Password door Mirjam Mous

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Password
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1793 woorden
  • 19 oktober 2015
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 6
75 keer beoordeeld

Boekcover Password
Shadow

Mick treft zijn beste vriend Jerro bewusteloos aan op diens slaapkamer. Snel laat hij een ambulance komen. Omdat hij geen familie is, mag hij niet met Jerro in de ambulance meerijden naar het ziekenhuis. Maar als hij daar even later naar zijn vriend informeert, wacht hem een vreemde situatie.

Stefan wordt na schooltijd opgewacht door een onbekende man. …

Mick treft zijn beste vriend Jerro bewusteloos aan op diens slaapkamer. Snel laat hij een ambulance komen. Omdat hij geen familie is, mag hij niet met Jerro in de ambulance meerijd…

Mick treft zijn beste vriend Jerro bewusteloos aan op diens slaapkamer. Snel laat hij een ambulance komen. Omdat hij geen familie is, mag hij niet met Jerro in de ambulance meerijden naar het ziekenhuis. Maar als hij daar even later naar zijn vriend informeert, wacht hem een vreemde situatie.

Stefan wordt na schooltijd opgewacht door een onbekende man. Hij vertrouwt het niet en gaat ervandoor. Wat wil die kerel van hem? Wanhopig probeert hij zijn achtervolger af te schudden.

De levens van de drie jongens raken op bizarre wijze met elkaar verweven. Vreemde gebeurtenissen volgen elkaar snel op en Jerro en Stefan lopen groot gevaar. Langzaam komt Mick achter de ontstellende waarheid…

Het ziekenhuisgebouw bestond uit grijze stenen en heel veel glas. Mick ontweek een man met krukken en haastte zich naar de informatie balie. Er zat een vrouw achter een computerscherm. In haar rechtervoortand fonkelde een diamantje. ‘Hallo,’ zei ze. ‘Kan ik je helpen?’ ‘Mijn vriend is net met de ziekenwagen hierheen gebracht.’ Mick was nog buiten adem van het fietsen. ‘Jerro Prins. Ik wil graag weten hoe het met hem is.’ ‘Hmmm.’ Ze deed iets op de computer. ‘Jerro Prins, zei je?’ ‘Ja.’ Mick knikte er zijn hoofd bijna af. ‘Het spijt me, maar er is niemand binnengebracht die zo heet.’

Password door Mirjam Mous
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

A.)       Algemene informatie

1. Titel:                      Pass word

2. Auteur:                 Mirjam Mous

3. Uitgeverij/druk:  Van Holkema & Warendorf, houten (2013); 1ste druk 2012

4. Bladzijden:          308

5. Type boek:          Het is Fictie, realistisch want het is verzonnen omdat het nooit op het nieuws geweest en het kan niet voor mijn geboorte zijn gebeurt want toen konden ze geen embryo’s splitsen en hadden ze geen bewakingscamera’s. het kan tevens wel echt gebeurt zijn want er gebeuren geen onmogelijke dingen zoals geesten en demonen.

6. Genre:                  Detective

7. Illustraties:           Er staan geen plaatjes in het boek, de voorkant is geïllustreerd door: Frauke Schneider, Arena Verlag, GmbH, Duitsland en ontworpen door Ontwerpstudio Bosgra BNO, Baarn

 

B.)                   Samenvatting

Mick werd eerst heel erg gepest maar toen de steenrijke Jerro kwam met veel gezag gebeurde het niet meer. Sterker nog Mick werd Jerro ’s beste vriend en andersom.

Ze spraken ook af om bij elkaar langs te komen. Tijdens zo’n afspraak moest Mick naar de WC. Toen hij terug kwam trof hij Jerro buiten westen aan. Mick wilde een ambulance bellen maar Kasia nam het over. Mick wist niet dat Kasia niet 112 belde maar Stefan.

Jerro werd in een niet van echt te onderscheiden ambulance naar een afgelegen huis gebracht waar hij omgewisseld werd door Stefan. Stefan trok Jerro ’s kleren aan en at een bedorven garnaal voor het ziek zijn effect. Jerro kreeg Stefan ’s kleren en werd opgesloten. Jerro werd bewaakt door de moeder van Stefan want die was helemaal het complot ingetrokken.

Stefan en de Moeder van Stefan zijn door Dexter, baas van het complot, benadert. Dexter vertelde het ze allebei maar eerst Stefan. Hij vertelde dat Stefan een eeneiige tweelingbroer van Jerro is maar uit 2 andere baarmoeders. Dat wist Dexter omdat hij in de gevangenis  een cel deelde met “De professor”. De professor werkte in een vruchtbaarheidskliniek en thuis had hij een laboratorium waar hij onderzoek deed naar stamcellen.

Op een dag kwam Mr. Prins en zijn vrouw bij de kliniek en werden geholpen door de professor. Zonder dat de fam. Prins het wist splitste de professor de embryo en bewaarde hem. Uit het ene deel kwam Jerro maar uit het andere deel eerst niks. Tot Nel, Stefans moeder bij de kliniek kwam voor een kind maar die kon ze niet krijgen. De professor hoorde het en sprak haar aan. Ze kon een kind krijgen maar dan moest het wel in het diepste geheim bij de professor Thuis. Ze ging akkoord en ze kreeg het halve embryo van de fam. Prins. Waar Stefan met als biologische vader Bjorge Prins uitkwam.

Jerro werd opgesloten in Stefan ’s 2de kamer (eerst woonde Stefan in een ander huis). Er zaten tralies voor het raam en er stond 1 kast, 1 bed en 1 tafel met 1 stoel. Heel anders dan Jerro ’s eigen kamer. Die had een eigen privé badkamer, tv, stereo en strip boeken kast want Jerro was fan van stripboeken.

De uren gingen voorbij en Jerro had geen besef van tijd. Hij wist ook niet waarom hij in de kamer zat en wat er met hem ging gebeuren.  Hij probeerde een ontsnapping’ s poging door met een stoel het raam in te slaan, tevergeefs. Hij werd verdoofd en zijn voeten werden vastgeketend aan het bed. Hij had in films gezien dat je een goede band met je ontvoerders moest op bouwen maar Jerro lukte het niet echt. Hij kreeg het wel voor elkaar dat Nel een paar stripboeken voor hem ging halen en hij mocht na een aantal dagen ook en computerspelletje spellen. Het vermaak was wel primitief en hij ging nadenken waarom ze hem ontvoert hadden: voor losgeld misschien? Maar waarom duurde het zo lang? Die vragen gingen door zijn hoofd.

Jerro bleef maar smeken of hij naar de badkamer mocht maar dat mocht lange tijd niet tot er in de “bende” overleg was geweest mocht het. Maar toen hij er heen werd gebracht werd hij wel onder schot gehouden met een stroomstoot wapen: een tezer.

Ook werden er af-en-toe vragen gesteld aan Jerro zoals: wat was het paswoord of teken een plattegrond van de school. en dacht Jerro: waarom willen ze dit weten. Later in de week werd het ook nog eens stik heet in de kamer want het was zomer en er was een hitte golf. Gelukkig kreeg hij wel een ventilator.

Toen hij over een van de vele vragen nadacht zat hij naar buiten te kijken toe hij opeens Mick zag.

Stefan kwam in het zieken huis en maakten voor het eerst kennis met Jerro ’s ouders, maar moest doen of hij ze al lang kende. Hij kreeg hulp van Kasia.

Stefan kreeg als doel om de data van Mr. Prins nieuwe spelcomputer te stellen en dat aan Dexter te geven.

Maar het werd Stefan niet makkelijk gemaakt. Mick, Jerro ’s beste vriend, vond Stefan, voor Mick Jerro,  verdacht en maakte er werk van.

Mick kwam er achter dat de ambulance nep was en via, via vond hij de ambulance.  Per toeval kwam hij de echte Jerro tegen en belde de politie. Die wilden hem niet geloven. Ondertussen vertelde Jerro door middel van het ophouden van papiertjes met tekst dat er bv. een bewapend iemand in het huis was.

Toen de politie het niet wilde geloven ging Mick zelf op pad en bevrijde Jerro en ze sloten Nel op. Ze waren net weg voor dat Dexter ’s hulpjes Jerro en Nel wilden vermoorden om geen sporen achter te laten. Mick ging met Jerro naar Jerro ’s huis en samen loste ze alle problemen op. Nel werd onschuldig verklaard samen met Stefan, Mick kreeg een beloning, en de boeven werden opgepakt. behalve Dexter die was naar het buitenland gevlucht om de data te verkopen. maar Stefan had per ongeluk de verkeerde bestanden aan hem gegeven en de baas kreeg er niks voor.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Toen de politie het niet wilde geloven ging Mick zelf op pad en bevrijde Jerro en ze sloten Nel op. Ze waren net weg voor dat Dexter ’s hulpjes Jerro en Nel wilden vermoorden om geen sporen achter te laten. Mick ging met Jerro naar Jerro ’s huis en samen loste ze alle problemen op. Nel werd onschuldig verklaard samen met Stefan, Mick kreeg een beloning, en de boeven werden opgepakt. behalve Dexter die was naar het buitenland gevlucht om de data te verkopen. maar Stefan had per ongeluk de verkeerde bestanden aan hem gegeven en de baas kreeg er niks voor.

 

C.)          Titel, thematiek

1. Titelverklaring:   ik vind dat de titel goed gekozen omdat door het “pass word” komt Mick er achter dat Jerro niet Jerro is.

2. Omslag:                de voorkant is geïllustreerd door: Frauke Schneider, Arena Verlag, GmbH, Duitsland en ontworpen door Ontwerpstudio Bosgra BNO, Baarn. Op de voorkant is het hoofd van Mick, Jerro of Stefan in het zwart wit afgebeeld. Hij is afgebeeld omdat hij een belangrijke rol heeft.

 

D.)                          Personen  

1. Hoofdpersoon:  Mick, Jerro en Stefan zijn de hoofdpersonen.

2. Probleem:            Jerro is flauwgevallen en Stefan neemt zijn plaats in. Het is Mick de taak om Stefan te ontmaskeren en Jerro te bevrijden.

                                    Zoal je in de samenvatting kunt lezen is het Mick gelukt om Jerro te bevrijden en Stefan te ontmaskeren.

3. Beschrijving:      Mick:              verlegen, onsportief, zacht, word gepest en ongelukkig.

Jerro:              rijk, zelfverzekerd, komt voor zichzelf op, gesloten, vriendelijk en ongelukkig.

Stefan:           is een tegen stander, somber, hard, onvriendelijk, egoïstisch en ongelukkig.

4. Bijfiguren:           
nel:                 tegenstander; betrouwbaar, verlegen en ongelukkig; moeder van Stefan.

Dexter:           tegenstander; onbetrouwbaar, rustig, evenwichtig.

Mr. Prins:       afzijdige; betrouwbaar, doorzettingsvermogen, eerlijk en slim.

Kasia:            tegenstander, onbetrouwbaar, rustig en gewoon.

 

E.)         Tijd/ Plaats / Ruimte

1. Tijd:                       het speelt zich af in de tijd dat ze het schreef want ze hebben mobieltjes en het gaat om een heel kundige spelcomputer.

2. Plaats:                  het speelt zich af in Nederland. Er worden verder geen exacte locaties genoemd.

3. Ruimte:                 het huis van Stefan, Jerro en Jerro ’s gevangen kamer worden nadrukkelijker beschreven om sfeer, leefstijl en karakter weer te geven.

 

 

F.)               Vorm / Structuur

1. Perspectief:        er word in de personale vertelsituatie geschreven want:

  • “En waarom? Mick had geen idee. Dat vond hij nog wel het ergste.”
  • “Het voelde alsof het kamertje waarin hij lag zich voortbewoog en er klonk een zacht gebrom dat hij niet 1,2,3 kon thuis brengen.”

2. Begin:                   Het boek begint in een handeling want als Stefan terug komt van het plassen licht Jerro bewusteloos

3. Eind:                     Het boek eindigt gesloten want de boeven zijn opgepakt, vragen zijn beantwoord en Dexter heeft niks aan zijn plan gehad

4. Chronologie:      Pass word is in een niet-chronologische tijdvolgorde verteld want het begint met Jerro ’s flauwvalling en later komt Stefan aan bod terwijl de voorbereidingen( die ook beschreven worden) er voor hebben plaats gevonden.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Password door Mirjam Mous"