Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Volg ons nu op Instagram


Titel
Het verhaal speelt zich af in de winter aan het einde van de 2e W.O. in het jaar 1944 en 1945. Het boek heet ‘oorlogswinter’ omdat het zich in die winter van de oorlog afspeelt. Er zijn geen ondertitels vermeld in het boek en er is ook geen motto.

Hoofdpersonen
Er is 1 hoofdpersoon in het verhaal dat is Michiel van Beusekom. Maar ik vond dat Dirk Knopper, moeder Beusekom en ‘oom’ Ben ook veel in het verhaal voor kwamen, dus heb ik daar ook informatie overggeven.

Michiel van Beusekom
Michiel is 15 jaar, bijna 16, en is een stille, behulpzame jongen. Deze jongen heeft bruin haar en bruine ogen. Hij is de zoon van de burgemeester van het bedachte dorp de Vlank aan de noordkant van de Veluwe. In de loop van het verhaal verandert hij door de dood op zijn vader. Hij is hierdoor meer volwassen gaan denken. Hij is meer constant op zijn hoede, omdat hij bang voor verraad is.

Dirk Knopper:
Dirk is een ruige zelfverzekerde jongen. Dirk pleegt een overval op een distributiekantoor maar wordt opgepakt omdat hij verraden is. Hij probeert op allerlei manieren tegen de Duitsers te werken.

Oom Ben:
‘Oom’ Ben heeft bruine haren en blauwe ogen. ‘Oom’ Ben doet zich voor als een rustige man en komt vaak langs als vriend van de familie van Michiel. Michiel vertrouwde ‘oom’ Ben totdat hij achter zijn verraad komt, ‘oom’ Ben werkt namelijk voor de Duitsers, voor het Nazi-systeem.

Moeder:
Moeder Beusekomis een mooie vrouw van rond de 40. Ze heeft twee kinderen: Michiel en Erica. Michiels moeder ziet het na haar man’ s dood niet meer zitten en steunt ontzettend op Michiel. Eerst was ze er tegen dat mensen zich gingen verzetten tegen de Duitsers, maar toen haar man dood was, vond ze dat goed. En Michiel mocht zich toen ook verzetten tegen de Duiters na zijn vaders dood.

Genre
Oorlogswinter is een oorlogsroman. Het gaat over de dingen die het gezin Van Beusekom in de oorlog meemaakt. Misschien is roman een groot woord, want je kunt het boek namelijk ook als jeugdboek lezen.

Tijd
Het verhaal speelt in de winter van 1944-1945 in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal duurt een winter lang. Het verhaal is chronologisch verteld, op twee lange flash-backs na. Er zijn een aantal tijdsprongen in de tijd, maar niet zoveel.

Vertelperspectief
Je hebt te maken met het hij/zij perspectief, er komen verschillende mensen aan het woord, vaak vertelt de verteller dan wel de situatie.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in en om het door de Duiters bezette plaatsje Vlank, waarvan Michiels vader de burgemeester is. Vlank ligt aan de noordkant van de Veluwe en aan de IJssel, dichtbij Zwolle. Voor een deel speelt het in de koude schuilplaats van Jack. Het is in een allebei de ruimtes een erg bedreigende omgeving.

Inhoud
Op een dag vertelt Dirk aan Michiel dat hij een distributiekantoor gaat overvallen om voedsel bonnen te stelen zodat ze die kunnen uitdelen aan mensen die onderduikers in huis hebben.
Tijdens datzelfde gesprek geeft Dirk een envelop die hij aan Bertus van Gelder moet geven als hij wordt opgepakt met de overval.
Dirk word opgepakt bij de overval. Michiel gaat dus naar het huis van Bertus toe om hem de envelop te geven. Op weg naar Bertus rijdt een auto met Duitse officieren van het huis vandaan, daar aangekomen vertelt de moeder van Bertus wat er is gebeurd. Bertus is opgepakt. Na heel wat twijfelen opent Michiel de brief die voor Bertus bestemd was en leest dat er een neergeschoten Engelse piloot is verborgen in een schuilplaats in het bos en dat het de bedoeling was dat Bertus voor Jack, de Engelse piloot, moest gaan zorgen als hij opgepakt zou worden.
Michiel besluit om voor Jack te gaan zorgen, nu Bertus ook opgepakt is. Jack zijn toestand is slecht. Michiel besluit er zijn zus bij te halen, die verpleegster is. De piloot en Erica, de zus van Michiel krijgen dan een relatie.
Op een dag wordt een dode soldaat in het bos gevonden door Duiters, de soldaat is er eentje van hen. Hiervoor worden er tien dorpsbewoners gearresteerd waaronder de vader van Michiel, zij dreigen te worden vermoord als de schuldige van de dode Duitse soldaat zich niet meldt binnen 24 uur. Omdat er niemand zich meld worden er de volgende dag vijf mensen vermoord waaronder de vader van Michiel, de andere vijf mogen naar huis.
Een week later hoort Michiel ‘s nachts geluiden vanuit de woonkamer en hij besluit eropaf te gaan, in de woonkamer ziet hij twee Joden zitten en z’n moeder die hem vertelt dat de Joden bij hun thuis even onderdak moeten krijgen, maar ze zijn op doorreis naar een familie. De volgende morgen bedenkt Michiel een plan om de Joden ongezien te vervoeren op een paard en wagen. Hij zal ze dan wegbrengen en dan zelf terugkeren met de koets. De volgende dag als hij net teruggaat wordt hij achternagezeten door een stel Duitsers maar gelukkig weet hij ze af te schudden.
Wanneer hij de volgende dag naar Jack toe gaat staat hem een grote verrassing te wachten niet alleen Jack schuilt in de schuilplaats maar ook Dirk die ontsnapt is aan de Duitsers verschuilt zich in de schuilplaats. Jack is een paar weken daarna al een heel stuk opgeknapt en hij wil het liefst terug naar Engeland en Michiel besluit om via oom Ben die in het verzet zit Jack het land uit te smokkelen. Nadat oom Ben Jack had meegenomen bedenkt Michiel ineens dat oom Ben een verrader is doordat hij het hele gesprek met Dirk had afgeluisterd en hij dus als enige Dirk verraden kon hebben, Michiel besluit Jack te redden uit de handen van oom Ben en ze keren alledrie terug naar de schuilplaats waar ze controleren wat voor spullen oom Ben bij zich heeft en hij blijkt een brief van de SS een toegangskaart voor diverse Duitse terreinen te hebben. Ze zitten met het probleem wat ze nu met oom Ben moeten doen maar Michiel weet gelukkig wel een oplossing, meneer Postma waarvan Michiel zeker wist dat hij in het verzet en dus te vertrouwen was.
De volgende dag ging hij bij meneer Postma langs en die zou hem diezelfde avond nog wel komen ophalen en dit gebeurde ook en zo werd oom Ben afgevoerd via het ondergrondse. De bevrijding kwam, Nederland was bevrijd en Jack kon weer naar Engeland toe en Dirk kon zijn gezicht ook weer in het dorp laten zien. Ook bleek dat Schafter iemand die niemand tijdens de oorlog vertouwde, drie joden thuis had zitten en alleen met de Duitsers omging omdat de Duitser dan dachten dat hij toch wel een beetje bij hun hoorde en zodoende minder argwaan zouden krijgen dat bij hem thuis onderduikers zaten.

Mening
Ik vond het boek ‘oorlogswinter ‘ heel leuk om te lezen. Ik zou het aan iedereen aanraden om dat boek ook eens te huren of te kopen. Je kan je alleen wel een beetje moeilijk in de persoon verplaatsen, omdat als je niet bejaard bent je de oorlog niet hebt meegemaakt. De schrijver is goed op het onderwerp ingegaan. Het is allemaal met heel beschaafde taal geschreven en er staan haast geen moeilijke woorden in die je niet kan begrijpen. Er staan wel woorden in van vroegere apparaten. Dat is iets moeilijker. Het is wel een spannend verhaal, want zelf ben je ook benieuwd wie nou de verrader is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

anoniem

anoniem

echt een heel leuk boek ik raad het iedereen aan koop het!

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

oom ben word niet aan het verdrag afgeleverd hij komt om in een explosie als ze hem wegbrengen!

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Epische boek .

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Ze heeft toch 3 kinderen?
Michiel, Erica en jochem??

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Goed verslag. alleen nog een fout. Michiel heeft een lichte huid en blond haar.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Ik vind het een goed boekverslag. Ik heb er zeker wat aan:D. Ik haal vast een voldoende. Ik had trouwens dat foutje ook niet gezien:P Greetz. Maaicke

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Bij de hoofdpersonen staat een fout.
Moeder van Beusekom heeft 3 kinderen geen 2. Namelijk nog een zoon van 6 jaar, Jochem.


10 jaar geleden

Antwoorden

A.

A.

@Loïs: dat klopt en door de gene die hetgemaakt heeftis egt kut door die heb ik een 1!!!!

4 jaar geleden

D.

D.

@ad: jaja een 1 omdat je 1 persoon niet meldt.

2 jaar geleden

D.

D.

@ad: je hebt zeker alles gekopieerd en geplakt ja logisch dat je een 1 krijgt.

2 jaar geleden

G.

G.

@ad: Komt ook door je spelling zo te zien XD

2 jaar geleden

gast

gast