Tabee, New York door F. Springer

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Tabee, New York
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 906 woorden
  • 4 juni 2005
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
F. Springer
Genre
Psychologische roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1974
Pagina's
110
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Jeugdliefde

Boekcover Tabee, New York
Shadow
Tabee, New York door F. Springer
Shadow
Analyse
Komt de titel letterlijk in het boek voor?

De titel komt niet in het boek voor.

Heeft het boek een ondertitel of motto?

Er is ook geen motto of ondertitel in het boek aanwezig.

Wanneer speelt het boek zich af?

De precieze tijd wordt niet verteld in het boek. Wel kun je de tijd achterhalen door allemaal verschillende citaten in het boek bijvoorbeeld “Kennedy”, Hubert Huphrey en het “Nederlands-Indië”. Dit staat letterlijk in het boek op blz. 2.
Ik citeer: ”Je had het gevoel erbij te horen als je tijdens het lunchuur Bobby Kenndy en Hubert Humphrey in een open auto langzaam Fifth Avenue zg afzakken, de mouwen van hun colbertjasjes gescheurd, op hun handen en armen bloedende krassen van de gretige nagels der juichende winkelmeisjes”.

Ik heb bij google opgezocht wanneer deze mensen leefde. Bobby Kennedy is eigenlijk Robert F. Kennedy. Hij leefde in de periode van 20 November 1925 tot 6 Juni 1986. Hubert was de vice president van de V.S. en leefde van 1911 tot 1978.
Ook worden er de hele tijd flashbacks in het boek gelezen. In de flashbacks gaan ze naar de tijd wanneer Ruud, Menno en dollie nog jong zijn en wonen in Nederlands-Indië, in Bandoeng. Indië werd in 1949 onafhankelijk dus moet Ruud voor die tijd nog daar hebben gewoond.
Waar speelt het boek zich af?

Het boek speelt zich af in Amerika en in Nederlands-Indië. Ik citeer: ” ’Welkom in Amerika,’ riep hij en stompte mijn arm”. Hier komt Ruud, Menno Spanjer tegen. Hier komt hij Menno en Dollie tegen op een feest van Meneer Visser.

De hoofdpersonages

Als eerste hoofdpersoon heb ik Ruud gekozen, omdat hij het vaakst in het verhaal voorkwam. Ruud is een man van ongeveer rond de dertig jaar. Hij is vice-consul van de Nederlandse regering. “Mijn eertse post was New York, waar ik als jongst ambtenaar verbonden werd aan het consulaat-generaal, dat zich bevond op de vierde verdieping van de Eastern Airlines Building in Rockefeller Center, het stenen hart van Manhattan, dat de oude miljonair in de jaren dertig door een leger werklozen had laten bouwen. ” Hier word uitgelegd waar Ruud werkt, en wat voor werk hij doet.
In zijn kinderjaren in Bandoeng werd hij door zijn vrienden altijd Rudy genoemd. Zijn karakter in zijn kinderjaren is wel makkelijk te omschrijven. Hij was gewoon een dikke meeloper. Hij was smoorverliefd op Dollie, maar noemde haar wel de hele tijd kippetje. “Ik wist wel ongeveer wat hij bedoelde. Het leek mij een beledigende suggestie, dus ik zei:’ben je gek, met zo’n kleine kip zeker’ ”.
Maar iedereen veranderd en als hij later (rond het einde van het boek) weer bij Dollie is bekent hij z’n liefde voor Dollie. Maar Ruud heeft wel een karakteristiek probleem. Hij zegt te snel ja.

Als tweede hoofdpersson heb ik Dollie gekozen, omdat ze een grote rol in het boek, en in het leven van Rudy speelt. Dollie, in haar oudere jaren Dolla genoemd, is de vrouw van Menno Spanjer, een oude vriend van Rudy met een enorm eigendunk, drank en agressie probleem. Dollie werd in haar kinderjaren altijd gepest door Menno en zijn vriendjes. Ze noemden haar altijd kippetje. Ze was in haar kinderjaren verliefd op Rudy. Ze was een verlegen en gesloten meisje.
Naarmate ze ouder wordt, wordt ze ook steeds minder verlegen. Ze is later gehuwd met haar grootste aardrivaal (van vroeger) Menno. Ze heeft twee kinderen die erg, maar dan ook wel heel erg druk zijn.
Op het einde van het boek raakt menno zijn baan kwijt en gaat hij weg. Dolla wordt dan weer verliefd op haar Ruudje.
Thema

Het thema is duidelijk mislukking. Dit kun je lezen op de eerste bladzijde van het boek, ik citeer: ”Tabee, New Yok is in meer dan een opzicht het verhaal van mislukkingen, van mislukkend contact, mislukkend afscheid, mislukkingen in het verleden en mislukkingen in het heden. Het is tevens het verhaal van het streven om de mislukkingen van het verleden alsnog teniet te doen, de ‘gemiste kansen en grezeloze lulligheid, die je eeuwenlang blijft betreuren,’zoals Springer schrijft.”

Opbouw

Het boek is opverdeeld in 5 hoofdstukken. Er zijn ook de nodige flashbacks aanwezig.in de ene flashback is ruud 12 en in de andere is hij alweer wat ouder.

Stijl

Ik vind totaal niet dat dit verhaal op een deftige toon is geschreven. Het is gewoon alledaagse taal die iedereen met gemak kan lezen. Er zijn ook geen moeilijke woorden en zinnen. Ook wordt er vaker in het engels gesproken, maar dit is niet storend zoals bijvoorbeeld: “ ’see you soon,’ riep hij nog, ‘We’ll give you a ring, O.K’ ”.

Begin en einde van het boek

Het boek begint met: “Mijn eerste post was New York, waar ik als jongste ambtenaar verbonden werd aan het consulaat-generaal, dat zich bevond op de vierde verdieping van de Eastern Airlines building in Rockefeller Center, het stenen hart van Manhattan, dat de oude miljonair in de jaren dertig door een leger werklozen had laten bouwen. ” Hier word uitgelegd waar Ruud werkt, en wat voor werk hij doet.

het boek eindigt met “Ik dacht, wat heb ik gedaan. Godallemachtig, wat heb ik gedaan.”
Het boek eindigt zo omdat hij er spijt van heeft dat hij het Dollie niet heeft gezegd dat hij naar Afrika moet en dat zij nu weer alleen in New York is.
Heeft de schrijver iets bedoeld met het boek

Ik denk van niet. Ik denk dat hij dit gewoon heeft geschreven voor amusement.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.