Bespreking
Specht en Zoon, Willem Jan Otten VWO5
Enkelvoudige of samengestelde handeling?
Het is een enkelvoudige handeling. Er is eigenlijk maar 1 verhaal, datgeen van het ‘leven’ van het schilderij.
Open of gesloten einde?
Het is een soort van open einde, bijna alle vragen zijn beantwoord, alleen niet de vraag of de specht nu uiteindelijk een pedofiel was of niet; wie had er gelijk specht of Minke
Informatieve opening of opening in de handeling?
Opening in de handeling: het boek begint net voor het moment dat het schilderij wordt verbrand. Daarna hoor je wat er gebeurde voor de verbranding, dan wordt het verbrand en daarna kom je te weten wat daarna gebeurde. De verbranding is bijna aan het einde van het boek (pg 129)
Middelen om spanning op te wekken:
Het enige middel om de spanning op te wekken is het feit dat je aan het begin van het boek te weten komt dat hij verbrand wordt. Verder heerst er meer nieuwsgierigheid in het boek.
Personages en hun rollen
Hoofdperso(o)n(en):
Eigenlijk zijn er 2 hoofdpersonen in het boek. De een is niet echt een persoon, het is het schilderij. Hij is degene die verteld wat er allemaal met hem gebeurd, wat er allemaal met hem gedaan wordt. Deze personage meerder ‘levensdoelen’ hij wil zichzelf zien en hij wil dat de Specht hem ziet, de specht of singer zelf zouden de enige zijn die hem ‘tot leven kunnen wekken’. Het schilderij is een flat character: hij heeft altijd maar 1 gedachte: de schepper is heilig en goed en ik wil tot leven gewekt worden.
De andere hoofdpersoon is Felix Vincent ook genoemd als ‘Schepper’. Zijn doel is in het begin van het verhaal: geld verdienen om de Nimmendor te kopen. Daarna is zijn doel ook om het schilderij zo mooi mogelijk te maken. Hierna weet hij niet meer wat hij wil en is hij in de war. Deze is een round character: Het komt uit een heel onverwachte hoek wanneer hij het schilderij oppeens verbrandt. Hij was er eerst zo trots op en vond het zo belangrijk.
Tegenstander:
Er is in dit verhaal niet echt een tegenstander, de enige die Felix belet het schilderij te maken is hijzelf. Hij verbrandt het zelfs wanneer hij denkt dat Specht een pedofiel is.
Helper:
De vrouw van Felix (Lidewij Langebeen) helpt Felix bij het maken van zn schilderij. Normaal ziet zij nooit de schilderijen van Felix maar deze keer hielp ze hem er toch bij omdat het zo’n speciaal werk was.(zij is een flat character, ze is niet zo veel besproken en heeft daarom dus ook geen onverwachte acties).
Manieren waarop een schrijver je informeert over het karakter
Je weet hoe de personages zijn doordat het schilderij vaak verteld hoe de mensen zijn of hoe hij denkt dat de mensen zijn.
Chronologisch tijdsverloop of niet-chronologisch tijdsverloop?
Het is een chronologisch tijdsverloop er zijn wel een aantal flashbacks. Bijvoorbeeld is het begin een grote flashback.
Continu tijdsverloop of niet-chronologisch tijdsverloop, tijdsverdichting, tijdsvertraging.
Het is een niet-chronologisch tijdsverloop. Bijvoorbeeld aan het begin kom je te weten dat het doek 8 maanden in een winkel hangt. Hier wordt natuurlijk niet op detail in gegaan.
Vertelperspectief en vertelsituaties
Het boek is geschreven in een ik-perspectief het schilderij verteld z’n eigen verhaal. Het schilderij weet niet alles op blz. 147 weet het schilderij niet wat een hart is hij zit in de borstzak van schepper en vraagt zich af wat het kloppend geluid is. Ook weet hij niet wat er gebeurd voordat hij wordt verbrandt. Hij weet ook niet of Specht nu een pedofiel was of niet. Hij is dus geen alwetende verteller. Het schilderij speelt niet echt mee in het verhaal, maar hij speelt wel een belangrijke rol, maar een schilderij kan natuurlijk niets uitvoeren.
Thema
Verhaallaag: het verhaal is: een schilderij wordt geschilderd, het is belangrijk voor schepper. Later wordt het verbrand. Schepper wordt vader en specht komt terug om het schilderij op te halen maar is te laat.
Betekenislaag/thematische laag: Het thema van dit boek is ‘Leven en Dood’; Felix schildert een ‘dode’ jongen weer levend, Specht is op sterven na dood, Lidewij overlijdt bijna bij het baren van haar zoon; Leven en Dood komt dus in het hele boek terug. Enkele motieven die dus voorkomen in het verhaal zijn ‘leven’, ‘dood’ en ‘tijd’. Het gaat hier voortdurend over.
REACTIES
1 seconde geleden