Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Echt sexy door Renate Dorrestein

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover Echt sexy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2455 woorden
  • 5 december 2016
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2007
Pagina's
221
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Echt sexy
Shadow

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een schepje bovenop, om te laten zien wat de consequenties zouden kunnen zijn. 
Maak kennis met Fiebie Koolveld, mijn dertienjarige heldin. Bij haar op het schoolplein maken minderjarige dealers de dienst uit, in garageboxen en fietstunnels voltrekken zich duistere zaken, en volwassenen geven niet thuis. Vaak heeft Fiebie het gevoel dat zij de enige op aarde is die zou willen dat iedereen wat minder gemeen was. Wanneer haar beste vriendinnetje op een dag spoorloos verdwijnt, begint Fiebie, in de hoop haar terug te vinden, aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door een griezelige jongen die erop uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan en hunkerend naar Johnny, bij wie zij in huis woont, belandt ze ten slotte bij Van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. En dan komt ze niet alleen achter bepaalde economische wetten, ze ontdekt ook zichzelf. In Echt Sexy gaat een onthutsende wereld open. Het is de onze.

Echt sexy door Renate Dorrestein
Shadow

 
Eerste persoonlijke reactie.
Ik heb dit boek gekozen, omdat we met z’n drieën (Anisha, Celine en ik) hetzelfde boek nodig hadden voor onze mondeling en dit boek sprak ons alle drie aan. We zochten naar een boek met spanning en sensatie. We dachten dat dit boek dat wel zou hebben. Toen ik begon met lezen dacht ik ook wel dat het snel spannend zou worden. Dat viel een beetje tegen, maar de spanning is uiteindelijk wel een beetje gekomen.

Samenvatting van de inhoud.
Echt sexy gaat over een meisje van 13 jaar, genaamd Fiebie Koolveld. In het boek stelt ze zich voor als ‘Ik ben Fiebie Koolveld, ik ben dertien jaar, ik ben voor niemand bang.’ Fiebie woont in huis bij Johnny. Dat was de vriend van haar moeder. Haar moeder is in de winter overleden. Ze blijkt dood te zijn gegaan aan een overdosis drugs. Fiebie zelf heeft nooit een vader gehad. De moeder van Fiebie heeft haar via een spermabank gekregen. Fiebie is bij Johnny gebleven toen haar moeder overleed. Johnny heeft inmiddels al een nieuwe vriendin. Haar naam is Puck. Ze wordt door Fiebie ook wel stiefheks genoemd. Johnny verdient veel geld als topjurist. Fiebie heeft in de laatste week van school ruzie met haar beste vriendin Sacha. In die laatste week komt de rector de klas in lopen om te vertellen dat er iemand uit de klas van Fiebie wordt vermist. Het blijkt Sacha te zijn. Fiebie wordt veel lastig gevallen door Klimwand, die heet zo vanwege al de puisten die hij heeft in zijn gezicht.
Op een belangrijk evenement van het werk van Johnny komt Fiebie een man tegen die haar wil helpen met de vermissing van Sacha. Hij zorgt ervoor dat de vermissing van Sacha in opsporing verzocht komt. Daarna komt deze man niet meer in beeld. De naam van deze man is Pim.
Shireen, de baas van Johnny, helpt haar verder. Fiebie krijgt een kaartje van Shireen waarop staat "van Hamelen Telecom". Ze gaat er met de trein naar toe. Op het station wordt er een Chinese vrouw in elkaar geslagen die iedereen waarschuwt voor het opstapje. Fiebie noemt haar Mind-your-step. Ze gaan samen met de trein naar van Hamelen om Sacha te vinden en Mind-your-step naar huis te brengen. Mind-your-step is opeens weg en blijkt thuis te zijn. Dan ontmoet ze Happy. Happy helpt haar met zoeken. Dan krijgen Happy en Fiebie te horen dat Sacha gevonden is. De politie komt thuis bij de moeder van Sacha en ze hebben de afgesneden vagina van Sacha bij zich. Ze blijkt dood. Dan komt Klimwand ze bedreigen. Happy slaat met een glazen pot Klimwand dood. Ze stoppen zijn lijk in een vriezer.
Dan vangt Fiebie een gesprek op tussen Johnny en Shireen wat zij niet had mogen horen. Het gaat over liegen over het bestrijden van groepen met meisjesslavinnen. Johnny blijft hierbuiten.
Op het einde besluit Fiebie het verhaal over Sacha op haar laptop te schrijven.
Het verhaal speelt zich af in de huidige tijd, in Amsterdam. Dat kun je herkennen aan bijvoorbeeld de spullen die Fiebie heeft. Ze heeft bijvoorbeeld een laptop, twee mobieltjes, een TomTom en een Xbox. Het verhaal is chronologisch opgebouwd.

 


Bespreking van het verhaalaspect.
• Spanning: Ik vond het verhaal persoonlijk niet heel erg spannend. Dit komt door de eentonige verhaallijn. Ik verwachtte dat het best een spannend verhaal zou zijn, maar dat viel dus erg tegen. Er waren wel wat spannende momenten door bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie zoals met het lijk van Klimwand.
• Personages: De personages leken over het algemeen aardig op elkaar. Iedereen was gericht op persoonlijk succes en dacht egoïstisch na. De enige hoofdpersoon in het boek is Fiebie Koolveld. Happy, Shireen, Johnny en Puck zijn karakters. Klim, Mind-your-step, van Hamelen en Pim zijn bijfiguren. Sacha is een personage dat veel genoemd wordt, maar zelf nooit aan het woord is, vanwege de ontvoering en haar latere dood. Ook de moeder van Fiebie komt niet aan het woord maar wordt wel besproken. Zij is al overleden voor het verhaal begint.
• Vertelsituaties: De vertelsituatie in dit verhaal is de ik-vertelsituatie. Je ziet alles door de ogen van Fiebie. Soms is het zelfs zo dat ze bezig is met een zin te vertellen en dan zegt ze bijvoorbeeld 'oh had ik dat al verteld' of haar zin wordt afgebroken doordat er iets gebeurd.
• Verhaalopbouw: De verhaalopbouw van dit boek is net zoals vele andere verhalen, vooral bij chronologische verhalen, als volgt: beginsituatie→ontstaan van het probleem→steeds meer moeilijkheden→dieptepunt→langzame verbetering→slot.  Het verhaal kent een inleidend begin. Je leert de personen kennen en later komen de echte problemen. Het einde van het verhaal is gesloten. Eigenlijk is vrijwel alles bekend. Sacha, waar alles eigenlijk om draaide, is dood.
• Tijd en volgorde: Het verhaal speelt zich af in de huidige tijd. Ik denk dat de verteltijd ongeveer een paar weken is. Er is vaak sprake van tijdsvertraging. Het verhaal is in chronologische volgorde.
• Ruimte, thema en motieven: Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. De ene keer in een druk park of een metrostation, de andere keer in de stad of op school. Het is dus erg afwisselend. Het thema van dit boek is ontvoering. Sacha is ontvoert en Fiebie doet er, ondanks dat ze ruzie heeft met Sacha, alles aan om Sacha terug te vinden. Motieven zijn: Het steeds weer zoeken van hulp bij anderen, de enorme onbewuste drang om Sacha te vinden en de liefde richting Johnny en de haat tegen Puck.

Informatie over de auteur en over het boek.
Auteur.
Renate Dorrestein werd op 25 januari 1954 in Amsterdam geboren. Ze groeide op in een rooms-katholiek gezin. Haar vader was advocaat, haar moeder voor haar huwelijk onderwijzeres. Al op de lagere school begon ze met schrijven.
In 1972 behaalde Renate haar gymnasiumdiploma aan het Keizer Karel College in Amstelveen, waarna ze besloot niet te gaan studeren, maar te gaan werken. Ze werd verslaggeefster bij het weekblad Panorama en reisde daarvoor de hele wereld af. In 1977 verliet ze dit tijdschrift en werkte in de daaropvolgende jaren voor verschillende andere bladen, waaronder Opzij, Viva en De Tijd.
In deze periode was de Tweede Feministische Golf in Nederland op z’n hoogtepunt. Met haar columns en artikelen beoogde Dorrestein de wereld wakker te schudden en te provoceren. Ook hielp zij in 1986 de Anna Bijns Stichting op te richten, die elke twee jaar een speciale prijs uitlooft voor ‘de vrouwelijke stem in de letteren’.
De zelfmoord van haar zusje in 1979 heeft op haar persoonlijkheid en haar schrijverschap een enorme invloed gehad, net als later de ziekte ME, die haar ruim tien jaar lang het leven moeilijk maakte.
bron: http://renatedorrestein.nl/?page_id=32

 Renate Dorrestein.

Korte samenvatting.
Fiebie Koolveld is een meisje van 13 jaar oud. Op een maandag hoort ze op school dat haar beste vriendin Sacha is verdwenen. Op Fiebie's school is het schoolplein bezet door drugsdealers, waarvan de bekendste Klimwand is, een vieze jongen met allemaal puisten op zijn gezicht. In het boek zit hij Fiebie de hele tijd achterna. Fiebie woont bij haar stiefvader Johnny. Fiebie heeft geen biologische ouders meer, haar moeder stierf de afgelopen winter, haar vader kent ze niet want ze is verwekt door middel van de spermabank. Johnny heeft intussen een nieuwe vriendin, Puck.

Klimwand gechanteerd Fiebie voor allerlei dingen, onder andere voor een kaartje voor het gala van haar stiefvader Johnny waar ze die avond naar toe zou gaan. s' Avonds gaan ze met Johnny mee naar een galafeest, waar Johnny een toespraak moet houden over het welzijn van kinderen. Op het feest ontmoet Fiebie Shireen, de baas van Johnny. Fiebie wil een goede jurist hebben die de opsporing van haar vermiste vriendin Sacha kan doen. Ze krijgt het adres van Van Hamelen Telecom. De volgende dag gaat ze naar Van Hamelen toe. Ze gaat er naar toe. Als ze met de metro gaat, ziet ze dat een chinees meisje dat daar bedelt, die ze Mind-your-step noemt, in elkaar wordt geslagen. Ze besluit haar mee te nemen, en ze worden vriendinnen. Van Hamelen belooft Mind-your-step terug te brengen naar waar ze vandaan kwam. Als tegenprestatie moet ze voor van Hamelen bonnen uitdelen voor een gratis telefoon uitdelen, aan meisjes met blond haar. Bij Van Hamelen ontmoet Fiebie ook Happy, een ander meisje dat ook deze taak heeft.
Fiebie gaat naar de moeder van Sacha. Die is heel nerveus, omdat de politie komt vertellen dat er wat is gevonden van Sacha. De politie geeft een pot waar de vagina van Sacha inzit. Fiebie vlucht ermee weg, en komt Klimwand tegen. Ze gaat snel een taxi in want Klimwand wil de pot. Ze gaat naar een afhaalbureau van Van Hamelen, en ziet dat Klimwand haar gevolgd is en binnen loopt. Happy slaat hem met de pot op zijn hoofd, maar dat overleefd hij niet. Fiebie raakt in paniek en beseft dat ze een goede jurist nodig heeft. Happy verteld dan dat Van Hamelen een bedrijf is dat met kinderen handelt.
Later komt ze terug bij de afhaalbalie van Van Hamelen Telecom, en ziet dat Klimwand is opgeruimd. Dat had Happy gedaan, ze had hem in de vriezer gelegd. Dat deden ze wel vaker met blonde meisjes. Happy verteld dat die meisjes wilden liever dood dan seksslavin zijn. Happy onthult de handel in meisjes van het Telecom bedrijf. Shireen maakt voor de hele wereld bekent wat kinderhandel inhoudt. Fiebie gaat naar huis en denkt na over de dood van haar moeder, en de eerste bezoeken aan de psychiater om de dood te verwerken. Ze besluit het verhaal van Sacha op te schrijven in haar laptop. Haar moeder en Sacha ontmoeten elkaar in de hemel, dat stelt ze zich voor, Ze begint te schrijven. “Ik ben Fiebie Koolveld. Ik ben voor niemand bang.”
bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/68237

Recensie.
Het zijn vooral de moeders van deze generatie die het zwaar moeten ontgelden in het nieuwe boek van Renate Dorrestein. In Echt Sexy schrijft Dorrestein haar irritatie weg over deze generatie vrouwen, die meer bezig zijn met het uiterlijk dan met het opvoeden van hun kinderen. Ze zet haar tanden in de ‘bimbocultuur’; een maatschappij waarin vrouwen vooral bezig zijn om de man te behagen en willen voldoen aan zijn ideale vrouwenbeeld. Een cultuur waarin jonge meisjes er alles aan doen om maar sexy over te komen, met hun billen lopen te schudden en meisjes die zich laten omkopen met seks. Wat voor effect dit heeft op jonge meisjes als volwassen moeders zich hierin laten meeslepen, beschrijft Dorrestein in Echt Sexy.
Het boek gaat over de dertienjarige Fiebie Koolveld uit Amsterdam. Het meisje voelt zich erg eenzaam, haar moeder heeft haar verlaten en haar vader kent ze niet, want ze is een kind van de spermadonorbank. Dus woont ze bij haar stiefvader Johnny en haar stiefmoeder Puck. Haar stiefvader overlaadt haar met allerlei cadeautjes: mp3, mobieltjes, een Tom- Tom en een labtop. Al deze materiële snuisterijen kunnen er niet voor zorgen dat het meisje zich toch ongelukkig blijft voelen. Haar stiefvader heeft het zo druk met zijn nieuwe baan als jurist, dat hij vergeet om het meisje aandacht te geven. Met haar stiefmoeder wil Fiebie het liefst niets te maken hebben. Ze is namelijk een bimbo; iemand met hele grote borsten en sexy kleding. Het meisje begint haar leefomgeving steeds minder te begrijpen en al helemaal niet op school. De wereld daar lijkt overgenomen te zijn door de leerlingen, want minderjarige dealers runnen de boel. Ook verdwijnen er tientallen meisjes op school, zonder dat er een haan naar kraait. Ook haar beste vriendinnetje Sacha is op een dag zomaar spoorloos. Fiebie probeert zich aan deze wereld te ontrekken. Toch blijkt dit niet helemaal te lukken, want ze wordt lastiggevallen door de irritante jongen Klimwand. Overal waar zij komt, duikt hij op. Op een dag besluit ze van huis weg te lopen en op zoek te gaan naar haar vriendinnetje. Ze schakelt de hulp in van Van Hamelen. Een jongen die een eigen telefoonzaak heeft en die haar wel wil helpen zoeken naar het vermiste meisje.
In het begin is het boek makkelijk om te lezen, begrijpelijk en realistisch. Later krijgt het verhaal een iets andere wending. Straattermen duiken op in het boek en het verhaal wordt teveel van het goede. Er wordt zo om het verhaal en de essentie heen gedraaid, dat het verhaal te onzinnig voor woorden wordt. Hoewel bepaalde gebeurtenissen in het boek wel de realiteit zou kunnen zijn. ,,Overal in de klas klinkt het droge getik van telefoontoetsen en het monotone gebonk van iPods onder capuchons.”
Toch blijft het boek wel interessant om te lezen. Vooral de manier waarop Dorrestein op een humoristische manier sneren blijft uitdelen aan de huidige generatie ouders. Een voorbeeld is de welbekende Scarletreclame-poster, waarin een peuter in haar ondergoed reclame maakt, krijgt er van langs. ,,Naast haar staat een klein meisje. Nog niet eens groep één, lijkt me. Ze draagt dezelfde blote bikini en ook zij houdt een telefoontje naar voren in dezelfde stoere houding met dezelfde verleidelijke blik. Bij Scarlet ons kindermobieltje gratis staat er in dikke witte letters. Nog vier en al fotomodel. De moeder vindt het goed dat haar dochtertje zowat in haar blootje op een levensgrote foto overal in de stad hangt? Kleine kinderen moeten eenT-shirt aantrekken met een plaatje van Bambi ofzo.”
Na het lezen van dit boek, vraag ik me een ding af. Is dit boek voor volwassenen of voor kinderen? Voor de eerste groep is het boek te kinderachtig en voor de kinderen is het een overvloed aan grof taalgebruik.
Fatima Bajja
Renate Dorrestein, Echt sexy, uitgeverij contact
bron: http://www.literairnederland.nl/3179/

Mijn eigen recensie.
Persoonlijk vond ik het boek niet heel erg superspannend en vond ik het op veel momenten ook erg vaag. Verder krijg ik ook het idee dat Fiebie dit verhaal aan iemand verteld maar aan wie is onduidelijk en dat vind ik jammer. Op de één of andere manier wilde ik toch steeds weer verder lezen, vooral om te weten wanneer het spannend werd en omdat ik wilde weten hoe het afliep met de ontvoering van Sacha. Ook denk ik niet dat ik het erg zou vinden om de ervaring van dit boek lezen te missen. Ik zou het persoonlijk niet aanraden als je houdt van echte spanning. Ik vind het boek ook een beetje kinderachtig en onrealistisch overkomen. Ik vind het dan ook jammer dat dit boek zo tegenvalt, vooral omdat ik er meer van had verwacht.

REACTIES

H.

H.

echt topppopie helemaal blij toooooppppp echt goed (OFF NEE TOCH NIET MOEHWHAHAHAHHA)

5 jaar geleden

Y.

Y.

leuk maar K*T

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echt sexy door Renate Dorrestein"