Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het wederzijds huwelijksbedrog door Pieter Langendijk

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Het wederzijds huwelijksbedrog
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 602 woorden
  • 16 januari 2002
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 6
46 keer beoordeeld

Boekcover Het wederzijds huwelijksbedrog
Shadow

Er is geen flaptekst.

Er is geen flaptekst.

Er is geen flaptekst.

Het wederzijds huwelijksbedrog door Pieter Langendijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Het wederzijds huwelijksbedrog
Auteur: Pieter Langendijk
Uitgeverij: H. Adema, Leewarden
Datum uitgave: 1997, 1e druk
Tijd: 18e eeuw A. Verwachting en eerste reactie Ik verwachtte een niet zo leuk boek, omdat al die boekjes in die tijd een beetje saai zijn. Ik dacht dat er wel weer een paar listen en grappen in voorkwamen. Toen ik even aan het lezen was bleek mijn voorspelling uit te komen: saai, langdradig, maar toch af en toe wel grappig. B. Samenvatting en analyse Samenvatting: Lodewijk is een aan lager wal geraakte edelman. Hij trekt met zijn vriend, de gedeserteerde soldaat Jan, van stad naar stad en ze leven van wat ze verdienen met het kaarten. Als Lodewijk Charlotte ziet lopen is hij meteen verliefd op haar en wil met haar trouwen. Dit laatste vooral omdat hij denkt dat zij veel geld heeft. Lodewijk en Jan doen zich voor als graaf en baron en proberen zo Charlotte en haar moeder ervan te overtuigen dat ze er verstandig aan doet met Lodewijk te trouwen. Charlotte op haar beurt doet haar uiterste best Lodewijk aan de haak te slaan omdat ze denkt dat hij rijk is. Als de broer van Charlotte, Karel, thuiskomt herkent hij Jan. Nu komt alles uit. In de tijd dat Karel is weggeweest is hij echter getrouwd met Sophie. Zij is de zus van Lodewijk en denkt dat Karels familie rijk is. ze vergeeft hem echter dat dit niet zo blijkt te zijn. Uiteindelijk vergeeft iedereen elkaar, behalve Jan. Hij loopt weg nadat hij erg boos is geworden op Lodewijk omdat deze hem niet geholpen had toen hij vastgehouden werd wegens het bedrog. En ook Klaar komt bedrogen uit, want niemand wil nog met haar huwen.
Analyse: Titelverklaring: De titel komt overeen met de belangrijkste gebeurtenis van het
blijspel. Iedereen bedriegt eigenlijk iedereen om maar met elkaar te kunnen trouwen, vandaar de naam ´Het wederzijds huwelijksbedrog´. Genre: Blijspel Tijd en tijdvolgorde: De vertelde tijd van het verhaal is ongeveer een dag: het begint voor het middaguur en eindigt ’s avonds om negen uur. De verteltijd is ongeveer twee uur. Het tijdsverloop is chronologisch. Ruimte: Het eerste en het derde bedrijf spelen in Utrecht, voor de huizen van Konstance en de waard, die tegenover elkaar liggen. Het tweede, vierde en vijfde bedrijf spelen in een kamer in het huis van Konstance. Motieven: - Bedrog - Eerlijkheid - Rijkdom - Huwelijk Personages: Lodewijk van Kaalenhuizen: Lodewijkis een verarmde Utrechtse edelman. Hij heeft een zus genaamd sofy en hij is verliefd op Charlotte. Hij doet zich voor als graaf om op te vallen bij Charlotte en haar moeder, om uiteindelijk met Charlotte te kunnen trouwen. Charlotte Adelpoort: Charlotte is een verarmde adelijke juffrouw en is erg slim. Zij is verliefd op Lodewijk en om hem te verleiden doet ze net of ze rijk is. Thema: Het thema van het boek is de tegenstelling tussen schijn en werkelijkheid.
Taalgebruik: Het taalgebruik is zeer eenvoudig. Ik heb wel de vertaalde versie gelezen, dus vandaar. Perspectief: Het stuk is geschreven in meervoudig personaal perspectief. D. Eindoordeel en evaluatie Het was niet zo´n leuk boek om te lezen. Het verhaal was erg langdradig maar gelukkig wel eenvoudig zodat je er snel doorheen ging. Er zaten wel wat grapjes doorheen en dat maakte het ook wat leuker om te lezen. Al met al was het dus niet zo´n leuk boek. Het werken aan dit boekverslag was net als de rest niet zo erg om te doen, de verwerkingsopdracht was best leerzaam en was zoals altijd wel het leukst, omdat die niet altijd hetzelfde is, terwijl de rest dat wel is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het wederzijds huwelijksbedrog door Pieter Langendijk"