Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1386 woorden
  • 31 mei 2020
  • 150 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
150 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1972
Pagina's
169
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1973 Winnaar)

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Boekverslag: Oorlogswinter

Doorzicht over het boek:

Titel: Oorlogswinter

Auteur: Jan Terlouw

Uitgever: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 1972

Genre: Jeugdliteratuur, fictie en oorlogsroman.

Mijn verwachting van het boek Oorlogswinter

Ik verwacht dat het een lang verhaal wordt, maar wel een interessant verhaal, dit omdat het best een dik boek is. Ik denk dat ik het boek met plezier ga lezen dit omdat ik veel films over oorlogen heb gekeken en zie waren fantastisch. Ik hoop ook dat er een beetje spanning in het boek voorkomt omdat je dan graag verder wilt lezen, Ik hoop dat omdat ik normaal niet zo veel boeken lees, en ik er weinig motivatie voor heb.

De auteur/ schrijver

Jan Terlouw werd op 15 November 1931 in Kamperveen geboren. Hij was de oudste zoon en had nog twee broers en twee zussen, zijn vader was dominee. Als kind moest hij vaak verhuizen. In 1948 gaat Jan in Utrecht wis en natuurkunde studeren. Daarna deed hij dertien jaar wetenschappelijk onderzoek. In 1956 trouwde hij met Alexandra van Hulst en kregen drie dochters en een zoon. Omdat hij aan zijn kinderen altijd prachtige verhalen vertelde, moedigde zijn vrouw hem aan om die verhalen te publiceren. En dat met boeken en Jan was het er helemaal mee eens.

In 1970 kwam zijn eerste boek uit. In 1966 werd Jan Terlouw lid van het toen net opgerichte D66. Eerste instantie zat hij voor deze partij in de Tweede Kamer, later werd hij korte tijd minister van economische zaken. Jan Terlouw heeft veel toffe prijzen gewonnen met zijn boeken.

Titel

Het verhaal speelt zich af in de winter, aan het einde van de 2e Wereldoorlog in het jaar 1944 en 1945. Het boek heet ‘oorlogswinter’ omdat het zich in die winter van de oorlog afspeelt. Er zijn geen ondertitels vermeld in het boek en er zijn ook geen motto’s.

Samenvatting

Michiel is 15 wanneer de Oorlogswinter aanbreekt. In zijn huis zitten mensen uit allerlei verre plaatsen die eten komen kopen voor hun uitgehongerde familie’s. Dirk, een goede vriend en de buurjongen van Michiel, geeft Michiel op een dag een geheime brief. Kort daarna wordt Michiel zijn vader opgepakt en naar de kazerne gebracht, later hoort hij dat zijn vader is geëxecuteerd door de Duitsers. Daarna worden Dirk en de persoon waar Michiel de brief aan moest geven opgepakt. Michiel weet geen andere oplossing dan de brief te openen en hem te lezen en daarna te verscheuren. In de brief vraagt Dirk aan de lezer om voortaan te zorgen voor een piloot die hij tot nu toe verborgen hield in het dag dailer bos. Michiel doet dit dan ook. De piloot is echter ernstig gewond en die wond moet verzorgd worden. Als de wond van jack niet beter wordt vraagt hij aan zijn zus, Erica om te helpen omdat zij een verpleegster is. Erica en Jack worden verliefd op elkaar. Later wanneer Oom Ben bij de van Beusekoms op bezoek is vertelt Michiel hem over Jack. Als blijkt dat Oom Ben slechte bedoelingen heeft vraagt Michiel zich af, wie hij wel kan vertrouwen en wie niet? Hij komt hier achter als Oom Ben op het punt staat Jack over te leveren aan de Duitsers. Hij levert Oom Ben dan af aan Meester Postma. Wanneer ze op weg zijn naar het dorp vliegen er enkele Engelse vliegtuigen over hen heen. Michiel kan zich nog net redden, maar Oom Ben ontsnapte en werd geraakt door een kogel van het Engelse vliegtuig. Als Michiel en Meester Postma terug komen in het dorp zijn de bevrijders er al.

Hoofdpersonen/Bijpersonen

Hoofdpersoon

Michiel van Beusekom: Deze jongen is 15 jaar en is zoon van de burgemeester van het dorpje Vlank aan de noordrand van de Veluwe. Hij is een aardige jongen en is spaarzaam in het verstrekken van informatie aan anderen. Hij verzorgt Jack (een ondergedoken Engelse piloot) in de winter van 1944/'45. Hij gaat alle boeren in de buurt langs om voedsel te verzamelen voor Jack, ook helpt hij vaak voorbijtrekkende mensen die in het noorden van het land voedsel proberen te krijgen.

Bijpersonen

  • Dirk Knopper: Hij is de buurjongen van Michiel die Jack in het bos heeft gevonden en verzorgt totdat hij opgepakt wordt bij een overval op een distributiekantoor. Hij is 21 jaar en is een goede vriend van Michiel.
  • Jack: Hij is een Engelse piloot die neergestort is en verzorging nodig heeft omdat zijn been gebroken is en zijn schouder gekneusd is. Hij leert snel Nederlands omdat Michiel enkele boeken van zijn vader meeneemt naar de schuilplaats van Jack.
  • Erica van Beusekom: Dit is de zus van Michiel, zij is een mooie jonge vrouw. Zij is verpleegster en helpt mee Jack te verzorgen, zij krijgt daardoor een relatie met Jack.
  • Oom Ben: Hij doet zich eerst voor als een man die in het verzet zit en mensen helpt die in nood zitten. Maar later blijkt hij een verrader te zijn. Hij komt vaak bij de familie van Beusekom thuis, daarom wordt hij oom genoemd.
  • Meester Postma: Deze man heeft vroeger les gegeven aan Michiel. Tijdens de oorlog zit hij bij de ondergrondse verzetsbeweging waar hij de leiding heeft.
  • Schafter: Van deze man denkt iedereen in het dorp dat hij een verrader is, omdat hij de Duitsers de weg wel eens wijst en ze te vriend is gebleven. Hij doet dit om de schijn te wekken maar hij heeft zelf vier joden in huis.

Ruimte van het boek.

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het dorpje Vlank waar de vader van Michiel de burgemeester is. Het licht op de noordrand van de Veluwe vlak bij Zwolle Doordat de Duitsers het land veroveren is de burgemeester niet meer de baas, maar hebben de Duitsers de macht. Als Michiel Jack wilt wegbrengen, moeten ze het water over vlak bij het dorp waar Michiel woont. De rivier heet de IJssel. Over de rivier lag een belangrijke brug voor de Duitsers die de Engelsen hebben gebombardeerd om die reden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het dorpje Vlank waar de vader van Michiel de burgemeester is. Het licht op de noordrand van de Veluwe vlak bij Zwolle Doordat de Duitsers het land veroveren is de burgemeester niet meer de baas, maar hebben de Duitsers de macht. Als Michiel Jack wilt wegbrengen, moeten ze het water over vlak bij het dorp waar Michiel woont. De rivier heet de IJssel. Over de rivier lag een belangrijke brug voor de Duitsers die de Engelsen hebben gebombardeerd om die reden.

Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Vooral aan het einde van de oorlog in 1944/45 midden in de winter, dit blijkt uit dat Michiel heel erg blij is als de oorlog voorbij is. Hij is blij dat het voorbij is, maar ook erg verdrietig omdat hij zijn vader verloren is in de oorlog.

Welke sfeer wordt er opgeroepen?

Er wordt een negatieve sfeer opgeroepen. Dit blijkt uit als de vader van Michiel vermoord is omdat er dan allemaal dingen door de ruit worden gegooid bij het huis van Michiel en er allerlei vernielingen plaats vinden bij het huis waar Michiel woont

In wat voor milieu speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in een milieu waar veel gebeurd. Dit kan ik merken aan de vele bijzonderheden die er worden verteld in het verhaal bijvoorbeeld uit alle details die worden gegeven tijdens het verhaal.

Voorspelt de beschrijving wat er gaat gebeuren?

Ja, ik vind van wel. In de beschrijving staat namelijk dat het gaat over een jongen die de oorlog meemaakt. Ook staat er in de beschrijving dat er Michiel zijn vader verliest in de oorlog.

Zijn er Flashbacks of Flashforwards?

Er zijn voornamelijk Flashbacks, dit omdat Michiel elke keer terug denkt aan de Engelse piloot Jack. Er word dus telkens over het verleden gedacht en geschreven in het verhaal

Thema

Het thema van het boek is dat oorlog een zware tijd is en dat je eigenlijk niemand kan vertrouwen.

Mijn mening:

Ik vind het boek leuk en spannend want er gebeuren dingen die eigenlijk erg onverwacht komen en ook een heel ander onderwerp hebben dan het stuk dat je eerder aan het lezen was. Ook vond ik het een interessant boek omdat ik een idee heb gekregen hoe erg de laatste winter was en hoe het verzet werkte. Wat ik ook heb gemerkt tijdens het lezen van het boek is: dat als je al aan het lezen bent voor een tijdje dan verdiep je jezelf er een soort van in je hebt zo een soort gevoel dat je er een soort van bent.

Mijn favoriete stuk:

Mijn favoriete stuk was dat michiel jack had (gered) en dat hij hem hielp op te genezen en dat hij eten ging stelen zodat hij geen honger meer had.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"