

REACTIES

A.

A.

hee, heel fijn verslag. Maar in het boek staat toch echt dat Arjan 17 jaar is en niet 16.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwijgplicht door Helen Vreeswijk"

Ook geschreven door Gijs