Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwijgplicht door Helen Vreeswijk

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Zwijgplicht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 649 woorden
  • 16 december 2012
  • 162 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
162 keer beoordeeld

Boekcover Zwijgplicht
Shadow
Zwijgplicht door Helen Vreeswijk
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De hoofdpersonen
Arjan de Haan
: hij is 16 jaar en moet stage lopen bij verzorgingshuis de Waterlelie voor ze school, hij woont bijzijn vader en moeder. Hij houdt van stripboeken en doet een beetje stoer
Joke Drenth: die doet alsof ze niet kan lopen en dement is. Ze denkt dat er moorden woorden gepleegd in het verzorgingshuis.
Bea Zondag: werkt op de administratie van de Waterlelie en voelt zich heel belangrijk.
Judith de Raad: is de hoofdverpleegkundige van de Waterlelie
Thea Stevens: de directrice van verzorgingshuis de Waterlelie

De samenvatting
Arjan moet voor zijn school stage lopen, hij gaat dat doen bij verzorgingshuis de Waterlelie. Terwijl hij stage loopt hebben zijn ouders veel ruzie. Zijn moeder gaat tijdelijk bij haar tante wonen in Den Haag.  Aan het eind van het boek lijkt dat dat weer goed gaat komen. Zijn broer Stijn was ook al wegelopen toen en daar werd zijn moeder heel erg depressief van en gaat daar veel van drinken. Tijdens zijn stage ontmoet hij mw. Drenth zij wil hem in vertrouwen nemen en zij verteld wat ze denkt over wat er in het verzorgingshuis gebeurt. Er gaan daar de laatste tijd veel mensen dood of krijgen een ongeluk en mw. Drenth denkt dat niet komt omdat ze oud zijn, maar dat er opzet in het spel is. Ze noemt deze slechteriken “ratten”. Ook vertelt ze Arjan het verhaal over hoe zij vroeger was. Ze zegt dat ze lid was van een “gang”die bankovervallen pleegde. Haar vriend Lodewijk was daar ook bij, het ging mis toen ze een schoonmaker van een bank vermoordden. Daarna ging het van kwaad tot erger en bij de laatste overval werd ook een lid van de “gang”gedood. Toen moest mw. Drenth vluchten, ze heeft heel lang op Lodewijk gewacht maar hij kwam niet meer terug. Mw. Drenth heeft deze naam pas later gekregen, eerst heette ze anders, maar ze heeft deze naam aangenomen van iemand waar ze voor gezorgd heeft, die is overleden.

In het verzorgingshuis moet Arjan al op de eerste dag een meneer ophalen voor de koffie, als hij de kamer binnenkomt ziet hij dat die meneer gewond op de wc ligt, er is veel bloed. Arjan gaat hulp halen en ontmoet dan mw. Drenth. Van haar moet hij foto’s gaan maken van die wc. Hij vertelt dit verhaal ook aan de directrice en die lacht hem eigenlijk een beetje uit. Mw. Drenth hoort ’s nachts ook rare geluiden en ze spreken samen af dat Arjan daar een nacht komt slapen om ook te luisteren en om ondertussen de dienstroosters te kopiëren om te kijken of er altijd dezelfde werkt als er iemand dood gaat of een ongeluk krijt. Maar Arjan wordt betrapt als hij dat wil doen en moet naar het politie bureau. Daar geloven ze hem later wel en gaan naar mw. Drenth om haar verhaal te horen, mw. Drenth doet weer net of ze erg dement is dus dan klopt het verhaal van Arjan niet meer. Ze laten hem wel weer vrij.

Judith de Raat voelt ook nattigheid als ze de directrice uit de kamer van mw. Drenth ziet komen want dat doet ze normaal nooit. s‘Avonds gaat ze terug naar de Waterlelie en is dan net op tijd om mw. Drenth te redden want mw. Stevens probeerde mw. Drenth te vermoorden. Mw. Stevens wordt opgepakt, mw. Drenth moet naar het ziekenhuis waar ze opbiecht dat ze vroeger lid was van de “gang”en een andere naam had. De zaak was verjaard dus ze kon er geen straf meer voor krijgen.

Mw. Stevens vermoorde de mensen omdat ze vond dat deze oude mensen niet zo moesten lijden als haar ouders, dan konden ze beter een zachte dood sterven met een injectie. Mw. Stevens liet de appartementen heel snel leeg halen en verkocht de spullen.

 

REACTIES

A.

A.

Judith heet de Graaf met d'r achternaam

Dus het is niet Judith de raad maar Judith de graaf

11 jaar geleden

J.

J.

Klopt helemaal niks van! De naam van Judith klopt inderdaad niet. Ook is Arjan niet 16, maar 17(zie blz 22).

10 jaar geleden

A.

A.

de naam van Judith is niet de Raat maar De Graaf!!!!!!!!

10 jaar geleden

E.

E.

Hoi! Kan asjeblieft iemand mij helpen ik maak nu ook een boekverslag over zwijgplicht. Maar ik weet geen titelverklaring. Ik kan het woord zwijg wel verklaren maar het woord plicht niet. Kan iemand mij helpen?

9 jaar geleden

L.

L.

Arjan heeft een geheim van Joke drenth. dat moet die verzwijgen. Het is zijn "plicht" als het waren om het geheim te behouden tot een geheim. SUCCES!

9 jaar geleden

I.

I.

echt slecht

6 jaar geleden

H.

H.



haha ik reageer op mijzelf.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwijgplicht door Helen Vreeswijk"