Triomf van de verschroeide aarde door Thea Beckman

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 748 woorden
  • 4 april 2007
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 16 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1977
Pagina's
432
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Triomf van de verschroeide aarde
Shadow
Triomf van de verschroeide aarde door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Triomf van de verschroeide aarde
Auteur: Thea Beckman

Een korte inhoud van het boek:
De strijd om Rennes
Matthis Cuvelier is een16 jarige trouvère die door Frankrijk trekt. In het bos ontdekt hij een groep partizanen. Bertrand du Guesclin, hun leider, neemt hem op in de groep. Ze doen aanvallen op het Engelse leger dat een paar Franse steden in Bretagne heeft belegerd. Bertrand wint een een tegen een gevecht waarmee hij een stad bevrijd en gaat daarna met de andere partizanen naar Rennes, waar zijn tante woont. Het Engelse leger heeft grote gevechtstorens gebouwd en wil daarmee de stad Rennes in handen krijgen, maar door allerlei slimme trucjes weet Bertrand de stad goed te houden, en midden in de nacht verbrand hij de drie gevechtstorens. Later komt de Hertog van Lancaster op uitnodiging in de stad kijken en ziet hij hoe goed het er gaat. De bewoners van Rennes hebben hun uiterste best gedaan om het er zo goed mogelijk uit te laten zien. De hertog houdt op met belegeren als Rennes een hoge prijs betaald. Het geld wordt betaald en het Engelse leger trekt weg.

De revolutie
Matthis is samen met Clopin door Bertrand naar Parijs gestuurd. Hij moet een brief aan Prins Charles geven om geld te vragen voor de mannen van Bertrand. In Parijs is een revolutie aan de gang met aan het hoofd Etienne Marcel, hij heeft prins Charles onder druk gezet. Door een oude kennis, Jean Millart, komen ze te weten dat prins Charles gevlucht is. Clopin vindt het niks en gaat op zoek naar de prins, maar Matthis blijft in Parijs, waar Ettiene Marcel Karel van Navarra heeft vrijgelaten. Karel komt met soldaten de stad binnen en neemt de Bastille in, maar het wordt teruggewonnen door Ettiene Marcel. Matthis komt ondertussen zijn pleegouders, Berton de Fleur en Marie-Claire tegen. Zij zijn juist tegen Ettiene Marcel, en ze proberen de burgers weer aan de kant van de prins te krijgen, maar ze worden gevangen genomen. Marie-Claire krijgt de burgers zover om de Bastille te veroveren en ze zijn weer vrij. Die nacht worden Ettiene Marcel en zijn handlangers vermoord en voor het stadhuis gelegd. Twee weken later komt prins Charles weer in de stad.


De verschroeide aarde
Matthis gaat met zijn pleegouders naar Bertrand. Onderweg worden ze gevangen genomen door Jake de Wyn, en ze worden daar zijn huis gebracht. Na een paar maanden wil Jake zich aansluiten bij de koning van Engeland, die de stad Reims in handen wil krijgen. Matthis is vaker trompetter geweest en mag dat nu weer doen, maar bij de aanval op Reims blaast hij de verkeerde signalen. Omdat er geen eten meer is moet het Engelse leger zich terugtrekken, en Matthis moet met ze mee. Het leger komt op de terugweg in een wervelwind terecht en raakt gewond. Een oude vrouw heeft hem al die tijd verzorgd, maar toch gaat hij naar Porterson. Daar komt hij zijn pleegouders en Bertrand tegen. Die avond wordt er een groot feest gehouden.

De belangrijkste gebeurtenis:
Er zijn drie belangrijkste gebeurtenissen. De eerste is de slag bij Rennes, de tweede gebeurtenis is de moord op Ettiene Marcel en de derde gebeurtenis is de wervelwind.

De hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is Matthis Cuvelier, een jongen van zestien jaar. Hij is de jongste trouvère van Frankrijk. Ook is hij de heraut van Bertrand du Guesclin.

De bijfiguren:
- Bertrand de Guesclin, een sterke boer die vecht voor het volk van Frankrijk. Hij is een kennis van Berton de Fleur en Marie-Claire.
- Berton de Fleur en Marie-Claire, de pleegouders van Matthis Cuvelier.
- Ettiene Marcel, een poorter die tegen de adel is en de inwoners van Parijs achter zich heeft staan.
- Clopin, een van de mannen van Bertrand waarmee Matthis naar Parijs trekt.

- Karel van Navarra, de zwager van prins Charles. Hij heeft in de gevangenis gezeten.
- Jean Miljard, een kennis van Matthis en zijn pleegouders, ondertussen is hij de wethouder van Parijs.

Belangrijkste probleem van de hoofdpersoon:
Matthis Cuvelier heeft meegedaan aan de strijd waarin de koning van Frankrijk en een prins gevangen zijn genomen. Hij is gevlucht in de strijd en dat wil hij goedmaken.

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in allerlei delen van Frankrijk

Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af tussen 1356 en 1360.

Bedoeling van de auteur:
De bedoeling van Thea Beckman is denk ik de lezer amuseren en informatie geven over de geschiedenis.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Triomf van de verschroeide aarde door Thea Beckman"