Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Specht en zoon door Willem Jan Otten

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Specht en zoon
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1482 woorden
  • 10 januari 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
14 keer beoordeeld

Boekcover Specht en zoon
Shadow

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen?

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt …

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen?

Specht en zoon door Willem Jan Otten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Specht en Zoon
Schrijver:Willem Jan Otten
Klas: H4

Samenvatting:
Het verhaal wordt verteld door een schildersdoek. Het doek hangt eerst nog in de winkel, te wachten op een koper. Dat wordt Felix Vincent, die door het doek ‘Schepper’ genoemd wordt. Het doek ‘een zeer dicht geweven vier maal universeel geprepareerd linnen’ van twee meter bij 1.20. Schepper heeft als motto ‘schilderen naar het leven’. Hij schildert meerdere portretten van mensen die bij hem langskomen, maar op een dag komt Valery Specht, hij geeft de opdracht, om zijn overleden zoon te schilderen. Hij zegt: ‘Schilder mijn zoon. Maak hem levend. Vergeet zijn dood.’ en ‘Je redt er een leven mee!’. Eerst twijfelt Schepper hierover, omdat hij altijd naar het leven heeft geschilderd, en nu een dode zou moeten schilderen, die hij ook nog nooit in het echt gezien heeft.
Maar uiteindelijk haalt Lidewij, de liefde van zijn liefde, hem toch over om de opdracht aan te nemen. Hij kiest er het ‘zeer dicht geweven vier maal universeel geprepareerd linnen’ voor.

Schepper had in zijn jeugd een vriendje Tijn, die op een dag zijn penis liet zien aan Felix. Daar schrok hij zo van dat hij alle contact verbrak. Het schilderen van Singer, de overleden zoon van Specht, vormde een soort van verwerking van die jeugdervaring. Doordat de penis van Tijn een dopje was en hij dit ook bij Singer geschilderd had, wordt alle aandacht van het schilderij, naar het midden gezogen.
Wanneer het schilderij af is en niet opgehaald wordt door Specht, blijft het ongeveer een jaar in het atelier staan. De journalist Minke Depuis vertelt Felix dan hoe het volgens haar echt zit, met die zoon van Specht; Specht zou stervende zijn, en Singer zou niet meer dan een seksslaaf zijn voor hem. Felix is hierdoor zo geschokt, dat hij het schilderij, en alle foto’s en videobanden die hij van Specht heeft gekregen verbrandt. Schepper had voordat hij het schilderij verbrand had, een foto ervan gemaakt, die scheurt hij in tweeën en stopt het in zijn borstzak. Vanaf dat moment wordt het verhaal verteld door die foto. Schepper stopt de foto in zijn borstzak en gaat daarmee naar zijn vrouw Lidewij, die in het ziekenhuis moet bevallen van hun zoon. Ze noemen hem Stijn. Na de bevalling gaat Schepper een lange fietstocht maken, naar onder andere de plek waar Tijn zijn schaamte liet zien. Daar huilt hij van alle emoties die hij heeft. Eenmaal thuisgekomen in Nimmerdor, het huis van Schepper en Lidewij, staat daar de wagen van Specht. Specht is erg ziek. Hij weet van het verbranden van het schilderij en geeft Schepper de opdracht hem opnieuw te maken, zodat Singer hem zelf kan zien. Singer is niet dood, maar verslaaft aan drugs. En Specht is geen pedofiel, en houd echt van zijn zoon.

Titel: Specht en zoon
Specht is de opdrachtgever en hij wil dat ‘Schepper’ zijn zoon schildert.

Ondertitel: Schilder mijn zoon. Maak hem levend. Vergeet zijn dood.
Dit is de motivatie van Specht om het schilderij te laten maken.

Genre:
Het is een psychologische roman, omdat Felix Vincent (de hoofdpersoon) een psychologische groei doormaakt.

Personages:
Felix Vincent: wordt in het boek meestal met ‘Schepper’ aangeduid. Hij is een kunstschilder, van ongeveer 30 jaar, hij woont samen met zijn vriendin Lidewij Langebeen, de liefde van zijn leven. Felix is duidelijk een karakter, omdat je best veel van zijn gevoelens te weten komt. En omdat hij een psychologische groei doormaakt. Over zijn uiterlijk wordt opvallend genoeg niks verteld.
Lidewij Langebeen: woont samen met Felix, haar leeftijd wordt niet duidelijk, wel dat ze jong is. Ze is een type, omdat er niet heel veel over haar wordt gezegd, en ze geen psychologische groei doormaakt. Ze heeft geen baan, denk ik, aangezien ze meestal ook overdag thuis is. Ze is blond, en verder wordt er ook over haar uiterlijk niks verteld.


Tijd en ruimte:
Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd, want ze hebben mobieltjes, foto’s en in het ziekenhuis had Lidewij allemaal moderne apparatuur om zich heen.
De tijd is best belangrijk in het verhaal, omdat Lidewij geopereerd wordt. En de foto die gemaakt wordt van het schilderij speelt ook een belangrijke rol in het verhaal, want als het schilderij verbrand is, wordt het verhaal door die foto verteld.
De verteltijd is twee tot twee en een half jaar, afhankelijk van hoelang het doek in de winkel hangt.
De vertelde tijd is 142 pagina’s. Het lezen koste me ongeveer twee en een half uur.

Verteller:
Het verhaal wordt verteld door een schildersdoek, de alwetende verteller, waarop Singer geschilderd wordt. Het doek beschrijft alles heel precies, omdat het vaak niet weet wat het is. Wel opvallend is, dat het wel weet wat een piano is, maar niet weet wat bijvoorbeeld een spiegel is.

Motieven:
- Verleiding / ontrouw
Felix gaat vreemd met Minke, kijkt naar porno en verbreekt zijn belofte aan Specht.
- Godsdienst
Er zitten veel katholieke elementen in het boek; de naam ‘schepper’, verschillende data als Pasen en Driekoningen, de Piëta (moeder met gestorven kind).
- Vaderschap
Specht en ‘zoon’; Stijn, de zoon van Felix en Lidewij; Specht en zijn schilderij; het boek is opgedragen aan de vader van de schrijver.
- zijn en gezien worden

Je bestaat pas als je gezien wordt; Felix had het bestaan van Tijn ontkent door niet meer naar hem te kijken; Singer moest door het schilderij te zien weer weten dat hij bestaat.

Thema:
‘Om te scheppen is geloof nodig.’ Felix kan Singer weer tot leven wekken omdat hij gelooft dat hij dat kan.
Felix verbrandt het schilderij van Singer als hij Specht niet meer gelooft, maar Minke wel. Ook Singer moet geloven, om te weten dat hij wel degelijk bestaat.

Spanning:
Het eerste deel is een flashforward, die erg nieuwsgierig maakt naar waarom het schilderij verbrand wordt. Daar wordt pas aan het einde van het boek antwoord op gegeven, dus daar blijf je wel de hele tijd over nadenken.

Stijl:
“Uit zijn binnenzak had hij een chequeboek te voorschijn gehaald.
Voor ik u zeg waar het om gaat wil ik dat u weet dat het om honderdduizend gaat. Euro’s. Vijftigduizend nu en vijftigduizend als het voltooid is.
Specht bracht een duim en een wijsvinger naar zijn lippen, likte, bladerde het chequeboek open en schreef vijf cijfers op. Daarna schoof hij het chequeboek naar het midden van de tafel. Schepper kon het nu met eigen ogen zien. Er stond € 50.000. De cheque hoefde alleen nog maar losgescheurd en ondertekend te worden. Het lukte schepper om de cheque niet aan te raken.”
De lengte van de zinnen is over het algemeen aardig kort. En het taalgebruik is erg makkelijk, waarschijnlijk omdat de verteller zelf nog geen moeilijke woorden kent.


Eigen mening
Het onderwerp vind ik eigenlijk niet erg interessant, omdat ik niks heb met schilderen en schilderijen. Daardoor is het voor mij ook niet echt herkenbaar.
Het is best een diepgaand boek, doordat er verschillende bedoelingen kunnen zijn, bij bepaalde stukken tekst.
Volgens mij waren de gebeurtenissen belangrijker dan de gevoelens en gedachten van de personen. De gebeurtenissen zijn goed te volgen, en de ene herkenbaarder dan de andere.
De personen kwamen levensecht over, omdat ze goed werden beschreven en door bepaalde handelingen blijkt ook dat ze ook maar gewoon mensen zijn. Ze kwamen erg realistisch over, en je kon je mede daardoor ook goed inleven.
Het verhaal is niet erg moeilijk opgebouwd. Het eerste deel is een flashforward, die erg nieuwsgierig maakt. En het einde is een soort van Happy Ending, maar wel erg mooi, en niet voorspelbaar.
Het verhaal is in alledaags taalgebruik geschreven, en dus goed te volgen. Ook de dialogen zijn levensecht geschreven, vooral dat vind ik erg mooi.
De zin die me echt is bijgebleven omdat ik hem erg mooi vind is; ‘Je redt er een leven mee!’ Dat is een van de motiverende zinnen van Specht voor Felix om een schilderij van Singer te maken.

Relatie tussen tekst en auteur:
Het boek heeft een Christelijke aspecten, dat komt overeen met de schrijver, die zelf Christen is. Over een eventueel eerder geloof heb ik niks kunnen vinden, dus ga ik ervan uit dat hij nergens in geloofde. Nu is hij Rooms-Katholiek, en over zijn toetreding in de Rooms-Katholieke kerk heeft hij een boek geschreven: 'Het wonder van de losse olifanten' Ook het vaderschap speelt een belangrijke rol in zowel het boek als in het leven van de schrijver zelf.

Verbanden tussen boeken:
Thema’s die vaak terugkeren in de boeken van Otten zijn: zien, trouw, geloof en dood. Zo ook in Specht en zoon.


Literatuurgeschiedenis:
De roman hoort tot een literair Godsdienstige stroming, omdat de Godsdienst (Christendom) erg terug komt in het verhaal.

Plaats van het boek binnen het oeuvre van de schrijver:
Specht en zoon past in het oeuvre van Otten, omdat de thema’s die Otten meestal gebruikt (zien, trouw, geloof en dood) ook terug te vinden zijn in deze roman.

REACTIES

A.

A.

Het is geen alwetende verteller.
De verteller heeft o.a. geen inzicht op de personages. Er zijn nog veel meer argumenten die tegengaan met het feit dat dit een alwetende verteller is.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Specht en zoon door Willem Jan Otten"