Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echt sexy door Renate Dorrestein

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Echt sexy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 672 woorden
  • 9 maart 2017
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 8
23 keer beoordeeld

Boekcover Echt sexy
Shadow

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een schepje bovenop, om te laten zien wat de consequenties zouden kunnen zijn. 
Maak kennis met Fiebie Koolveld, mijn dertienjarige heldin. Bij haar op het schoolplein maken minderjarige dealers de dienst uit, in garageboxen en fietstunnels voltrekken zich duistere zaken, en volwassenen geven niet thuis. Vaak heeft Fiebie het gevoel dat zij de enige op aarde is die zou willen dat iedereen wat minder gemeen was. Wanneer haar beste vriendinnetje op een dag spoorloos verdwijnt, begint Fiebie, in de hoop haar terug te vinden, aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door een griezelige jongen die erop uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan en hunkerend naar Johnny, bij wie zij in huis woont, belandt ze ten slotte bij Van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. En dan komt ze niet alleen achter bepaalde economische wetten, ze ontdekt ook zichzelf. In Echt Sexy gaat een onthutsende wereld open. Het is de onze.

Echt sexy door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel

Echt sexy

Schrijver

Renate Dorrestein

Korte samenvatting

“Ik ben Fiebie Koolveld. Ik ben voor niemand bang”, dat is waar het verhaal mee begint. De beste schoolvriendin van Fiebie, Sasha, raakt spoorloos vermist en ze start een zoektocht om haar te vinden. Fiebie heeft geen moeder meer en woont samen met haar stiefvader Johnny en haar stiefmoeder (stiefheks) Puck. Haar echte vader is niet bekend omdat hij een donor via de spermabank was. Fiebie gaat naar school in een omgeving die bestaat uit minderjarige drugsdealers. In het bijzonder Klimwand die Fiebie wilt laten verdwijnen om vervolgens losgeld voor haar te vragen. Tijdens haar zoektocht naar haar vriendin komt ze via de baas van haar vader, Shireen, aan  het adres van het bedrijf Van Hamelen Telecom. Dat is een bedrijf dat vermiste meisjes opspoort maar ook bonnen voor nieuwe telefoons uitdeelt. Daar ontmoet ze Happy. Fiebie moet net als Happy telefoonbonnen uitdelen aan blonde meisjes. Als Fiebie naar de moeder van Sasha gaat komt de politie langs omdat er iets van Sasha gevonden is. In een zak met een glazen pond zat de vagina van Sasha. Fiebie rent weg met de zak en komt Happy tegen waarna ze samen naar de afhaalbalie van Van Hamelen gaan. Daar verteld Happy dat het bedrijf te maken heeft met kinderhandel. Vervolgens komt Klimwand binnen, die Fiebie het hele jaar gevolgd heeft, waarna Happy hem doodslaat met de pot. Fiebie besluit het verhaal over Sasha op te schrijven. Ze begint haar verhaal met “Ik ben Fiebie Koolveld. Ik ben voor niemand bang”.

Opbouw

Het verhaal begint met de vermissing van Sasha. Van begin tot eind is dat eigenlijk waar het boek over gaat. In de loop van het verhaal komt je er niet steeds meer achter wat er is gebeurd zoals ik meestal bij boeken over een vermissing verwacht. Dit verhaal schetst eerst andere situaties waarbij je er steeds meer achter komt wat er echt aan de hand is. Bijvoorbeeld zoals bij het bedrijf Van Hamelen Telecom en hun handel in meiden. Tegen het einde van het verhaal weet je hoe het is afgelopen met Sasha alleen niet wat er is gebeurd. Het verhaal word chronologisch verteld in de tegenwoordige tijd.

Thema

De gevaren in de maatschappij, met nadruk op het gebruiken van meisjes. Ook draait het om eenzaamheid. Fiebie is eigenlijk heel erg eenzaam. Er kunnen heel veel verschillende thema’s aan gegeven worden.

Schrijfstijl

Ik vond het een fijne schrijfstijl. Het boek begint met: “Ik ben Fiebie Koolveld, ik ben voor niemand bang. Ik heb mijn nieuwe H&M topje aan. Ik heb twee mobieltjes, een laptop een TomTom en een Xbox. Allemaal van Johnny gekregen.” Dat is een begin dat mij al meteen aansprak omdat Fiebie stoer en zelfverzekerd over kwam, ze ging een verhaal vertellen.

Titel

‘Echt sexy’ is een uitdrukking die Fiebie wel is gebruikt in het boek. Verder komt het niet voor.

Extra info

Er is online redelijk wat kritiek te lezen op de schrijfstijl van het boek. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. De kritiek is vooral op de woorden die een 13-jarige niet zou gebruiken, maar ik denk dat juist in zo’n omgeving en met de talige moeder van Fiebie dat iets is wat juist wel logisch is. Het laat zien hoe jonge meiden dingen van hun omgeving mee krijgen.

Mening

Het boek las snel en ik vond het een leuke schrijfstijl, omdat het verhaal zo was geschreven alsof Fiebie het verhaal echt aan jou vertelde. Soms werd het wel wat raar en snapte in niet waar het nou eigenlijk om ging.

Open/Gesloten einde?

Open, je weet nog steeds niet wat er precies met Sasha is gebeurd.

Openplekken

Eigenlijk is de hele vermissing van Sasha een open plek. Het verhaal draait om de vermissing maar eigenlijk kom je daar niet zo veel over te weten en komt het meer neer op de ontdekking van Van Hamelen Telecom en zijn bedrijf in mensenhandel.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echt sexy door Renate Dorrestein"