Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alles is weg door Anke Kranendonk

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Alles is weg
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 747 woorden
  • 29 maart 2012
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
51 keer beoordeeld

Boekcover Alles is weg
Shadow

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gouden hart. Hij is altijd in voor geintje, zoals het saboteren van de bewaakte spoorwegovergang of het versieren van veel oudere, mooie meisjes. Op een onbezorgde, zomerse dag wodt in é…

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gou…

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gouden hart. Hij is altijd in voor geintje, zoals het saboteren van de bewaakte spoorwegovergang of het versieren van veel oudere, mooie meisjes. Op een onbezorgde, zomerse dag wodt in één keer alles anders: Muis krijgt een fataal ongeluk en is weg. De klap is enorm. Om haar heen proberen vrienden en familie ieder op hun eigen manier met het verdriet om te gaan. Dat doet Fae ook, door nergens meer aan te denken en er nooit meer over te praten. Maar in haar dromen herhaalt de gebeurtenis zich keer op keer. Tot ze op een dag naar een concert in Ahoy gaat en vanaf een hoge tribune de diepte in kijkt. Dan komt alles los. Anke Kranendonk maakte van nabij mee wat de gevolgen van een dodelijk ongeluk kunnen zijn voor de omgeving. Haar nichtje Lieke verloor haar beste vriend, en op basis van haar ervaringen schreef Anke Alles is weg.

Alles is weg door Anke Kranendonk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Eigen mening
Ik heb dit boek gekozen omdat de kaft aantrekkelijk uitziet, van dit boek verwachtte ik dat het over liefde en bondgenootschap gaat. Ik heb nog nooit slashboeken gelezen, ook wist ik in het begin niet dat er waargebeurde verhalen erover zijn geschreven. Eigenlijk vind ik dit wel een heftig verhaal. De verwachtingen zijn wel uitgekomen, het ging over liefde en over de relatie tussen mensen die bijvoorbeeld familie of vrienden van elkaar zijn. Ik vond dit eigenlijk wel een realistisch verhaal, omdat het in de realiteit kan gebeuren, het is geen fictie. Een deel in het midden in dit verhaal vond ik het wel spannend, omdat de hoofdpersoon langzaam in een fatale situatie bevindt.

Hoofdpersonen
Het is geschreven vanuit een ik-persoon, ze heet Fae. In het boek staat een zin waaruit dat blijkt: “Ik ga naar Muis.” De hoofdpersonen zijn: Fae, Billy, Patrique en Muis.
Fae is de zus van Billy en is opgegroeid in Baarn. Patrique, de broer van Muis, vond haar zijn grote liefde. Maar ze had al iemand en dat is Muis.
Billy is de broertje van Fae en de beste vriend van Muis. Samen doet hij veel dingen samen met Muis en dat zijn vaak dingen die illegaal zijn.
Patrique is de broer van Muis en is op Fae. Hij heeft veel vriendinnen gehad, soms meer dan één, maar dat duurde niet heel lang.
Muis is de belangrijkste persoon in dit verhaal. Hij is grappig, ondeugend en heeft een druk gedrag. Zijn beste vriend is Billy en zijn beste vriendin is Fae. Hij heeft vaak kleine ongelukjes gehad, maar op een onbezorgde dag werd het fataal en kwam er een einde aan zijn leven.

Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in Baarn, wanneer het gebeurde is niet echt duidelijk. De schrijvers gaven wel aan dat het 11 jaar heeft geduurd om dit boek af te krijgen.  
Het probleem van de hoofdpersoon(en) is de dood van Muis. Op een dag gingen ze met z’n allen naar een brug toe om een beetje te “hangen”. Na een poosje kwam er een bootje met een onbekend persoon erin, toen ze hem zagen gingen ze voor de grap op de boot spugen. Muis stond aan de andere kant en draaide zich om, maar toen gleed hij uit en stapte mis. Hij wou de reling pakken maar dat mislukte, dat gebeurde twee keer. Toen draaide Fae zich om en keek naar beneden, ze wou Muis redden maar dat lukte haar niet, ze was te laat. Ze zag hoe hij in het water viel, er kwamen bubbels, toen werd het stil en er bewoog niks in het water. Ze sprong in het water en zocht naar Muis, ze zag niks, ze kon hem niet vinden. Na een poosje werd ze door de politie uit het water gehaald en werd naar de politiebureau gebracht. Daar werd ze beschuldigd tot moord omdat de agenten dachten dat ze hem in het water had geduwd. Alle familieleden en vrienden werden door agenten gesproken over zijn dood. Ze waren allemaal geschrokken en konden het niet geloven. Fae ziet het beeld regelmatig voor zich, van Muis die in het water viel, ze heeft nog spijt dat ze hem niet kon redden.
Het belangrijkste onderwerp van dit verhaal is: “gevaar”, omdat de fatale gebeurtenis de belangrijkste deel van het verhaal is. De titel gaat eigenlijk over Muis, die gezellig met zijn familie en vriendengroep zit, en die onverwacht overleden is.

Info over de schrijver
Dit verhaal is geschreven door Anke Kranendonk. Ze is geboren in Baarn en is onderwijzeres. Ze vond acteren erg leuk en werd uiteindelijk actrice. Ze speelde een rol in GTST (Goede Tijden, Slechte Tijden). Ze heeft een paar boeken geschreven: “Ik word nooit meer normaal” en “Hoe gaat het? Goed.” Ze heeft met haar nichtje die haar beste vriend is verloren samen (Lieke Kranendonk) de boek “alles is weg” geschreven.
    
Verdiepingsopdracht
Ik zou de titel “Muis” nemen, omdat het grotendeels van het boek over Muis gaat.
Ik zou de titel “Mijn verhaal” nemen, omdat het verhaal door een ik-persoon is verteld.    
Ik zou de titel “Iets onverwachts” nemen, omdat het probleem van dit verhaal onverwacht gebeurd is.
Ik zou de titel “vriendschap” nemen, omdat Muis een vriendenkring heeft die belangrijk voor hem zijn.

Bron
http://www.queridokinderenjeugdboeken.nl/web/schrijvers-illustratoren/Auteur/Anke-Kranendonk.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles is weg door Anke Kranendonk"