Verborgen gebreken door Renate Dorrestein

Beoordeling 8.5
Foto van Mette
Boekcover Verborgen gebreken
Shadow
  • Boekverslag door Mette
  • 5e klas havo | 1567 woorden
  • 6 maart 2018
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
40 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
237
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Verborgen gebreken
Shadow

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Ze is tien jaar oud en wil spoorloos verdwijnen.

Achter het stuur zit, nietsvermoedend, de zeventigjarige Agnes Stam. Met de as van haar overleden broer is ze onderweg naar het zomerhu…

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemd…

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Ze is tien jaar oud en wil spoorloos verdwijnen.

Achter het stuur zit, nietsvermoedend, de zeventigjarige Agnes Stam. Met de as van haar overleden broer is ze onderweg naar het zomerhuis van de familie.

Een klein meisje met te veel geheimen is op de vlucht voor de gevolgen van haar daden; een oude vrouw moet ontdekken dat ze afhankelijk is van haar wraakzuchtige schoonzusters; een huis vol gelukkige herinneringen verandert daardoor langzaam in een slagveld.

Verborgen gebreken door Renate Dorrestein
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Titel: Verborgen gebreken
Schrijver: Renate Dorrestein
Uitgever: Contact
Jaar van uitgave: 1996
Plaats van uitgave: Amsterdam
Druk: tweede druk
Aantal bladzijdes: 237
Genre: psychologische roman

Samenvatting

Waldo, Christine en Tommie Jansen hebben alle drie een andere vader. Ze wonen bij hun moeder (Sonja) en gaan met haar en haar nieuwe vriend Jaap op vakantie in Schotland. Als Chris (zoals ze zelf genoemd wil worden) de zonnebril van Jaap uit het raam gooit, krijgt ze straf en moet ze de vakantie alleen op de camping doorbrengen. Waldo wil in zijn eentje naar Skye vertrekken om daar bergen te beklimmen, maar dit mag niet van Sonja. De dag dat de familie naar Mull wil vertrekken, trekt hij echter toch zijn eigen plan. Voordat hij weggaat neemt hij afscheid van Chris en Tommie, maar Chris geeft hem opeens een duw, waardoor Waldo in het water valt. Chris hoort zijn hoofd op de kade slaan en rent samen met Tommie weg. Als Waldo niet komt opdagen voor de boot, gaan Sonja en Jaap ervan uit dat hij toch naar Skye is vertrokken en gaan ze samen met Chris en Tommie aan boord. Eenmaal op de boot aangekomen stappen Chris en Tommie in de eerste de beste (ontgrendelde) auto en verstoppen zich daarin. De auto blijkt van Agnes Stam te zijn. Een oude vrouw die op weg is naar het vakantiehuis van haar familie (in Port na Bà) om daar de as van haar overleden broer uit te strooien. Als Agnes de kinderen ontdekt is ze al te ver onderweg om ze nog terug te brengen. Ze neemt ze daarom mee naar het huis, om daar een oplossing te zoeken.

De buren van het vakantiehuis (de familie Flint) kijken helemaal niet raar op als ze de kinderen zien. Agnes nam namelijk wel vaker nichtjes en neefjes mee naar het huis. Agnes’ schoonzussen zijn alleen niet op haar gesteld en noemen haar ‘gekke tante Agnes’. De enige reden dat ze de kinderen mee mocht nemen, was omdat haar broers dat ook zo leuk vonden. Haar broers zijn nu allemaal overleden en daarom mag ze sinds dit jaar geen kinderen meer meenemen. Agnes vertelt de familie Flint dat Chris en Tommie de kinderen zijn van Robert (een van haar broers) om een hoop gedoe te voorkomen.

Agnes wil (vanzelfsprekend) weten wie de kinderen zijn en waar ze vandaan komen. Ze willen alleen niks loslaten, dus besluit ze de kinderen nog even bij zich te houden totdat ze meer weet. Ze noemt Chris Bazooka (omdat ze altijd op kauwgom kauwt) en Tommie geeft ze de naam Ivatuq (omdat hij haar doet denken aan een eskimo). Agnes weet niet zo goed wat ze nu moet doen. Ze willen duidelijk niet naar huis en Agnes vraagt zich daarom af of ze misschien thuis mishandeld worden.

Agnes ziet dat het vakantiehuis te huur staat aangeboden. Ze heeft dit zelf niet gedaan, omdat ze het huis samen met haar broers heeft gebouwd en er mooie herinneringen aan heeft. Ze zou het nooit zomaar weg doen. Ze denkt dat het een vergissing is en wil het bedrijf dat haar huis te huur heeft staan bellen, maar dan blijkt dat de telefoon het niet doet. Chris heeft het snoer doorgeknipt, omdat ze bang was dat Agnes de politie zou bellen. De familie Flint is woedend dat ze het huis te huur heeft aangeboden, omdat zij altijd al hebben gezegd dat ze het huis graag zouden willen kopen als Agnes het kwijt wil. Agnes probeert uit te leggen dat ze er niks van wist, maar de Flints willen niet naar haar luisteren. Uiteindelijk blijkt het de weduwe van Robert te zijn, die het huis te huur heeft aangeboden. Alsof het nog niet erg genoeg was, gaat de wasmachine kapot en loopt het hele huis onder water. Agnes gaat naar de winkel voor een nieuwe slang (om de wasmachine te maken) en valt daar flauw.

Er komt een inspecteur langs bij het huis van Agnes die haar foto’s laat zien van Chris en Tommie om te kijken of ze ergens gezien zijn (hun ouders hebben ze als vermist opgegeven). De kinderen zijn er bij als dit gebeurd, maar omdat ze verkleed waren, heeft de inspecteur ze niet herkend. Agnes realiseert zich dat ze in de problemen zit en Chris doet nu een stuk liever tegen haar en vertelt zelfs hoe ze heet in de hoop dat ze dan toch mogen blijven. In de krant staat waar Sonja en Jaap zich bevinden en dat Waldo op vakantie is. Chris is heel opgelucht dat Waldo niet dood is, maar wat ze niet ziet, is dat er in de krant ook staat dat er een lijk in zee is gevonden.

De volgende ochtend komt er iemand langs van het verhuurbedrijf, om het huis te bekijken en mee te delen dat Agnes het huis snel uit moet, omdat er over niet al te lange tijd al huurders op de stoep staan. Chris vindt het niet eerlijk dat Agnes haar huis wordt afgepakt en bedreigt de man met het geweer dat ze onder het bed van Agnes heeft gevonden. Ze ging ervan uit dat het geweer niet geladen was, maar als ze per ongeluk de trekker overhaalt, valt de man neer. Agnes kan het allemaal niet aan en krijgt een beroerte. Als ze weer is bijgekomen, helpt Chris haar naar binnen (waar ze alles kort en klein geslagen heeft uit woede en angst). Agnes bedenkt dat de kinderen weg moeten, voordat de politie er is en schrijft een briefje met de naam van het hotel waar Sonja en Jaap verblijven en vertelt ze dat ze moeten gaan liften. Als ze buiten komen, zien de kinderen dat de man van het verhuurbedrijf weg is (later komen we erachter dat hij naar het ziekenhuis is gebracht en daar is overleden).

Agnes gebruikt alle kracht die ze nog heeft om het geweer schoon te maken van alle vingerafdrukken. Dan blijft ze in de hal liggen, maar iemand van de familie Flint vindt haar en neemt haar mee.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Agnes gebruikt alle kracht die ze nog heeft om het geweer schoon te maken van alle vingerafdrukken. Dan blijft ze in de hal liggen, maar iemand van de familie Flint vindt haar en neemt haar mee.

Chris en Tommie worden afgezet bij het hotel en vinden hun ouders. Ze zijn dolblij, maar willen wel nog even naar Agnes. Als ze niet thuis blijkt te zijn, gaat de familie op zoek naar Waldo. Tommie heeft het glazen oog van Agnes nog in zijn zak (dat was ze kwijtgeraakt) en geeft het aan Chris. Zo zal Agnes altijd een oogje in het zeil houden.

De personages

Dit wil je ook lezen:

Agnes Stam
Agnes is een vrouw van 70 jaar. Ze is heel vriendelijk en kan goed met kinderen omgaan. Ze heeft een glazen oog als gevolg van een ongeluk toen ze nog jong was. Agnes is niet getrouwd en heeft zelf geen kinderen. Wel nam ze de kinderen van haar broers vaak mee naar hun vakantiehuis in Port na Bà (wat ze samen met haar broers heeft gebouwd). Dit jaar zou ze voor het eerst alleen naar het huis gaan, omdat al haar broers inmiddels zijn overleden en ze van haar schoonzussen de kinderen niet meer mee mag nemen. Agnes was heel erg gesteld op haar broers. Ze waren er altijd voor haar en beschermden haar altijd. Ze is zelfs een tijd verliefd geweest op Robert (een van haar broers).

Christine Jansen
Chris is een hele eigenwijze tante van 10 jaar. Ze heeft een hele aparte denkwijze. Dit komt waarschijnlijk omdat ze een hele tijd is misbruikt door haar oudere broer Waldo (dit vinden we uit richting het einde van het boek). Chris heeft het nooit over wat hij met haar doet, omdat ze denkt dat het een straf is. Toch houd ze van Waldo. Ook zorgt Chris heel goed voor Tommie (omdat hij van Sonja niet veel aandacht krijgt).

Tommie Jansen
Tommie is het vierjarige broertje van Chris en hij is waarschijnlijk ook slachtoffer geweest van Waldo. Hij krijgt thuis weinig aandacht en zegt niet veel, maar als hij Agnes eenmaal vertrouwt, begint hij steeds meer te praten.

Sonja Jansen
Sonja is de moeder van Waldo, Chris en Tommie, die allemaal een andere vader hebben. Ze is niet goed in het opvoeden van haar kinderen en schaamt zich over de vele mislukte relaties die ze er al op heeft zitten.

Vertelwijze

Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller die zich dan weer op Agnes en dan weer op Chris focust.

Thema’s en motieven

Dood
Door de dood van hun broers staat het leven van zowel Agnes als Chris op zijn kop.

De verhouding tussen broer en zus
Agnes en Chris hebben allebei een aparte band met hun broer. Agnes is verliefd geweest op haar broer en Chris is door haar broer misbruikt.

De schrijfstijl

De schrijfstijl van het boek was niet al te moeilijk. Het verhaal was goed te volgen. Er was een duidelijk verhaallijn, maar niet alles word voorgekauwd. Zo word bijvoorbeeld het misbruik dat Waldo van Chris maakt niet letterlijk beschreven, maar juist heel subtiel aangeboden.

Beoordeling

Ik vond Verborgen gebreken een ontzettend mooi boek. Het was erg goed te volgen en ik vond het erg intrigerend. Vooral de verhoudingen tussen de personages spraken mij erg aan. Renate Dorrestein schrijft alles zo op dat je niet anders kunt dan er een mening over hebben. Er zaten zeker wel wat schokkende momenten in dit boek, maar dat hoorde erbij. Het verhaal is heel erg realistisch geschreven, waardoor ik meer en meer ging meeleven met de karakters.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verborgen gebreken door Renate Dorrestein"

Ook geschreven door Mette