Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2557 woorden
  • 19 oktober 2010
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
10 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Saskia Noort - De eetclub
Titelbeschrijving: Saskia Noort, De eetclub. Amsterdam, 2004, vijftiende druk.

Motivatie van mijn boekkeuze:

Ik voor dit boek gekozen omdat mijn moeder dit boek heeft gelezen, en ze heeft mij dit boek heeft aangeraden. Ze vertelde dat het een heel erg grappig en spannend boek is. Dit trok mij wel, en na het lezen van de achterflap was ik helemaal nieuwsgierig naar de inhoud van het boek.

Korte samenvatting:

Karen van de Made vertrekt met haar man, met haar man Michel, dochters Sophie en Annabelle en zoon Mees van de grote stad (Amsterdam) naar het dorpje Bergen. Daar doet ze na verloop van tijd steeds meer vriendschappen op. Het zijn bij elkaar ook allemaal stelletjes. De vijf echtparen richten een vriendenclub, genaamd ‘de eetclub’. Bestaande uit Karen en Michel, Babette en Evert, Patricia en Simon, Angela, Kees, Ivo en Hanneke De ‘vrienden’ houden de uiterlijke schijn van hun ‘succesvolle leven’ voor elkaar op en verdedigen het succes en het geluk tegen elke prijs. Iedereen is verbonden met elkaar door het werk van de mannen, die allemaal afhankelijk zijn van Simon, die met veel geld o.a. verkregen door het exploiteren van sekslijnen, investeert in de bars en restaurants van Kees, en in de zaak van Michel, hij en Evert zijn partners in zaken en dan is er nog Ivo, de accountant van het bedrijf .

Op een koude winternacht gaat de villa van Evert en Babette in vlammen op. Babette en de twee kinderen overleven op het nippertje deze ramp, maar Evert overlijdt.
Karen vangt Babette bij haar thuis op, maar langzaam maar zeker komt ze erachter dat de vriendschappen minder voorwaardelijk zijn dan ze lijken en dat bepaalde mensen zelfs belang hebben gehad bij de dood van Evert. 
Karen leert via de eetclub ook Patricia en Simon kennen. Meteen bij de eerste ontmoeting is er een zekere spanning tussen karen en Simon, waar hij gretig op inspeelt, door te flirten.
Ondertussen wordt Karen zowel door Babette als door Hanneke in vertrouwen genomen. Zo spreekt Karen op een middag weer af met Hanneke om een vertrouwelijk gesprek. Hanneke komt echter maar niet opdagen. Later blijkt dat Hanneke van het balkon is gesprongen. Wat haar uiteindelijk het leven kostte.
Een avond waarop iedereen weer samen is en veel hun verdriet wegdrinken, of op zijn minst aangeschoten raken, loopt de spanning tussen Simon en Karen opnieuw op. Dit loopt uit op een vrijpartij.
Niet veel later kwam Karen erachter dat Evert en Hanneke een relatie gehad bleken te hebben. De twijfel begon bij haar op te spelen of Babette of Ivo iets met het overlijden van Evert en Hanneke te maken had. Na een gesprek met de politie liet ze onbewust doorschemeren van de affaire. Dit werd haar door veel van de vriendengroep kwalijk genomen. Karen bleef zeggen dat ze niks, althans niet bewust, heeft gezegd. Angela en Patricia namen dit haar kwalijk, maar lieten in datzelfde gesprek ook uitlekken dat zij vlak voor Hannekes dood, nog een gesprek met haar gevoerd hadden, wat ook verdenkingen bij Karen opwekte.
Ook bleken Simon en Evert een zakelijk conflict te hebben. Op basis van Karens verklaring werd Simon door de politie gezien als iemand met een belangrijk motief voor Everts dood. Simon zijn boekhouding wordt doorzocht, maar Simon maakt zich er niet druk om, omdat er, naar zijn zeggen, toch niks te vinden is. Bij diezelfde ontmoeting zag Karen in het zakenkoffertje van Simon een afscheidsbrief van Evert aan Hanneke, samen met een paar andere e-mailtjes.
Karen zoekt contact met ex-agente op de zaak, Dorien Jager. Met haar bespreekt ze wat er is gebeurd en vraagt haar om raad. Samen besluiten ze dat Karen de mails te pakken moet krijgen door nog een keer met Simon af te spreken.
Bij een latere ontmoeting met Simon confronteerde ze hem, met de situatie en dus ook het achterhouden van de mailtjes en correspondentie. Simon draait eromheen en probeert de situatie af te doen door avances op Karen te maken. Karen laat dit echter niet toe en houdt vol. Op dat moment breekt Simon en vertelt hij dat hij een tijdje een verhouding had gehad met Babette. Uiteindelijk besloot hij het te stoppen, omdat hij vond dat ze bij Evert hoorde en hij wou bij Patricia blijven. Hij vertelde van Babettes uitspraak na Everts dood: “Nu staat hij ons in ieder geval niet meer in de weg.”
Op dat moment word er op de deur geklopt. Het bleek Babette te zijn. Ze viel zowel Simon als Karen aan en ramde ze in elkaar. Toen ze door ging op Simon, kon Karen met haar laatste kracht het koffertje van Simon pakken en Babette op haar hoofd ermee neerslaan. Uiteindelijk werd dus duidelijk dat Babette de moorden gepleegd heeft.


Eerste persoonlijke reactie:

Een heel erg leuk en spannend boek, al vanaf het begin van het boek wilde ik het in één keer uit lezen, dit door de vele open plekken. Doormiddel van flashbacks worden die langzaam beantwoord, maar tevens ontstaan hierdoor nog veel meer open plekken.
Aan het begin lijkt het alsof de eetclub echt een hechte groep vrienden zijn, dat maken ze zichzelf ook wijs, maar later blijkt dat het alleen maar schijn was, iedereen ging vreemde met iedereen, ruzie’s, geroddel, en zelfs 2 moorden. Dat vond ik erg grappig, maar ook spannend, ik was heel erg benieuwd naar hoe het nou echt in elkaar zat. Daarbij vond ik het erg prettig dat het boek heel erg makkelijk om te lezen was. Ik had het erg snel uit.

Verdiepingsopdrachten

1. De belangrijkste open plekken

In het boek zijn er vele open plekken, door de vele flashforwards komen er ook steeds meer bij. 
De belangrijkste open plek is: Heeft Evert wel zelfmoord gepleegd? Zo nee, wie heeft hem dan vermoord? Deze open plek wordt aan het eind van het boek pas echt beantwoordt, dan vertelt Simon het aan Karen, hij wist het allang, Babette had hem vermoord.
Wat ook een erg belangrijke open plek is: Heeft Hanneke wel zelfmoord gepleegd? Doordat het boek veel vanuit Karen is geschreven, en zij de beste vriendin is van Hanneke, gelooft ze niet dat Hanneke zelfmoord zou plegen. Aan het eind van het boek, als Simon vertelt over Babette wordt ook dit duidelijk. Wanneer Babette binnen komt en Karen mishandelt, voert zij een gesprek met Simon waar het bewezen wordt, Babette heeft ook Hanneke vermoord.

2.De personages.

Karen:
Karen is de hoofdpersoon, en vaak het ik-perspectief van het boek. Ze is vormgeefster van een tijdschrift en moeder van 2 meisjes. Ze is een slanke vrouw met lang blond haar.

In het begin is Karen heel erg ongelukkig, doordat ze verhuisd is naar Bergen is ze al haar vrienden kwijt geraakt. Nieuwe vrienden maken gaat niet erg gemakkelijk. Tot ze Hanneke leert kennen, al snel hebben ze een vrienden groep, ‘de eetclub’. Karen is erg gelukkig. Na de dood van Evert veranderen de relaties tussen de vrienden, het blijken helemaal niet zulke goede vrienden te zijn. Karen gaat vreemd met Simon.
Aan het einde van het boek is Karen alle vriendschappen kwijt.
Ze is heel erg veranderd eerst was ze erg naïef, oppervlakkige en wou ze graag ergens bij horen, maar aan het eind van het boek is ze een stuk ‘ouder’geworden en wil vooral alleen nog maar eerlijk zijn.

Michel:

Michel is de man van Karen, er wordt niet erg veel over hem verteld in het boek. Maar hij is een trouwe, lieve man, met een goede baan. Wanneer Simon in zijn werk investeert is hij ineens wel heel erg op geld gericht. Terwijl dat aan het begin helemaal niet het geval was. Michel is ook veranderd door het boek heen, door Simon veranderde hij erg, maar aan het eind van het boek veranderde hij weer een beetje terug, hij wilde weg uit Bergen. Ergens anders op nieuw beginnen.

Hanneke:

Hanneke was de eerste en beste vriendin van Karen in Bergen. Ze is een onafhankelijke hippe vrouw, getrouwd met Ivo, en moeder van een zoon en dochter. Hanneke pleegde zelfmoord door van een balkon te springen. Maar Karen twijfelde daar sterk aan, Hanneke zou zoiets nooit doen. Karen komt er achter dat hun vriendschap helemaal niet zo hecht was als ze dacht, per ongeluk komt ze er achter dat Hanneke een affaire heeft gehad met Evert, en dat Babette hier ook vanaf wist. Later blijkt dus dat Babette haar vermoord heeft, de affaire is waarschijnlijk de rede daarvoor.

Ivo:

Over Ivo wordt niet veel verteld in het boek. Na de dood van Hanneke gelooft hij niet dat ze zelfmoord heeft gepleegd, maar ook niet dat ze vermoord is, hij houdt het op een ongeluk. Hij weet zelf ook wel dat dit niet waar kan zijn. Maar hij heeft veel geknoeid met de boekhouding van Simon, hierdoor zijn hij en Simon een stuk rijker geworden. Hij is daarom ook erg kwaad op Karen wanneer ze per ongeluk bij de politie heeft laten doorschemeren dat Hanneke en Evert een verhouding hadden. Hij wilde zo weinig mogelijk politie er bij hebben, terwijl het om de moord op zijn eigen vrouw ging.

Simon:

Simon Vogel is de man die de eetclub bij elkaar houdt, alleen niet op een manier zoals je verwacht. Alle andere mannen zijn zakelijk afhankelijk van Simon, hij zelf is stinkend rijk. Maar niet al dat geld is op een eerlijke manier verdiend. Later blijkt dat Simon allang wist dat Babette de moorden heeft gepleegd. Hij is niet naar de politie gegaan omdat zijn carrière dan op het spel zou komen te staan. Hieruit blijkt dus wat een keiharde zakenman het is, hij geeft meer om zijn geld, dan om zijn vrienden. Aan het eind van het verhaal gaat Karen dus wel naar de politie, waarschijnlijk kan Simon het nu wel vergeten.

Verder is Simon een buitengewoon aantrekkelijke man, volgens Karen. Hij gaat dan ook twee keer vreemd, eerst met Babette daarna met Karen.

Patricia:

Patricia is de vrouw van Simon, zij is, samen met Angela, het meest oppervlakkig, naïef, en afhankelijk van het stel. Het enige wat zij in haar leven te doen heeft is: de kinderen van school halen, tennissen, roddelen met Angela, en de rijke vrouw uithangen. Ze weet er niks van dat Simon twee keer is vreemd gegaan, waarschijnlijk is de relatie tussen hun niet zo goed en gaat het haar alleen om het geld van haar man.

Angela:

Angela is al net zo’n dom wicht als Patricia. Totaal afhankelijk van haar man Kees, en verder dezelfde bezigheden als Patricia. Ook haar man gaat vreemd, zij heeft het daar in tegen wel door, maar daar praat ze niet over met hem, omdat dat verhalen veroorzaakt, en zoveel gedoe.

Kees:

Kees komt niet erg veel in het boek voor. Hij doet uiteraard ook zaken met Simon, en brengt veel geld in het laatje. En hij is een keer vreemd gegaan met Babette, Angela kwam erachter en hij gaf gelijk toe, maar verder werd er niet over gesproken. Hieruit blijkt wel wat voor een rare relatie er is tussen hem en zijn vrouw.

Babette:

Een groot deel van het boek lijkt Babette de zielige alleen achter gebleven weduwe. Ze woont tijdelijk bij Karen, eigenlijk mag Karen haar niet zo, maar omdat ze net haar man en huis kwijt is stemt ze toe. Aan het eind komt de echte waarheid aan het licht, Babette heeft de brand aangestoken, en omdat Hanneke deze vermoedens had heeft ze haar van het balkon geduwd. Waarschijnlijk heeft ze deze moorden ook gepleegd omdat Evert en Hanneke een verhouding hadden. Maar Babette zelf kan er ook wat van, zij heeft namelijk ook een verhouding gehad met Simon en ze is vreemdgegaan met Kees.

Evert:

Evert komt aan het begin van het boek om in een brand. Er wordt vanuit gegaan dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Maar het tegendeel blijkt waar, hij is vermoord, door zijn eigen vrouw. Evert was depressief, hij is opgenomen geweest, Hanneke was de enige die hem begreep, en hem steunde. De rest, inclusief zijn vrouw, lieten hem maar vallen. Hij heeft dan ook een verhouding gehad met Hanneke.


3. Verhouding fabel en sujet.

Het verband tussen fabel en sujet is totaal niet chronologisch. Het is een boek met vele flashbacks. Dit vond ik soms wel verwarrend, dan weet je niet of het nou in het verleden was of het heden. Na een stukje lezen kom je daar meestal wel achter. De vele flashbacks creëerden veel openplekken, maar gaven ook vaak antwoord op de openplekken. Door de flashbacks krijg je veel informatie over gebeurtenissen in het verleden, dit geeft vaak wat meer duidelijkheid

4. Perspectief

Het verhaal is in ik-perspectief geschreven, vanuit de hoofdpersoon Karen. Aangezien Karen, vooral in het begin, aardig naïef en oppervlakkig is, is het hierdoor niet heel er betrouwbaar. Je ziet alles door haar ogen, ze zegt wat zij er van vind, hoe zij mensen ziet. Dat neem je dan zo over. Niet dat ik dit een probleem vond, integendeel Karen had wel een leuke kijk op haar leven.

5. Thematiek

Titelverklaring: De titel van het boek is: De Eetclub. Dit is ook waar het hele boek over gaat. De eetclub is een club vrienden uit het dorpje bergen, het zijn allemaal rijke gezinnen. In het begin lijkt deze vrienden groep een echte hechte groep, maar al snel blijkt dat dit verre van de waarheid ligt. Bijna iedereen gaat vreemd binnen de club, Babette vermoord haar man en vriendin, niet dat je dit een vriendin kunt noemen, maar die schijn hielden ze wel allemaal op. Dat het heel erg goed met ze ging, in hun perfecte rijke leventjes. Simon was de man die de eetclub bij elkaar hield, dit alleen vanwege het werk, alle andere mannen waren sterk afhankelijk van Simon.
Verhaallaag: De verhaallaag draait om vriendschappen.
Motieven: Vriendschap, liegen, haat, liefde
Thematische laag: Een schijnvriendschap, vol leugens.

6. Mijn eindoordeel

Ik vind de eetclub echt een heel erg goed boek. Met heel veel open plekken die de spanning er goed in houden. Die open plekken werden veroorzaakt door de vele flashbacks, die waren soms wel een beetje verwarrend. Aan het begin was het vaak niet helemaal duidelijk of je nou een flashback of het heden las, maar door verder te lezen werd dat vaak wel snel duidelijk. De personages vond ik ook goed neer gezet, soms wat overdreven, maar wel goed. Vooral Karen en haar kijk op haar leventje, en haar ‘vrienden’.  Haar ‘vriendinnen’ Patricia en Angela waren echt super oppervlakkige, naïeve dozen, dit vond ik erg grappig om te lezen. Omdat het door de ogen van Karen beschreven is, die zelf wel werkt en denkt dat ze een stuk minder oppervlakkig is. Maar later komt ze er zelf ook achter dat dit eigenlijk helemaal niet het geval was, dat ze zelf ook erg naïef is geweest. Ze geloofde erg lang in de vriendschap binnen de eetclub, terwijl ikzelf daar mijn twijfels bij kreeg. Er gebeurde erg veel in het boek, het zou allemaal echt gebeurd kunnen zijn, het is wel erg extreem, maar wel realistisch, hierdoor was het boeiend om te lezen.  Ik was dan ook erg benieuwd naar de ontknoping, die vond ik erg verassend, dat Babette de moorden had gepleegd had ik nooit verwacht. Ook de schrijfstijl van Saskia Noort bevalt mij erg goed, het is boeiend geschreven, en leest erg makkelijk weg. -

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"