A
Titel: Oorlogswinter
Schrijver: Jan Terlouw
Eerste uitgave: 1972
Uitgeverij: Lemniscaat b.v, Rotterdam

B
Samenvatting Oorlogswinter:
Michiel( een jongen van 15 jaar ) leeft in de tweede wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor gaan overvallen. Als dit mislukt moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar deze is al opgepakt door de Duitse bezetters. Hij besluit zelf de brief te openen, en raakt door de inhoud van de brief, verwikkeld in het verzetsleven. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die gewond is. De piloot is in het bos ondergedoken. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen omdat zij zuster is, en daardoor de piloot kan verzorgen, ook informeert hij zijn ‘oom Ben’.

Er worden dan tien mannen uit het dorp gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos is doodgeschoten. Als straf voor degene die zich niet komt melden dat hij de Duitser heeft vermoord, worden vijf van de tien mannen geëxecuteerd, waaronder de vader van Michiel. Later in het verhaal komt Michiel erachter dat ‘oom Ben’ geen oom is, maar een verrader in Duitse dienst. Terwijl Michiel al die tijd dacht Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelfs joden die bij hem ondergedoken waren. Samen met enkele anderen wordt het plan gemaakt om Ben van Hierden uit de weg te ruimen. Deze nare klus klaart Michiel samen met meneer Postma.

C
1. Oorlogsverhalen

2. Oorlogswinter betekent dat het verhaal zicht afspeelt in de winter van de oorlog. Dat het de hongerwinter is komt pas later in het boek naar voren. Maar op de een of andere manier straalt de titel ‘Oorlogswinter’ wel iets uit. Je noemt het boek geen ‘Oorlogszomer’. Dat hij voor Oorlogswinter heeft gekozen zal komen doordat het in de winter koud is en dat men moeilijk aan voedsel kon komen. Dit maakt het boek spannender en aantrekkelijker.

3. Het verhaal is absoluut realistisch. Het is geschreven naar de waarheid. Alles over de oorlog het verzet, de Duitsers, de bezetting enzovoort komt realistisch over en komt overeen met de waarheid. Met het vorige oorlogsboek dat ik heb gelezen( boekverslag 2), had ik dat niet voor honderd procent, omdat er toen wel heel veel gebeurtenissen zich opeenstapelden achter elkaar. Maar in dit boek, blijft het bij het realistische.

4. Het verhaal begint wanneer de oorlog al bezig is. Alleen het begint wel bij het begin. Want het verhaal draait om Michiel en het begint bij de belangrijke gebeurtenissen van Michiel. Het verhaal begint in de herfst voor de hongerwinter.

5. Michiel van Beusekom is een stille jongen van 15 jaar oud. Hij is al volwassen voor zijn leeftijd. Als zijn vader wordt gedood door de Duitsers groeit er binnen in Michiel iets van haat en wraak. Hij komt in het verzet veel mensen tegen maar weet dat hij maar enkelen mensen kan vertrouwen, wanneer hij erachter komt dat de mensen die hij vertrouwt hem ook nog eens bedonderen weet hij het ook even niet meer. Hij helpt in het boek mensen met gevaar voor eigen leven zonder er iets voor terug te krijgen( behalve de vrijheid waar hij voor vecht ). Conclusie: Michiel is een behulpzame, volwassen en stille jongen. Michiel is een blonde knaap die al iets groter is voor zijn leeftijd.

6. De schrijver vertelt over hem en zijn gebeurtenissen. Het verhaal is dus personaal.

7. Jack de Engelse piloot is een typisch stereotype, ik ben namelijk al in twee andere boeken eenzelfde persoon tegengekomen als Jack en hij wordt steeds hetzelfde beschreven. Ze hebben namelijk een ongelofelijke haat jegens de Duisters en zijn soms ietwat te onvoorzichtig en zeker als ze ondergedoken zitten willen ze graag meehelpen om de Duitsers dwars te zitten. En zo is Jack ook, hij haat de Duisters met grote mate, en hij wil nog wel eens zomaar een boswandeling gaan maken.

8. Het hij- perspectief:
Op een woensdagmiddag maakte Michiel zich klaar om naar Jack te gaan. In zijn fietstas stopte hij een rugzakje, waarin een paar boterhammen zaten, twee appels, een fles melk, een pannetje met gekookte, koude bruine bonen en een stuk ham.

9. Er is één verhaallijn en dat is die van Michiel, Michiel zijn gebeurtenissen worden hierin beschreven. Alle informatie krijg je dus via deze verhaallijn.

10. Het verhaal speel zich af in de tweede wereldoorlog, dit merk je aan de woorden die worden gebruikt in de tekst: hongerwinter 1944/45, N.S.B, verzet en moffen zijn van die woorden.

11. Ja, het verhaal speelt zich op chronologische volgorde af, het begint in de maanden voor de hongerwinter en het eindigt in 1972, daarin staat nog iets over Michiel, 27 jaar na de oorlog.

12. Nee, er wordt wel over vroeger gepraat, alleen er wordt niet een moment van vroeger direct beschreven.

13. De vertelde tijd is 27/28 jaar, het verhaal eindigt met een stukje over de hoofdpersoon 27 jaar na de oorlog.

14. Weer een oorlogsverhaal en daar hou ik van.

15. Zeker, dit is natuurlijk al een heel bekend jeugdboek. Maar als je hem nog niet gelezen hebt moet je het toch echt is doen. De hoofdpersoon is 15, dus ga je daar maar eens mee vergelijken in het boek. Hij was een parachutist aan het verzorgen met gevaar voor eigen leven, en ik ben op een zonnige zaterdagmiddag een beokverslag Nederlands aan het maken.

16. Recensie Oorlogswinter,
Het verhaal:
Het verhaal is fijn en leuk om te lezen, je hebt dit boek wel zo uit, maar dat heb je vaak als je geïnteresseerd bent in een boek. Dus dit geldt niet voor iedere lezer. Meeslepend is het boek nou net weer niet, wat je soms ook kunt hebben bij een boek. Het verhaal is wel op de één of andere manier heel apart geschreven, dit is moeilijk uit te leggen. Je bent als het ware soms zelf de persoon die de dingen doet, je leeft je dus wel erg in, wanneer je het boek leest.

Cijfer: 7.5

De personen:
Jack: Engelse piloot die is neergestort. Zeer strijdlustig persoon die eerst door Dirk verzorgd wordt maar daarna wordt deze taak overgenomen door Michiel. Jack probeert ook nog wat Nederlands te leren, en krijgt na de oorlog een relatie met het zusje van Michiel.

Dirk Knopper: Een jongen net iets ouder dan Michiel. Weet tegen wie hij zijn mond moet houden, en heeft veel lef. Dat komt hem in het verhaal ook nog wel eens duur te staan.

Erica van Beusekom: Zusje van de hoofdpersoon Michiel. Zij wordt in vertrouwen genomen door Michiel en helpt hem een engelse piloot te verzorgen nadat deze gewond is geraakt. Zij wordt verliefd op Jack, de Engelse piloot, en zal na de oorlog een relatie met hem krijgen.

Moeder van Michiel: Niet zeer belangrijk in het verhaal, ze maakt zich veel zorgen om haar familie en moedigt na de dood van Michiel zijn vader, Michiel aan om in het verzet te gaan terwijl hij dat zal zat.

Oom Ben: Hij werd oom genoemd omdat hij vaak langs kwam bij de familie van Beusekom, blijkt dus een verrader te zijn, terwijl hij zei al vier jaar in het verzet te zitten. Aan het einde wordt Ben doodgeschoten omdat hij anders nog meer akn verraden van het verzet.

Cijfer voor het beschrijven en uitbeelden personen in boek: 7
Totaal cijfer: 7+

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Noah

Noah

Ik vond dit een super goede samenvatting nu moet de boektoets wel lukken denk ik want ik weet niet hoe moeilijk onze docent het heeft gemaakt maar ik hoop in ieder geval niet zo moeilijk ik had namelijk ook net zoals de rest van de klas gewoon het boek kunnen lezen ma da kost veeel te veeel moeite en het is gewoon een saai boek hij kan wel leuk zijn ofzo maar niet voor mij en je moet niet letten op de haat reacties want ze moeten dan gewoon dit niet lezen

1 maand geleden

Antwoorden

gast

gast

hannes kinky

hannes kinky

slecht

8 maanden geleden

Antwoorden

Toon

Toon

je mdr is slecht

3 weken geleden

gast

gast

Jean

Jean

Waar speelt het verhaal zich af

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Mart

Mart

Ze gingen schieten

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

je moeder

je moeder

thanks hiermee kan ik doe boektoets zo doen :D

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

het is een heel erg leuk boek

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Y.

Y.

waar is het einde...?

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

erica was geen zuster , ze kon mensen verzorgen en had geen opleiding gehad !

5 jaar geleden

Antwoorden

N.

N.

@anoniem: Kweet niet of jij het boek wel goed gelezen heb maar erica was de zus van Michiel.

5 jaar geleden

A.

A.

@Ninekey: dat staat er ook

4 jaar geleden

gast

gast

L.

L.

Goed boek, maar er is te veel herhaling!!!!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

goei gedaaan. :)

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

goeie samenvatting hoor, maar vanaf het begin wist hij al dat oom ben geen echte oom was. ik geef deze samenvatting een 9

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

dankje wel zelf heb ik nog geen cijfer maar ik geef
dit boekverslag een 7.8

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Y.

Y.

PERFECT THNX BUDDY

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

mooi verslag en nog bedankt ik zou voor dit verslag een 8,2 geven<>.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Btw, slechte docenten als ze een 9.8 geven voor zo'n verslag. Een mager 6je waard...

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Mwa, niet echt geweldig, de samenvatting is afgekapt op het einde.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

dankje echt super! het is een mooi verslag. nu nog kijken of ik een goed cijfer er voor ga halen hahahaha

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Haaai koen ...
je boekverslag is echt geweldig . in het echt zou ik je een dikke kus/knuffel geven hihi :$.... ik heb er veel aan gehad ... xxxxloveyouu

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

X.

X.

heeey koen heel erg bedankt voor deze boekverslag die je hebt gemaakt heb er veel aan xoxox thxx (L)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

echt goedluuk

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

?.

?.

ze is geen zuster. ze is in opleiding voor zuster

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

is

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

goed verslag wil even zeggen dat erica wel een zuster

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

haha 0P k ga m ook gebruiken duhhh

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Geweldig dit wakkerd de resten van het boek in me hoofd weer op. inderdaad jmmr dat je geen 10 heb gekregen is het zeker wel waard hat er zelf een potje van gemaakt

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

ey koen

ik wil ff zeggen dat je boekverslag echt heel goed is.
Ten tweede wil ik een opmerking maken en dat is dat Erica geen zuster is.

laterz

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Beste Koen Wemmenhove,

Knap verslag, echt fijn om door te lezen. Jammer dat je geen 10 gekregen hebt.

Fijne dagen verder!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Heel goed boekverslag ik heb het boek zelf al gelezen want ik heb morgen zelf een boektoets toch wilde ik nog een paar boekverslagen lezen en ik heb ze bijna allemaal gelezen en ik vond die van jou het beste wat ik overigens heel knap vind voor iemand die uit de 1e komt. waarschijnlijk lees je dit al niet meer want u bent nu al in de 20 jaar oud. maar toch wilde ik even zeggen dat ik dit boekverslag een complimentje waard vond!:)

groetjes Frederique

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

geake samenvatting bedankt ouwe

houdoe

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Goede samenvatting, gebruik hem nu zelf ook :) M'n naam hoort daarom hierbij xP

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

echt een heel goed boekverslag, wij moesten deze nog doorlezen van de mevrouw die ons nederlands geeft, we hebben morgen een boektoets! er staan alleen nog wel een paar fouten in. onderaan de pagina en nog ergens een keer

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

W.

W.

Perfect niets meer aan doen

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

echt super samenvatting lekker kort maar krachtig net wat ik nodig had

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

goed boekverslag maar beetje kort

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Kei goed verhaal,
spang

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

goed boekverslag maar voor hoe oud is het boek bedoeld

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

goed verslag maar hij overvalt met 2 anderen het distibutiekantoor -.o

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Ik hoop dat ik mijn S.O. over dit boek goed maak! Bedankt!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Goed verslag!!!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

het is jammer dat ze bij ons op school plagiaat controle hebben ik zou het zo in willen leveren...

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Goed verslag.. Hopelijk kan ik morgen met de toets alles goed invullen!

8 jaar geleden

Antwoorden

@Esther: als j het boek leest kan het ook :)

1 jaar geleden

gast

gast

L.

L.

Ik hoop een goed verslag wil het namelijk gaan gebruiken@!!

xxxloveu.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

super verslag
kilop
:)

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Bedankt kwam er laat achter dat ik voor school boekverslag moest inleveren

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

wat een verslag ik had een 9.8
:p

Laterzzzzzzzz.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Er staan hier wel wat fouten in ... ( oorlogswinter 1 VWO ) bekijk met vriendelijke groet
Jasper

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

nou koen, wat een geweldig verslag!< sarcasme
op alle punten even beter :)
bedankt hoor. de technische dingen heb ik kunnen gebruiken, voor de rest...

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Hey Koen,
Echt een handig boekverslag,anders moesk vannavond nog heel dat *bleep* boek gaan lezen!
Thx!!!
Greetz,
Jorieke

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

thnx voor het uitrekstel, nu ben ik klaar. x inge

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

hoi, he bedankt ik heb hier echt wat aan;)!!!

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Het een goede samenvating ik had een 9+

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Ha Koen,

Kei goed verslag!

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast