Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Volg ons nu op Instagram


Gebeurtenissen:

Michiel (een jongen van 15 jaar) leeft in de 2e Wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt deze dat hij en 3 anderen het distributiekantoor gaat overvallen. Als dit mislukt moet je de brief aan Bertus geven. Het mislukt en hij brengt de brief naar Bertus maar deze bleek al opgepakt te zijn door de Duitsers. Hij besluit zelf de brief te openen en raakt hierdoor betrokken in het verzet. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die in het bos ondergedoken zit. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen en ook zijn “oom Ben”. Dan worden er 10 mannen gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos was doodgeschoten en ze wilden weten wie dit had gedaan. Bij deze 10 zat ook de vader van Michiel die samen met 4 anderen werd gedood, omdat de Duitsers er niet achterkwamen wie de moord had gepleegd. Even later komt Michiel er achter dat “oom Ben” een verrader is en samenwerkt met de Duitsers. Hij dacht altijd dat Schafter de grote verrader was maar dit bleek niet zo.

Personen:

Hoofdpersoon:
Michiel van Beusekom:
Karakter: Michiel is een stille jongen van 15 jaar.Hij is al best volwassen voor zijn leeftijd. Als op een gegeven moment zijn vader wordt gedood door de Duitsers wordt hij nog meer volwassen en wil hij de Duitsers dood (een soort wraak dus). Hij wordt op een gegeven moment in het verzet opgeslokt en weet dat hij niemand kan vertrouwen. Toch neemt hij 2 personen in vertrouwen waaronder oom Ben en dat hij dus beter niet kunnen doen. Ook hielp hij vaak trekkers die langskwamen. Hij was dus een behulpzame,volwassen en stille jongen.

Bijpersonen:
Dirk Knopper: Dirk is een jongen die heel erg goed kan omgaan met het verzet. Hij weet heel goed dat hij beter niks kan zeggen tegen iedereen. Dirk is een goede vriend van Michiel en is ongeveer even oud als Michiel. Dirk verandert weinig in het verhaal en is vanaf het begin iemand die voor zijn land vecht. Hij is helemaal voor niks bang.

Jack (de Engelse piloot): Jack is een Engelse piloot en is neergestort. Hij is rond de 20 jaar en is erg strijdlustig. Hij is gewond geraakt bij het ongeluk en Dirk heeft hem verzorgd totdat deze gevangen genomen werd. Toen nam Michiel het over. Jack probeert ook wat Nederlands te leren. Na de oorlog bouwde hij een relatie met Erica op.

Erica van Beusekom: Erica is de zus van Michiel en komt tijdens het verhaal pas in het verzet terecht, omdat Michiel haar nodig heeft voor de verzorging van Jack. Erica heeft 1 jaar medische opleiding gehad. Ze heeft een zacht karakter en bouwt met Jack een relatie op.

Oom Ben: Hij heette niet echt oom Ben maar ze noemde hem zo omdat hij vaak bij de Fam. van Beusekom langskwam. Hij lijkt te vertrouwen maar later in het verhaal blijkt dat hij voor de Duitsers is en dus een verrader. Hij loog voortdurend en zei dat hij al 4 jaar in het verzet zat maar dat bleek dus van niet.
Verder zijn er nog de personen:
De burgemeester (Men. van Beusekom): Hij is burgemeester van het dorpje Vlank en speelt niet zo’n belangrijke rol in het verhaal buiten dat hij wordt doodgeschoten en dat zorgt ervoor dat Michiel kwaad wordt en wraak wil tegen de Duitsers

De moeder van Michiel: Speelt geen belangrijke rol en zet later in het verhaal (na de dood van haar man) Michiel ertoe om in het verzet te gaan wat hij dus al deed.

Schafter: Hij werd gezien als N.S.B-er maar later blijkt dat hij zelf 3 joden in huis had en dus geen N.S.B.-er was.

Maken personen een ontwikkeling door in het verhaal?

Ja, Michiel verandert van een stille jongen in een echte verzetstrijder en wordt nog veel volwassener.
Ook verandert oom Ben van een aardig persoon in verrader maar dit is niet een echte verandering maar wel vanuit de ogen van de fam. van Beusekom.
Erica komt terecht in het verzet terwijl ze eigenlijk een gewoon normaal rustig meisje was.

Plaats:
Het speelt zich af in het dorpje Vlank dat dichtbij Zwolle ligt. Het ligt aan de IJssel en dit speelt een belangrijke rol in het verhaal omdat er veel mensen naar het noorden moeten om er eten te halen voor hun gezin.

Tijd:
Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en dit merk je aan de woorden die worden gebruikt in de tekst. Woorden zoals: N.S.B, verzet en hongerwinter 1944/1945 bewijzen dit.
Het verhaal begint aan het begin van de hongerwinter 1944/1945 en dus rond oktober of november tot aan ongeveer het einde van de oorlog (rond mei dus). Helemaal aan het einde van het boek wordt nog verteld over Michiel die dan 43 is. Dus dat zou betekenen dat de vertelde tijd ongeveer 28 jaar zou zijn. Dit laatste stukje is eigenlijk een soort afsluiting dus de vertelde tijd is ongeveer 10 maanden maar met het laatste stukje erbij is het dus 28 jaar.
De verteltijd van het boek is 160 bladzijden.
Op het eind komt er een versnelling van ongeveer 27 jaar maar dat heb ik net al verteld.
Op het einde zijn er verschillende flashbacks. Michiel en Dirk kijken terug op de oorlog.

Begin:
Het verhaal begint aan het begin van de gebeurtenissen. Je kunt dan wel zeggen dat het midden in de oorlog begint maar het boek gaat over de oorlogswinter en daar begint het boek. Het begint in oktober of november voor de hongerwinter.
Probleem en afloop:
Het probleem van het boek is de oorlogswinter zelf. De Duitsers hebben heel Nederland bezet en het is moeilijk om aan voedsel te komen. De mensen moeten proberen overal wat voedsel bij elkaar te scharrelen. Als je kijkt wat het probleem van de hoofdpersoon is dan is dat dat hij niemand in vertrouwen kan nemen en dat is heel moeilijk. De afloop is goed. Dit is natuurlijk vanzelfsprekend. De oorlog is afgelopen en iedereen is daar blij om.
Het boek heeft een open einde want je kunt zelf verzinnen wat er nu met Michiel en Dirk gebeurt.
Het verhaal is absoluut realistisch. Het is geschreven naar de waarheid. Alles over de oorlog, het verzet, de Duitsers, de bezetting enzovoort komt realistisch over en komt overeen met de waarheid.

Vanuit welk perspectief is het geschreven?
Het is vanuit het hij-perspectief geschreven want je komt niet achter de ideeën,gedachtes en gevoelens van de andere personen tenzij dit via Michiel gebeurd.

Titel:
Oorlogswinter betekent dat het afspeelt in de winter van de oorlog. Dat het de hongerswinter is dat komt in het boek pas maar op de een of andere manier straalt de naam “oorlogswinter” wel iets uit. Je noemt het boek niet “oorlogszomer”. Dat hij winter gekozen heeft zal er mee te maken hebben dat het in de winter koud is en dat men in de oorlog toen moeilijk aan voedsel kon komen. Dit maakt het boek spannender en aantrekkelijker.

Beoordeling:
Ik vond het boek hartstikke leuk. Ik houd heel erg van oorlogsboeken en dan vooral van de Tweede Wereldoorlog. Het boeit mij gewoon meer dan een slap avontuur in de jungle of zo. Dit boek is ook heel realistisch en dat vind ik heel goed, omdat je al veel weet van de Tweede Wereldoorlog is het makkelijk lezen. Het is trouwens sowieso makkelijk geschreven want er zitten haast geen moeilijke woorden in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

Julius

Julius

K had een dikke 10+

1 maand geleden

Antwoorden

gast

gast

je maamaa

je maamaa

waar is de samenvattig

11 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Noah

Noah

Goed hoor ik heb mijn boekbespreking ook over oorlogswinster gedaan

11 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

;) hoi

;) hoi

bedankt je ben heel lief;)

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Mika

Mika

Bedankt voor je handige recensie! Groetjes, Mika :D

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

3.

3.

wat is nou het probleem en de afloop overal staat iets anders

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

staan er plaatjes in het boek? sorry voor de rare vraag moest een boekverslag maken maar heb het boek niet gelezen

4 jaar geleden

Antwoorden

J.

J.

@Sascha: plaatjes in boek nee

2 jaar geleden

gast

gast

P.

P.

dit is allemaal niet waar Hihi
het gaat heel anders en michiel is 16!
En je kan de afloop niet zelf bedenken! Want
De oorlog is afgelopen en dat is de afloop.
En oom ben gaat dood, dat moet er ook wel bij.
En trouwens: michiel is mischien helemaal niet zo stil.
Dat kan je niet weten. hihi.
oh ennee... ik houd wel van "slappe" jungle verhalen, dat is beter dan dit SAAIE boek.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

hey gooz ,ik ken je niet maar het stuk over de personen heeft me vet geholpen! tnx !!!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Oke mijn school is fucking streng... We mogen niet meer dan 3 procent van internet voor onze boekverslag, de leraren van ons hebben een plagiaat scanner ofso en willen perse dat wij het éérst via internet met een mail sturen en dan de volgende dag gewoon op papier inleveren, niet normaal toch? ik vind dat ze veel te streng zijn voor havo 1 leerlingen

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

ik heb de vraag gekregen in mijn boekverslag. Ik moet zeggen of het verhaal chronologisch is verteld. is dat wel of niet? dankjewel man! ;)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Eeey thx bro kheb 9.5

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

-.

-.

Dit is echt super!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

bedankt man! had ik hard nodig! thnx!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

bestwelgoed man
x

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Hoi Frank,

Bedankt voor je prachtige uittreksel
Ik heb er echt heeeeeeel veeeeeel aan gehad.
Ik moest van school een boekverslag maken.
Ik heb het boek oorlogswinter gekozen omdat ik het ook een heeeeeel mooi boek vindt.

Schrijf snel terug,

Kristian Tanis

13 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

heey,
Echt een super boekverslag ik heb er wat informatie van kunnen gebruiken..BEDANKT!
Heb jij toevallig een recentie erover gemaakt..?
Ik heb dit ook hard nodig dus als je mij die zou kunnen mailen vóór vrijdag zou dat heel fijn zijn.ong. 25 regels...
alvast bedankt. dag groetjes mieke

13 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Eehj thx voor je verslag.

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Ramon Goosen

Ramon Goosen

Heej froenk
goed gedaan joh

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

deze informatie vind ik erg goed bruikbaar. ook omdat ik zelf ook frank heet. ik kwam de avond vantevoren pas achter dat ik een werkstuk moest maken maar het is nog gelukt dankzij deze informatie.
dankjewel.

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

slegtttttttt

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Bedankt! Hier heb ik echt veel aan!
Eloy

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Hey, thanx!
Goed verslag, wat had je d'rvoor?
Doeg
chris

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Eey man,

bedankt voor dit boekverslag. ik hoop dat ik een goed cijfer krijg!

Peace man

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Gheyyy goed gedaan hoor met je verslag over het boek oorlogswinter...nah....ik moest ook een verslag maken over een boek over /uit geschiedenis toen had ik eerst de zwarte tulp nah die was moeilijk toen heb ik deze genomen hihihi en deze is beterzzzz maar jah....dat wou ik zeggen tot later misschien!!
Greetz+kusssies Ellennie

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Het is ook geen goede samenvatting.
Hallo

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

erg netjes samengevat,heb je dit voor school moeten gebruiken zo ja wat voor cijfer had je hiervoor gekregen p.s stuur terug debbie

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

hey hij is wel cool man
en noch bedankt hey laterssssssss

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

een goede uitreksel, maare ik hoop dat mijn docent nederlands nietmerkt dat ik het niet zelf geschreven heb,
de mazzel!!!
jimmy, 1gymnasium

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Heey jouwe was de beste bedabkt danlzij jou heb ik een 9

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast