Triomf van de verschroeide aarde door Thea Beckman

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Triomf van de verschroeide aarde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2115 woorden
  • 26 oktober 2007
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
37 keer beoordeeld

Boekcover Triomf van de verschroeide aarde
Shadow
Triomf van de verschroeide aarde door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Triomf van de verschroeide aarde
Auteur: Thea Beckman
Uitgeverij: Lemniscaat
Plaats van uitgave: Rotterdam
Jaar van uitgave: 1977
Aantal bladzijden: 320 bladzijden

Keuzeverantwoording:
Ik moest toch nog een boek kiezen en ik had dit boek in me boekenkast zien staan dus ik dacht; ach laat ik die dan maar gaan lezen

Samenvatting:
Het boek bestaat uit 3 delen.

Het eerste deel;
Op een late namiddag in oktober 1356 draaft Matthis Cuvelier over de bemodderde wegen van Bretagne. Hij is op weg naar de havenstad Dinan. Om daar naar Bertrand du Guesclin te zoeken.Onderweg ruikt hij de heerlijke geur van eten en volgt zijn neus. Hij leid hem tot een groep"vechters". De leider van de groep heet Olivier de Mauny. Het is de neef van Bertrand du Guesclin.Matthis moet Olivier vertellen over de slag bij Poitiers.(dat was in een ander boek dus ik kan daar niet veel over vertellen) Ook hoort hij dat de stad Rennes belegert word door de Engelsen en dat Bertrand daar is. Na een paar dagen komt Bertrand de groep tegemoet. Bertrand twijfelt of hij Matthis kan gebruiken. Matthis is natuurlijk niet erg sterk. Maar hij kan wél lezen en schrijven. Daarom mag hij blijven.

Matthis merkt al snel dat het partizanen leven een hard leven is. Ze moeten vaak snel hun kamp verplaatsen omdat de Engelsen jacht op hun maken. Ze kruipen soms in het holst van de nacht een Engels kamp binnen en stelen eten, laten gevangenen vrij en steken de boel in de brand.


Op een dag komt een Bretonse boer Bertrand waarschuwen. De hertog van Lancaster is van plan op ook op te trekken tegen de havenstad Dinan. Bertrand schrikt daar behoorlijk van want daar woont Tiphaine. Hij is verliefd op haar. Vroeg in de ochtend vertrekt het leger van de hertog van Lancaster. Ze verwachten dat ze Dinan kunnen overrompelen. Halverwege lopen ze in de hinderlaag van Bertrand du Guesclin. Pijlen schieten overal vandaan en veel soldaten leggen het loodje. Als ze bij Dinan aankomen is er geen sprake van een overrompeling.

Het Engelse leger krijgt het erg moeilijk. Dinan houdt stand maar Rennes ook. De Hertog moet drieduizend monden moeten voeden maar in Bretagne heerst al lang oorlog en op het platteland is weinig voedsel. Ze krijgen wel voedselkonvooien maar veel daarvan onderschept Bertrand. Hij en zijn groep eten zich goed vol en geven de rest terug aan de bevolking.

De poorters van Dinan hebben de Hertog van Lancaster zover weten te krijgen dat hij een wapenstilstand met hun heeft gesloten. Alle vijandelijkheden zullen worden gestaakt tot half april. Als er dan geen versterking komt voor Dinan mag de Hertog de stad zonder te vechten hebben. Wanneer de wapenstilstand nog maar enkele weken oud is komt er opeens een ontstellend bericht. De broer (Olivier) van Bertrand (die doet dienst als boogschutter in Dinan.) is door de Engelsen gevangen genomen. En of Bertrand maar even wil betalen. Dit is natuurlijk schending van het wapenstilstandsverdrag. Bertrand is woedend. Olivier is zijn lievelingsbroer. Bertrand pakt direct zijn spullen en reist naar het Engelse kamp

De hertog van Lancaster logeert in een prachtig paviljoen.Bertrand is woedend en daagt Thomas van Canterbury uit voor een duel. Ridder Canterbury accepteert de uitdaging. Omdat Bertrand niet echt een goed paard heeft krijgt hij een raspaard van de Engelsen te leen :

Bliksemschicht. Gelukkig wint Bertrand en zijn broer is weer vrij.

Ondertussen bereiden de Engelsen een tweede stormloop voor op Rennes. Ook dit keer houd Rennes stand. Daarom besluiten de Engelsen om een gevechtstorens te bouwen. De Hertog van Lancaster nodigt Bertrand uit voor een diner. Ze willen Bertrand omkopen om bij de Engelsen te komen. Bertrand gaat niet op dit aanbod in. Maar hij gaat wel weer in op een gevecht. Bertrand wint en mag Bliksemschicht houden.Na het gevecht vallen de Engelsen meteen aan. De gevechtstorens zijn nu ook af! Na een nachtelijke uitval vernietigen de mensen uit Rennes de torens. De 3e stormloop word ook tegengehouden. Dan verzint Bertrand weer iets. Matthis moet een brief schrijven naar de Hertog. Daarin nodigen ze hem uit voor een etentje in de stad. Ze willen de Hertog overtuigen van de welvaart in de stad. De laatste koe word geslacht, van gestolen meel wordt brood gemaakt, de vrouwen moeten kussens onder hun jurken doen alsof ze hele dik zijn.Op kippen worden extra veren geplakt zodat ze vetter lijken. Het is nu net alsof ze niks tekort komen. Als de Hertog dit ziet gelooft hij zijn ogen niet. Hij wil wel capituleren maar dan moet Rennes wel een afkoopsom betalen omdat het anders teveel op een nederlaag lijkt. De mensen in Rennes willen maar al te graag betalen. Ze hebben niks aan geld als er geen eten is.De zoon van de koning slaat Bertrand tot ridder. Omdat de koning gevangen zit slaat hij Bertrand tot ridder.

Deel 2: De Revolutie
Matthis word door Betrand du Guesclin naar Parijs gestuurd om daar geld te halen. Clopin reist met hem mee.Wanneer ze aankomen in Parijs zien ze allemaal mensen met rood-blauwe baretten lopen. Ze zijn midden in de Franse Revolutie beland. Ze moeten de kroonprins zien te vinden maar die is de stad uitgevlucht.Etienne Marcel heeft nu de macht. Jean Maillart is een wethouder bij Etienne Marcel. Hij stelt voor dat Matthis de volgende dag naar het huis met de Pilaren moet komen (daar zit Etienne Marcel). Matthis is het helemaal eens met de Revolutie en wil er ook graag in meedoen. Elke dag worden er op het plein voor het huis met de pilaren een paar mensen onthoofd. Dat gebeurt omdat die mensen tegen de revolutie zijn.

Op een dag hoort Matthis een raar gerucht. Karel van Navarra bied zijn hulp aan, aan Etienne Marcel. Karel van Navarra ook wel genoemd Karel de slechte heeft al een paar keer geprobeerd de koning af te zetten. Hij is dus gewoon een schurk. Etienne Marcel accepteert de hulp en Karel trekt de stad met 200 gehuurde soldaten binnen.


Na een poosje komt Etienne Marcel erachter dat hij zich lelijk heeft vergist in Karel. Karel heeft Bastille ingenomen. Dat is een groot fort midden in de stad.Nog dezelfde nacht wint Etienne Marcel het fort terug.Ondertussen is Matthis zijn pleegouders tegengekomen in de stad. Zij zijn juist tegen Marcel. Ze proberen de Parijzenaren tegen Marcel op te zetten. Marcel komt er achter dat Marie-Claire en Berton de Fleur de parijzenaren opzetten. Hij schrijft een arrestatie bevel uit. Matthis is ook medeplichtig en word dus ook gevangen genomen. Ze worden in de cellen van de Bastille geworpen.

Marie-Claire heeft weten te ontsnappen. Zij zorgt dat de Parijzenaren haar man en pleegzoon gaan bevrijden.Etienne Marcel wil ontsnappen samen met 5 handlangers. Zij worden opgewacht door Jean Maillart. Jean Maillart heeft ongeveer 20 man bij zich. Ze vermoorden Etienne Marcel en zijn handlangers en leggen die voor het huis met de Pilaren. 2 weken laten komt de kroonprins. De Revolutie is beeindigt

Deel 3: Verschroeide Aarde
Matthis reist met Marie-Claire en Berton de Fleur terug naar Ponterson. Dat is het landgoed van Bertrand. Ze rijden over een modderige weg als opeens de kar omvalt. Ze hebben een ongeluk. Helaas overleeft het stokoude paard dit niet. Dan opeens komt er een jonge knaap

Chaucer, dat is de schildknaap van prins Lionel. Matthis word dikke vrienden met Geoffrey. aangereden op een paard. Hij waarschuwt dat er een plundercompagnie aankomt. En jahoor...Daar is de plundercompagnie van Jake de Wyn. Ze vallen Marie-Claire wel wat lastig maar uiteindelijk worden ze allemaal meegenomen naar het kasteel. Kleine Robert is doodsbang ( een nieuw pleegkind van Marie- Claire)

. Ze zijn nu gevangen door Jake de Wyn, een erg arrogante man. Ze moeten een paar maanden in zijn kasteel doorbrengen. Jake is altijd vrolijk. (behalve wanneer hij verliest met schaken) Hij draagt de bijnaam: De eeuwige verliefde.

Na een paar maanden opgesloten te zijn in het kasteel, mogen ze opeens naar buiten. De compagnie van Jake de Wyn sluit zich aan bij Edward III. Edward wil Frankrijk de genadeklap geven. Het enorme leger van Edward trekt pijlsnel door Frankrijk heen. Hij wil Koning van Frankrijk en van Engeland worden!

Al snel moet Matthis helpen in de veldslag bij Reims. Hij moet als trompetter dienen. Matthis doet net alsof hij de oorlogssignalen niet kent en blaast de boel in de war. Wanneer ze moeten aanvallen blaast hij verdedigen en andersom. Omdat hij alles in de war heeft geschopt krijgt hij geen eten die dag. Dan ontmoet hij Geoffrey

Als Matthis door het kamp loopt ziet hij een verslagen Jake de Wyn zitten. Hij kijkt erg verdrietig. Matthis komt erachter dat Marianne ( een bretons meisje) ziek is.Ze heeft een miskraam gehad. Jake was verliefd op haar terwijl hij haar wel telkens als een slaaf behandelde. Marianne sterft door de miskraam.

Edward komt erachter dat Frankrijk niet te verslaan is. Hij wordt overwonnen door de verschroeide aarde Op de franse grond groeit niks meer dus ook geen eten voor zijn soldaten Edward besluit om terug te trekken. Helaas is Matthis door de Hertog van Lancaster ontdekt. Hij moet nu ook mee naar Engeland. Marie-Claire en Berton de Fleur mogen wel weg. De Engelsen breken hun kamp op en gaan terug naar Engeland. Onderweg komen ze in een verschrikkelijk noodweer. Er komt een enorme wervelwind en alles en iedereen wordt door de lucht gegooid. Matthis raakt buiten bewustzijn.


Als Matthis wakker wordt, ligt hij in een bed van een oude vrouw. Zijn hoofd in het verband en alles doet pijn. Na een paar dagen komt Geoffrey op bezoek. Hij heeft Matthis naar de oude vrouw gebracht. Hij vertelt dat er ontzettend veel doden zijn. Geoffrey geeft Matthis wat geld en keert terug naar Engeland. Omdat Matthis nu vermist wordt kan hij zonder zijn eer te schenden terugkeren naar Bertrand. Hij gaat op weg naar Bertrand en ziet daar ook zijn pleegouders. Ze vieren een groot feest.

Titelverklaring:
Het boek heet zo denk ik omdat de Engelse terugtrekken omdat de aarde "verschroeid" is. Er wil niks meer op de Franse bodem groeien.Daar komt de Engelse Koning Edward dan ook achter.Doordat de aarde zo is geworden, wint Frankrijk zegmaar de oorlog

Beoordeling:
Ik vond het een mooi boek. Het boek is wel realistisch omdat er natuurlijk ook echt oorlog is geweest. Het boek beschrijft ook hoe het was om in de stad te zitten met weinig eten, hoe ze vochten.. en ook de trucken van Bertrand du Geusclin zijn erg realistisch. Het boek is opzich wel spannend maar ik kon niet echt in het boek komen. Het verhaal trok me niet echt aan. Het is wel in het begin al vrij spannend omdat Matthis dan het kamp binnen dringt. Ik vind ook wel dat het boek goed opgebouwd is. In dit boek was klopte alles wel. Er zaten bijvoorbeeld niet van die foutjes in zoals in Harry Potter 6.

Er is ook nog een vervolg boek op dit boek maar de boeken kunnen ook van elkaar gelezen worden. Het vervolg boek heb ik ook gelezen.Ik vind dit weer een mooi boek van Thea Beckman. Ik heb namelijk al meerdere boeken van Thea Beckman gelezen.

Perspectief:
Iemand anders verteld het verhaal. Je beleeft het door de ogen van Matthis. Ik vind de manier van vertellen gewoon normaal. In andere boeken is het meestal ook gewoon door de ogen van de hoofdpersoon verteld.

Structuur:
Het verhaal is gewoon in chronologische volgorde verteld. Er zijn dus geen grappen met de tijd uitgehaald.Wel worden af en toe herinneringen opgehaald maar dat kan je niet echt grappen met de tijd noemen.

Hoofdpersoon:
Matthis: Matthis is een jongen van rond de 16 jaar en aan het eind van het verhaal rond de 20. Hij heeft blond haar en blauwe ogen.Hij is erg onzeker van alles . Nu ook van zijn stem. Hij kon eerst zingen als een engel maar nu is hij in de puberteit en heeft hij de baart in de keel. Later in het boek krijgt hij gelukkig wel weer zijn stem terug. En kan hij weer prachtig zingen.


Zijn probleem:
Het probleem is eigenlijk heel simpel: De oorlog. Als de oorlog er niet was geweest had Matthis gewoon een Trouvere gebleven.

Sympathieken:
Bertrand: de bijpersoon. Hij komt op voor de mensen van Frankrijk. Hij is een eerlijke, maar ook betrouwbare kapitein.Hij liet zich bijv. niet omkopen.

Clopin: Een vriend van Bertrand. Hij helpt Bertrand door dik en dun. Samen met Clopin moet Matthis naar Parijs.

Geoffrey: De vriend van Matthis maar wel een Engelse.

Onsympathieken:
De Engelse kapiteinen en Koning. Ze moeten zo nodig nog meer land hebben, en daarom oorlog voeren.

Bedoeling:
De bedoeling van het boek is denk ik amuseren en informeren. Bijv. hoe vroeger oorlog gevoerd werd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Triomf van de verschroeide aarde door Thea Beckman"