ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

Titel:                            De Eetclub

 Schrijfster:                 Saskia Noort

 Uitgeverij:                  Anthos

 Plaats van uitgave:   Amsterdam

 Jaar van uitgave:      2004

 Druk:                            -

 Filmtitel:                     De Eetclub

 Regisseur:                  Robert Jan Westdijk

 Hoofdrolspelers:       Bracha van Doesburgh        Karen van der Made

Mark van Eeuwen               Michel Brouwers

Thom Hoffman                   Simon Vogel

Halina Reijn                       Hanneke Lemstra

Irma Hartog                      Patricia Vogel

Angela Schijf                     Babette Struyk

Bas Keijzer                        Evert Struyk

Peter Paul Muller                Ivo Smit

Birgit Schuurman                       Angela Bijlsma

Mattijn Hartemink               Kees Bijlsma

 Jaar van uitbrenging: 2010

 Samenvatting:

 Het boek gaat over Karen, die samen met haar man Michel, net verhuisd is uit Amsterdam. In haar nieuwe woonplaats ontmoet ze al snel een paar vrouwen en als blijkt dat ze het goed met elkaar kunnen vinden  richten ze een Eetclub op. In een nacht verbrandt het huis van één van de vrouwen van de Eetclub, Babette, en haar echtgenoot Evert gaat hierbij dood. Karen laat Babette en haar kinderen in haar nieuwe huis logeren. Na de begrafenis loopt een andere vrouw uit de Eetclub, Hanneke, weg en vertrekt naar Amsterdam. De volgende dag wordt ze dood aangetroffen. Er wordt gedacht dat ze zelfmoord had gepleegd omdat ze verdrietig was om de dood van Evert. Ze had namelijk een verhouding met hem. Karen weet dit niet zeker. Zelf denkt ze niet dat de dood van Evert en die van Hanneke zelfmoorden zijn geweest. Ze spreekt met de echtgenoot van een andere vrouw uit de eetclub, Simon, af in een hotel als Babette opeens komt. Babette schiet Karen neer met een elektrisch pistool. Karen kan daardoor even helemaal niet meer bewegen maar hoort wel alle gesprekken tussen Simon en Babette. Zo komt ze erachter dat Babette Evert en Hanneke heeft vermoord omdat Simon en Babette een geheime relatie hadden en Hanneke wist dat Babette Evert had vermoord. Simon heeft ook veel mensen opgelicht op zijn werk. Als Karen zich weer kan bewegen kan ze Babette gelukkig neerslaan en laat ze de politie komen. Michel en Karen verhuizen omdat ze niet meer in dit dorp willen wonen.

 Verschillen boek en film:

 Er zijn best veel kleine verschillen, maar het grootste verschil is toch wel het einde. Ik heb een paar details die me toch wel opvielen onder elkaar gezet.

-      In het boek hebben Karin en Michel twee dochters, in de film is de ene dochter dood.

-      In het boek begon de Eetclub door Hanneke en Karen, in de film bestond de Eetclub al en nodigde Hanneke Karen uit om ook een keer te komen.

-      In de film zijn twee gebeurtenissen samengevoegd. In het boek vechten Evert en Simon op Sinterklaasavond. In de film gebeurt dit op de avond van de verassing dat de Eetclub naar Portugal mocht.

-      Op verschillende plekken is de volgorde anders.

-      In de film rent Simon het brandende huis binnen, in het boek niet.

-      Op de begrafenis liep in het boek Karen weg van Hanneke, in de film liep Hanneke weg.

-      In het boek hadden ze vooraf besproken dat Babette bij Karen zou gaan wonen.

-      Karen komt in de film dichter bij de waarheid door een usb-stick van Hanneke, in het boek door een brief.

-      Michel gaat op zakenreis in de film, in het boek niet.

-      In het boek vertrouwt niemand Karen meer en in de film wel.

-      In de film speelt het einde zich af op een bouwplaats, in het boek op een hotelkamer.

-      Babette gaat niet dood in het boek.

 Overeenkomsten boek en film:

De hoofdlijnen uit het boek kloppen natuurlijk wel, vaak worden in de film zinnen letterlijk gezegd.

-      Het feest van Patricia komt merendeels voor in de film.

-      Bij de eerste ontmoeting van de Eetclub gaat het er ook over dat Karen werkt.

-      Een deel uit het boek en de film dat Karen in het water valt klopt ook, er wordt ook hetzelfde gezegd. Wel draagt Karen andere kleren dan de kleding die wordt beschreven in het boek.

-      Karen ontmoet in de film de politievrouw ook en vertelt haar ook dezelfde informatie.

 Uiteindelijk vind ik dat er veel verschillen zijn, meer dan je zou verwachten bij een boekverfilming. Ik ben wel heel blij met het verschil op het eind, dit maakt de film veel spannender.

 Conclusie:

Ik vond het boek beter dan de film. De laatste scene, waarin alles duidelijk wordt, vond ik zelf veel spannender in de film. In het boek was dit vrijwel meteen over, de politie kwam er gelijk bij. In de film vond ik dat er een beetje snel doorheen is gewerkt, veel details zijn weggelaten. In het boek gebeurt veel meer. Hierdoor lijkt de film mij lastig te volgen als je het boek niet hebt gelezen.De film wordt maar niet spannend, terwijl het een thriller is. Deze film vond ik zeker geen thriller, alleen op het eind wilde je weten hoe het afliep. Wel vind ik dat je goed kan zien in de film dat ze heel rijk zijn.

Recensie:

Het boek ‘De Eetclub’, geschreven door Saskia Noort, gaat over Karen die met haar gezin naar een dorp verhuist en daar een Eetclub opricht met een paar vrouwen. Al snel komen er verhoudingen, roddels en zelfs een moord. Het is een spannend boek dat je in één keer wilt uitlezen. Het hele boek ben je geboeid omdat je wilt weten wie al die moorden heeft gepleegd.

 Het was wel lastig dat er soms een hoofdstuk met een flashback was, daarvan raakte je in de war. Gelukkig kon je wel snel het verhaal weer oppikken. Tijdens het lezen verdenk je iedereen van de moorden, waardoor je verder blijft lezen en het boek niet weg wilt leggen.

 De hele tijd heb je het gevoel dat er iets mis is, dit komt vooral doordat er meteen al op de eerste bladzijde brand uitbreekt. Dit gevoel blijf je vasthouden tot aan het einde.

 Sommige kleine korte zinnetjes, tussendoor in het verhaal, bleken achteraf heel belangrijk te zijn. Ook omdat je wilt ontdekken wie de dader zou kunnen zijn. Ik vond het boek vrij gemakkelijk te lezen, wat op sommige momenten wel fijn was.

 In het begin was het wel lastig om te weten wie met wie gaat. Dit is omdat er best wel veel personages zijn. Wanneer je uiteindelijk in het boek verdiept ben weet je het wel.

 Al met al vond ik het een boeiend boek dat je snel uitleest. Het hele boek door wil je weten wie de moord heeft gepleegd en waarom?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Erg interessant hoor Anne

7 jaar geleden