Alles is weg door Anke Kranendonk

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Alles is weg
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1265 woorden
  • 8 mei 2013
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
17 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
212
Geschikt voor
vmbo/havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Alles is weg
Shadow

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gouden hart. Hij is altijd in voor geintje, zoals het saboteren van de bewaakte spoorwegovergang of het versieren van veel oudere, mooie meisjes. Op een onbezorgde, zomerse dag wodt in é…

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gou…

Fae groeit op in Baarn, een dorp aan de rivier. Ze heeft veel vrienden met wie ze dagelijks optrekt. Middelpunt van de vriendengroep is Muis, een kleine vrolijke jongen met een gouden hart. Hij is altijd in voor geintje, zoals het saboteren van de bewaakte spoorwegovergang of het versieren van veel oudere, mooie meisjes. Op een onbezorgde, zomerse dag wodt in één keer alles anders: Muis krijgt een fataal ongeluk en is weg. De klap is enorm. Om haar heen proberen vrienden en familie ieder op hun eigen manier met het verdriet om te gaan. Dat doet Fae ook, door nergens meer aan te denken en er nooit meer over te praten. Maar in haar dromen herhaalt de gebeurtenis zich keer op keer. Tot ze op een dag naar een concert in Ahoy gaat en vanaf een hoge tribune de diepte in kijkt. Dan komt alles los. Anke Kranendonk maakte van nabij mee wat de gevolgen van een dodelijk ongeluk kunnen zijn voor de omgeving. Haar nichtje Lieke verloor haar beste vriend, en op basis van haar ervaringen schreef Anke Alles is weg.

Alles is weg door Anke Kranendonk
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

mijn boekverslag 

titel : alles is weg
schrijver: anke &lieke kranendonk

Algemeen
Deze vragen maak je bij elke boek dat je gelezen hebt.

Beantwoord de volgende vragen. Alle antwoorden moeten bestaan uit minimaal 5 volledige zinnen. Ondersteun je mening door gebruik te maken van argumenten en beoordelingswoorden. Voor beoordelingswoorden kijk achterin je boek.

 1. Waarom heb je dit boek gekozen om te gaan lezen?

Ik wou een waar gebeurd boek gaan lezen. En deze leek me wel interessant, want er komt liefde in voor, verdriet en avontuur. Dat vind ik mooi om te lezen. En omdat het waargebeurd is ga je je er meer in verdiepen. Dus dan lees je het boek ook met meer begrip en onthoud ik het beter omdat het dan indruk heeft gemaakt, Daarom heb ik dit boek gekozen.

 2. Wat was je verwachting van het verhaal?

Dat het een boek was dat ging over 2 goeie vrienden die van alles meemaakten. En dat 1 van de vrienden erg ziek werd en kwam te overlijden. Dat had ik me voorgesteld bij dit boek, omdat het samen word gevat achterop het boek dat ze een dierbare vriend verliezen. De titel is niet erg duidelijk dus door de titel werd niks duidelijk. Ik stelde me er ook veel humor en drama bij voor.

 3. Heeft het verhaal voldaan aan je verwachtingen? Leg uit waarom.

Ja & Nee. Ja omdat er wel humor in voor kwam. Ze deden elke keer weer nieuwe dingen, elke keer weer nieuwe uitdagingen. En het was drama, veel verdriet van het verlies van hun vriend. Nee omdat het niet om 2 goeie vrienden ging, maar om een hele vriendengroep. En het jongentje kreeg geen ziekte maar hij was verdronken.

 4. Wat is je mening over dit boek? Gebruik in je antwoord minimaal 4 beoordelingswoorden.

Ik vond het boek gevoelig, omdat het allemaal zo echt is en er gebeurde leuke maar ook droevige dingen.

Dit boek zet me aan het denken.

Ik vond het ook een interessant boek, omdat je weet dat het echt gebeurd is en geen fantasie.

Maar het boek had ook een grappige kant, omdat er ook gewoon avontuur in voor kwam.

Verwerkingsopdrachten

Per gelezen boek maak je twee verwerkingsopdrachten. Kies twee uit onderstaande

lijst. Je mag best een keer een opdracht twee keer maken, maar niet bij elk boek

twee dezelfde opdrachten kiezen.

- Kies drie emoties die jij had tijdens het lezen van het boek. Leg uit waarom en waardoor jij die emoties had.

- Geef je mening over het gelezen boek. Beschrijf een gebeurtenis of fragment dat indruk op jou heeft gemaakt. Leg uit waarom dat zo is.

Dit wil je ook lezen:


3. emoties bij het boek "Alles is kwijt"

Blijdschap

Omdat je in het boek las hoe de vriendengroep opgroeide. Ze waren heel erg hecht aan elkaar, op school en buiten school. Ze deden leuke dingen, dat was mooi om te lezen. Ze wouden van alles proberen. Zo namen er ineens veel mensen uit de groep verkering. Dat verliefde gevoel wat je in het boek kon terug lezen was mooi. Muis & Fae waren goeie vrienden maar om te oefen voor later gingen ze zoenen en kusjes geven aan elkaar. Er gebeurde nieuwe dingen. Ze gingen roken. Billy & Muis gingen uitvinden hoe de spoorbomen weten op welk moment ze dicht moeten, toen ze er eenmaal achter kwamen dat er een kastje vast aan de rails zat en als er ijzer over ijzer kwam de bomen dicht gingen, gingen ze met de sleutelbos over het kastje en zo gingen de spoorbomen voor niets dicht. Als je zulke dingen leest word je vrolijk, vandaar de emotie Blijdschap.

Verbaasd

Omdat de vrienden groep die nog maar net uit groep 8 komt al zo hecht zijn en zo bezig met nieuwe dingen ontdekken. Alles wat te maken heeft met liefde uitvinden. En zo vroeg al hun eerste sigaret opsteken. En het verbaasde me ook dat ze toen al zo slim waren net als bij dat treinspoor dat ze te weten waren gekomen hoe spoorbomen werken. Dat had ik niet kunnen uitvinden namelijk, maar dat was wel maakte het wel een mooi verhaal. Vandaar de emotie Verbaasd.

Verdriet

Omdat ze op zo’n jonge leeftijd al een vriend moeten verliezen. Muis, Fae, Jason, Gonneke en Dammetje Gingen zwemmen bij de brug. En toen kwam er een bootje en gingen ze met ze alle naar beneden op het bootje spugen toen Muis zich omdraaide verstapte hij zich en gleed uit hij viel hij probeerde zich nog vast te grijpen maar het lukte hem niet. Hij was verdronken. Na het overlijden van hun vriend muis had Fae nog enge dromen over hem, ze had hem willen helpen. Ze geeft haar zelf de schuld van zijn dood. Ze denkt dat als ze eerder was geweest dat ze hem nog kon reden.

Uitgebreide mening over het boek "Alles is Kwijt"

Ik vind het een heel mooi boek. Het stuk dat ze groep 8 gaan verlaten is heel mooi om te lezen. De groep was zo hecht dat ze allemaal moesten huilen, maar er werd ook nog een leuk toneel stukje gedaan. Toen hebben ze weer heel erg gelachen. In de zomervakantie hebben ze nog heel vaak afgesproken en hebben 2jongens uitgevonden hoe spoorbomen werken dat vond ik wel heel geniaal, nu weet ik ook dat dat zo werkt. En wat mij het meeste aansprak van het hele boek was de dood van Muis. Ze gingen met de vrienden groep zwemmen bij de brug over de Eem. ze sprongen van de brug het water in alsof het een duikplank was. Toen hebben ze aan een visser gevraagd hoe diep het daar was en het was 5 en een halve meter diep. Toen er een bootje met een jongen erop voorbij kwam stonden ze met ze alle boven op de brug naar beneden te spugen, de jongen gaf gas en ontweek het vieze spuug. Toen Muis zich wou omdraaide verstapte hij zich en gleed uit. Hij zou zich nog vast grijpen maar hij kon er niet meer bij opnieuw probeerde hij het, het lukte hem niet. Fae stond oog in oog met hem en zag hoe hij langzaam verdween, zo naar beneden. Toen hij in het water viel kwamen er belletjes boven water, maar Muis niet. Ze renden met ze allen onder de brug en doken het water in waar Muis onder water was en iedereen zocht Muis, Fae zocht heel erg fanatiek maar niemand kon hem vinden. Fae werd het water uit gehaald door een man die zei dat het toch geen zin meer had. Fae werd meegenomen door de man. Weer terug op de plek bij de brug stonden er allemaal politie en ambulances. De vrienden van Muis werden meegenomen naar het politie bureau. Ze moesten daar in de kantine wachten. Even later kwam er een man binnen met het slechte nieuws dat Muis overleden was. Er viel een stilte, maar Fae geloofde er niks van en dacht dat hij vanavond wel gewoon weer thuis zou zitten. Ze moesten een verklaring afleggen. Toen Fae haar vader haar kwam ophalen zag ze haar vader huilen toen besefte ze zich dat het wel ernstig was met Muis. Muis was echt overleden. Korte tijd daarna had Fae een droom gehad ze vond dat het haar schuld was. Als ze nou eerder wat deed leefde hij nog, dacht ze. Ze had zijn hand moeten grijpen of gelijk naar beneden, onderaan de brug moeten gaan rennen en hem reden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Ik vind het een heel mooi boek. Het stuk dat ze groep 8 gaan verlaten is heel mooi om te lezen. De groep was zo hecht dat ze allemaal moesten huilen, maar er werd ook nog een leuk toneel stukje gedaan. Toen hebben ze weer heel erg gelachen. In de zomervakantie hebben ze nog heel vaak afgesproken en hebben 2jongens uitgevonden hoe spoorbomen werken dat vond ik wel heel geniaal, nu weet ik ook dat dat zo werkt. En wat mij het meeste aansprak van het hele boek was de dood van Muis. Ze gingen met de vrienden groep zwemmen bij de brug over de Eem. ze sprongen van de brug het water in alsof het een duikplank was. Toen hebben ze aan een visser gevraagd hoe diep het daar was en het was 5 en een halve meter diep. Toen er een bootje met een jongen erop voorbij kwam stonden ze met ze alle boven op de brug naar beneden te spugen, de jongen gaf gas en ontweek het vieze spuug. Toen Muis zich wou omdraaide verstapte hij zich en gleed uit. Hij zou zich nog vast grijpen maar hij kon er niet meer bij opnieuw probeerde hij het, het lukte hem niet. Fae stond oog in oog met hem en zag hoe hij langzaam verdween, zo naar beneden. Toen hij in het water viel kwamen er belletjes boven water, maar Muis niet. Ze renden met ze allen onder de brug en doken het water in waar Muis onder water was en iedereen zocht Muis, Fae zocht heel erg fanatiek maar niemand kon hem vinden. Fae werd het water uit gehaald door een man die zei dat het toch geen zin meer had. Fae werd meegenomen door de man. Weer terug op de plek bij de brug stonden er allemaal politie en ambulances. De vrienden van Muis werden meegenomen naar het politie bureau. Ze moesten daar in de kantine wachten. Even later kwam er een man binnen met het slechte nieuws dat Muis overleden was. Er viel een stilte, maar Fae geloofde er niks van en dacht dat hij vanavond wel gewoon weer thuis zou zitten. Ze moesten een verklaring afleggen. Toen Fae haar vader haar kwam ophalen zag ze haar vader huilen toen besefte ze zich dat het wel ernstig was met Muis. Muis was echt overleden. Korte tijd daarna had Fae een droom gehad ze vond dat het haar schuld was. Als ze nou eerder wat deed leefde hij nog, dacht ze. Ze had zijn hand moeten grijpen of gelijk naar beneden, onderaan de brug moeten gaan rennen en hem reden.

Dat stuk uit het boek deed me wel even wat. Heb dat stuk vaak terug gelezen. En omdat het een waargebeurd boek is leef je er nogal erg in mee. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles is weg door Anke Kranendonk"