Echt sexy door Renate Dorrestein

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover Echt sexy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1207 woorden
  • 25 januari 2015
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
4 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
221
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Echt sexy
Shadow

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een schepje bovenop, om te laten zien wat de consequenties zouden kunnen zijn. 
Maak kennis met Fiebie Koolveld, mijn dertienjarige heldin. Bij haar op het schoolplein maken minderjarige dealers de dienst uit, in garageboxen en fietstunnels voltrekken zich duistere zaken, en volwassenen geven niet thuis. Vaak heeft Fiebie het gevoel dat zij de enige op aarde is die zou willen dat iedereen wat minder gemeen was. Wanneer haar beste vriendinnetje op een dag spoorloos verdwijnt, begint Fiebie, in de hoop haar terug te vinden, aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door een griezelige jongen die erop uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan en hunkerend naar Johnny, bij wie zij in huis woont, belandt ze ten slotte bij Van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. En dan komt ze niet alleen achter bepaalde economische wetten, ze ontdekt ook zichzelf. In Echt Sexy gaat een onthutsende wereld open. Het is de onze.

Echt sexy door Renate Dorrestein
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting

Het verhaal gaat over een dertienjarig meisje, Fiebie. Ze woont samen met haar stiefvader Johnny en zijn vriendin Puck die ze stiefheks noemt. Later in het verhaal kom je te weten dat haar moeder overleden is.

Op een dag hoort ze op school dat haar beste vriendin Sascha, verdwenen is. Ze zit trouwens niet echt op een normale school. Het schoolplein zit vol met minderjarige drugsdealers van wie Klimwand de ergste is. Hij is ook degene die haar erg gaat lastig vallen in het verhaal.

Op een dag gaat ze met Johnny en haar stiefmoeder naar een galafeest. Daar ontmoet ze de baas van Johnny, Shireen. Zij verwijst haar door om naar van Hamelen Telecom te gaan. Hij heeft een opsporingsbedrijf voor vermiste meisjes. Ondertussen wordt ze steeds meer lastiggevallen door Klimwand. Bij het bedrijf ontmoet ze een meisje Happy, waar bij ze samen bonnen voor mobiele telefoons uit moet delen.

Later besluit Fiebie de moeder van Sacha te bezoeken, die te horen kreeg van de politie dat er iets van Sacha gevonden is. Eenmaal bij Sascha thuis laat de politie een zak zien waar een glazen pot in zit, waarin de afgesneden vagina van Sacha zit (heel bizar!). Fiebie rent weg met de zak en komt Klimwand tegen. Ze vlucht weg van hem en komt even later ook Happy weer tegen. Samen gaan ze naar het bedrijf van van Hamelen een komen daar een meisje tegen die ze al eerder hebben gezien alleen nu is zit waarschijnlijk onder de drugs. Happy verteld opeens dat er sprake was van een kinderhandel bedrijf. Op dat moment komt Klimwand binnen en komt hij problemen zoeken. Happy slaat met de pot op zijn hoofd en hij valt dood neer. Fiebie trekt het allemaal niet meer en besluit naar Johnny te gaan. Johnny helpt haar met een aantal dingen en maakt een paar besluiten. Ondertussen werd het lijk van Klimwand opgeruimd en in een vriezer gelegd. Shireen verteld later wat de kinderhandel nou allemaal inhoud.

Aan het eind verteld Fiebie aan Happy dat ze geen moeder meer heeft. Ook verteld ze dat ze zich erg eenzaam gaat voelen in het ponykamp waar ze naartoe moet van Johnny omdat hij op vakantie gaat. Ze denkt na over het overlijden van haar moeder en zo besluit ze een verhaal te schrijven.

Thema

Het thema vond ik vooral mishandeling van mensen want in het boek ging het vooral over mishandeling lichamelijk (denk maar aan Sacha) en geestelijk (die verwaarloost wordt door Johhny)

Personen

Fiebie

Fiebie is de hoofdpersoon van het boek. Zij gaat op zoek naar haar beste vriendin Sacha die vermist is. Haar moeder is overleden en haar biologische vader kent ze niet want ze een product van de spermabank.

Tijdens de speurtocht komt ze in de grote mensen wereld allemaal bizarre dingen tegen. Fiebie is een beetje een dromer en houdt er van lezen.

Op school wordt ze ook wel een beetje gepest omdat ze een buitenbeentje is. Ook hunkert ze erg naar haar stiefvader waar ze erg naar opkijkt ondanks hij haar toch een beetje verwaarloosd.

Fiebie vindt zichzelf toch wel iemand waar je trots op kan zijn.

Johnny

Johnny is Fiebie’s stiefvader. Hij was zeven jaar geleden getrouwd met Fiebie’s moeder. Door de jaren heen ontstonden er ruzies en haar was na de zeven jaar gestorven aan drugs en alcohol verslaving. Johnny wordt omschreven als een knappe man met een goede carrière.

Dit wil je ook lezen:

Puck

Puck is Fiebie’s stiefmoeder. Er wordt niet veel over haar verteld, wel dat ze er alles aandoet om Johnny voor zich te winnen.

Klimwand

Klimwand is een van de enge pooiers die je altijd wel stiekem ziet drugs verkopen op het schoolplein. Hij zet Fiebie erg onder druk door haar dingen te laten doen. Ook is hij aansprakelijk voor Sacha’s dood doordat hij in het bedrijf met de kinderhandel zit.

Klimwand persoonlijkheid wordt omschreven als stoer, macho achtig.


 

Plaats en tijd

Ik denk dat het boek wel zo’n beetje is geschreven in onze tijd. In de tijd van nu, omdat het gaat wel over vrij actuele gebeurtenissen als moord, seksueel gemeenschap etc. Ook dat ze uitdrukkingen als ‘echt sexy’ gebruikt wat nu vrij normaal is. Maar vroeger niet. Ook noemt ze actuele dingen op als X Factor en dat ze vertelt over de val van de twin towers in het boek.

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Dat kon je gelijk ook een beetje merken doordat ze verteld dat ze naar het grote park gaat en over het metrostation en dat ze naar de bijenkorf gaat, dat geeft wel een beetje aan dat het verhaal zich in een grote stad afspeelt.

Alles wordt in chronologisch volgorde verteld met niet zoveel flashbacks. Ook aangezien  2 hoofdstukken over hetzelfde onderwerp gingen denk ik dat de vertelde tijd ongeveer niet meer dan in een maand duurde.
 

Begin

Het verhaal begint met een inleiding waarbij ze verteld wie ze is, hoe het er nu met haar aan toe gaat en hoe ze hunkert naar haar stiefvader Johhny.

Probleem en afloop

Het grootste probleem was voor mij wel dat Fiebie’s vermiste vriendinnetje Sacha dus eigenlijk in aanraking was gekomen met de seksuele kindermishandeling. Op een of andere manier (wordt niet echt verteld in het boek) komt ze in aanraking met die wereld, waarschijnlijk had ze iets ‘fout’ gedaan en is ze vermoord. Het is voor mij ook wel wat om mee te maken als je in een korte tijd je moeder verliest en daarna nog je vriendin.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het grootste probleem was voor mij wel dat Fiebie’s vermiste vriendinnetje Sacha dus eigenlijk in aanraking was gekomen met de seksuele kindermishandeling. Op een of andere manier (wordt niet echt verteld in het boek) komt ze in aanraking met die wereld, waarschijnlijk had ze iets ‘fout’ gedaan en is ze vermoord. Het is voor mij ook wel wat om mee te maken als je in een korte tijd je moeder verliest en daarna nog je vriendin.

Ik zelf vond dat het boek niet echt een goede einde had omdat Klimwand werd vermoord voor Fiebie’s ogen. Het bedrijf waar ze naartoe ging (van Hamelen Telecom) om hulp te vragen voor het zoeken naar haar vriendin Sacha eigenlijk zit zelf in de kinderhandel. En daar verdiende ze nog goed aan ook.

Fiebie is aan het eind nog best van slag omdat ze haar moeder mist en haar vriendin en omdat zich zo eenzaam gaat voelen in het ponykamp waar ze naartoe moet. Maar dan besluit ze een boek te schrijven.

Perspectief

Het verhaal wordt door Fiebie’s ogen verteld (dus een ik-perspectief).

Titel

De titel ‘Echt Sexy’ verwijst eigenlijk naar een soort uitdrukking die Fiebie vaak gebruikt. Zo zegt ze dat Van Hamelen haar vrienden Sacha in een niet normaal anaal gat in de grond heeft gestopt, dat noemt ze ‘echt sexy’. (pag. 133)


 

BEOORDELING

Het boek vond ik interessant, niet echt spannend maar wel een makkelijk boek om de te lezen. Ik kan me niet echt voorstellen dat er zulke bizarre dingen gebeuren in Nederland. Op de achterkant van het boek staat ook wel waarom Renate het verhaal zo bizar heeft gemaakt. Ze zegt dat ze laatst een kranten berichtje had gelezen over groepsverkrachtingen door brugklassers en dat ouders hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld op Hyves. Ik vind zelf dat ik het best wel goed vind van haar dat ze zulke boeken schrijft. Ik ben dan ook heel erg geïnteresseerd in dat soort boeken. Wel een bizar boek maar wel leuk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echt sexy door Renate Dorrestein"