Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Het is de liefde die we niet begrijpen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2754 woorden
  • 12 februari 2009
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
63 keer beoordeeld

Boekcover Het is de liefde die we niet begrijpen
Shadow

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mijn afgekloven nagels van de laatste dagen, naar de losse velletjes en het bloed hier en daar, en legt er zijn handen overheen. Hij zegt in mijn oor dat ik mezelf niet mag opeten. 

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mi…

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mijn afgekloven nagels van de laatste dagen, naar de losse velletjes en het bloed hier en daar, en legt er zijn handen overheen. Hij zegt in mijn oor dat ik mezelf niet mag opeten. 

Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1. Leesverslag

Titel en Genre
Toen ik opzoek was naar een boek stond ik met de literatuurlijst in me hand.‘Hier,’ zei me vriendin. ‘Een heel apart boek. Die moet je lezen.’ En met deze woorden heb ik het boek gehuurd. Nadat ik het gehuurd had mocht ik zelf oordelen of ‘apart’ positief of en negatief was bedoelt..
Het thema van het boek valt eigenlijk niet in een hokje te plaatsen. Het heeft meerdere thema’s. zoals de titel al verklaart is het een echt liefdesverhaal. Bijvoorbeeld de liefde van het meisje voor haar broer Alex, wat duidelijk het rode draad is in het verhaal . Ook moeder heeft een ingewikkeld liefdesleven. Vele mannen komen aan bod, telkens weer een ander vriendje dat ze mee naar huis neemt. Door haar vreemde vriendjes wordt het leven van haar 4 kinderen steeds weer in de war gebracht. De kinderen komen in situaties te staan die het gezin uit elkaar drijven. Het tweede thema wat een duidelijk aspect is in het boek is seksueel misbruik en homoseksualiteit. Op een gegeven moment word de broer van het meisje seksueel misbruikt door een van zijn moeders vriendjes. En hoe ga je hier als kind mee om? Later wanneer Axel de oudste broer uit huis besluit te gaan krijgt hij een relatie met zijn vriend Mortimer. Wat je ook als thema zou kunnen noemen is het omgaan met conflicten. Het meisje word in het verhaal herhaaldelijk betrokken bij verschillende conflicten tussen de mensen die dicht bij haar staan. Al deze moeilijke situaties zetten haar leven op zijn kop. Verwaarlozing. Het woord zegt het al. Door dat moeder meer bezig is met haar vriendjes dan met haar kinderen worden ze verwaarloost. De liefde die een kind nodig heeft, word toch gemist. Dit boek heeft dus niet duidelijk 1 thema. Alhoewel je kunt stellen dat ‘Liefde’ toch een grote rol speelt. De titel beschrijft perfect waar het boek om draait. De liefde waar zij voortdurend naar op zoek is. In het boek komen vele soorten liefde voor. De gespeelde liefde van haar moeder voor haar vele vriendjes. De oprechte liefde die Alex voor Mortimer voelt. De moederlijke liefde die zij voelt voor Edie. De liefde die ze van binnen voelt voor haar gedroomde vader. Welke liefde is juist?
Op de omslag van het boek is een meisje in een bloemetjes jurkje afgebeeld. Ze heeft een rode appel in haar handen en rode nagellak. Eerlijk gezegd vind ik de omslag niet zo goed bij het verhaal passen. Rood is natuurlijk wel de kleur van de liefde, maar verder zie ik geen verband tussen het verhaal, de conflicten en de omslag.


Vorm
Het verhaal is in de ik-vorm geschreven. De gebeurtenissen worden rechtstreeks verteld door een personage: het meisje. Het hoofdpersonage. De naam van het meisje is onbekend aangezien ze het verhaal zelf verteld. De lezer ziet alles vanuit de optiek van het meisje. Om het gevoel te benadrukken is het in de ik-vorm geschreven. Aangezien het boek merendeels gaat over de gedachtes en het omgaan van de liefde, kan je door dat alles vanuit het perspectief van het meisje geschreven is beter volgen, en zo leer je het personage beter kennen. Het hoofdthema is de liefde , nu je alles vanuit het perspectief van het meisje leest weet je ook hoe ze over liefde denkt, en wat er daadwerkelijk met het thema bedoeld wordt.
Citaat 1 blz. 10 verhaal 1 Het einde van Bordzek
‘Mijn broer maakt het portier open, aarzelt, hijst zich aan één hand uit de auto, en kreunt als hij zijn rug recht. Zijn stoel kreunt ook. Een tijdje zitten mijn moeder en ik naar Axels achterkant te kijken.’
Uitleg citaat 1
Het verhaal wordt in de ik-vorm geschreven, maar ondanks dat het meisje geen naam heeft in dit boek, word er met woorden als ‘Mijn broer’ en ‘Mijn moeder’ duidelijk gemaakt wie welke rol speelt in het verhaal.
Of het boek echt spannend is? Niet echt. Tenminste, niet op de manier die je verwacht van een spannend boek. Of er spanning in het boek wordt opgebouwd? Wel degelijk. Doordat het boek geschreven is in de ik-vorm heb je al gauw de neiging om je te verplaatsen in de hoofdpersonage. En in dit geval is het een meisje dat opzoek is naar iets. Liefde. Door dat het boek bijna alleen bestaat uit gedachtes. Het enige wat het meisje je geeft zijn bedenkingen en af en toe flarden van vermoedens. Op een hele luchtige schrijfstijl neemt het meisje je mee in haar eigen droomwereld. Haar eigen gedachtes. De dingen waar ze over nadenkt, en de dingen die ze meemaakt. Dingen waar men eigenlijk niet bij stilstaat. Maar doordat het meisje overal zo veel bij stilstaat bouwt ze toch een spanning op. Ook de gebeurtenissen zijn op de een of andere manier spannend. Eigenlijk zijn het dingen die iedereen zou kunnen gebeuren. Haar vader is gestorven, haar boer is verkracht, haar moeder die opzoek is naar liefde en elke keer met een andere man thuis komt. Het zusje dat opvallend stil is. En in combinatie met de gedachtes van het meisje bouwt het verhaal een gevoel op bij de lezer, een ‘ik wil weten hoe het afloopt’ gevoel.
Citaat 2 blz. 50 verhaal 2 De Komst van Bootsman
Skip heeft, stel ik me voor, de mooiste bakkebaarden die we ooit hebben gezien. Hij maakt ons allemaal gelukkig, omdat hij los geld in zijn zakken heeft, briefjes waarmee we dingen mogen kopen, en hij betovert ons allemaal. Hij spreekt in volzinnen die uit boeken komen, en alle kleren staan hem goed. Mijn moeder wil graag dat hij blijft, omdat hij lief is voor haar, en zij verliefd is op hem en zijn geld en zijn volzinnen, en dat is leuk, want daardoor krijgen we eindelijk een gelukkige moeder en een vader die deugt. Mijn moeder stoot me aan. ‘Wat zit je te grijzen?’ fluistert ze.
Uitleg Citaat 2

Moeder en dochter zitten op het station te wachten op hun bezoek. De oma van het meisje is overleden en heeft het gezin een erfenis achter gelaten. Op voorwaarde dat ze een oude vriend van oma in huis zouden nemen. Skip de Bootsman. In het bovenstaande citaat wilde ik laten zien hoe het meisje over sommige dingen nadenkt. Dat ze helemaal opgaat in haar fantasie. En ik vind dat toch wel eens tukje van spanning, aangezien de man een hele oude man in een rolstoel blijkt te zijn. Totaal niet volgens haar verwachtingen
Het verhaal wordt in een chronologische volgorde verteld. Neem nu de drie verhalen in het boek. Er zit wel een tussen de verhalen wel een periode tussen maar de verhalen vervolgen elkaar wel. Zoals bijvoorbeeld in verhaal 1 gaat het gezin de oudste zus Bonni opzoeken. Dat doen ze voor dat Skip de Bootsman in huis komt. En in het volgende verhaal is Skip de Bootsman al thuis wanneer Bonni weer terug keert naar huis. Zo zit er een duidelijke chronologie in.
Vaak zit het meisje na te denken. Te fantaseren over hoe haar vader eruit ziet. Te fantaseren over hoe het zou zijn als ze eindelijk een echt vader figuur in huis zouden hebben. En op die momenten stapt het meisje even uit het verhaal. Weg uit de realiteit. In het begin van het verhaal vond ik het wel verwarrend, maar na mate ik het meisje beter leerde kennen, fantaseerde ik met haar mee. Stelde ik me ook voor hoe het zou zijn als alles zou gaan zoals het meisje het had gewild.

Personen
Het hoofdpersonage is het meisje
Het meisje is rond de 15 jaar. (In het boek wordt het niet duidelijk aangegeven maar de manier van denken leidt naar een leeftijd die nog lang niet volwassen is. Een meisje dat nog niet helemaal weet wie ze is. Een meisje dat nog ontwikkeld moet worden, ongeveer dezelfde ontwikkeling door maakt als ik en mijn leeftijdsgenootjes. Ook is haar broer rond de 18 en haar zusje 6 dus dan zal ze er ongetwijfeld tussen zitten). Het meisje heeft geen naam –aangezien ze het verhaal zelf verteld, en haar naam wordt ook niet genoemd in het boek. Het meisje is de 1 na jongste. Ze heeft nog een jonger zusje van 6 jaar: Edie. En een oudere broer van rond de 18 jaar genaamd Axel. De oudste van het stel is Bonni. De grote zus die al uit huis is. Verder heeft het meisje een heel hectisch leventje. Haar vader is voor dat Edie is geboren gestorven en haar moeder is opzoek naar een nieuwe liefde. Doordat haar moeder meer bezig is met haar liefdesleven kun je zeggen dat ze haar kinderen een beetje verwaarloost. Het meisje voelt zich hierdoor zo verantwoordelijk voor haar zusje Edie, dat ze eigenlijk de opvoeding op haar neemt. Dit zorgt voor een enorme taak voor zo een jong meisje. Naast dat het meisje zich eigenlijk als moeder voelt, wordt ze vaak betrokken bij conflicten tussen haar naasten. Het meisje weet het allemaal goed te relativeren en doet er heel luchtig over. In het boek heb ik nooit gemerkt dat ze het niet meer ziet zitten terwijl ik de moed waarschijnlijk allang had opgegeven. Dit geeft heel duidelijk aan dat het meisje een sterk karakter heeft. Dat ze dingen goed op een rijtje weet te zetten. En veel over dingen nadenkt. over het uiterlijk valt eigenlijk weinig te vertellen. Omdat het meisje het verhaal zelf verteld wordt er niet beschreven hoe ze eruit ziet.

Citaat 1 blz. 12 verhaal 1 Het einde van Bordzek
‘Ze ziet bleek. Ze glijdt de auto uit, zoals alleen zij dat kan. Ze is haar eigen schaduw. Ik haal haar aan haar arm naar me toe en duw het portier tussen ons dicht. ‘Straks rijden we weer,’ zeg ik, en ik pak haar warme hand. ‘Maar eerst gaan wij een eind wandelen. Een mooi eind wandelen.’ Mijn moeder kijkt over haar schouder en knikt snel in mijn richting. Ja dat is goed. Ja, zorg jij voor dat kind. Ik til Edie op, en tussen ons begint het meteen te broeien. Haar arm om mijn gloeiende nek en onder mijn warme haren, haar lijfje tegen me aan, op sommige plekken word ik bijna vloeibaar. Ik hou vol tot boven op de zachte helling, daar waar de weg alweer naar beneden gaat. Daar laat ik Edie tegen haar zin in op de grond zakken en veeg het zweet uit mijn wenkbrauwen.’
Citaat 2 blz. 82/83 verhaal 3 wat doen ze daar in Charlestown?

‘Ik moet Edie Knuffelen. ‘Ik denk bijna de hele dag aan hem,’ zegt ze met haar gezicht vlakbij het mijne, en met de nadruk op ‘de hele dag’, alsof ik haar heb gevraagd hoe vaak ze aan hem denkt. ‘Tot ik in slaap val denk ik aan hem, áls ik al kan slapen.’ Ik doe een paar tellen mijn ogen dicht, en ik stel me voor dat Edies hofd het hoofd van mijn broer is. Ik verander in Mortimer, en Axel neuriet heel stilletjes tegen me aan, zoals hij altijd neuriet als hij zich niet treurig en ook niet gelukkig voelt. ‘Pas op,’ zegt Edie. Ze knijpt in mijn bovenarm, omdat ze bijna van mijn schoot valt ‘Pas op,’ zegt Axel. ‘Heb je!’ zeg ik, en ik red haar. Het duurt een tijd voor ik van hoog boven de wolken op de drempel van de keuken beland’
Citaat 3 blz. 53 verhaal 2 de komst van Bootsman
‘Ik geef mijn moeder een duwtje met mijn schouder, zodat ze ongewild een stap naar voren doet. Bootsman moet eerst mijn moeder zien – de eerste indruk is alles – en als hij mij dan ziet zal zijn idee al gevormd zijn. hij zal denken: dat is een leuke vrouw, en eh…. Dat moet haar dochter zijn. Ik weet dat ik niet mooi ben, maar mooi word door wat er in mijn buurt staat.’
Citaat 4 blz. 43 verhaal 2 de komst van Boostman
‘Alle albums van voor mijn zus Bonni geboren was tot verleden jaar nemen we door. Axel vooral wordt er stil van, zeker als we zien hoe onze vader almaar verder weg op de achtergrond staat, en tenslotte helemaal van de foto’s verdwijnt. Voor we het weten zitten we te praten over liefde die we niet begrijpen. Het is alsof we ook in ons hoofd plaats moeten inruimen.’

Uitleg Citaat 1
Hier zie je dat het meisje haar zusje probeert af te leiden wanneer haar moeder weer eens ruzie maakt met haar broer Axel over het feit dat haar moeder steeds maar weer met vreemde mannen thuis komt. Ook zie je dat in dit citaat haar moeder eigenlijk weinig om haar kinderen geeft. Niet alleen omdat ze het opneemt voor haar vriend, maar ook om de reden dat ze haar dochter Edie dat kind noemt.
Uitleg Citaat 2
Hier zie je dat ondanks alles het meisje erg veel om haar broer geeft en hem ontzettend mist. En dat ook bij het jongere zusje Edie het geval is. De familie is niet compleet ondanks alle problemen binnen het gezin. Het meisje houd erg van haar broer en dat vind ik wel mooi om te zien. Dat Axel niet alleen in het huis een lege plek achter liet, maar ook in het hart van het meisje.
Uitleg Citaat 3
Hier heb ik een stukje over het uiterlijk van het meisje. (overigens het enige wat ik over het uiterlijk kon vinden) Het meisje wordt verder in het verhaal niet onzeker door haar uiterlijk als we ervan uitgaan dat ze écht niet mooi is.

Uitleg Citaat 4
Na de sterfte van de vader heeft de man toch herinneringen achter gelaten. Ik vind dit klein stukje heel mooi verwoordt. Ook omdat het overlijden van je vader niet zomaar iets is, maar wanneer ze zeggen dat vader vroeger vaak al op de achtergrond stond zegt dat toch iets over een persoon.

Plaats en tijd
Om een heel lang verhaal kort te maken speelt het verhaal zich af in Amerika. En speelt het zich af rond deze tijd ( het jaar 2000). Verder heeft de plaats of de tijd van het verhaal weinig effect op het verhaal. Want als het in de jaren 60 afgespeeld zou zijn, zou het voor het vinden van geluk geen verschil maken of het nou nu - of 50 jaar geleden zou hebben afgespeeld. Wel zouden de problemen zelf een stuk moeilijker zijn dan als het in de middeleeuwen afgespeeld zou worden. Neem nou bijvoorbeeld homoseksualiteit. Dat de broer van het meisje Homo is wordt heel normaal over gesproken, terwijl het een paar jaar terug niet bespreekbaar- en een taboe was.
Citaat 1 Blz. 11 verhaal 1 Het einde van Bordzek
‘Straks rijden we verder’
Citaat Blz. 69 verhaal 3 Wat doen ze daar in Charlestown?
‘Titel: Wat doen ze daar in Charlestown’
Citaat blz. 54 verhaal 3 Wat doen ze daar in Charlestown?
‘Door het raam zie ik de man van het loket passeren. Hij houdt zijn kepie aan de bovenkant vast en loopt achterstevoren. De trein haalt hem in. Eerst glijdt de locomotief voorbij, en daarna komen de verlichte ramen. De vrouw en de jongens gooien de deur open. Met de wind waait het lawaai van de motor binnen, het lawaai van sissende deuren, van mannen die hard lachen. ’
Uitleg Citaat 1

Hieruit kan ik aflijden dat een auto al een gewone zaak was. Dus geen bijzonder product, denk aan de jaren 50, 60.
Uitleg Citaat 2
Charlestown ligt in Amerika en het meisje en haar familie bezoeken regelmatig Axel die naar Charlestown verhuisd is. Dus ver van elkaar kan het niet zijn
Uitleg Citaat 3
Je merkt wel dat het een paar jaar terug is toen stations nog niet geautomatiseerd waren. Rijdende locomotieven voor passagiers zie je tegenwoordig ook niet meer vaak, en een man achter het loket die wacht op de trein om de trein om vervolgens de trein te lijden naar de eindbestemming is voor ons ook al sinds een aantal jaar verleden tijd.

Thema en Motieven
Dit boek gaat over drie fragmenten uit het leven van een familie waarin de onbegrepen liefde en de eenzaamheid die daarvan soms het gevolg is, een grote rol spelen.
In dit verhaal is het motief het vinden van geluk. En het opzoek zijn naar ware liefde. Dit is een duidelijk terug kerend motief aangezien iedereen in het gezin opzoek is naar liefde en probeert het te begrijpen. Het meisje zelf dat opzoek is naar een vader rol in haar leven. De moeder die opzoek is naar de juiste echtgenote, de oudste broer Axel die zo veel heeft moeten doormaken en er uiteindelijk toch voor kiest om samen met zijn vriend samen te wonen. Het zusje dat het allemaal nog niet zo goed kan bevatten. Een gezin dat op zoek gaat naar geluk, ieder op zijn eigen manier. Zo eenvoudig en daarom net zo mooi..

REACTIES

-.

-.

erg handig!
dankjewel!

12 jaar geleden

P.

P.

danke schön

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert"