1. Beschrijvingsopdracht

Samenvatting per hoofdstuk
Karen van der Made wordt wreed in haar slaap gestoord als ze door een vriendin Patricia wordt opgebeld met de mededeling dat er brand woedt in het huis van één van de andere vriendinnen van de eetclub, Babette. Babette zelf en haar twee kinderen zijn gered, maar haar man Evert is spoorloos. Later blijkt hij zelfmoord te hebben gepleegd door het huis in de brand te hebben gestoken. Alle vriendinnen en hun mannen van de eetclub zijn ontzet. Er wordt ook een brief van Evert gevonden waaruit blijkt dat hij een einde aan zijn leven wilde maken.

Intussen wordt de lezer bekend gemaakt met de wijze waarop Karen deel mag uitmaken van de eetclub: eigenlijk een stelletje verwende vrouwen die het luxueuze leven te danken hebben aan de baan van hun echtgenoten. Ze brengen hun tijd door met drinken (meestal te veel), wat tennissen en roddelen over elkaar. Hanneke Lemstra is de binnenhuisarchitecte die haar introduceert in het clubje rijke en verwende vrouwen. Op de dag van de begrafenis van Evert Struyck gaat Hanneke (eigenlijk de beste vriendin van Karen) op de after party uit haar dak: ze loopt dronken weg en een dag later belt ze haar man dat ze in Amsterdam zit. Weer later, wanneer haar man Ivo, Hanneke wil gaan ophalen, blijkt dat ze zelfmoord heeft willen plegen door van het balkon van een hotelkamer te springen. Ze heeft zo ongeveer alles gebroken en is in coma geraakt.

Karen gelooft niet dat Hanneke zelfmoord heeft willen plegen en spreekt haar vermoedens uit tegenover Dorien Jager, een opdringerige politieagente. Karen weet namelijk uit het roddelcircuit van de eetclub dat Hanneke en Evert een verhouding met elkaar hebben gehad en dat Evert die een week voor de brand heeft verbroken. Intussen merkt de lezer dat vertelster Karen zich ontzettend voelt aangetrokken door Simon, de lekkere macho studerende echtgenoot van Patricia, terwijl in haar eigen relatie met Michel de spanning weg is geglipt. Dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Wanneer Michel die avond te veel gedronken heeft en Simon niet naar huis kan rijden vanwege zijn alcoholgebruik, hebben Karen en Simon in het schuurtje een snelle maar hevige vrijpartij. Ze heeft eigenlijk geen schuldgevoel en wil de volgende dag het liefst Simon opnieuw zien en weer met hem vrijen. Met een sms-je neemt hij contact met haar op. Zij gaat hierop in, al leid dit niet tot seks.

Intussen hebben de vriendinnen van de eetclub door dat Karen informatie heeft gegeven aan de politie. Angela en Patricia willen daarop niets meer met haar te maken hebben, maar Babette, die sinds de brand met haar zoons bij Karen en Michel woont, trekt partij voor Karen. Inmiddels wordt besloten de toestand waarin Hanneke nog steeds verkeert (ze ligt nog in coma) te beëindigen. Op de begrafenis ontmoet ze weer de politieagente Dorien Jager die door toedoen van de slimme Simon van de “zaak is gehaald.” Simon blijkt met alle mannen van de vriendinnen een zakelijke relatie te hebben, waarvan hij zelf ook flink beter is geworden.Karen heeft weer een ontmoeting met Simon om hem te vertellen dat ze het eigenlijk niet meer wil, maar Simon heeft teveel macht over haar. Als hij tijdens een autorit wordt opgebeld op twee telefoons tegelijk, merkt Karen dat hij een e-mail van Evert aan Hanneke in zijn koffer heeft. Ze weet de mail mee te smokkelen. Het is e-mail waaruit blijkt dat Evert onmogelijk een week later zelfmoord zou willen plegen. Intussen hoort Karen van Dorien Jager dat Simon een sluwe zakenman is met gemene trucjes, zo heeft hij o.a. haar vader enige duizenden guldens lichter gemaakt. Wanneer ze vertelt van de e-mail, vraagt Dorien het contact met Simon toch nog even in stand te houden om zo de zaak te kunnen oplossen. Karen breekt in op de computer van Hanneke en leest een chatbox waarin ene Mo wordt genoemd. Ook staat diens 06-nummer in het bericht. Ze neemt contact op met Mo en die vertelt haar van een site waarop Mo en Hanneke contact hebben gehad om te praten over hun relatieproblemen. Hanneke vertelt daarin openhartig over de relatie met Evert en over de slechte kwaliteiten van diens vrouw Babette, die hem zou terroriseren.

Als Karen opnieuw contact zoekt met Angela, hoort ze dat Babette eigenlijk degene is die het met alle mannen doet. Ook bijvoorbeeld met de man van Angela, Kees. Dat was de reden dat ze Babette na de brand niet in haar huis wilde opnemen. Radeloos denkt Karen nu dat Babette het ook op haar man Michel heeft voorzien. Midden in de nacht kan ze niet slapen, ze maakt wat warme melk en ze merkt dat er iemand om het huis sluipt. Wanneer ze een mes heeft gepakt en wil toeslaan, merkt ze dat het Babette is, die ook vertelt dat ze niet kon slapen.Karen heeft een afspraak met Simon in een Van der Valk-motel. Hij wil nog een keer seks met haar. Hij vertelt van zijn zakelijke, half criminele problemen met Evert. Hanneke dreigde die bekend te maken aan de politie. Plotseling wordt er geklopt en Karen krijgt een enorme stroomstoot. Het is Babette, die blind van woede is omdat Simon, met wie ze zelf een seksuele relatie heeft gehad, nu met Karen aanpapt. Zelfs Simon is bang van haar. Babette spuit in de ront met traangas en draagt Simon op Karen van kant te maken, maar Karen hervindt zich en slaat Babette met een koffertje van Simon buiten westen. Dan staat ineens Dorien Jager op de stoep bij Van der Valk en is de dubbele moordzaak opgelost.In het slothoofdstuk moet Karen haar overspel met Simon nog opbiechten aan Michel. Er volgen moeilijke maanden, maar ze besluiten te verhuizen. Nog één keer, daags voor haar vertrek, ziet Karen Angela en Patricia,. Ze staren haar verwonderd na. In haar hoofd heeft ze nog wel Hanneke zitten, eigenlijk de enige echte vriendin van de eetclub.Bronvermelding:• http://www.scholieren.com/boekverslagen/18557

2: Verdiepingsopdracht

A. Verwachtingen

1a. Welke verwachtingen had je voor je het boek ging lezen? Waarom? Noem minimaal 3 elementen.

b. Welke verwachtingen zijn uitgekomen, welke niet?1a.

Sabine uit onze klas zei tegen mij als we weer een nieuw boekverslag moeten maken neem dan het boek De Eetclub, ze zei dat het een geweldig boek was en dat je er zo doorheen leest.

Toen ik het boek ging halen en de achterkanttekst las dacht ik dat het over een of andere kookclub zou gaan. Ik had de verwachting dat er veel intriges in voor zouden komen, omdat er op de achterkant van het boek staat dat er een van de personen uit de vriendenclub “de eetclub” om het leven komt en dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo voorwaardelijk zijn als ze lijken.b.

Dat het een geweldig boek is, is zeker waar. Het gaat niet om een kookclub maar over een stel vrienden die hun vriendenkring “de eetclub” noemen. Het is een erg meeslepend boek er komen veel dingen in voor die ook in de werkelijkheid zou kunnen gebeuren zoals bijvoorbeeld zelfmoorden.B. Open plekken

2. Noem de 6 belangrijkste open plekken (m.u.v. open einde) in je boek.

Nummer ze. Vertel de gebeurtenissen en leg uit waarom het een open plek is.

3. Beschrijf waar in het boek en hoe die open plekken worden ingevuld.

4. Beschrijf de open plekken die niet worden ingevuld.

2.

1• De eerste 3 bladzijdes gaat over een man die vindt dat hij zijn leven helemaal verprutst heeft, hij is op dat moment erg dronken. Op een gegeven moment wilt hij uit een stoel opstaan maar hij valt, hij komt met zijn hoofd tegen de punt van een tafel en is bewusteloos. Dit is een open plek omdat je niet weet waarom hij vindt dat hij zijn leven verprutst heeft en wie die man eigenlijk is.

2• In hoofdstuk 3 zegt Karen (de hoofdpersoon) tegen haar vriend Michel : “Ik vraag me steeds af… We wisten dat het niet goed ging met Evert. Hadden we niet meer moeite voor hem moeten doen?”

Ik vind dit een open plek omdat het vragen oproept zoals: Wat was er mis met Evert? En waarom zouden Karen en Michel meer moeite voor Evert moeten doen en niet bijvoorbeeld zijn vrouw Babette?

3• “Een licht gevoel van opwinding dartelde in mijn onderbuik en verjoeg voor een paar seconden mijn treurigheid” Waarom voelde Karin zich droevig en waarom kreeg ze een gevoel van opwinding?

4• Hanneke zegt in hoofdstuk 7 dat ze allemaal gevangen zitten net als Evert, maar wat bedoeld ze hiermee? Karen vind het maar eng dat ze zo begint.

5• Waarom zou Hanneke zelfmoord hebben gepleegd? In hoofdstuk 19 wordt er gezegd dat Hanneke zelfmoord heeft gepleegd. Karen denkt dat dat niet zo is, waarom zou ze zelfmoord plegen, denkt ze.

6• Waarom Angela Babette niet wilde opvangen na de brand? Karen vangt Babette en de kinderen wel op3.

1• Je komt te weten dat de man Evert is, de vraag waarom hij zijn leven heeft verprutst draaien ze een beetje omheen. Je komt ook niet echt te weten waarom hij zijn eigen huis in brand heeft gestoken.

2• Evert ziet het allemaal niet meer zitten. Na de brand wordt er een brief gevonden van Evert waaruit blijkt dat hij een einde aan zijn leven wilt maken. Karen en Michel voelen zich schuldig aan de dood van Evert omdat ze nade hand wel in de gaten hadden dat Evert zichzelf niet was de laatste tijd.

Later blijkt dat Babette al wist dat Evert en Hanneke en affaire hadden.

4• De eetclub is op dit moment bij elkaar om na te praten over de begrafenis van Evert. Ze hebben allemaal wat teveel gedronken. Op een gegeven moment is Hanneke weg, Karen gaat haar zoeken en vind haar buiten in de kou. Hanneke begint erover dat ze zich gevangen voelt net als Evert. Karen wilt hier niets over weten en loopt terug naar binnen. Later in het verhaal kom je te weten dat Hanneke bedoelt dat je ze zich gevangen voelt net als iedereen; in het dorp, carrière en ik het huwelijk.

6• Deze open plek wordt aan het einde van het boek ingevuld. De man van Angela had ’n verhouding met Babette en ze was bang dat die twee weer gevoelens kregen voor elkaar. Daarom wilde Angela Babette niet in huis hebben.4.

De open plekken 3 en 5 worden niet ingevuld.

Je komt niet te weten waarom Karen treurig was en wat hetgene was waarvan ze een gevoel van opwinding kreeg.

De vraag waarom Hanneke zelfmoord zou hebben geprobeerd te plegen wordt niet beantwoord, waarschijnlijk is ze vermoord maar dat weten we niet zeker.

C. Spanning

5. Beschrijf de belangrijkste spanningsboog in het verhaal.

6. Welke manipulatietechnieken worden er gebruikt om de spanning te verhogen? Maak gebruik van de in Laagland genoemde technieken, behandel ze een voor een en geef bij elk een voorbeeld uit het door jou gelezen boek.5.

Evert is om het leven gekomen door een brand in hun huis, de vrouw en kinderen van hem ontkomen aan de brand. De grootste vraag in het verhaal is: Wie heeft die brand aangestoken?

In het verhaal gebeuren wel steeds dingen die te maken hebben met de brand maar je komt er pas later achter dat Babette ,de vrouw van Evert, de brand heeft aangestoken.6.

Uitstel:

In het tweede hoofdstuk wordt er over de brand verteld, je weet niet hoe de brand is ontstaan daar kom je later in het boek achter.

Op een andere verhaallijn overschakelen:

In dit verhaal kom je eigenlijk twee verhaallijnen tegen. De ene gaat over het verleden, nog in de tijd dat Evert leeft. En de andere speelt zich af vanaf net na de dood van Evert.

D. Open/gesloten einde

7. Heeft het boek een open of gesloten einde? Waarom? Ben je tevreden over het einde of had je liever een ander slot gehad? Waarom?7.

Het boek heeft een gesloten einde, het hele verhaal over het overlijden van Evert en Hanneke en alle ophef er omheen is opgelost en afgerond, er wordt nog wat verteld over het leven van vooral Karen en Michel, als alles is opgelost, en dat ze gaan verhuizen enz.

Ik ben wel blij met dit einde, als het een open einde zou zijn kan je zelf invullen hoe het afloopt met de eetclub en dat is niet leuk.

E. Personages

8. Noem minimaal 6 personages. Wie is de hoofdpersoon? Geef een karakterisering van de 3 belangrijkste figuren.

9. Beschrijf de rollen van deze personages.8.

Karen van de Made: → de hoofdpersoon,

Haar bijnaam is Ka. Veel stukken worden ook vanuit haar perspectief verteld. Ze is getrouwd met Michel Brouwers. Over haar uiterlijk wordt verder niet echt veel geschreven, alleen dat ze wel altijd goed gekleed is. Zij voelt zich eerst helemaal niet thuis in het dorp. Later als ze de eetclub hebben, valt ze er altijd al wel een beetje buiten, omdat ze een toch iets ander leven leid, omdat ze ook nog werkt en de meeste vrouwen van de eetclub dat niet doen. Ze is wel altijd erg sociaal en heeft altijd het beste met anderen voor. In het begin is ze wel vrij naïef en oppervlakkig, maar op het laatst na al die gebeurtenissen wil zij als enige nog maar eerlijk zijn. Ze weet dan ook dat ze niet meer bij de eetclub past. Zij was wel altijd de meest sympathieke van het stel.

Michel Brouwers: → bijpersoon,

Hij is de man van Karen. Hij is een erg lieve man en zoals ze hem in de eetclub noemen, een trouwe hond. Hij heeft ook een goede baan, maar raakt op een gegeven moment een beetje geobsedeerd door de manier van geld verdienen van Simon en dat wil hij ook graag. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel vermeld.Hanneke Lemstra: → bijpersoon,

Zij is de eerste vriendin die Karen krijgt in het dorp. Zij is een erg hip geklede vrouw met een heel wild karakter. Over haar uiterlijk wordt verder niet veel vermeld. Zij is getrouwd met Ivo Smit. Zij was de beste vriendin van Karen, totdat Hanneke dood gaat. Ze scheen van een balkon gesprongen te zijn. Karen gelooft het niet dus gaat ze het uitzoeken. Hanneke bleek een affaire gehad te hebben met Evert. Dat zij als enige Evert altijd begreep en dat ze eigenlijk een dubbel leven leidde, waar Karen helemaal niks van af wist.Ivo Smit: → afzijdige

Hij is de man van Hanneke. Over zijn uiterlijk wordt verder niet veel verteld. Ook heeft hij niet zo’n grote rol in het boek. Als Hanneke dood gaat, houdt hij het erop dat het een ongeluk was. Hij kan zich niet teveel permitteren bij de politie, omdat hij erg veel heeft gesjoemeld met de boekhouding van Simon en Evert en daardoor erg rijk is geworden. Zelf weet hij wel heel goed dat het geen ongeluk kon zijn. Hij kiest dan voor de makkelijkste weg en geeft Karen de schuld dat zij teveel heeft gepraat tegen de politie.Simon Vogel: → bijpersoon,

Hij is de man van Patricia. Hij is echt stinkend rijk. Hij heeft opvallende felle blauwe ogen en is buitengewoon aantrekkelijk volgens Karen. Hij is niet heel groot en zwart haar en zoals Karen zegt in het boek straalt hij een”onverholen geilheid” uit. Zijn uiterlijk speelt een belangrijke rol in het verhaal, want de meeste vrouwen kunnen hem niet weerstaan. Hij is erg rijk, maar later blijkt dat hij niet op een hele eerlijke manier aan dat geld is gekomen. Doordat hij mooie praatjes houdt, sleept hij de rest van de mannen van de eetclub in zijn wereldje, totdat er problemen komen. Dan blijkt Simon de harde zakenman te zijn. Aan het einde van het boek blijkt dat hij eigenlijk maar een heel zielig klein mannetje is, dat bang is voor de waarheid. Karen durft hem toch hard aan te pakken dan en die biecht alles op aan de politie.Patricia Vogel: → afzijdige,

Haar bijnaam is Patries. Klein en heel mager vrouwtje met aubergine kleurige krullen. Zij is getrouwd met Simon. Ze weet niet echt veel van alle affaires die Simon heeft, want die is daar vel te naïef voor. Haar gaat het meer om het geld. Zo had ze en keer een jasje van Dolce & Gabbana gekocht omdat ze die zo mooi vond. Hij had haar 5000 euro gekost, maar het was toch Simons geld. Aan het einde van het boek is ze nog steeds niet zoveel veranderd Ze blijft erg naief en kiest altijd de makkelijkste weg.Angela Bijlsma: → afzijdige,

Donkerharig en mollige vrouw. Zij is getrouwd met Kees Bijlsma. Zij speelt niet zo’n grote rol in het verhaal. Zij loopt erg voor haar problemen weg. Babette scheen een paar keer met Kees naar bed zijn gegaan, maar daar heeft ze verder nooit over gepraat, omdat dat te veel verhalen veroorzaakt. Zij is een beetje een meeloper, want toen Patricia dat jasje van Dolce &Gabbana had gekocht, liep zij er 3 weken later mee. Aan het einde van het boek is zij ook niet veel veranderd. Zij heeft alleen Karen achteraf verteld waarom ze Babette niet in huis wou hebben en haar gewaarschuwd voor haar.Kees Bijlsma: → afzijdige,

Hij is de man van Angela. Over hem wordt bijna niet in het boek gepraat. Hij heeft verder ook niet echt een rol in het boek. Zijn karakter wordt verder ook niet echt beschreven, behalve dat hij een echte vrouwenman is en graag met vrouwen flirt.Babette Struyk: → bijpersoon,

Haar bijnaam is Babs. Zij is een lange slanke vrouw. Altijd heel bruin, zelfs in de winter. Zij is de vrouw van Evert. In het begin heeft iedereen medelijden met haar, omdat haar huis is afgebrand met Evert erin. Zij lijkt een hele lieve kwetsbare vrouw. Ze komt bij Karen in huis wonen in die is in het begin erg op haar gesteld. Hanneke verteld Karen van de affaire tussen Hanneke en Evert en doet net of het Hanneke’s schuld is. Aan het einde van het boek blijkt dat ze een erg sluwe vrouw is die eigenlijk Simon wil. Als zij Karen betrapt met Simon, wil ze Karen doden. Zij heeft zelf de brand aangestoken, zodat ze van Evert af was. Hanneke was de enige die haar door had, daardoor heeft ze haar van het balkon gegooid. Aan het einde komt gelukkig net Dorien Jager eraan en die neemt haar mee.Evert Struyk: → bijpersoon,

Hij is de man van Babette. In het begin van het boek komt hij om bij de brand in hun huis. Hij werd op een gegeven moment nog heel depressief in zijn leven, maar dat kwam omdat hij werd mishandeld door Babette. Verder had hij nog een affaire met Hanneke. Zij hield hem een beetje op de been, tot dat ze werden betrapt. Toen ging het erg slecht met hem. Verder is er niet zoveel over hem bekend.Dorien Jager: → afzijdige,

Zij is een agente die zich bezig houdt met de dood van Hanneke. Ze is een mollige vrouw met kort borstelig haar. In het begin denkt Karen dat ze iets tegen hun heeft en dat ze Simon wil pakken. Later gaat Karen met haar praten en dan als Karen bijna wordt vermoord door Babette komt Dorien haar redden. Dorien bleek het wel de hele tijd bij het rechte eind te hebben. Later blijkt ze gewoon een hele lieve vrouw te zijn.9.

Karen: karakter → je komt veel over haar te weten, er wordt veel aandacht besteed aan haar gedachten en gevoelens.

Michel: type → over hem kom je niet zo veel te weten.

Hanneke: type

Ivo: type

Simon: type

Patricia: type

Angela: type

Kees: type

Babette: type

Evert: type

Dorien: type

G. Structuur

13. Hoe is de structuur van het boek:

a. de geleding

b. is de volgorde van de gebeurtenissen chronologisch/ niet chronologisch?

c. de verhaallijnen

d. beschrijf de opbouw van je boek en vergelijk die met het schema in je informatieboek.13.

a. De geleding

Het boek is verdeeld in 38 hoofdstukken.

b. chronologische/ niet-chronologische volgorde

Het verhaal is niet helemaal chronologisch verteld. De hoofdlijn gaat wel chronologisch, maar de hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,20 en 24 zijn terugblikken. Die terugblik is dan wel het hele hoofdstuk lang, dus zo’n heel hoofdstuk speelt in een andere tijd. Er zijn dus in totaal 8 terugblikken. De andere hoofdstukken die zich in het heden afspelen sluiten gewoon op elkaar aan. Het verhaal is niet continu verteld, want er wordt vaak van perspectief veranderd.c. verhaallijnen.

In dit boek lopen er twee verhaallijnen door elkaar. De ene gaat over het verleden, nog in de tijd dat Evert leeft. En de andere speelt zich af vanaf net na de dood van Evert.d. de opbouw

Dit verhaal is erg moeilijk te vergelijken met het schema uit je boek, het verhaal bestaat grotendeels uit flashbacks. Je begint met de moord/zelfmoord van Evert en in de hoofdstukken 4,5,8,10,15,16,20 en 24 kijk je terug op het leven voor de dood van Evert. In de eerste paar hoofdstukken wordt het dieptepunt beschreven (de moord/zelfmoord) , dan heb je de beginsituatie (het moment dat Karen en Michel gaan verhuizen), dan het motorisch moment (het ontstaan van de eetclub), dan de verslechtering van de situatie (Hanneke komt terecht in het ziekenhuis) en dan de afronding.H. Tijd

14. Hoelang duurt de vertelde tijd? Waaraan denk je dat? Leg uit.

15. Hoelang duurt de verteltijd? Aantal bladzijden/ hoelang duurt het lezen daarvan.

16. Wat is de belangrijkste flashback?

17. Geef een tijdsprong/ tijdsverdichting aan.

18. Welke historische tijd speelt het verhaal? Geef 3 voorbeelden uit de tekst waaruit dat blijkt.14.

De vertelde tijd in dit boek is niet erg duidelijk aangegeven. Er wordt wel genoemd dat het winter is en aan het eind van het verhaal begint het net lente te worden. Dus waarschijnlijk is het een paar maanden.15.

Ik heb over dit boek ongeveer 6.5uur gedaan (dit is verspreid over een aantal avonden).

Het boek bevat 347 bladzijdes.16.

De belangrijkste flashback in het boek is de open plek in het begin. Het moment dat Evert zich bezat. Dit is volgens mij ook het moment dat Evert zijn huis in brand steekt.17.

Ik kan nergens in het boek een tijdsprong of een tijdsverdichting vinden.

18.

Je kan echt zien dat het boek zich afspeelt in de tijd van nu, de vrouwen van De Eetclub worden op kosten van Simon op vakantie gestuurd naar een appartement in Portugal. Vroeger hadden mensen het geld er niet voor om zo maar tussendoor op vakantie te gaan.

Patricia had een jasje van Dolce&Gabbana gekocht voor €5000,- , ik denk niet dat ‘gewone’ mensen vroeger dit voor een jasje zouden betalen

I. Thematiek

19. Verklaar a: de titel, b: ondertitel, c: het motto, d: het thema, e: de opdracht.

20. Bespreek 3 motieven.19.

a. De titel “De eetclub” slaat op een groep van 5 gezinnen die met elkaar bevriend zijn. Ze eten vaak bij elkaar en geven samen feestjes. Er zijn niet echt meer verklaringen voor de titel, alleen dat sinds de eetclub is ontstaan, de problemen kwamen.b. Niet van toepassing.c. Er is niet echt een motto, wel staat er aan het begin; “Voor mijn geliefde Marcel”d. Bij dit boek zijn er verschillende thema’s mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn ‘moord’, ‘haat/liefde’ en ‘relaties’. Het thema ‘moord’ spreekt voor zich. Er wordt een dubbele moord gepleegd, al weet je dat in het begin van het boek nog niet. Je hebt wel al vrij snel door dat er iets niet klopt aan de zelfmoorden. Een groot deel van het boek gaat over Karen’s zoektocht naar de achtergronden van de moorden.

Het mogelijke thema ‘haat/liefde’ heb ik gekozen, omdat de relaties tussen de leden van ‘de eetclub’ heel gecompliceerd zijn. De ene keer zeggen ze, dat ze altijd voor elkaar klaar zullen staan en de andere keer laten ze elkaar gewoon stikken.e. Niet van toepassing.20.

- Liefde: liefde tussen de partners.- Haat: de onderlinge haat onder elkaar door alle affaires enz.- Vertrouwen: ze moeten elkaar kunnen vertrouwen, maar iedereen liegt en bedriegt elkaar.

J. Ruimte

21a. Beschrijf de ruimtes

b. Welke ruimtes hebben een extra betekenis?21.

a.

• Een dorp vlakbij Amsterdam: de mensen uit de eetclub wonen allemaal in dit dorp (de naam van het dorp wordt niet vermeld).

• Café Verdi’s: dit is een café waar ze vaak komen om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

• Het ziekenhuis: hier ligt Hanneke nadat ze van het balkon is gesprongen en in coma ligt.

• Valk-motel: Karen heeft hier een afspraak met Simon, hij wilt nog één keer seks met haar.b.

Het dorp vlakbij Amsterdam heeft een extra betekenis omdat het verhaal zich daar het meest afspeelt. Ook het ziekenhuis speelt een belangrijke rol, Babette en Hanneke hebben er allebei in gelegen en de vrienden van “De eetclub” kwamen vaak bij hun op bezoek.

K. Perspectief

22. Welke vertelsituatie heeft het boek? Is deze situatie betrouwbaar?22.

Het verhaal wordt verteld door de ik-persoon, Karen van der Made. Door haar ogen zie je al de gebeurtenissen, daarom denk ik dat deze situatie betrouwbaar is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Heeft de film gesloten of open einde

9 jaar geleden