1. Zakelijke gegevens

a. Het boek is geschreven door Renate Dorrestijn

b. De titel van het boek is Verborgen gebreken. De uitgever is Contact. Het is uitgegeven in Antwerpen/Amsterdam. Het is uitgegeven in 1996. Het boek dat ik gelezen heb is de derde druk. Verborgen gebreken telt 236 blz.

c. Het genre is Roman.2. Eerste reactie.

a. Ik heb dit boek gekozen, omdat het me een leuk en spannend boek leek nadat ik de achterkant had gelezen

b. Ik vond het op zich een heel erg leuk boek het leest makkelijk weg en na de Tweeling vond ik het wel lekker om weer een klein boekje te lezen. Ik vond het alleen helemaal niet leuk dat het boek een open einde had.

3. Verdiepinga. Samenvattingb. Onderzoek naar de verhaaltechnieken.

1. De schrijfster gebruikt een niette ingewikkelde schrijfstijl, waardoor de tekst pakkend is en goed te volgen. Er worden korte zinnen gebruikt, vooral in de beschrijvingen. Opvallend is dat ze, vooral in het begin van het verhaal niet expliciet zegt dat Chris en Tommie zijn misbruikt door Waldo, maar dat heel subtiel duidelijk maakt.2. Het huis Port na Ba is een belangrijke plaats in het verhaal. Het wordt door Agnes uitvoerig beschreven. Voor haar heeft het huis heel veel waarde doordat ze het samen met haar broers heeft opgebouwd waarvan er geen een meer leeft. Het huis Port na Ba staat op het eiland Mull. Waar ook de familie Flynt woont waar ze af en toe heen gaan. (Agnes en de kinderen). Het huis begint al wel te vervallen er zijn muizen en het huis komt blank te staan als een slang van de wasmachine stuk gaat en Chris sloopt de rest in een woede aanval. Het verval van het huis en het verval van Agnes lopen synchroon. In het begin allebei nog in redelijke staat en door het verhaal heen steeds meer aftakeling Agnes verliest haar oog en krijgt een beroerte wat allemaal gebreken zijn.De tijd beslaat ongeveer een week a twee weken. Het eerste hoofdstuk speelt zich op een avond af de avond voor dat ze naar schotland gaan. Dan in schotland aangekomen blijven ze waarschijnlijk een paar dagen in Oban. Dan vertrekken ze naar Mull, waar de rest van het verhaal zich afspeelt dit is ongeveer een week in Augustus. Het verhaal wordt chronologisch verteld met een aantal flasbacks van Agnes over het leven op Mull met haar broers en met haar neefjes en nichtjes. Chris kijkt ook vaak terug. Denkt vaak aan de avond dat haar broertje haar riep. En de moeder van Chris heeft in het begin flasbacks waardoor je er achter komt dat Jaap niet Chris en Tommie en waldo hun echte vader is.

3. De verhaalfigurenAgnes Stam

Agnes is een vrouw van zeventig. Ze is nooit getrouwd geweest, maar was ooit verliefd op haar eigen broer, Robert. Ze had nog drie broers: Frank, Justus en Benjamin. Deze zijn allemaal overleden en daardoor voelt ze zich eenzaam. Haar schoonzusters vinden haar een oude vrijster. Ze merkt zelf dat haar gezondheid achteruit gaat en ze is bang dat anderen dat ook zien. Nadat ze een beroerte heeft gehad is ze half verlamd. De buurvrouw haalt haar dan op en brengt haar naar een verpleeghuis. Al heeft ze geen kinderen, haar opvoedingsmethoden zijn beter dan die van de 'echte ouders' in het boek.Christine Jansen

Cristine, ook wel Chris genoemd, is de dochter van Sonja. Haar vader wordt niet bekendgemaakt in het boek. Ze is tien jaar oud. Ze duwt haar broer, Waldo, die haar jarenlang heeft misbruikt, in het water, waarna hij verdrinkt. Ze is heel zorgzaam tegenover haar broertje van vier jaar oud, Tommie, die waarschijnlijk ook het slachtoffer is geworden van Waldo, maar heeft totaal geen boodschap aan wat hij, weliswaar jong als hij is, vindt en wil. Agnes noemt haar Bazooka, omdat ze altijd kauwgum kauwt. Haar gedachten zitten volkomen onvolwassen, onbezonnen en soms ook chaotisch in elkaar. Het is duidelijk aan haar te merken dat ze geen normale, gestructureerde opvoeding heeft gehad. Ze is een slachtoffer van een slecht functionerend gezin en van incest.

Agnes en Christine zijn beiden ronde karakters.Sonja is de moeder van Chris. Ze heeft ook twee zonen van 16 en 4 jaar oud. De drie kinderen zijn allen van een andere man. Ten tijde van het verhaal heeft ze een relatie met Jaap. De enige van haar kinderen in wie ze zichzelf herkent, is Waldo. Ze denkt , naïef als ze is, dat hij heel goed voor zijn kleinere broertje en zusje zorgt, maar in werkelijkheid misbruikt hij ze.

Tommie is het vier jaar oude broertje van Chris. Hij is bang en zegt niets. Agnes noemt hem Invatuq, omdat hij op een eskimo lijkt.Waldo is de broer van Chris en Tommie. Hij is zestien jaar oud en heeft incest gepleegd met zijn broertje en zusje. Hij overlijdt doordat Chris hem in het water duwt.

De familie Flynt beheert het huis van de familie van Agnes. Ze zijn simpele, hardwerkende boeren.

Al deze figuren zijn vlakke karakters, alleen van Sonja wordt het karakter een beetje beschreven.4. De situaties:

Het boek bestaat uit drie situaties: de eerste is een soort inleiding hoe het gezin thuis is zodat je weet waarom Chris en Tommie weglopen. De tweede is de vakantie in Mull en nog een stuk bij Agnes dit is het middenstuk. Het derde stuk is het stuk dat Agnes ze weer naar huis probeert te krijgen.5. De vertelwijze

Het verhaal wordt grotendeels verteld in het hij-perspectief.(Eigenlijk het zij-perspectief, want het "cameraatje" waardoor de lezer het verhaal meemaakt "zweeft afwisselend boven de hoofden" van Agnes en Chris als het ware, en behalve wat ze zeggen en doet maakt de lezer ook hun gedachtengang nauwkeurig mee. Ook speelt komt het perspectief van de alwetende verteller voor. Zo weet de lezer al heel snel dat Waldo dood is, de personen in het boek weten dat niet.c. Op zoek naar de thematiek.

1. Incest speelt een belangrijke rol in het leven van zowel Chris als Agnes. Chris is misbruikt door haar broer en Agnes is ooit verliefd geweest op haar broer. Sindsdien heeft ze besloten haar gevoelens buiten spel te zetten. Maar ook andere familierelaties komen aan bod, zoals die tussen ouders en kinderen, zuster en schoonzuster en tussen broer en zus.

Het verkeerd interpreteren van situaties en de daaruit voortkomende misverstanden is ook een thema. Verder spelen schuldgevoel (ook onterecht) en ouderdom en aftakeling een rol.

De schrijfster is niet te spreken over ouders als opvoeders. Mannen spelen een ondergeschikte rol. Tommie is de enige mannelijke figuur die goed beschreven wordt.3. De personen in de roman hebben allemaal hun eigen gebreken. Agnes heeft bijvoorbeeld een glazen oog, als gevolg van een ongelukje tijdens haar jeugd. Er zijn echter meer gebreken waarover de personen niet willen praten, de verborgen gebreken. Dit zijn bijvoorbeeld: de incest binnen het gezin Jansen en die tussen Agnes en haar broer Robert; het gebroken gezin van Sonja, die drie kinderen heeft van drie verschillende mannen; het falend ouderschap en de eenzaamheid van bejaarden, zoals Agnes.d. Plaats in de literatuurgeschiedenis

1. Het werk is in 1996 voor het eerst gepubliceerd.

2. Renate Dorrestein wordt in 1954 geboren in Amsterdam. Als journaliste begint ze haar loopbaan bij het weekblad Panorama (toch niet bepaalde hoogstaande literatuur). Ze schrijft romans, columns en autobiografische verslagen. Haar eerste boek is de verhalenbundel Voorleesboek voor planten in 1976, maar bekendheid krijgt ze pas met haar eerste roman De buitenstaanders in 1983. Haar romans zijn altijd als feministisch te herkennen en thema's als het idee dat vrouwen pas voor vol worden aangezien als ze getrouwd zijn en een kind hebben (net als Agnes in dit boek), komen regelmatig aan bod. Mannen spelen slechts bijrollen in haar romans. De dood van haar zusje is ook een belangrijk thema. Hierover schrijft ze in de autobiografische roman Het perpetuum mobile van de liefde (1988). Nadat Dorrestein de ziekte ME (chronische vermoeidheid) heeft gekregen, is ook ziekte en het sociaal isolement waarin zieke mensen zich vaak bevinden een hoofdthema in haar werk. In 1993 kreeg Dorrestein voor haar gehele oeuvre de Annie Romein Prijs. Andere werken: Haar kop eraf! Alice als ideale heldin voor hedendaagse feministes (1988); Het hemelse gerecht (1991); Ontaarde moeders (1992) en Een hart van steen (1998).3. Het is geen bijzonder tijd4. Ik heb nooit andere boeken van haar gelezen5. Niet dat het echt bij een stroming uit die tijd hoorde of zo. Het was om ieder jaar een prijs te krijgen voor een vrouw.4. Beoordeling

1. Dat alles heel snel op elkaar volgde daardoor werd het geen langdradig verhaal. Het taalgebruik was ook heel goed want ik vind het belangrijk dat je een boek makkelijk kunt lezen en niet alles drie keer hoeft te lezen voordat je het begrijpt. Zo kun je het ook lezen in de bus waar het een beetje rumoerig is, als een boek heel ingewikkeld is kan ik dat nooit.2. Ik vond het heel aangrijpend toen Agnes te horen kreeg dat het huis verhuurd zou worden daar was ze toen helemaal kapot van en ging terug denken aan hoe het vroeger was met alle vier haar grote broers werken aan het huis en ze moest er weer aan denken dat ze verliefd op hem was3. Ik vond het helemaal niet leuk dat het boek een open einde had. Ik houd daar niet van. Ik wil gewoon weten of Chris daar zwaar op gestraft wordt als ze ontdekken dat Waldo en de agent toch dood zijn. Hoe ze zoiezo reageeren op zijn dood. Of ze Agnes ooit nog terug zullen zien dat soort dingen.4. Ja ik heb eerder zo’n soort film gezien van twee kinderen die wegliepen omdat ze door een oom werden misbruikt. Toen ze dat aan hun moeder hadden verteld geloofde die het niet dus liepen ze weg. Ik weet de naam van de film alleen niet meer.5. Ik vond het een bijzonder thema want als je het leest is het besyt te merken aan Chris dat ze geen normale jeugd heeft gehad. Het zet je best aan het denken. Als je dan kinderen in je omgeving ziet die niet helemaal normaal functioneren (dan heb ik het niet over een handicap, maar als ze vreemd reageren op bepaalde dingen) Dan denk je toch zou die wel gelukkig zijn.6. Ik heb bij een al verteld dat ik dat een van de prettigste dingen aan dit boek vond.7. Ik vond het een leuk boek om een keer gelezen te hebben, maar ik vond het niet echt een top boek ik heb betere boeken gelezen. De Tweeling vond ik deter dan dit boek.8. Ja het leest lekker makkelijk weg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Ik vond het een heel goed uittreksel ik heb er heel veel aan gehad

dankjewel Renate

19 jaar geleden