Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwijgplicht door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Zwijgplicht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1228 woorden
  • 7 december 2014
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
20 keer beoordeeld

Boekcover Zwijgplicht
Shadow
Zwijgplicht door Helen Vreeswijk
Shadow

Boekverslag Nederlands

Het boekverslag moet de volgende punten bevatten.

Het is tevens het schema voor een fatsoenlijk verslag.

Door Thom Winters.

 

  1. Wat is de titel van het boek? de titel van het boek is: Zwijgplicht

2. Wie is de schrijver van het boek? de schrijver van het boek is: Helen Vreeswijk

3. Door welke uitgever is het boek uitgegeven? Dit boek is uitgegeven door Uitgeverij Manteau / WPG Uitgevers België nv

4. In welk jaar is het boek uitgegeven en in welk jaar de eerste druk? Ik kon niet goed vinden in welk jaar de eerste druk was maar het boek is in 2012 uitgegeven dus ik verwacht dat toen ook de eerste druk was.

5. Leg uit (uitgebreid in 10 tot 15 regels), waarom je dit boek bent gaan lezen. Als eerste keus had ik een ander boek van Helen Vreeswijk willen lezen namelijk: De Kick, maar die was helaas overal al uitgeleend. Dus ik ging op zoek naar een ander boek toen zag ik dit boek liggen en het leek me wel interessant dus toen ben ik dit boek gaan lezen.

6. Vat het hele verhaal kort samen (ongeveer l a 2 A-4-jtes)

Arjan moet voor school een stageplek zoeken, maar dat vindt hij allemaal maar niks. Thuis gaat het ook niet geweldig. Zijn broer Stein is vroeger weggelopen van huis en nooit meer terug gekomen. De vader van Arjan en Stein behandelt iedereen als vuil. Zelfs zijn vrouw. Hij scheldt en kraakt iedereen af, is elke dag chagrijnig en laat alles maar gebeuren.

Arjan neemt geen moeite om een stageplek te zoeken. Via zijn mentor weet hij dan toch een stageplek te regelen, die nog betaalt krijgt ook. Hij krijgt een stageplek in bejaardentehuis ‘de Waterlelie.’

 

Op zijn eerste dag komt hij al meteen te laat, maar komt er met een smoesje onderuit, die dag moet hij mensen naar de kantine begeleiden.

Dan komt hij bij meneer Buitenhof. Als hij daar binnenkomt, ziet hij de man over de wc hangen helemaal onder het bloed. Hij weet niet wat hij moet doen en rent, schreeuwend om hulp, de gang op. De ambulance wordt meteen gebeld en de man wordt opgehaald. Eerder die week was er al een dode man afgevoerd.

Dan is er nog mevrouw Drenth. Volgens veel een raar persoon die iedereen afzeikt en alles verzint, maar in tegenstelling tot de rest kan Arjan het heel goed vinden met mevrouw Drenth. Ze vertelt hem zelfs haar verhalen over haar ‘gang’ en haar vriend Lodewijk. Over haar misdaadleven en haar overvallen. Iets wat ze nog nooit tegen iemand heeft verteld. Volgens haar gebeuren er rare dingen in het bejaardentehuis en zijn er het geen ongelukken die er gebeuren, maar is er iemand die het lot een handje helpt. Ze gaat samen met Arjan op onderzoek uit en wil bewijzen dat het geen ongelukken zijn. ‘De ratten’ noemt ze hen. Ze weet dat ze zelf een keer aan de beurt komt.

’s Avonds ligt mevrouw Drenth in haar bed met haar nachtlampje naast haar bed en haar wandelstok tegen de muur. Ze hoort rare geluiden in de gang en gaat kijken. Aan het einde van de gang ziet ze Edith de Graaf, de hoofdverpleegster. Nu weet ze bijna zeker dat de Graaf er iets mee te maken heeft.

Arjan gaat op verzoek van mevrouw Drenth naar de personeelskamer en gaat op zoek naar de lijst met nachtdiensten wie en wanneer er gewerkt hebben, maar wordt betrapt en afgevoerd door de politie. Ze verhoren hem en gaan verder in op het onderzoek.

Toen gebeurde er iets vreemds. Mevrouw Drenth hoorde stemmen in haar kamer en kreeg een spuit in haar arm. Ze kon helemaal niets meer. Als ze bijna de doorslaggevende spuit in haar arm krijgt, komt Edith de Graaf binnen en slaat Thea Stevens, de beheerster van het tehuis, neer. De Graaf en Stevens vechten en schreeuwen. De Graaf wint, belt de politie en geeft Stevens aan.

Stevens bekend en Arjan wordt vrijgelaten. Stevens prikte dodelijke injecties in de bejaarden en haalde ze onderuit zodat het zou lijken dat het ongelukken waren. Haar broer Arnold haalde de sieraden en waardevolle spullen uit de kamers en verkocht ze snel door, hij is ook aangehouden voor medeplichtigheid.

Nadat het onderzoek was afgerond ging de politie terug in de tijd van mevrouw Drenth, die helemaal niet zo bleek te heten. Haar echte naam van Clair Larenhoven.

Haar zaak is nooit opgelost, maar omdat haar zaak in 1957 was wordt ze niet meer vervolgd(toen bestond er nog een verjaringsregel).

Ze gaat de jaren dat ze nog te leven heeft een mooi leven opbouwen en met een schone lei beginnen. Blijkbaar is het niet mevrouw Drenth, maar mevrouw Larenhoven!

7. Leg uit (ongeveer 10 tot 20 regels) wat je van het boek vindt en waarom je

dat vindt. (alleen maar termen als leuk, spannend of zielig is niet voldoende)

Ik vind het een heel erg leuk boek omdat er heel veel spanning in zit en je leest er makkelijk doorheen. Ik vind het ook verassend want alles wijst er eerst op dat Judith het heeft gedaan maar uiteindelijk blijkt het toch iemand anders te zijn. Ook vind ik het heel echt maar dat komt denk ik omdat het ook (waarschijnlijk) een waargebeurd verhaal is. In één zin samengevat: het is een heel erg leuk en geloofwaardig boek en je leest er makkelijk doorheen.

8. Beschrijf de belangrijkste personen in het boek; hoe ze heten, hoe ze er uit

zien en hoe hun karakter is.

Arjan de Haan: hij is 17 jaar en moet stage lopen bij verzorgingshuis de Waterlelie voor ze school, hij woont bijzijn vader en moeder. Hij houdt van stripboeken en doet een beetje stoer

Joke Drenth: die doet alsof ze niet kan lopen en dement is. Ze denkt dat er moorden woorden gepleegd in het verzorgingshuis. Uiteindelijk blijk ze niet Joke Drenth te heten, maar Clair Larenhoven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Joke Drenth: die doet alsof ze niet kan lopen en dement is. Ze denkt dat er moorden woorden gepleegd in het verzorgingshuis. Uiteindelijk blijk ze niet Joke Drenth te heten, maar Clair Larenhoven.

Bea Zondag: werkt op de administratie van de Waterlelie en voelt zich heel belangrijk.

Judith de Graaf: is de hoofdverpleegkundige van de Waterlelie

Thea Stevens: de directrice van verzorgingshuis de Waterlelie

9. Welke persoon zou je het liefst zelf zijn en waarom?

Ik zou het liefst Arjan zijn want het is een jongen van ongeveer mijn leeftijd en hou wel van spannende dingen

10. Zou het verhaal echt gebeurd kunnen zijn? Waarom wel / niet? (noem

eventueel fragmenten)

Ja want de meeste verhalen van Helen Vreeswijk zijn afkomstig van haar rechercheverleden.

11. Zou jij het verhaal ook zo hebben laten eindigen? Waarom wel / niet?

 Ja ik zou het ook wel zo laten eindigen want ik vind het een passend einde

12. Verklaar de titel van het boek. Waarom heet het boek zo?

De titel van dit boek is Zwijgplicht omdat Joke/Clair in haar verleden niets mocht doorvertellen en Arjan ook niets mocht doorvertellen.

13. Maak een van onderstaande opdrachten:

A. Schrijf een brief naar een van de hoofdpersonen

B. Beschrijf, in dagboekvorm, een dag uit het leven van een van de

hoofdpersonen

C. Maak een advertentie waarin je het boek aanprijst bij je  

    klasgenoten

Dit is echt een leuk boek en ik denk dat de meesten dit ook echt leuk gaan     vinden het is een leuk en spannend boek waar je snel door heen leest.

D. Schrijf een krantenbericht over een gebeurtenis uit het boek

 

 

Thom Winters

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwijgplicht door Helen Vreeswijk"