Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het is de liefde die we niet begrijpen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1077 woorden
  • 17 juni 2002
  • 107 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
107 keer beoordeeld

Boekcover Het is de liefde die we niet begrijpen
Shadow

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mijn afgekloven nagels van de laatste dagen, naar de losse velletjes en het bloed hier en daar, en legt er zijn handen overheen. Hij zegt in mijn oor dat ik mezelf niet mag opeten. 

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mi…

Hij wil graag weten waar ik ben en wat ik denk. Op dit moment, bijvoorbeeld, kijkt hij over mijn schouder naar mijn handen, die ik voor me op de tafel heb gelegd. Hij kijkt naar mijn afgekloven nagels van de laatste dagen, naar de losse velletjes en het bloed hier en daar, en legt er zijn handen overheen. Hij zegt in mijn oor dat ik mezelf niet mag opeten. 

Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Het is die liefde die we niet begrijpen.
Auteur: Bart Moeyaert.
Genre: psycholoschische roman.
Aantal blz.: 95.

Samenvatting:
Deel 1:
In het eerste verhaal zit de familie in de auto. Ze zijn op weg naar Bonnie. Axel zit aan het stuur, Edie zit voor in en het meisje zit ingeklemd tussen haar moeder en Bordzek, de Poolse vriend van moeder.Dan stopt axel ineens. Hij is woedend op Bordzek, maar ook op zijn moeder die deze vriend in huis heeft gehaald.Het meisje en het zusje Edie denken dat ze wel weten waarom axel zo boos is, het heeft iets te maken met de geluiden die zij s'nachts horen. Bordzek gaat dan naar axel toe, heel stiekem. Moeder blijkt niet te willen geloven wat axel haar zegt en wil haar vriend niet de deur uit zetten. Aan het eind van het verhaal rijden ze weer verder naar Bonnie, nu met moeder achter het stuur. Dan zegt kleine Edie die bijna nooit praat Bordzek klopt altijd 7 keer op je deur he, alex? Het lijkt erop dat het dan tot moeder door dringt wat er s'nachts tot moeder doordringt.

Deel 2:
De oma van het meisje is overleden zij woonde samen met een man Skip de Bootsman, die voor haar zorgde. Het gezin erft het geld en de spulletjes van oma op voorwaarde dat ook Skip de Bootsman voorlopig bij hen in kan trekken. Het meisje hoopt tegen beter weten in dat er een leuke man bij hen in huis komt die een soort vader figuur voor haar en haar broer en zusje wordt. Het meisje en haar moeder gaan Skip van de trein halen.Ook moeder hoopt dat het een leuke man zal zijn, het blijkt echter een oude, half demente man te zijn in een rolstoel en heeft ook nog een stinkende luie hond. Moeder is erg teleurgesteld en het meisje moet de man in de rolstoel naar huis duwen. Ze nemen hem toch in huis en gaan voor hem zorgen.

Deel 3:
Axel, de broer van het meisje is uit huis gegaan omdat hij weer ruzie had met een andere vriend van zijn moeder. Na een ruzie waarbij Axel die vriend tegen de grond had geslagen, is hij vertrokken. Hij woont nu samen met zijn vriend Mortimer in Charlestown. De oudste zus Bonnie komt nu voor het meisje, voor Edie en de Bootsman zorgen als moeder er weer eens niet is. Hun leventje gaat gewoon verder. Het meisje mist haar broer heel erg, in haar fantasie mist Axel hen ook erg en heeft hij alleen nog maar de goede herinneringen aan hen over gehouden. Ze gaat Axel een brief schrijven en fantaseert dan zo over hem zodat het lijkt alsof het lijkt alsof hij naast haar zit. Eigenlijk is hij heel de dag bij haar, bij alles wat ze doet. Maar hij zegt tegen haar :'je bent lief zus, maar als ik moet kiezen blijf ik bij Mortimer.'

Hoofdpersoon:
Het meisje

Belangrijke bijpersonen:
- Haar moeder
- Edie
- Skip de Bootsman
- Axel
- Bonnie

Ander personen:
- Bordzek

Het meisje:
Het probleem van de hoofdpersoon is dat ze veel ellende meemaakt met betrekking op haar familie. Het meisje is op haar jonge leeftijd haar vader verloren en dan brengt haar moeder steeds verkeerde mannen mee naar huis. Haar broer, van wie ze erg veel houdt, maakt ruzie met de mannen van haar moeder. Ook moet ze vaak de zorg van haar kleine zusje op zich nemen omdat haar moeder weer met andere dingen bezig is.Wat opvalt aan het karakter van de hoofdpersoon is dat ze alle tegenslagen wel kan verdragen, en dat ze met haar oudere broer ervoor zorgt dat de sfeer in huis niet verpest wordt. Altijd maken ze het toch weer gezellig en ondanks alles is ze een vrolijk kind.

Axel:
Axel, is de broer van de hoofdpersoon en heeft natuurlijk met dezelfde problemen te maken als zijn jongere zus. Een verschil tussen hem en zijn zus is, is dat hij zijn verdriet op een andere manier uit. Hij maakt vaak ruzie en is soms agressief, maar nooit tegen de mensen van wie hij houdt!

Het verhaal wordt verteld in het ik-perspectief, want alleen het meisje verteld, daarom heeft het meisje ook geen naam, want zij verteld alles en als het om haar zelf gaat zegt ze altijd ik of mij.
Het boek speelt zich af in het ouderlijk huis van de hoofdpersoon, ook spelen een aantal belangrijke stukjes zich af op het station, bijv. wanneer Bootsman aankomt. En in de auto wanneer Axel en Bordzek ruzie krijgen.
Het verhaal speelt zich rond deze tijd af, je merkt dit bijvoorbeeld aan de moderne opvattingen van haar moeder. Die vindt het absoluut niet raar dat ze elke keer korte verhoudingen met verschillende mannen heeft. Ook hebben ze een auto en reizen ze soms met de trein. De tijd tussen de gebeurtenissen is ongeveer een half jaar. Het boek is chronologisch opgebouwd.
Het boek begint middenin het probleem dat het meisje heeft zo wordt ook meteen haar gevoelens en problemen duidelijk.
Het belangrijkste probleem in het boek is dat het meisje haar gevoelens niet goed kwijtkan. Het boek heeft een gesloten eind, want het meisje voelt zich weer gelukkig en de problemen die ze voorheen hadden lijken nu ver te zoeken. Het heeft dan ook een goede afloop.
De schrijver van het boek heeft de titel 'het is de liefde die we niet begrijpen' volgens mij gekozen omdat de hoofdpersoon van het boek en haar broer niet kunnen begrijpen waarom haar moeder altijd verliefd word op de verkeerde mannen, daardoor komt het gezin meestal in de problemen.

Eigen mening;
Ik vond het een mooi boek! Het is ook best intersant, want ik weet zelf niet hoe het is om een moeder te hebben die steeds verliefd is op verkeerde mannen. Het spannendste van het boek was toen het meisje en haar moeder op het station op Bootsman aan het wachten waren. Het boek was ook best wel makkelijk te lezen, maar ik wilde het boek wel graag lezen omdat de titel mij erg aansprak! De schrijver heeft het boek erg mooi geschreven want je kunt makkelijk inleven omdat je heel erg goed de gevoelens van het meisje leert kennen. Ondanks dat je de naam van het meisje niet weet is het boek goed te begrijpen en toch makkelijk. Ik zou het mensen wel aanraden om het boek te lezen want het is de moeite waard!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Moeyaert"